Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : halogeny Vg robi zwarcie i wywala bezpiecznik

RPK
03-02-13, 22:54
Witam mam pewien problem poniewaz podlaczalem halogeny do mojego eg i wszystko niby pieknie podlaczone i zlozone a tu chce wlaczyc i wywala bezpiecznik ten co idzie na kablu z aku do przekaznika ;/ czasami wywali tez jeden 20A w skrzynce pod kierownica.. robilem to z tego manuala z forum tylko ze plus z skrzynki bezpiecznika wzialem kolejny obok a nie jak kolega pokazal na zdj tutaj http://www.civic5g.pdg.pl/foty/halogeny/halogen_20.jpg. bezpiecznik ktory wywala w kablu przy aku to 30A.. a nawet fog sie nie zaswieci ;/ ktos ma jakies pomysly ?

Tomaszvts
03-02-13, 23:10
rozkręć halogeny poodpinaj kable i sprawdź.Jak dalej będzie wybijało to gdzieś sie pomyliłeś.Jak sobie nie poradzisz to dzwoń albo pisz.

RPK
04-02-13, 11:08
Spróbuje zrobic jak mówisz ale.ciezko bym sie tam pomylił bo sprawdziłem kilka razy jak maja isc kable

wojtez
04-02-13, 12:34
z tymi fogami to niezłe kino, ja tez mialem problem, tylko u mnie nie wywaliło bezpiecznika a spaliło wiazkę :D
http://img713.imageshack.us/img713/5500/20120419078.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/713/20120419078.jpg/)

zrobiłem nowa z kabli głośnikowych bo takie znalazłem w warsztacie:D, zamieniłem kabel plusowy z minusowym przy fogu i dałem mniejszy bezpiecznik w razie czego :D do dzisiaj swieci pieknie i nic sie nie dzieje a robiłem to dość dawno.

RPK
04-02-13, 13:34
Mi tez raz.przepalilo a tak to.wywala ;/ spróbuje moze Twoj sposób bo juz sam nie wiem co.robic ;/

pp89
04-02-13, 16:13
zamieniłem kabel plusowy z minusowym przy foguTeż tak miałem, że jakiś chińczyk w fabryce źle zmontował kable w kostce i mi stopiło otuline kabla.
Sprawdź przy halogenie czy + idzie do +.

RPK
04-02-13, 17:23
teraz to juz sam nie wiem odkrylem taka sprawe ze dopoki nie zaloze zderzaka na auto to halogeny chodza , jak zaloze przykrece zderzak docisna sie do pasa przedniego odrazu jest bum i po bezpieczniku... moze halogen ma przebicie gdzies i po dotknieciu z pasem przednim sa takie akcje ?

wojtez
04-02-13, 18:04
Mozliwe bo na pasie masz mase

RPK
04-02-13, 18:08
i co teraz mam zrobic ;/ oddac do elektryka czy moze owinac go izolacja i moze pomoze ?

pp89
04-02-13, 18:29
No to masz problem rozwiązany.
Skoro halogeny na NIE założonym zderzaku działają, to problem jest w polaryzacji w kostkach (o tym pisałem wcześniej).
Kable w kostce powinny być na odwrót, bo tak jak masz teraz to "+" idzie na obudowa halogenu, która jak się dotknie pasa przedniego, na którym jest "-", to dochodzi do zwarcia.

Zamień kabelki miejscami w kostce, obojętne czy to od strony halogenu czy od strony wiązki i będzie grało.
Tylko w obu i z jednej strony kostki.
Powinieneś się połapać, bo są innych kolorków.

EDIT/
A czy stopił Ci się kabel? jak tak to go wymień.

Tomaszvts
04-02-13, 18:38
ściąg zderzek weź żarówkę z 2 kablami taką prubówke jeden koniec dotknij do obudowy halogena a drugą do pasa jak zaświeci to tak jak kalega pisze masz na odwrót zasilania.

RPK
05-02-13, 18:22
zarowka nie swiecila , ale tak czy siak zmienilem kable i okazalo sie ze chyba to bylo to bo narazie nic sie nie stalo i dziala wszystko git :) wiec dziekuje za pomoc wszystkim :)

matth5
26-06-15, 21:09
Mam taki sam problem ze swoimi fogami. Moje pytanie, zamienialiście bieguny w dwóch halogenach czy tylko prawym?

pp89
28-06-15, 20:20
Zmień tam gdzie masz źle podłączone, ale musisz niestety poświecić chwile i sprawdzić bo szklana kula mi się zepsuła, a wróżka ma urlop

Civicman
29-06-15, 13:31
Podstawa to dobre kable i przekaźnik gdyż nawet poprawne bieguny spalą czasem i przycisk i wiązkę czasem , nie ma co oszczędzać na tym