PDA

Zobacz pełną wersję : pasek rozrzadu - co ile wymiana

mucha
25-07-05, 10:36
witam

jestem nowym uzytkownikem tego forum i hondy civic :mrgreen: ktora kupilem dla swojej kobiety (osobiscie mam bmw z 81 roku)

mam wielka prosbe moglibyscie mi powiedziec co ile wymienia sie pasek rozrzadu (bo z tego co sie orientuja patrzac pod maske jest pasek)
ewentulanie co ile wymienia sie inne rzeczy np swiece, kable, palec, kopulke, filtry

autko jest z 93 roku silnik d13b2 przebieg na szafie 130k km, (ciekawe ile faktycznie), auto bylo udezone prawym przodem widac ze bylo robione, blotnik nie jest najlepiej spasowany do lampy i widac przed kielichem (sam kielich raczej nie ruszony), jadac 140km/h puscilem kierownice i auto jedzie prosto, kierownica nie bije, przy ostrym hamowaniu tez nic sie nie dzieje, od dolu nie widac rdzy

pozdrawiam i dziekuje za wszelkie odpowiedzi

Rikoo
25-07-05, 10:52
Jezeli go dopiero kupiles to radze odrazu wymienic rozdzad i paski przy okazji to podstawa ja osobiscie wymieniam rozrzad co 60tys ale niech tez inni sie wypowiedza

prz3mo
25-07-05, 11:38
Jesli nie masz pewnosci kiedy byl wymieniany pasek rozrz. to tak jak juz napisal przedmowca - wymien go od razu. Koszty naprawy silnika po jego zerwaniu mogą być bardzo wysokie. Z tgo co wiem, to tylko DOHC są bezkolizyjne i nie powinno (choć pewnie nie musi) nic złego się stać po uszkodzeniu paska...

ppm702
25-07-05, 12:01
w D14Z2 po 99r rozrząd co 120k km. Mie pomoże CI to niestety, ale może przy okazji topic'u inni znajdą coś dla siebie. :)

dzierzans
25-07-05, 13:26
ja wymieniam co 60tys

kosiniak
25-07-05, 13:42
ja wymieniam co 60tys
jak w Oplu czy Beemce, H bodajze 100 do 120k

ppm702
25-07-05, 13:50
info z ASO - do 99r wymiana co 90k po 99r co 120k

info od zaprzyjaźnionego mechanika: Graty są te same a różnica wynika z doświadczenia, że tyle wytrzymują...

siemaR
25-07-05, 14:24
info z forum, więcej szukać mi sie nie chce: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1213

mucha
25-07-05, 14:26
czyli co 60 czy 90 ? a moze srednia z tego wyciagnac i co 75 ? :mrgreen:
jakie ceny sa jesli ktos sie orientuje bo nie chce przeplacic i jakich firm proponujecie ? czy wymiana napinacza jest koniecznoscia ?

a inne rzeczy tak ja pisalem w pierwszym poscie, naprawde jestem zielony jesli chodzi o H.

pzdr

mucha

kosiniak
25-07-05, 14:33
czyli co 60 czy 90 ? a moze srednia z tego wyciagnac i co 75 ? :mrgreen:
jakie ceny sa jesli ktos sie orientuje bo nie chce przeplacic i jakich firm proponujecie ? czy wymiana napinacza jest koniecznoscia ?

a inne rzeczy tak ja pisalem w pierwszym poscie, naprawde jestem zielony jesli chodzi o H.

pzdr

mucha
wymieniaj co 100 i bedzie git :)

siemaR
25-07-05, 14:38
czyli co 60 czy 90 ? a moze srednia z tego wyciagnac i co 75 ?

a inne
chłopaku - czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze? dostałeś całe tabele przeglądów z książki. szukaj, bo Twoje pytania padły na tym forum minimum kilka, jak nie kilkanaście razy :twisted:
jeszcze to - proszę: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3132

mucha
25-07-05, 14:50
spoko luz co sie bulwersujesz, najwyrazniej napisales posta w tym samym momencie co tzn troszke wczesniej i tak glupio wyszlo, ech nie ma to jak mila atmosfera, ale dzieki

btw te skany sa od D14Z4 i B16A2 a mi chodzi o d13b2 jak to sie ma do tych pierwszych ?

siemaR
25-07-05, 15:16
btw te skany sa od D14Z4 i B16A2 a mi chodzi o d13b2 jak to sie ma do tych pierwszych ?
tak sie ma że w książkach serwisowych nie jest to specjalnie podzielone na wszystkie rodzaje silników, tylko jest ogólnie - więc odniesienie jakieś masz co kiedy powinieneś wymieniać - po prostu - była książka z przeglądami i dokładnie taką samą dostawałeś do np. d13b2, d16z6 idt. Ale jak chcesz koniecznie od Twojej to pewnie ktoś ma i może wrzuci. Nie wiesz co było robione i wymieniane więc zrób rozrząd, wymień wszystkie płyny i filtry i będziesz miał spokój, ale uwierz mi że o tym wszystkim już znajdziesz na forum, a podstawową zasadą jest - najpierw szukam, później pytam :)
ps. Że niby ja się bulwersuję :lol: jestem oazą spokoju, pierd.lonym, kur*a, *****i*cie wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora :D ;)