Zobacz pełną wersję : napięcie ładowania
witam
sprawdziłem napięcie ładowania alternatora i wynosi 14,2V na wolnych obrotach i spada do 13,75V po włączeniu świateł
na światłach, wentylator na 1, ogrzewanie tylnej szyby 13,3V
wymieniać regulator napięcia czy tak ma być?
Specem nie jestem, ale wygląda to chyba normalnie.
u mnie na wolnych z dmuchawą na 2 jest 14V
z dmuchawą na 4, ogrzewaniem szyby i światłami jest 13,7V
Jeszcze można by zmierzyć do ilu ci spada na rozruchu auta, bez żadnych dodatków.
poczyściłem masy, klemy i + z altka
teraz przy wszystkich odbiornikach na wolnych napięcie nie spada poniżej 13,6V
takie wartosci sa raczej prawidlowe
Wszystko mieści Ci się w normie,sprawdż przy okazji pobór prądu na wyłączonym aucie i wyłączonych odbiornikach.
ogólnie moim powodem zainteresowania stał się fakt że rozrusznik coraz słabiej kręcił na mrozach więc sprawdziłem ładowanie i poziom elektrolitu który okazał się za mały, a ostatnio sprawdzałem z 1.5roku temu :)
dolałem wody, naładowałem dziada i jest git, wspomne jeszcze że akumulator będzie miał 7lat tej wiosny, Panther kupiony u jakieś szwaba :)
piotreek23
29-01-13, 13:46
Potwierdzam :) u mnie w EJ9 6 gen jest tak samo :) A też myślałem że to regulator nie domaga :). U mnie bez swiateł po starcie jest 14.5V ze światłami ~14.2V. Jak dam wszystko na maksa łącznie z radiem i tylną szybą ~13,7V :)
Camellia Racing
07-04-13, 04:42
Kto pamięta jakim prądem powinno się ładować Akumulator 12v 45Ah?
Dałem koledze bo jego juz nie odpalił, miał jakieś problemy z elektryką no i wrócił rozładowany jak się spodziewałem.
Podłączyłem pod prostownik w domu i ładuje go prądem jakoś 2 do 3 Amperów (ciężko powiedzieć z wskazówki ale powiem 2.7A :P ).
Na klemach jest 13.31V podczas ładowania - tak ma być czy ciut za mało ?
1/10 pojemnosci czyli 4,5A w Twoim wypadku
Camellia Racing
07-04-13, 17:09
Czyli coś jest nie tak z prostownikiem ?
Raczej wszystko w porządku te 4,5A to max jakim się powinno ładować wszystko co poniżej 4,5 jest dobre.