Zobacz pełną wersję : jaki olej do civica 1.8 2006
Cześć!
Mam problem z doborem oleju do mojego Civica DX 2005 sprowadzonego z Kanady.
W instrukcji samochodu napisano (podobnie jak na korku oleju), żeby stosować 5w-20, samochód kupiłem jako używany i jest on po jednym przeglądzie w ASO w Polsce gdzie zmieniono mu olej na Shell Helix 5w-40 (przy przebiego 15 tys km). Obecnie auto ma 24 tys, na wyświetlaczu na desce pokazuje oil life 60%, ale wydaje mi się, że lepiej będzie go już wymienić. Moje pytanie w związku z tym brzmi: jaki olej zastosować 5w20, 5w30 czy 5w40?
Dodam jeszcze ze spotkalem sie z opinia, ze w Ameryce stosuje sie i zaleca 5w20 dlatego, ze pozwala on uzyskac minimalnie mniejsze spalanie benzyny.
Jakiej marki olej zastosować? Myślalem o Motulu albo Valvoline.
Dodam jeszcze, że jest to sedan i silnik tego auta jest identyczny jak w wersji europejskiej. Podobno.
Pozdrawiam
Adam
jezeli obecnie masz zalany shell 5W40 to i taki lej, nic nie kombinuj. Honda najpierw jezdzila na minerale potem na shellu a teraz chcesz zmieniac na jeszcze inny, bez sensu tym bardziej, ze jest to R18 a nie K20.
Kolejna sprawa..... po co zmieniac olej jezeli pokazuje ci 60%. Wymiany nalezy dokonac gdy zobaczysz 20 badz 30% - tak nakazuje instrukcja.
Ja u siebie mam obecnie 30% i niedlugo zamierzam dopiero wymieniec a jezdze duuuuzo szybciej niz twoj ojciec zapewne.
Skąd ten pomysł, że jeździła na mineralu?
W fabryce leją mineralny olej?
A Ty co lejesz do swojego auta?
Autem jeżdżę ja a nie mój ojciec.
Olej powinno zmieniać się raz do roku bez względu na przebieg, a moje auto ostatnią wymianę miało 11 miesięcy temu.
Hondy opuszczajac fabryke jezdza na minerale. Do siebie wkrotce bede zalewal Mobil1 5W30 syntetyk (chcialem kupic w US 5W50 ale nigdzie nie moglem znalezc). A to ze olej sie zmienia raz do roku jezeli nie wyrobisz przebiegu to wie kazdy wiec nie bylo sensu nawet o tym mowic
Martin_j80
11-11-07, 02:19
Mi zalali właśnie Shell Helix Ultra Racing 10W-60
Mi zalali właśnie Shell Helix Ultra Racing 10W-60
To bardzo dobry olej ale dziwi mnie ze zalali Ci na zime z takimi parametrami.
To olej typowo letni i do silników tzw "wysilonych" Przy niskich temp robi sie z niego kaszka. Niskie temp. to takie poniej -10
Mi takie cudo chciano zalac do CTRa w salonie. Kazałem zalac MOTULA x-cess 8100 5w40
W instrukcji zalecaja oleje o parametrach 5W...
Martin_j80
11-11-07, 06:36
Wiem, że taki olej to nie bardzo się nadaje na zime ale jak przymrozi to go zmienie na coś odpowiedniego, chciałem castrola jakiegoś ale nie mieli tylko shell
Czy w salonie robią Ci problemy z oliwa????? Jesli tak to lej tego shela. Moze byc helix ultra 5w40. Castrola sobie daruj.
najlepszym i uniwersalnym parametrem bedzie 5w40. jezeli interesuje cie motul to zapraszam do siebie. polecam motula 8100 x-cessa 5w40.
panowie olej 10w60 jest do silnikow wysokobrotowych (do samochodow sportowych), nasze hondy wymagają obrotaów powyzej 5000 obr/min by poczuc ich moc i powinny miec wlasnei taki olej bez wzgledu jaka pora roku, oleju nie wymienia sie ze wzgledu na pore roku tylko ze wzgledu na utrate jego wlasciwosci. zeby z niego kaszka sie zrobila musial by stac w temperaturze duzo ponizej zera (-45 temp. plyniecia), podczas jazdy silnik jest rozgrzany i olej spelnia swoje zadanie. Co prawda jest drogi 60zl / litr). Honda oryginalnie zalewa mineralnym samochod (na dotarcie) po 2 tys powinno sie ten olej wymienic i zalac olejem do silnikow wysokobrotowych (np shell - tego zaleca honda). Charakter tego auta jest sportowy wiec i olej do sportowych aut, jeśli ktoś jest "niedzielnym" kierowcą i zbyt dużo nie wymaga od swojego auta :) to bez problemu może zalać silnik olejem o mneijszych parametrach, o takich jak np poleca TENCIO 5w40
Specyfikacja tego oleju:
Gęstość w temp. 15°C kg/m3
845
Temp. zapłonu COC °C minimum
218
Temp. płynięcia °C maximum
-45
Lepkość kinemat. mm2/s (cSt) w temp. 40°C
163
Lepkość kinemat. mm2/s(cSt) w temp. 100°C
24,6
Wskaźnik lepkości
183
jeśli ktoś jest "niedzielnym" kierowcą i zbyt dużo nie wymaga od swojego auta to bez problemu może zalać silnik olejem o mneijszych parametrach, o takich jak np poleca TENCIO 5w40ja wymagam bardzo duzo i leje 5w40...
inna sprawa, ze na lato zaleje pewnie cos innego. jeszcze inna sprawa, ze raczej nie bedzie to 10w60..
jeśli ktoś jest "niedzielnym" kierowcą i zbyt dużo nie wymaga od swojego auta to bez problemu może zalać silnik olejem o mneijszych parametrach, o takich jak np poleca TENCIO 5w40ja wymagam bardzo duzo i leje 5w40...
inna sprawa, ze na lato zaleje pewnie cos innego. jeszcze inna sprawa, ze raczej nie bedzie to 10w60..
jedni pija finlandie drudzy z czerowna kartka :)
browocofil
23-06-08, 10:52
Ja mam takie oto pytanie. Jak sprawdzić poziom oleju w 1.8 5D Sport. Chodzi mi o to, czy na bagnecie ślad oleju powinien być na tej chropowatej ("zakratkowanej") części, czy też między tą chropowatą częścią a taką kulką. W instrukcji nie mogłem się doszukać
A co powiecie o oleju mobil 5W50 taki leje mi autoryzowany serwis Honda Kosicki Łódź.
A co powiecie o oleju mobil 5W50 taki leje mi autoryzowany serwis Honda Kosicki Łódź.
Jeżeli olej jest orginalny to jak najbardziej sie nadaje,ja do swojego też taki wlałem, poza tym niegęstnieje w zimie, dobrze czyśći silnik po spaleniu polskiego syfiatego paliwa.Poprzednio miałem 0w20 i 10w60 schella i go ubywało a na mobilu już 6miesiecy i nic niemusze dolewać.
Ja też wcześniej miałem shela i faktycznie jakoś go szybciej ubywało, teraz mam mobila i przejechałem na nim 12000 i nic jeszcze nie musiałem dolewać. A podobno wszystkie oleje róznych producentów sa takie same.
Polecam Castrol Vr Racing 5W50
Witam !!
A ja napisałem do ASO coś takiego :
"Jestem posiadaczem Hondy Civic 1.8 z 2006 r. z przebiegiem ok. 34 000 sprowadzona z Canady.
Nie posiadam książki serwisowej, dlatego chciałbym zrobić z tym porządek, wymienić filtry, olej, itd
Jaki jest szacunkowy koszt przeglądu ?
W książce obsługi jest napisane ze zalecany olej to 5w20 ale z tego co się orientując u nas ciężko taki dostać.
Jaki olej zalewaj Państwo."
odpowiedź ASO:
W Europie przeglądy wykonujemy raz w roku lub co 20.000 km. Pierwszy przegląd 550 PLN Brutto.Drugi 900 PLN.
Olej który stosujemy to Shell. Do Pańskiego samochodu zalecam półsyntetyk 10w40 na 10-12 tys km
Myślałem o zakupie TEGO (http://allegro.pl/item457948696_mobil_5w_20_olej_filtr_honda_ford_ch rysler_usa.html) albo TEGO (http://allegro.pl/item451732119_5w_20_olej_syntetyczny_api_sm_cf_for d_gm.html) ale teraz to sam nie wiem ....
Mi w Hondzie w Katowicach tez powiedzieli ze leją Shella
W Szczecinie też leją Shella (tak przynajmniej pracownik serwisu twierdził, bo na przeglądzie jeszcze nie byłem). I zamiast 5W20 leją chyba 5W30 co ma wyeliminować ubytki oleju.
RoniN_1979
07-05-19, 08:13
jezeli obecnie masz zalany shell 5W40 to i taki lej, nic nie kombinuj. Honda najpierw jezdzila na minerale potem na shellu a teraz chcesz zmieniac na jeszcze inny, bez sensu tym bardziej, ze jest to R18 a nie K20.
Kolejna sprawa..... po co zmieniac olej jezeli pokazuje ci 60%. Wymiany nalezy dokonac gdy zobaczysz 20 badz 30% - tak nakazuje instrukcja.
Ja u siebie mam obecnie 30% i niedlugo zamierzam dopiero wymieniec a jezdze duuuuzo szybciej niz twoj ojciec zapewne.
Witam, co znaczy to 20%, 30% 60%. Gdzie i jak to sprawdzic. Jestem wlascicielem civica od wczoraj i dopiero sie go ucze :) Pozdrawiam
marcin001984
07-05-19, 18:41
Witam, co znaczy to 20%, 30% 60%. Gdzie i jak to sprawdzic. Jestem wlascicielem civica od wczoraj i dopiero sie go ucze :) Pozdrawiam
No to żeś dokopał temat w którym nikt się nie udziela od 11 lat ;)
Tak na dobrą sprawę powinien ktoś go usunąć bo po co dwa wątki olejowe?
Tutaj się więcej dzieje Panie kolego:
http://civicklub.pl/forum/showthread.php?99432-Olej-silnikowy-do-UFO-1-4-1-8-2-2/page212
Co byście polecili za olej do fn1 (type s) z przebiegiem 275000 tys. Auto dostałem w spadku i poniekąd nie wiem co tam zalane...
Co byście polecili za olej do fn1 (type s) z przebiegiem 275000 tys. Auto dostałem w spadku i poniekąd nie wiem co tam zalane...
Taki, jak zaleca producent.
275000 tyś = 275.000.000