Zobacz pełną wersję : Jaki olej do civic 6 genaracja??
Witam.
Okolo 5 miesiecy temu mialem wymieniany olej wraz z wymiana filtra olejowego:)
Po przejechaniu ok 7 tys km wczoraj zauwazylem ze jest b malo oleju, na plakietce pisze 10w40 i teraz mam pytanie moi mili co lepiej zrobic...:
czy dolac olej jesli tak to jaki
czy moze wylac stary olej i wlac nowy, ale jaki??
Jeszcze mam jedno pytanko, czy moja ej9 ma jakis czujnik ktory w momencie malej ilosci oleju informuje mnie o tym fakcie??
Prosze o pomoc, z gory dzieki i POZDRAWIAM
P.S. Hania jest japonska, silnik 1.4 90KM
skolopendra
01-11-07, 21:22
czemu piszesz po rożnych forach ten sam post?................................ :bicie:
czy moze wylac stary olej i wlac nowy, ale jaki??
taki sam .................................................. ...................................o olejach było 50x
ktory w momencie malej ilosci oleju informuje mnie o tym fakcie??
jak Cię poinformuje to już będzie za późno :agent:
Sorki za 2 posty, napisalem 2 bo znalazlem bardziej odpowienie podforum pod ten temt.
Kolego, a czy oznaczenie 10w40 to konkretnie jakis olej, czy moze te oznaczenie nie mowi nam jaki to olej czy to syntetyk czy polsyntetyk czy moze mineralny...
?
Czy wymiana oleju co 7 tys km to normalna sprawa??
skolopendra
01-11-07, 21:31
olej 10 w 40 może być pól- lub pełnym syntetykiem
liczba 40,50,60 mówi o jego gęstości(płynności) w wysokich temperaturach,dużych obciążeniach
kup motula 10 w40
Motula 10w40- nie slyszalem, czy to jakis dobry olej, bo do tanich nie zalezy...
Kolejna sprawa czy dolac czy wymienic, jesli wymienic to czytalem ze trzeba od razu wymienic filtr oleju...jak juz pisalem jakies 5 miesiecy temu byl wymieniany filtr i caly oleju i sam olej(przejechalem na nim ok 7tys km)...czy wymiana filtra to koniecznosc??
Ile oleju wlac (przy wymianie) do hondy civic 6 gen 3d 1,4??
Wyczytalem ze stan oleju powinno sie sprawdzac na zimno na rownej powierzchni i olej powinien byc miedzy min a max na skali, a u mnie jest ponizej min...:(
Dzieki kolego za pomoc
skolopendra
01-11-07, 21:46
do tanich nie zalezy...
120 -130 zł za 5 litrów
przejechalem na nim ok 7tys km)...czy wymiana filtra to koniecznosc??
....akurat prze zimą wymienisz i będzie ok .filtr zawsze!
Ile oleju wlac
.................. :szukaj: .manual jak trochę poczytasz to wyjdzie Ci na dobre ;)
na zimno na rownej powierzchni i olej powinien byc miedzy min a max na skali,
...............................tak właśnie
Dzieki jeszcze raz za konkret odp.
A czy jest wskazane dolewanie oleju, czy moze sie to zle skonczyc, w starym golfie td raz na jakis czas lalem 1l oleju.
Wydaje mi sie ze 7 tys km to malo jak na kolejna wymiane, no ale oleju malo, dziwne to bo wcale nie katuje autka, przebieg 120tys km wiec tez nie za duzy...
skolopendra
01-11-07, 22:12
dziwne to bo wcale nie katuje autka, przebieg 120tys km wiec tez nie za duzy...
przebieg o niczym nie świadczy .powiedzmy jak wzięło 1 litr na 7tyś ,to jest do przyjęcia
.niewykluczone że jak wlejesz motula to i po 10tys nic nie weźmie,a dolewki robić zawsze możesz
.więc kupuj, nie marudź i wymieniaj ;)
litr na 7tys to nie tragedia, tym bardziej ze nie wiesz jaki olej byl wlany. polecam motula 6100 synergie+ 10w40, tym bardziej ze jako jeden z nielicznych jest rozlewany w bankach 5litrowych. twoj silnik ptrzebuje ok 3.4 litra pod stan max wiec zostaje ci jescze ok. 1.6 na ewntualne dolewki. jezeli jednak miales jakis shitowy olej to jest spore prawdopodobienstwo ze na motulu zuzycie oliwy spadnie. jak cos to zapraszam do siebie, mam te oleje w stalej ofercie
polecam motula 6100 synergie+ 10w40
to jest pol-syntetyk czy mineral?
skolopendra
02-11-07, 13:44
to jest pol-syntetyk
tak jest
mineral to 15w
to jest pol-syntetyk
tak jest
mineral to 15w
niekoniecznie! Motul ma rowniez polsyntetyk 4100 turbolight 15w50, przewidziany do aut z duzymi przebiegami i z apetytem na oliwe.
motul 6100 synergie + to polsyntetyk.
skolopendra
02-11-07, 14:21
niekoniecznie! Motul ma rowniez polsyntetyk 4100 turbolight 15w50,
.a to ciekawe ,z tym sie jeszcze nie spotkałem :)
.ale dobrze wiedzieć
tak jest
mineral to 15w
No właśnie - TENCIO ma w ofercie olej który ma 15W40 a jest półsyntetykiem zalecanym do aut o dużych przebiegach i zmniejszającym zużycie oleju. I teraz pytanie do TENCIA (skoro ma to w ofercie to powinien wiedzieć) : czy tu o to chodzi że baza syntetyczna jest dużo mniejsza a mineralna dużo większa niż w pozostałych półsyntetykach ? Stąd inne oznaczenie i zmniejszenie zużycia oleju ?
tak jest
mineral to 15w
No właśnie - TENCIO ma w ofercie olej który ma 15W40 a jest półsyntetykiem zalecanym do aut o dużych przebiegach i zmniejszającym zużycie oleju. I teraz pytanie do TENCIA (skoro ma to w ofercie to powinien wiedzieć) : czy tu o to chodzi że baza syntetyczna jest dużo mniejsza a mineralna dużo większa niż w pozostałych półsyntetykach ? Stąd inne oznaczenie i zmniejszenie zużycia oleju ?
nie 15w40 a 15w50, roznica tutaj tkwi w gestosci tego oleju i dodatkach uszlachetniaczy. jest jescze pelny syntetyk o parametrze 15w50, a mianowicie 300V competition w ktorym raczej bazy mineralnej slabo by szukac
Witam ponownie, dzis bylem w punkcie gdzie mialem zmianiany olej i ziomek powiedzial ze to normalne ze trzeba troche dolac i ze mialem wczesniej przyjechac, dzis mi dolal texaco 10w40 i literek i jest juz w normie poziom, mam tylko nadzieje ze ten texaco to dobry olej, ziomke policzyl 19zł, wiec cena wporzadku, ale czy olej rowniez??
:)
texaco to dobre oleje, jedynie zawsze przestrzegam przed oliwami lanymi z beczki.
nie 15w40 a 15w50, roznica tutaj tkwi w gestosci tego oleju i dodatkach uszlachetniaczy. jest jescze pelny syntetyk o parametrze 15w50, a mianowicie 300V competition w ktorym raczej bazy mineralnej slabo by szukac
a to sory za pomyłkę. po prostu mnie to zastanawia - moje auto bierze ok 300 ml na 1000km wiec zastawialem sie przy nastepnej wymianie czy sie nie szarpnac na tego motula 15W50 ktory moze by zmniejszyl te ubytki. tylko teraz na moj chlopski rozum - olej bardziej sliski - lepsze wlasciwosci = lepsze przenikanie = ubytki przy zuzytym juz troche silniku. I po prostu obawiam sie czy ten motul nie bedzie mial gorszych wlasciwosci niz inne polsyntetyki - bo to ograniczenie zuzycia oleju to chyba jenak jakims kosztem ... ?
TENCIO, skomentujesz moje domysły ?
skolopendra
04-11-07, 19:48
olej bardziej sliski
............bez jaj ;)
gorszych wlasciwosci niz inne polsyntetyki
.............miał będzie lepsze właściwości
moje auto bierze ok 300 ml na 1000km wiec zastawialem sie przy nastepnej wymianie czy sie nie szarpnac na tego motula 15W50
lepszy olej to jeszcze nie szarpnięcie ;)
...................szykuj sie pomału na remont silnika ,a to już szarpnie
skolopendra, z twoich postów niewiele wynika ...
remont wiem że czeka mnie pewnego dnia ale jeszcze troche na pewno pojezdze a w tym czasie kasa na remont sie znajdzie, a jezeli olej zmniejszy to zuzycie nawet o setkę to będzie ok
twoje "chlopskie rozumowanie co do "sliskosci" mozna przyjac, natomiast nie musisz sie obawiac ze 15w50 bdzie parametry mialo gorsze, bo to nie prawda. moza powiedziec ze lepiej bedzie znosic wyzsze temperatury pracy w porownaniu do olejow Xw40. jedyna niedogodnosc to to ze przy niskich temperaturach nalezy dokladniej rozgrzac silnik przed agresywna jazda. tzn jechac delikatnie( nie przekaracac 3000rmp) az do momentu ustabilizowania sie wskazowki temp na desce rozdzielczej w optymalnym polozeniu.
Witam,
Do nowszych generacji Hondy polecam oleje silnikowe w klasie 0W30, 5W30 ale dziwi fakt że pobór juz jest na takim poziomie.
Czy ktoś robił próbę olejową albo weryfikował problem ?