Zobacz pełną wersję : halogeny Vg robi zwarcie i wywala bezpiecznik
Witam mam pewien problem poniewaz podlaczalem halogeny do mojego eg i wszystko niby pieknie podlaczone i zlozone a tu chce wlaczyc i wywala bezpiecznik ten co idzie na kablu z aku do przekaznika ;/ czasami wywali tez jeden 20A w skrzynce pod kierownica.. robilem to z tego manuala z forum tylko ze plus z skrzynki bezpiecznika wzialem kolejny obok a nie jak kolega pokazal na zdj tutaj http://www.civic5g.pdg.pl/foty/halogeny/halogen_20.jpg. bezpiecznik ktory wywala w kablu przy aku to 30A.. a nawet fog sie nie zaswieci ;/ ktos ma jakies pomysly ?
rozkręć halogeny poodpinaj kable i sprawdź.Jak dalej będzie wybijało to gdzieś sie pomyliłeś.Jak sobie nie poradzisz to dzwoń albo pisz.
Spróbuje zrobic jak mówisz ale.ciezko bym sie tam pomylił bo sprawdziłem kilka razy jak maja isc kable
z tymi fogami to niezłe kino, ja tez mialem problem, tylko u mnie nie wywaliło bezpiecznika a spaliło wiazkę :D
http://img713.imageshack.us/img713/5500/20120419078.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/713/20120419078.jpg/)
zrobiłem nowa z kabli głośnikowych bo takie znalazłem w warsztacie:D, zamieniłem kabel plusowy z minusowym przy fogu i dałem mniejszy bezpiecznik w razie czego :D do dzisiaj swieci pieknie i nic sie nie dzieje a robiłem to dość dawno.
Mi tez raz.przepalilo a tak to.wywala ;/ spróbuje moze Twoj sposób bo juz sam nie wiem co.robic ;/
zamieniłem kabel plusowy z minusowym przy foguTeż tak miałem, że jakiś chińczyk w fabryce źle zmontował kable w kostce i mi stopiło otuline kabla.
Sprawdź przy halogenie czy + idzie do +.
teraz to juz sam nie wiem odkrylem taka sprawe ze dopoki nie zaloze zderzaka na auto to halogeny chodza , jak zaloze przykrece zderzak docisna sie do pasa przedniego odrazu jest bum i po bezpieczniku... moze halogen ma przebicie gdzies i po dotknieciu z pasem przednim sa takie akcje ?
Mozliwe bo na pasie masz mase
i co teraz mam zrobic ;/ oddac do elektryka czy moze owinac go izolacja i moze pomoze ?
No to masz problem rozwiązany.
Skoro halogeny na NIE założonym zderzaku działają, to problem jest w polaryzacji w kostkach (o tym pisałem wcześniej).
Kable w kostce powinny być na odwrót, bo tak jak masz teraz to "+" idzie na obudowa halogenu, która jak się dotknie pasa przedniego, na którym jest "-", to dochodzi do zwarcia.
Zamień kabelki miejscami w kostce, obojętne czy to od strony halogenu czy od strony wiązki i będzie grało.
Tylko w obu i z jednej strony kostki.
Powinieneś się połapać, bo są innych kolorków.
EDIT/
A czy stopił Ci się kabel? jak tak to go wymień.
ściąg zderzek weź żarówkę z 2 kablami taką prubówke jeden koniec dotknij do obudowy halogena a drugą do pasa jak zaświeci to tak jak kalega pisze masz na odwrót zasilania.
zarowka nie swiecila , ale tak czy siak zmienilem kable i okazalo sie ze chyba to bylo to bo narazie nic sie nie stalo i dziala wszystko git :) wiec dziekuje za pomoc wszystkim :)
Mam taki sam problem ze swoimi fogami. Moje pytanie, zamienialiście bieguny w dwóch halogenach czy tylko prawym?
Zmień tam gdzie masz źle podłączone, ale musisz niestety poświecić chwile i sprawdzić bo szklana kula mi się zepsuła, a wróżka ma urlop
Podstawa to dobre kable i przekaźnik gdyż nawet poprawne bieguny spalą czasem i przycisk i wiązkę czasem , nie ma co oszczędzać na tym