Zobacz pełną wersję : Czujnik temperatury i błędy kompa
Witam, mam problem otóż. Odpalam silnik czekam aż się rozgrzeje i wskazówka od temperatury idzie powoli do góry aż do max. Wskazówka nie idzie od razu po przekręceniu kluczyka tylko w miarę nagrzewania się silnika. Na kompie wywala mi błąd nr6. Znaczy ze czujnik temperatury walnięty prawdopodobnie. Bo z tego co oglądałem to jest kilka... Jeden przy termostacie, z lewej strony dwa jeden 1 pinowy drugi 2 pinowy.
1) Moje pytanie który to czujnik temp ?
2) Nastepne pytanie wywala mi na kompie tez błąd 13 i 9. Błąd 13 od tego ze mam kolektor od z2 i nie mam tego czujnika, ale co zrobić z błędem nr 9 ? Ja nie mam pomysłu na to może wy coś poradzicie.
3) Samochód bardzo ciężko odpala na zimnym silniku muszę z 10 sekund kręcić żeby łapać cokolwiek zaczął i dopiero potem kombinować żeby się rozgrzał i wtedy jest ok. Na ciepłym odpala od razu. Czy to tez może być wina zepsutego czujnika temperatury ? Tzn jeżeli mam zepsuty czujnik to nie włącza ssania i dlatego tak silnik odpala ciężko?
piotreek23
23-01-13, 18:40
Co do wskaźnika temperatury to walnięty termostat (nie otwiera dużego obiegu) lub się układ zapowietrzył. Looknij w ten temat http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?164581-Temperatura-wody-w-civicu jest instrukcja w nim jak sprawdzić po wężach. (Stawiam na termostat)
BTW ja bym nie jeździł ze wskazówką na MAKS bo uszkodzisz uszczelkę pod głowicą.
To tylko wskaznik temeratury tak wskazuje, wskazowka jest na maksa a jak otworze maske i dotkne silnika to jest letni. Termostat musi byc dobry bo nowy zalozylem z tydzien temu bo go nie bylo ... A poza tym ogrzewanie w aucie mi dziala cieple powietrze leci, wczesniej jak termostatu nie bylo to zimne lecialo, a teraz jest ok.
Ponawiam pytania bo nadal nic mi sie nie wyjasnilo ...
Camellia Racing
24-01-13, 09:07
Masz zapewne jakąś D serie silnik.
Posiadasz dwa czujniki temperatury wkręcone w głowicę. Jeden odpowiada za informacje dla komputera a drugi za to co widzisz na wskaźniku.
nie pamiętam jak to wygląda w d15b2 (bo chyba taki masz silnik)
tu masz jak wygląda rozmieszczenie czujników w d14 i d16
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?157988-Honda-Civic-1-4-is-90km-Ga%B6nie-na-zimnym-sliniku-po-wy%B3%B1czeniu-ssania&p=1805690&viewfull=1#post1805690
jeśli jest tak samo to wysiadł Ci czujnik nr 13 i dlatego nie masz ssania. a może jest tylko przerwa w kablu lub wtyczka nie styka
Dokladnie mam tak samo, hmm to w takim razie to dziwne jest dzisiaj wrzuce filmik jak dziala mi te autko, jak odpala ciezko i wogole wskazania temperatury. Czy jest to mozliwe ze obydwa czujniki temeratury padly na raz ? Dodam ze przez jakis czas samochod w zime chodzil bez plynu ;/ Potem zostal wymieniony termostat i nalane plynu, w miadzy czasie zmienialem licznik i od tamtej pory wskazania temeratury sa takie jak opisalem w 1szym poscie.
Pewne jest ze czujnik temeratury dla ecu jest popsuty bo blad mi na kompie pokazuje.
Co do reszty nie mam pojecia.
A jak mam zinterpretowac blad nr 9? Co zrobic by komputer nie wywalal tego bledu ?
po zmianie licznika temperatura Ci świruje? może licznik trefny.
nic tam nie dłubałeś w tym miejscu gdzie są te czujniki i aparat zapłonowy?
nie wiem czy dobrze mówię ale czujnik położenia 1ego cylindra jest w aparacie zapłonowym.
Tzn licznik zmienialem tylko ten od obrotow i predkosciomierz a reszta zostala moja. No i wlasnie po tej wymianie jakos tak dziwnie mi ta temperature wskazuje :/ . Wczesniej bylo to samo z temperatura, a obecnie tobie wiretuck i tez grzebie przy kablach. Ale to samo dzialo sie wczesniej wiec mysle ze to w tej chwili to juz roli nie gra.
Jakies pomysly z tym czujnikiem identyfikujacym pierwszy cylinder ?
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?6770-blad-9-Czujnik-identyfikuj%B1cy-1-szy-cylinder&highlight=b%B3%B1d
Camellia Racing
25-01-13, 22:15
Sprawdź czy wszystko na sztywno podpięte z tyłu licznika. Może śrubek nie dokręciłeś albo kostka nie siadła :)