PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie Amortyzatory CIVIC VIII 1.8 przód i tył ?

Strony : [1] 2

waran3
11-01-13, 12:02
W warsztacie cena amortyzatora( przód) to prawie 500zł. W necie ( SACHS Seria: Super Touring ) ceny są na poziomie 320 -350zł.
Czy możecie polecić coś sensownego na przód i na tył ?

Paluch_tcw
11-01-13, 16:51
Sachs idzie na pierwszy montaż i jest bardzo dobrą firmą. Na pewno warto zainwestować w amortyzatory tej firmy.

Masz w razie czego numery żebyś nie pomylił:

Przód lewy: 313 591
Przód prawy: 313 592
TYŁ: 313 595

Na tył dostępny jeszcze Monroe (też dobra firma) nr: G1098

KYB:

Przód prawy: 339722
Przód lewy: 339723

TYŁ: 553365

4gotten
11-01-13, 23:01
ostatnio wymieniłem amory z przodu. Zamontowałem Sachs Super Touring. Zapłaciłem 310 zł za sztukę. Wyboru nie ma dużego w przystępnej cenie. Chyba jedynie to co podał kolega Paluch TCW powyżej. Rozważałem coś innego, ale trzeba by już pójść w zestaw na tył i przód, np w amortyzatory Koni FSD lub zestaw Bilstein B14. W obu przypadkach to wydatek ponad 2700zł. Nie znalazłem niestety nic pomiędzy, chociaż przez pewien czas mierzyłem nawet wyżej, w KW V2.

marcin001984
09-02-13, 00:03
A które z tych wymienionych wyżej choć trochę podniosą komfort jazdy po polskich dziurawych drogach? Obecnie mam 62 tys. przebiegu i fabryczne amory. Wiadomo, że nie pojedzie jak citroen, ale w moim aucie czuję się tak jakbym jechał walcem po kamieniach

Ordi
09-02-13, 00:14
bierz Bilstein B8!
napewno poczujesz roznice

prz3mo
09-02-13, 15:27
A które z tych wymienionych wyżej choć trochę podniosą komfort jazdy po polskich dziurawych drogach? Obecnie mam 62 tys. przebiegu i fabryczne amory. Wiadomo, że nie pojedzie jak citroen, ale w moim aucie czuję się tak jakbym jechał walcem po kamieniach

Sporo w komforcie jazdy poprawia zamiana kół z 17" na 16"... choć wtedy auto mnie ładnie wygląda ;)

marcin001984
10-02-13, 12:19
Nowe amortyzatory, alusy i inne opony to już niemały wydatek. Zauważyłem że komfort się poprawił jak zmieniłem letnie michały 225/45/17 na zimowe 205/50/17. Wasze civici też są takie sztywne? Mówię o seryjnym zawieszeniu

sabotage
10-02-13, 12:23
Czy zawias w TypeS różni się od pozostałych wersji ?

tomag
10-02-13, 14:57
Zauważyłem że komfort się poprawił jak zmieniłem letnie michały 225/45/17 na zimowe 205/50/17
te opony mają prawie taką samą wysokość, różnią się tylko szerokością, czyli jeśli jest lepiej to IMO tylko w koleinach - no chyba, że 1,25mm w wysokości robi taką różnicę :)

Paluch_tcw
10-02-13, 16:24
Komfort się poprawił ponieważ zimowe opony produkowane są z bardziej miękkiej mieszanki gumy. Nic tu do tego nie ma rozmiar tych opon. Chyba, że tak jak kolega wyżej napisał nie buja tak w koleinach.

marcin001984
10-02-13, 17:53
Słusznie, macie raję koledzy. W koleinach już tak nie nosi jak wcześniej i jedzie się bardziej miękko jak na letnich. Ale za dwa miesiące trzeba będzie znów wrócić do letnich opon. Zapytałem czy Wasze auta też są takie sztywne

Paluch_tcw
10-02-13, 18:04
tak to w nich norma a tym bardziej przy tej wielkości kół.

marcin001984
10-02-13, 21:09
Masakra... współczuję tym co mają type R i "18". Ordi pisze żeby Bilstein B8 kupić to będzie lepiej

Ordi
10-02-13, 22:20
z tymi Bilsteinami to smieje sie :) Wtedy będziesz jechał jak wozem drabiniastym hehe!
Ty masz Type-S - załóż sprężyny zawieszenia od zwyklej wersji 5D (podobno są miększe). Na aleegro wyrwiesz komplet pewnie za 200pln a komfort powinien się poprawić. Jak nie to sprężyny Eibach - ludzie piszą na forum że na nich jest lepiej niż na serii. Tyle że auto pójdzie niżej o 25mm

kasiora96
20-04-13, 14:36
Właśnie dziś przy wymianie opon na letnie zauważyłem że mam wyciek z przodu prawego amora i pytanie jakie amory kupić (2.2 i-ctdi )
Napewno wymienia sie parami tylko jakiej firmy, może doradzicie czytałem wątek o amorach, ale no własnie jakie.

buri
21-04-13, 22:59
ja bym wzial kayabe
w ic sa troche tansze od sachsa a moim zdaniem jakosciowo takei same albo lepsze od sachsa, ktory jest fabrycznie
u mnie sachs tez wylal z jdnej strony. przebieg 150kkm ale nie bylo jeszcze na przod kayaby:(
w dodatku jakbnys mial jakis numert znizkowy to mozesz urwac z ceny co nieco

kasiora96
22-04-13, 19:08
buri zamówiłem kayaby 300 zł. zobaczymy jakie będą, dzięki.

krzew
25-04-13, 16:42
troche sie podepne bo tez temat zawieszenia a nie chce nowego watku zakladac...

czy stabilizator na tyl pasuje od type r?
czy stabilizator na przod jest grubszy niz stabilizator w 5d 1.8?

szukam poliuretanow ale nigdzie nie ma - powerflex nie ma nic

no i ostatnie pytanie, warto inwestowac w zaciski od type r? bedzie lepiej to hamowalo? bo seryjne 1.8 ma zalosne hamulce niestety

dzieki!

qbson
28-04-13, 22:03
Właśnie dziś przy wymianie opon na letnie zauważyłem że mam wyciek z przodu prawego amora i pytanie jakie amory kupić (2.2 i-ctdi )
haha! mam ten sam problem :D. Też mi przedni prawy wylał (przebieg 105kkm).

Ale wracając do tematu: będę musiał również wymienić amorki i pytanie brzmi, czy są jakieś zamienniki niezależnych firm, które by oferowały lepszy komfort (tj mniej sztywne)?

TRAFO
28-04-13, 22:12
haha! mam ten sam problem :D. Też mi przedni prawy wylał (przebieg 105kkm).

Ale wracając do tematu: będę musiał również wymienić amorki i pytanie brzmi, czy są jakieś zamienniki niezależnych firm, które by oferowały lepszy komfort (tj mniej sztywne)?

No właśnie, nie do końca się znam, ale na ile o sztywności decydują sprężyny a na ile amor?

piter7766
28-04-13, 23:29
ale na ile o sztywności decydują sprężyny a na ile amor?

Nie wiem na ile,ale wiem że amortyzator ma bardzo duże znaczenie w sztywności zawieszenia. Kiedyś w EJ9 miałem zestaw amortyzatorów i sprężyn Koni STR. Pamiętam jak w zimie było -25*C to rano jak wyjeżdżałem z parkingu to tak jak bym miał zespawane zawieszenie na sztywno.Dopiero po kilkudziesięciu/kilkuset metrach olej w amortyzatorach się rozrzedził (rozgrzał) i zawieszenie zaczęło w miarę pracować. Tak więc amortyzatory mają bardzo duże znaczenie w sztywności zawieszenia.

TRAFO
29-04-13, 08:25
W sumie racja. Bo co mi chodziło, gdyby założyć przy seryjnych amorach sprężyny od innego auta o takich samych wymiarach ale innej charakterystyce, to może by się zrobiło trochę bardziej miękko.

qbson
29-04-13, 22:37
W sumie racja. Bo co mi chodziło, gdyby założyć przy seryjnych amorach sprężyny od innego auta o takich samych wymiarach ale innej charakterystyce, to może by się zrobiło trochę bardziej miękko.

Trafo ja myślę, że sprężyna też ma jakieś znaczenie, choć wydaje mi się - tak jak pisze piter7766 - że pierwsze skrzypce w komforcie jazdy grają amorki. Ja coraz bardziej jestem przekonany aby zrezygnować z felg 17" na rzecz mniejszych...

buri
30-04-13, 11:02
Stabilizator na tyl - nie wiem, belka jest inna ale mocowania moga byc te same, jest ktos na forum ktos, kto przeszczepil caly zawias z type r do 5d
Stabilizator na przodzie masz 23mm a w type R jest 24mm

Poliuretany juz sa - przejrzyj temat "poliuretany", jeden kolega tez dziala w kwestii tanszej alternatywy, wiec niebawem moze sie okazac ze jest poliuretan w rozsadnej cenie

Zaciski od erki ma sporo osob, glownie w 2,2, przeszczep jest w zasadzie p&p
Krotko mowiac szukajcie a znajdziecie;)

troche sie podepne bo tez temat zawieszenia a nie chce nowego watku zakladac...

czy stabilizator na tyl pasuje od type r?
czy stabilizator na przod jest grubszy niz stabilizator w 5d 1.8?

szukam poliuretanow ale nigdzie nie ma - powerflex nie ma nic

no i ostatnie pytanie, warto inwestowac w zaciski od type r? bedzie lepiej to hamowalo? bo seryjne 1.8 ma zalosne hamulce niestety

dzieki!

Moim zdaniem w komforcie wieksze znaczenie ma sprezyna
Mysle tak dlatego, ze po zalozeniu sprezyn eibacha, mimo ze sa "sportowe" to samochod wydaje sie bardziej komfortowy mimo ze siedzi nizej, po prostu sprezyna jakby bardziej kulturalnie wybiera nierownosci, zwlaszcza te poprzeczne.
Drugi przyklad mam odnosnie amortyzatorow - jezdzilem bmw na bilsteinie b8, wiec typowo sportowy amortyzator i oczekiwalem ze bedzie jak jazda taczka i tu sie zdziwilem bo nierownosci byly wybierane perfekcyjnie, nie bylo wrazenia ze przy przejezdzie przez muldy polamie sie kregoslup a samochod prowadzil sie super. Jak chcecie sobie poprawic komfort to sugeruje raczej zmiane sprezyny, amortyzator odpowiada za to, zeby kolo mialo ciagle kontakt z podlozem a sprezyna za sposob w jaki zawieszenie sie ugina

marcin001984
27-08-13, 22:21
A czy amortyzatory i sprężyny od wersji 5D są rzeczywiście bardziej miękkie niż w Type S? Amory jeszcze mam dobrę ale jak będę wymieniał to nie wiem czy nie założyć od 5D. Chciałbym choć trochę poprawić komfort. Zmiana kół nie wchodzi w grę, dopiero co kupiłem opony i polakierowałem alusy

piter7766
27-08-13, 22:57
Wsadzaj Eibach'y ,ja sam się mocno zastanawiam ,ostatnio przejechałem się EK3 (sprężyny wogtland,amory fabryczne)) i aż płakać mi się chciało jak wsiadłem później do FN1 :( :mad:

marcin001984
28-08-13, 11:16
Wsadzaj Eibach'y ,ja sam się mocno zastanawiam ,ostatnio przejechałem się EK3 (sprężyny wogtland,amory fabryczne)) i aż płakać mi się chciało jak wsiadłem później do FN1 :( :mad:

Masz na myśli same sprężyny czy razem z amorami? Komplet z amorami i sprężynami ponad 4000 zł, same sprężyny 600 zł. Jak obniżę auto to nawet przez śpiącego policjanta nie przejadę.
http://www.eibach.pl/catalog.html?marka=14&model=260

butler.gdansk
28-08-13, 11:20
Ma na myśli same spręzyny Eibach Pro-Kit -25mm.
Też takie mam i jestem zadowolony.

Ordi
28-08-13, 11:42
czasem nie rozumiem ludzi kupujacych 'pseudo sportowy' samochod a pozniej oczekujacych od nich komfortu tapczanu... sprzedaj i kup jakis tapczan -bedziesz zadowolony :)
Tudziez sprezyny Eibach (tylko ze wtedy siadze auto nizej)

marcin001984
28-08-13, 12:06
Spzedać na razie nie mogę bo jak kupiłem Hondę w zeszłym roku dogadałem się w pracy czy będe mógł sobie polakierować całe auto. Wyszło mnie to grosze i zgodzili się pod warunkiem że to będzie auto dla mnie a nie na handel. Oprócz tego cały czas coś mi robią; hamulce, wachacz, wymiana oleju, klima, geometria itd... Ostatnio lakierowałem felgi za darmo więc niefajnie by to wyglądało z mojej strony. Jeszcze trochę musze się pobujać. Z drugiej strony najbardziej jestem zadowolony z silnika i wyglądu tego auta. Mało pali, oleju nie dolałem ani kropli... tylko ta zawiecha mnie dobija. Sztywno jak w walcu

kobert
18-10-13, 16:02
witam. troche ponowie temat,minelo troche czasu moze jakies nowe pomysly na amorki na tyl. co proponujecie na tył w rozsądnej cenie. na przegladzie wyszlo ze jeden trzyma w 40proc a drugi 60 czy juz wymieniac? czy jeszcze je dobic przez zime? co powiecie na takie japonskie amory? cena wydaje mi sie nie wygórowana jak na japonczyki
http://allegro.pl/amortyzatory-honda-civic-ufo-06-11-tyl-nowe-japan-i3626705991.html

prz3mo
22-10-13, 13:28
Czeka mnie wymiana amorów przód (jeden cieknie). Znalazłem takie Kayaby, co sądzicie? Będą OK?
http://allegro.pl/amort-przod-2szt-honda-civic-vii-06-kayaba-odb-i3619168790.html

buri
22-10-13, 15:23
tak, to dobry zamiennik

prz3mo
23-10-13, 16:56
Jeszcze jakieś opinie? Może ktoś ma te amory u siebie w aucie?

kasiora96
23-10-13, 17:14
Ja mam i sobie chwale . Wymieniłem w tym roku na wiosne i jak narazie spisują sie dobrze . Wydaje mi sie że komfort jest lepszy od sachs.

4gotten
23-10-13, 17:38
sachsy maja ponoć nieco sztywniejszą charakterystykę od KYB. U mnie po wylaniu jednego amoraz przodu, przy przebiegu ponad 100k, ponownie zamontowałem Sachsa i jestem zadowolony.

prz3mo
23-10-13, 17:48
Ja mam i sobie chwale . Wymieniłem w tym roku na wiosne i jak narazie spisują sie dobrze . Wydaje mi sie że komfort jest lepszy od sachs.

Jakieś myki przy wymianie były czy plug&play? Bo będę robił poza ASO.

4gotten
23-10-13, 19:41
wymiana bardzo prosta. Choć u mnie zapiekła się jedna nakrętka i trzeba było nieźle kominować, żeby rozmontować kolumnę.

kasiora96
23-10-13, 20:00
Jakieś myki przy wymianie były czy plug&play? Bo będę robił poza ASO.

Zero problemów, prosta wymiana.

TRAFO
14-11-13, 05:27
Mnie się też już chyba zbiera na wymianę przodu, i chciałbym zapytać czy wymienialiście coś oprócz amortyzatorów?
Chodzi mi o to czy razem z amorem jest potrzeba (albo kto miał - to zobaczę jak było w większości) wymieniać górne łożysko, osłony czy same sprężyny.
Nie chciał bym się wpakować w demont auta i potem go składać bo czegoś mi braknie, a i dopilnować żeby wszystko było zrobione jak trzeba a nie gonić do mechanika co 2 dni :(
Załóżmy że wymieniane będą same amory, to przy są wymianie będą potrzebne jakieś dod. manewry np smarowanie czegoś w górnych łożyskach? Czytałem gdzieś że na sprężyny zakłada się jakieś plastikowe węże, rurki czy coś takiego żeby się nic nie tłukło.

CMC
14-11-13, 13:47
na pewno przydadzą się osłony i odboje, ew. można sprawdzić też mocowania amortyzatorów wraz z łożyskami poduszek amortyzatora, ew. przy okazji zobaczyć czy sprężyna gdzieś nie jest pęknięta i to w zasadzie już wszystko jeśli chodzi o wymianę amorków
KAYABA moim zdaniem jest montowana fabrycznie w UFO, tak jak w większości aut japońskich (nawet tych produkowanych w Europie)

TRAFO
14-11-13, 15:26
Dzięki, czyli amory + gumy na pewno.
A co da się bez rozbierania sprawdzić? taka możliwość jest w ogóle możliwa?
Chodzi mi oto, że jak już będę miał rozebrane auto to żeby nie czekać potem tydzień na części. Na zapas też nie chcę kupować.
Da się coś poradzić na moje zachcianki? Oczywiście ASO z częściami na magazynie nie wchodzi w grę :)
Chyba że ktoś z was już "na wczoraj" dokupował części i jakiś sklep miał na stanie, macie jakieś doświadczenia?

buri
14-11-13, 16:01
na pewno przydadzą się osłony i odboje, ew. można sprawdzić też mocowania amortyzatorów wraz z łożyskami poduszek amortyzatora, ew. przy okazji zobaczyć czy sprężyna gdzieś nie jest pęknięta i to w zasadzie już wszystko jeśli chodzi o wymianę amorków
KAYABA moim zdaniem jest montowana fabrycznie w UFO, tak jak w większości aut japońskich (nawet tych produkowanych w Europie)

fabrycznie w 8 gen montowany byl tylko i wylacznie produkt sachsa

A co da się bez rozbierania sprawdzić? taka możliwość jest w ogóle możliwa?
Chodzi mi oto, że jak już będę miał rozebrane auto to żeby nie czekać potem tydzień na części. Na zapas też nie chcę kupować.
Da się coś poradzić na moje zachcianki? Oczywiście ASO z częściami na magazynie nie wchodzi w grę :)
Chyba że ktoś z was już "na wczoraj" dokupował części i jakiś sklep miał na stanie, macie jakieś doświadczenia?

ja przy wymianie amortyzatorow nie wymienialem zadnych gum, tylko zalozylem stare i jest ok
warto psiknac lozysko smarem silikonowym zeby nie zawodzilo i na koniec sprezyny zalozyc waz (ja zalozylem taki przezroczysty ni to guma ni to plastik)
dobrze tez miec w zapasie nakretki samokontrujace bodajze 14, bo przy odkrecaniu gornego mocowania latwo je zgubic przez to ze jest slaby dostep

grygory84
18-11-13, 22:10
A ja mam pytanie. Na moich Amorkach mam oznaczenia 51602-SMG-G611. Czy te Amorki Sachs
Przód lewy: 313 591
Przód prawy: 313 592
które podał kolega Paluch_tcw Będą pasować? Bo ja już sam nie wiem:( a pilnie potrzebuje wymienić.

TRAFO
19-11-13, 11:07
Numery z "SMG" są numerami nadanymi przez hondę, więc nie muszą być wypisane w zamiennikach.
A ja jeszcze zapytam o sprężyny. Chodzi mi o nakładanie tych wężyków na końce, Czy one są cieniowane czy pręt ma jednakową średnicę po całości?
Czy sama sprężyna jest jednakowej średnicy czy zwęża się na końcach? jak tak to jaką ma średnicę?
Ma ktoś może zdjęcie zdjętej, nie ściśniętej sprężyny z przodu? Nigdzie nie mogę znaleźć fizycznego zdjęcia a na stronach producentów jest jedno zdjęcie do wszystkich aut

butler.gdansk
19-11-13, 11:14
Co do tych "wężyków" na sprężynę, to są różne zdania. Osoba którą znam a naprawdę wiele lat zajmuje się tylko zawieszeniami odradziła na dłuższą metę takie rozwiązanie.
Woda, sól, nieczystości dostają się do środka i sprężyna może korodować w przyspieszonym tempie, a widział już kilka takich patentów.
Mi montując Eibacha nie naciągał żadnych "wężyków" i żadnych odgłosów z zawieszenia jeszcze nie uświadczyłem.
PS. Zapomniałem TRAFO... Moduł dotarł do mnie. Będę miał chwilę w weekend to postaram się go zmontować.

buri
19-11-13, 11:29
moge zrobic zdjecie sprezyn i je pomierzyc ale w sobote dopiero. no i ja mam springi od diesla, ktore sa pewnie inne niz do 1,8 bo inna masa samochodu
z tego co pamietam to sa na calej dlugosci tej samej grubosci - ok 20mm

4gotten
19-11-13, 11:35
Co do tych "wężyków" na sprężynę, to są różne zdania. Osoba którą znam a naprawdę wiele lat zajmuje się tylko zawieszeniami odradziła na dłuższą metę takie rozwiązanie.
Woda, sól, nieczystości dostają się do środka i sprężyna może korodować w przyspieszonym tempie, a widział już kilka takich patentów.
Mi montując Eibacha nie naciągał żadnych "wężyków" i żadnych odgłosów z zawieszenia jeszcze nie uświadczyłem.
PS. Zapomniałem TRAFO... Moduł dotarł do mnie. Będę miał chwilę w weekend to postaram się go zmontować.

swego czasu ASO zaaplikowało mi te rozwiązanie. Niestety nie pomogło. Po jakimś czasie wężyk się przetarł, hałas wrócił, a sprężyna, jak kolega już napisał, była skorodowana. Moim zdaniem to nie pomaga. U mnie dźwięki znikały na jakiś czas kiedy była demontowana kolumna, np przy okazji zmiany sprężyn. Odnoszę w rażenie, że po jakimś czasie coś może się luzować w kolumnie i stąd te dźwięki.

grygory84
19-11-13, 11:41
W takim razie zamawiam. Dzięki za pomoc:)

TRAFO
19-11-13, 12:55
moge zrobic zdjecie sprezyn i je pomierzyc ale w sobote dopiero. no i ja mam springi od diesla, ktore sa pewnie inne niz do 1,8 bo inna masa samochodu
z tego co pamietam to sa na calej dlugosci tej samej grubosci - ok 20mm

Byłbym zobowiązany...

PS.
Jakby to nie był problem, to obmierz go z każdej strony. Z góry dziękuję.

prz3mo
13-01-14, 23:28

Kupiłem amory ( kayaba), zastanawiam się czy zanim oddam do mechanika, kupić też te "gumy"? Są one gdzieś dostępne poza ASO? Bo rozumiem, że w ASO mają tylko do Sachsa?

shrek565
14-01-14, 16:02
Panowie jak to jest z tymi amortyzatorami w UFO w serwisie mówią ze np. od 1.8 vtec nie psuje do diesla 2.2. Natomiast byłem w hurtowni i im wyskakuje iż 1.4, 1.8 czy 2.2 wszystkie mają taki sam amortyzator i kto ma tu racje?

DŻEJKU
14-01-14, 16:19
w oryginale amortyzatory mogą posiadac inne numery i różnić się nieco miedzy sobą (kwestia np. wagi jednostki napędowej), natomiast firmy które produkują zamienniki bądź po prostu na drugi montaż mogą mieć jeden uniwersalny typ do wszystkich wersji silnikowych

TRAFO
14-01-14, 16:29
Kupiłem amory ( kayaba), zastanawiam się czy zanim oddam do mechanika, kupić też te "gumy"? Są one gdzieś dostępne poza ASO? Bo rozumiem, że w ASO mają tylko do Sachsa?

Do siebie na pewno założę nowe gumy, bo gumowa osłona jest w strzępach a odboje wyskakują.
Można je kupić np. w Intercarsie (http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1&wsk=O). Ja najprawdopod. będę chciał kupić je w komplecie z amorami KYB + gumy Sahs (mam tylko nadzieję że będą ze sobą grały).
Na razie czekam na sponsora :) ale gdzieś początkiem wiosny wezmę się za ten temat. Daj znać jak zdecydujesz się na jakiś wybór.

prz3mo
14-01-14, 16:59
Zamówiłem osłony Monroe. Symbol pasujący do amorów przednich naszego Civica to PK098.

uniu1
14-01-14, 17:17
Przeciez diesel jest cięższy do benzyny -szczególnie silnik dlatego amortyzator musi być bardziej sztywniejszy/twardszy nie mówiąc juz o sprężynie

prz3mo
14-01-14, 17:22
Panowie jak to jest z tymi amortyzatorami w UFO w serwisie mówią ze np. od 1.8 vtec nie psuje do diesla 2.2. Natomiast byłem w hurtowni i im wyskakuje iż 1.4, 1.8 czy 2.2 wszystkie mają taki sam amortyzator i kto ma tu racje?

Bo być może mają w katalogu inny symbol do benzyn i Diesla. A prawda jest taka, że nie mają pojęcia czy rzeczywiście te amory się czymś różnią.
Ale mówią, że tak, z oczywistych względów :)

Przeciez diesel jest cięższy do benzyny -szczególnie silnik dlatego amortyzator musi być bardziej sztywniejszy/twardszy nie mówiąc juz o sprężynie

I co? Myślisz, że producenci amorów robią tyle ich wersji ile silników? :) Każdy amor ma określoną tolerancję. Zarówno SACHS jak i KAYABA robia do ufo (oprócz Type-R) jeden model amorów na przód. Przynajmniej te które są oferowane poza ASO. A nie sądzę, że ASO ma jakieś ich "cudowne", "inne" i lepsze odpowiedniki jakby nie było tych samych firm (w tym przypadku SACHS'a).

uniu1
14-01-14, 18:00
I co? Myślisz, że producenci amorów robią tyle ich wersji ile silników? Każdy amor ma określoną tolerancję. Zarówno SACHS jak i KAYABA robia do ufo (oprócz Type-R) jeden model amorów na przód. Przynajmniej te które są oferowane poza ASO. A nie sądzę, że ASO ma jakieś ich "cudowne", "inne" i lepsze odpowiedniki jakby nie było tych samych firm (w tym przypadku SACHS'a).

Odpowiem Ci realnym przykładem. Kumpel w swoim ufo (dieslu) miał wyciek z jednego amora. Kupił z allegro a że miał blisko (bez potrzeby wysyłki) to akurat zakupił od 1,4. Wymienił i smigał moze 3 miechy potem na dołkach zaczeło coś strasznie walić. Okazało się zę odbój uderzał o trzon amortyzatora to znaczy chował się cały.

prz3mo
14-01-14, 20:32
Odpowiem Ci realnym przykładem. Kumpel w swoim ufo (dieslu) miał wyciek z jednego amora. Kupił z allegro a że miał blisko (bez potrzeby wysyłki) to akurat zakupił od 1,4. Wymienił i smigał moze 3 miechy potem na dołkach zaczeło coś strasznie walić. Okazało się zę odbój uderzał o trzon amortyzatora to znaczy chował się cały.

Wierzę na słowo :)
Może rzeczywiście "Diesel" wymaga jakichś innych amorów... Nie będę się spierał. Ale, w takim razie jak wytłumaczysz, że SACHS i KAYABA oferuję poza ASO, tylko jeden model do ufo?

filipfm
14-01-14, 22:03
Wierzę na słowo :)
Może rzeczywiście "Diesel" wymaga jakichś innych amorów... Nie będę się spierał. Ale, w takim razie jak wytłumaczysz, że SACHS i KAYABA oferuję poza ASO, tylko jeden model do ufo?

Popatrz na mase ufokow z poszczegolnych silnikow. przy 1.4 jest mniejszy zakres bo nie ma Execa.

1.4 1186-1244
1.8 1194-1321
2.2 1351-1468

Wiec jest 300kg roznicy miedzy najnizsza a najwyzsza. A 150kg miedzy 1.8 a 2.2 w takich samych wersjach wynika glownie z wagi silnika.

pkobierecki
15-01-14, 10:05
Pamiętam jak na poczatku kiedy miałem to auto i na rynku nie było do niej jeszcze części to jedyne co było na allegro to amory do Diesla- najszybciej wysiadały :) Mogłem na pamiątkę parę lat temu zrobić screena- na allegro były TYLKO amory do diesla. I żadnych innych części do tego auta. Nawet jak chciałem sobie tulejki dokupić na tył to nie było nigdzie. Miałem do wyboru kupić całą belkę tylną w ASO za 2 tysiące albo regenerować te bzdetne gumki :) I chyba regeneracjja dobrze im zrobiła bo trzymają się świetnie do dzisiaj :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

shrek565
15-01-14, 11:00
Jako,że temat amorów na przód mnie aktualnie interesuje pogłębiłem dziś sprawę. Zadzwoniłem do ASO w poznaniu i pan mi wytłumaczył, iż oni zamawiają pod dany numer nadwozia a same amory u nich się różnią numerami katalogowymi. Kolejno nie oficjalnie stwierdził, iż raczej fabryka nie robi ich pod daną wersje silnikową a wszystkie wyglądają identycznie no i ważą tyle samo itp. zatem jak powiedział teoretycznie każdy pasuje do wszystkich wersji modelowych jednak różni się w serwisie numerem.

prz3mo
15-01-14, 11:28
Jako,że temat amorów na przód mnie aktualnie interesuje pogłębiłem dziś sprawę. Zadzwoniłem do ASO w poznaniu i pan mi wytłumaczył, iż oni zamawiają pod dany numer nadwozia a same amory u nich się różnią numerami katalogowymi. Kolejno nie oficjalnie stwierdził, iż raczej fabryka nie robi ich pod daną wersje silnikową a wszystkie wyglądają identycznie no i ważą tyle samo itp. zatem jak powiedział teoretycznie każdy pasuje do wszystkich wersji modelowych jednak różni się w serwisie numerem.

Czyli wychodzi na moje ;)

4gotten
15-01-14, 12:41
Poważnie, tak ślepo wierzycie w to co mówią w ASO? Ja bym nie ryzykował założyć do diesla amory ściągniete z 1.4. Zresztą, ktoś już wcześniej pisał czym to się skończyło.

shrek565
15-01-14, 13:56
Ja akurat zamówiłem do diesla od diesla samego a sprężynę przełożę. Ale co mnie zaintrygowało to czy zamiennik w sklepie sachs za 300 zł czy kayaba za 400 w katalogach ma zastosowanie od 1.4 do 2.2, po prostu jest jeden amor do wszystkich modeli. Widocznie tylko amortyzatory zakładane przez fabrykę mają jakieś cudowne :) inne właściwości mimo tego iż wyglądają tak samo, ważą itp.

TRAFO
15-01-14, 17:38
Ją się tylko zastanawiam, czy tak naprawdę to znaczenie ma amortyzator.
To na sprężynie przecież siedzi auto i od jej twardości zależy "sztywność". Amortyzator służy do tego, żeby "uspokoić" sprężynę na nierównościach.
Na mój rozum, amor może być taki sam do każdego modelu, ale sprężyna już nie i musi już być dopasowana do auta (masy).
Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi, najlepiej na jakimś rzeczowym przykładzie...

DŻEJKU
15-01-14, 18:56
Temat części samochodowych to temat rzeka, wiele części produkowanych na drugi montaz jest uniwersalnych (pasujących do wielu wersji danego modelu), oprócz tego tak jak TRAFO napisał, sprężyna ma odpowiednią twardość i to tutaj także w zamienniku są różnice (przykład:nawet tuningowe sprężyny eibach są inne do diesla)

Oprócz tego np. w przypadku VW AUDI SEATA czy SKODY - do wielu modeli idzie ten sam typ amorka w zamienniku podczas gdy z vinu wynikają 4 zupełnie inne numery oe.

Ja bym sie nie przejmował tylko brał markowe amory po tym co wskazuje katalog ( jak skrosuje się numery oe to okaże sie ze jeden numer np. KAYABY odpowiada wielu numerom oryginalnym)

prz3mo
15-01-14, 19:45
To na sprężynie przecież siedzi auto i od jej twardości zależy "sztywność". Amortyzator służy do tego, żeby "uspokoić" sprężynę na nierównościach.
Na mój rozum, amor może być taki sam do każdego modelu, ale sprężyna już nie i musi już być dopasowana do auta (masy).
Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi, najlepiej na jakimś rzeczowym przykładzie...

No właśnie, mi też się wydaje, że to sprężyna ma tu znaczenie, a nie amor.

siemaR
16-01-14, 00:15
Mi się wydaje, że znaczenie ma zestaw - odpowiedni amor dobrany do sprężyny. Za słaby nie wytłumi tak szybko jak silniejszy. Twardsza sprężyna mniej się będzie uginała, i krócej, ale dynamiczniej sprężynowała :) Jedno z drugim musi współpracować.

kobert
16-01-14, 09:47

z pewnoscia wazniejsza role odgrywa sprezyna jesli chodzi o ciezar,jednak ''uspokoic'' amortyzatorem bujanie sprezyny ktora dzwiga 200kg i tym samym amortyzatorem zatrzymac bujajace sie 300kg bedzie trudniej. idac tym tokiem rozumowania,gdyby dalo sie wpasowac do hondy amory od malucha tez powinno byc dobrze. mi sie wydaje to zbyt duza tolerancja ten sam amor w 1.4 i ten sam 2.2 diessel

TRAFO
16-01-14, 10:14
z pewnoscia wazniejsza role odgrywa sprezyna jesli chodzi o ciezar,jednak ''uspokoic'' amortyzatorem bujanie sprezyny ktora dzwiga 200kg i tym samym amortyzatorem zatrzymac bujajace sie 300kg bedzie trudniej. idac tym tokiem rozumowania,gdyby dalo sie wpasowac do hondy amory od malucha tez powinno byc dobrze. mi sie wydaje to zbyt duza tolerancja ten sam amor w 1.4 i ten sam 2.2 diessel

Na pewno masz rację co doboru amortyzatora i sprężyny do masy auto. Mnie chodziło tylko o przykład.
Skoro komuś poleciały amory w 2.2 a miał 1.4 to widocznie założył zestaw amor + sprężyna.

Mi się wydaje, że znaczenie ma zestaw - odpowiedni amor dobrany do sprężyny. Za słaby nie wytłumi tak szybko jak silniejszy. Twardsza sprężyna mniej się będzie uginała, i krócej, ale dynamiczniej sprężynowała :) Jedno z drugim musi współpracować.

Oczywiście tak. Tylko wg. mnie będzie tak przy jednej masie, jak np. do 1.4 założy się sprężyny z 2.2. Skoro 2.2 jest cięższe to sprężyna mocniej się ugina i nie oddaje "dynamiczniej" bo ma do dźwignięcia większa masę.

Wszystko jest kwestią tolerancji, zakresu mas i badań - bo te musiały przecież być robione. Tu jak pisze Kobert, jakby do malucha założyć sprężyny hondy to wygoda jazdy była by jak w wozie drabiniastym, a przy większych wybojach jak mówi SiemaR zawieszenie malucha było by mocno dynamiczne i można by złapać chorobę morską.

Wg. mnie żeby dokładnie wiedzieć co ma być do czego trzeba by albo mieć w rękach po każdym amorze i sprężynie z każdego auta, albo poświęcić trochę czasu przeglądnąć EPC dla każdego modelu, spisać numery i poszukać zamienników na stronie producentów. Kto wie czy nie okaże się że amory są takie same a to różne sprężyny robią cała robotę.

kobert
16-01-14, 12:29
porownujac malucha mowilem o amorach a nie sprezynach. w takim zestawieniu jak w maluchu spirale hondy :) to maluchem jechalo by sie z calkowicie sztywnym zawieszeniem,tak jak by go nie bylo :) dopiero mocniej wpadajac w dół sprezyna by drgnela ale kierowca nawet by tego pewnie nie odczuł. jesli to by sie okazalo prawda ze amory sa takie same,to moze powinny w 1.4 wytrzymowac z polowe dluzej niz np w 2.2. z tyłu to pewnie amory sa wszystkie jednakowe,jak kupilem civa to zaraz padł mi tylny amorek (puscil calkowicie) na szybko kupilem uzywke i byla z 1.8 roznicy nie odczulem absolutnie zadnej,ale zastanawialem sie przed zmiana czy przypadkiem nie bedzie zbyt sztywny

prz3mo
20-01-14, 13:35
OK, jestem po wymianie amorów.
Co do szczegółów... rzeczywiście warto asekuracyjnie zaopatrzyć się w gumowe osłony. Jedna była OK, natomiast druga wymagała wymiany.
Teoretycznie wymiana jest stosunkowo bezproblemowa. Teoretycznie, bo najwięcej problemów sprawiają oczywiście pierdoły... czyli wymontowanie plastikowych osłon pod maską, by dostać do ślub amorów. Polecam zaopatrzyć się w zapasowe spinki, bo niestety kilka pękło, mimo delikatnej próby ich wyciągnięcia. Poza tym wszystko bez problemów.
No i w związku z powyższym pytanie - gdzie dostanę plastikowe spinki?

shrek565
20-01-14, 13:48
Ja ostatnio byłem i kupowałem w ASO ślizg pod zderzak bo na allegro po 5 dych najtańszy a nówka w ASO 24 zł. No i potrzebowałem spinki ale cena za sztukę masakra 6 zł. Kupiłem po jednej na wzór razem 3 rożne sztuki za 18 zł. Pojechałem do hurtowni motoryzacyjnej 4 Cars. I tam mieli 1,5 zł sztuka ale trzeba brać cały woreczek 10 szt. na raz. ale to wychodzi 15 zł a w ASO za to bym miał 2,5 szt. A zapas zawsze się przyda

DŻEJKU
20-01-14, 18:33
www.romix.pl -> wyszukiwarka spinek (dobrze jest szukac po wygladzie i wymiarach bo czesto spinki nie sa przyporzadkowane do odpowiednich działów, można też szukać po innych modelach hondy jak nie znajdujesz w swoim modelu)

możesz sobie znalezc to czego potrzebujesz, kazdy szanujacy sie sklep motoryzacyjny ma dostep do spinek z romixa wiec podajac numer spinki oszczedzisz roboty i pomyłek niekumatych sprzedawców ;)

TRAFO
22-01-14, 10:27

Zamówiłem osłony Monroe. Symbol pasujący do amorów przednich naszego Civica to PK098.

OK, jestem po wymianie amorów. Co do szczegółów... rzeczywiście warto asekuracyjnie zaopatrzyć się w gumowe osłony. Jedna była OK, natomiast druga wymagała wymiany.

Nie miałeś żadnych zgrzytów przy łączeniu różnych producentów? Górne mocowania, amory, odbojniki - wszystko weszło bez problemu?
Nie wiem jeszcze co u siebie zrobić z górnymi mocowaniami. Ile miały u ciebie przejechane? Przyglądałeś się w jakim one były stanie?
Spokojnie jeszcze przez długi czas pojeżdżą?

prz3mo
22-01-14, 10:38
Wszystko pasuje. Jedną gumę zostawiłem oryginalną bo była ok. Drugą dałem tą Monroe. Odboje obydwa dałem nowe z tego zestawu Monroe, chociaż stare wyglądały całkiem spoko. Przebieg mam 86 tyś. Trafo, jak coś to dzwoń, telefon mój Ci dawałem, opowiem Ci wszystko w szczegółach :)

kristiano7
25-01-14, 15:09
Witam,

Jakis czas temu podczas pierwszego śniegu niestety moja lewa felga miała spotkanie z krawężnikiem. Udając się do sedna felga wyprostowana, a cos nadal jest nie tak. Udałem sie do mechanika ten stwierdził, ze bez geometri nic wiecej nie da rady powiedzieć. Przypuszcza jedynie, ze to drążek no i stwierdził, niestety amortyzatory do wymiany i dlatego mogli byście cos wiecej powiedzieć na temat tej aukcji ?
http://allegro.pl/kpl-amortyzatory-przod-kayaba-civic-viii-odb-ufo-i3912525304.html

prz3mo
25-01-14, 16:24
No przecież w tym temacie masz wiele postów o tych amorach...

kristiano7
25-01-14, 21:06
No przecież w tym temacie masz wiele postów o tych amorach...

Dlatego chyba aukcja jest z jednymi z tych wymienionych.. powiedziec cos wiedziec chcialem uzyskac inforkacje roznicy co do serii itp.

Wysłane z mojego SM-T210 przy użyciu Tapatalka

piter7766
26-01-14, 20:21
powiedziec cos wiedziec chcialem uzyskac inforkacje roznicy co do serii itp.

Jak już wytrzeźwiałeś to napisz jeszcze raz o co Ci chodzi ;)

kristiano7
26-01-14, 23:06
Jak już wytrzeźwiałeś to napisz jeszcze raz o co Ci chodzi ;)

Przepraszam xd juz jestem w stanie xd.. Chcialem uzyskac jakies informacje odnosnie roznicy co do serii

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m?id=1)

prz3mo
27-01-14, 12:31
Założyłem niedawno Kyaby, nie czuję różnicy w działaniu w por. do serii (Sachs). Jeden czort moim zdaniem.

jarxyz
18-06-14, 13:28
To teraz ja zadam pytanie, ogólnie jestem tutaj nowicjuszem, ostatnio wymienione miałem tarcze + klocki hamulcowe i mechanik powiedział mi,że amortyzatory na przodzie długo nie pociągną bo się już wylały.

Cena jaką mi powiedział była dość kosmiczna ale to przez to,że części u niego są po prostu droższe więc postanowiłem szukać amorków na własną rękę, poczytałem temat i na allegro znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/amortyzator-sachs-przod-lewy-honda-civic-viii-i4345057887.html
http://allegro.pl/amortyzator-sachs-przod-prawy-honda-civic-viii-i4345065451.html

Możecie powiedzieć czy warto w to zainwestować(czy lepiej dołożyć do czegoś innego bo polskie drogi jakie są wiemy) i jeśli tak czy to wszystko co będe potrzebował do wymiany? Wydaje mi się,że potrzebne są jeszcze sprężyny ale nie widzę by były w zestawie z tymi amortyzatorami.

andkas
19-06-14, 11:50
Jeżeli parametry trakcyjne w obecnie eksploatowanym przez Ciebie autku odpowiadają to myślę, że nie ma potrzeby aby kombinować. Amortyzatory Sachs idą na pierwszy montaż więc nie powinno być żadnego problemu. Jeżeli wysokość auta odpowiada a sprężyny nie są uszkodzone (pęknięte) lub w sposób widoczny nadmiernie skorodowane to nie ma sensu ich wymieniać. No chyba, że dynamikę pokonywania zakrętów stawiasz wyżej niż komfort to warto zainwestować i pokusić się o zmiany. Pole do popisu jest ogromne i zależy tylko od objętości portfela. Przed wymianą amorów sprawdź stan gumowych osłon i odbojów aby w przypadku ich uszkodzenia wcześniej je zamówić.

mitusm
19-06-14, 15:38
Słyszał ktoś może czy są regulowane amory (twardość) do naszego ufo ?

andkas
20-06-14, 08:47
Słyszał ktoś może czy są regulowane amory (twardość) do naszego ufo ?

BILSTEIN ma w swojej ofercie amortyzator B6 Adjustable 10 z 10-stopniowa regulacją siły tłumienia tylko z tego co pamiętam nie ma ich w ofercie dla Civic-a, w Warszawie natomiast jest serwis BILSTEINA Zerkpol trzeba by z nimi porozmawiać może by dostosowali.

mitusm
21-06-14, 21:25
Koni też robi regulowane amory, ale nie znalazłem nic do hondy.
Może jakiś inny model samochodu na takie same amory co się spotyka czasami.

artax
21-06-14, 21:41
kolego daj spokój i kup Kayabe.Sachs montuje na pierwszy montaz ale co z tego jesli serwisanci z ASO ODRADZAJA Sachsa.U mnie po 130 tys na chromowanej gładzi trzonka były wżery.Prawy puścił juz trochę oleju po mikro uszkodzeniu uszczelnienia .Właśnie przez ten wżer(tworzy sie ostra krawędz).Jest tego masa w serwisowanych autach.Kayaba nie ma takich problemow jakościowych.
pzdr

mitusm
21-06-14, 23:29
Amory mam jak najbardzie ok, auto 57tyś przebiegu ale rozglądam się za czymś twardszym na przyszłość. Przeglądam ofertę ale nic nie ma…

artax
21-06-14, 23:36
moje takze mialy po 70% :)A tych wżerów nie widać .Dopiero po ściągnieciu osłony.Twardosc to raczej spręzyny.No ale np;Eibach daje -25 mm w doł.Co skutkuje ,ze kazdy krawężnik i poprzeczny ogranicznik prędkości (leżący policjant)jest Twój :)
pzdr

mitusm
22-06-14, 10:44
Po doświadczeniach z poprzednimi samochodami wiem że w prowadzeniu amortyzatory są tak samo ważne jak sprężyny.

artax
22-06-14, 21:36
ba, amortyzatory są dużo wazniejsze.Nieświadomi mogą nie wiedzieć ,ze wywalony amo z małą sprawnością ,powoduje świrowanie elektroniki abs ,vsa.Może nawet wydłużyć drogę hamowania przy zadziałaniu abs.
pzdr

mitusm
23-06-14, 22:24
Często widać jak jedzie przed nami auto z padniętym amorem z tyłu i co dzieje się z kołem…

sanvean
04-08-14, 11:49
Witam własnie mi wylał prawy tylni amor czy warto zamówić te amorki http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3034221330180-KYB553365-O19241-amortyzator-tyl.html ???
Jeszcze nie wiem które osłony i odboje zamówić te http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3030151320140-A9U009-O19241-oslona-amortyzatora.html czy te http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3035173417310-A9U013-O19241-oslona-amortyzatora.html a może jakieś inne.

kobert
04-08-14, 16:33
ja jak wymienialem amory z tylu to odboje mialem w nie naruszonym stanie,o oslony to nawet niewiem jakie chodzi. Panna mi troche pomogla :) i wymiana jednego trwala ok 5minut. Lape pod samochod wlozyc i nie trzeba nawet kanalu :)

piter7766
04-08-14, 21:39
Witam własnie mi wylał prawy tylni amor czy warto zamówić te amorki http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3034221330180-KYB553365-O19241-amortyzator-tyl.html ???
Jeszcze nie wiem które osłony i odboje zamówić te http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3030151320140-A9U009-O19241-oslona-amortyzatora.html czy te http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3035173417310-A9U013-O19241-oslona-amortyzatora.html a może jakieś inne.

Tylne amorki Kayaba możesz brać i to wszystko co Ci potrzeba, a te osłony i odboje do których dałeś linki są na przód. Tylne amory mają zintegrowane odboje i osłony,a przednie mają oddzielnie ,osłonę i odbój .

MR T
25-10-14, 10:18
Czy ktoś ma założone amortyzatory przednie Bilstein B4 do FK2 i może się wypowiedzieć jak się jeździ ???

futureshock
21-01-15, 17:55
Witam. Świeżo po wymianie klocków i tarcz z tyłu pojawił się kolejny problem przy przeglądzie na stacji diagnostycznej, mianowicie uszkodzony amortyzator z przodu do prawej stronie. Z jakiej firmy polecicie amortyzatory? Na allegro są oferty w cenie ok 600zł za 2 szt. Kayaby, albo Sachs. Z tego co się orientuję to obecnie w samochodzie wszystkie amortyzatory są oryginalne od nowości.

vitia
21-01-15, 18:06
siemanko u mnie jakis rok temu strzelil z lewej strony zamowilem z kayaba i wszystko jak do tej pory ok takrze polecam ci kayaba Ale to tylko moje zdanie

grypsownik
07-02-15, 13:31
http://www.lingshondaparts.com/HPL/Images_car/17SMG601/imge/B__2800.jpg
chodzi mi o numer 9 i 10 jak juz rozbiorę kolumnę to na co mam zwrócić uwagę czy te części tez kwalifikują sie do wymiany ?

andkas
07-02-15, 13:46
chodzi mi o numer 9 i 10 jak juz rozbiorę kolumnę to na co mam zwrócić uwagę czy te części tez kwalifikują sie do wymiany ?

10-to górne mocowanie amortyzatora, w którym znajduje się łożysko, wszystko zależy od tego w jakim jest stanie, jeżeli podczas jazdy na nierównościach nie słyszysz żadnych stuków dobiegających z amortyzatorów przednich to znaczy, że są OK i nie trzeba ich wymieniać. 7, 8, 9-wszystko zależy od zużycia, ocenisz po zdemontowaniu

marcin001984
07-02-15, 16:07
15 - co to?

kusiu
07-02-15, 16:42
Jeśli jesteśmy przy amorkach, mam ten problem już od kilku miesięcy i nie mogę go rozwiązać. Siedząc od strony kierowcy to w prawym kole (przód) oczywiście, słyszę taki "stuk" na większym dołku, na mniejszych nierównościach jest ok. Sprawdzałem odbój jest ok siedzi konkretnie w gnieździe, może być to wina amortyzatora lub przypuszczacie coś jeszcze? I jeśli chodzi o wymianę słyszałem że kilka osób po wyjęciu kolumny mc phersona nie świadomie uszkodziła czujnik vsa, jest tam jakiś kabelek? I niestety po złożeniu do kupy pokazywały się błędy i wizyta w ASO nieunikniona, zwracać na coś konkretnego uwagę podczas wyciągania kolumny?

uniu1
07-02-15, 17:18
Przed demontażem kolumny trzeba odłączyć kostke czujnika ABS i nic nie uszkodzisz

grypsownik
07-02-15, 17:38
A 9 ? Chodzi mi o to ze jak ściągnę kolumnę to jak sprawdzić czy części 10 i 9 nie są uszkodzone jakieś pęknięcia itp, luzy. Cześć nr 9 to łożysko tak tam są te kuleczki i to się ściąga jakąś żeby dostać się do tych kuleczek żeby przepuścić i przesmarowac

andkas
07-02-15, 21:25
A 9 ? Chodzi mi o to ze jak ściągnę kolumnę to jak sprawdzić czy części 10 i 9 nie są uszkodzone jakieś pęknięcia itp, luzy. Cześć nr 9 to łożysko tak tam są te kuleczki i to się ściąga jakąś żeby dostać się do tych kuleczek żeby przepuścić i przesmarowac

Jeżeli masz podczas jazdy po nierównościach metaliczne stuki i wiesz na pewno, że ne są to luzy układu zawieszenia to wysoce prawdopodobne, że będzie to górne mocowane amortyzatora - wtedy wymieniamy cały element nr 10. W przypadku odbojów stwierdzisz to po demontażu w jakim są stanie i ewentualnie wymienisz.

grypsownik
07-02-15, 21:31
A łożysko czyli nr 10 jak zdejmie to jak sprawdzić czy wszystko w porządku to demontuje żeby przesmarować te kuleczki w środku ?http://imageshack.us/a/img850/6452/dsc0470a.jpg

mrpiotr
09-02-15, 19:40
Ja jako, że miałem auto od nowości kupione w 2006 (diesel) to w ASO się nieco uczyli. W ramach gwarancji wymienili mi amortyzatory, odboje, łożyska i górne mocowania (byłem widziałem). Ba nawet maglownice wymienili. :) I efekt taki, że znowu po ok 5000km zaczelo stukac lekko. Przejechałem od tamtej pory 110 000km i bez zmian, ani głośniej ani ciszej. Czy ktoś montował amortyzatory Kayaba? Ja mam Sachs i to jest raczej ten problem bo mam kolegę co przy 150tkm wymienił amorki i też miał ciszę na kilka tysięcy km, a potem zaczłęy stukać (Sachs).

cienki
09-02-15, 19:48
15 - co to?

Nr 15 to osłona gumowa która jest wsadzona w wypust w podstawie gniazda sprężyny. Zapobiega ocieraniem metal o metal ( sprężyna o gniazdo sprężyny na amortyzatorze)

nrado
06-05-15, 16:00
Czy bilstein robi amory do naszego civic'a? Bo wg katalogu on-line http://web1.carparts-cat.com/default.aspx?30=45&52=1&10=B7CFB3A7AC564276BA006FE58C5307D4018004&14=4&12=101 to wcale nie ma 8 gen. Z kolei po wpisaniu nr produktu 22-213990 w google okazuje się że jest to amor do naszej wersji, rocznik się zgadza bynajmniej np.
http://habi.pl/amortyzatory-bilstein-civic-06-przod-22-213990-p285803.html
lub
http://e-autoparts.pl/amortyzator-bilstein-replacement-p-1830630.html jako zamiennik występuje kayaba KYB339723 na 100% pasująca do ufo.
Ktoś wie o co tu chodzi? :p

Pik
06-05-15, 18:40
Bilstein robi kompletny zestaw z gwintowanym zawieszeniem do FN/FK o numerze katalogowym 47-171329 , także musi mieć odpowiednie amortyzatory. Być może nie sprzedaje ich luzem, stąd zamieszanie.

Swoją drogą ktoś może ma zamontowany ten zestaw? Jest sporo tańszy od Eibacha.

maly
06-05-15, 19:03
ja mam :)

Pik
06-05-15, 20:26
No i jak wrażenia w stosunku do fabrycznego zawieszenia?

Aż zajrzałem do katalogu Blisteina. Nasze Civiki są tam po prostu oznaczone jako VII gen i amory są pod nr 22-213983 (przód-lewy), 22-213990 (przód-prawy), 24-214001 (tył).

filipfm
06-05-15, 21:26
I jakie wrazenia, bo z tego co czytalem, gwint Eibacha mozna ustawic bez obnizenie i jezdzi sie lepiej niz seria, ale cena 4k troche przeraza. Bilstein kosztuje 3k ale nie znalazlem info o twardosci i wysokosci

maly
06-05-15, 23:11
Wrażenia bardzo pozytywne samochód stał się bardziej sztywny ale nie twardszy prowadzi się dużo lepiej od serii. Szkoda tylko że nie ma regulacji twardości, chociaż tak naprawdę na ulicę jest w sam raz. Warto dokupić rozpórkę przednią bo bez niej samochód był trochę "gumowaty". jeżdżę na B14 już chyba 4 rok i na pewno nie żałuję zakupu.

Pik
07-05-15, 20:05
Dzięki za info maly!

Powiedz mi jeszcze o regulacji prześwitu, czy oprócz oczywistego obniżenia da się także ustawić taki jak jest fabryczny?

maly
07-05-15, 22:18
myślę że tak spokojnie, ja mam skręcony na połowę wysokości i jest wszystko ok. praktycznie o nic nie zahaczam, tylko pytanie po co ci takie zawieszenie jak chcesz mieć seryjną wysokość? sam pamiętam
jak bałem się że będzie za nisko i chciałem mieć ustawione w max wysokości. Na szczęście mechanik minie od tego odwiódł. Zawieszenie jest progresywne więc nie będzie pracować tak samo jak seryjne, moim zdaniem komfort jest naprawdę ok, a wygląd.... :)

marcin001984
07-05-15, 22:39
https://www.motointegrator.pl/produkty/354948-zestaw-zawieszenia-sportowego-bilstein-b14-47-171329

d3zet
20-06-15, 21:18
W tym tygodniu przymierzam się do zakupu kompletu amortyzatorów, przód. Szukam czegoś, powiedzmy sobie szczerze, niskobudżetowego. :) Dodatkowo do lewego przodu szukam łacznika stabilizatora. Chciałbym zamówić wszystko w jednym sklepie (jaki polecacie)? Civic VIII, 5D, 2006 rok.

Nie znam się na tym kompletnie dlatego liczę bardzo na Waszą pomoc! Dzięki wielkie z gory!

marcin001984
20-06-15, 21:30
Odpowiedzi poszukaj na wcześniejszych stronach. Seryjne to Sachsy, ale ludzie polecają też Kayaby. W inter carsie dostaniesz tak jak w i w innych motoryzacyjnych.

tynciu88
10-07-15, 10:56
Przy wymianie tylnych amortyzatorów trzeba zaopatrzyć się w inne części typu jakieś gumy czy odboje, osłony?

MR T
14-07-15, 12:43
proszę o odpowiedź użytkowników którzy jeżdżą civicem UFO na amortyzatorach kayaba excel-g warto czy lepiej kupić sachsa ???.

mitusm
30-07-15, 09:50
Kupiłem przednie wkłady KONI, potrzebuje starych amorów (mogą być wylane). Zostały komuś po wymiany ?

szczepar
30-07-15, 11:02
Kupiłem przednie wkłady KONI, potrzebuje starych amorów (mogą być wylane). Zostały komuś po wymiany ?

Ja mam wylane w domu, bedę w domu w Niedzielę.

marcin001984
30-07-15, 21:29

możesz napisać coś więcej o tych wkładach KONI?

mitusm
31-07-15, 06:21
Tył już mam na aucie, amory rewelacja bo posiadają regulację twardości. Otwierasz bagażnik, kręcisz pokrętłem i masz powiedzmy 'zdrową' serię albo 'mega beton' jak ustawisz w drugą skrajną pozycję. Regulacja płynna 720 stopni.
Z przodem jest więcej zabawy, do zamontowania wkładu potrzebny jest oryginalny amor którego trzeba ciąć, wywalić tłoki, wypuścić gaz i wylać olej. Posiada tak samo regulację. Jako że na aucie mam amortyzatory w dobrym stanie, szukam padniętych w cenie złomu żeby wykorzystać obudowy.
https://www.dropbox.com/sc/a32ftq2e4r11ffr/AADO8CVb1boK5gotk4pDWd4fa
Tak wygląda tył, po regulacji normalnie można założyć zaślepkę.
Są ambitne plany dorobienia regulacji ze środka auta, ale to czas pokaże.

fr4n3k
07-08-15, 21:56
mitusm: daj wiecej ino; gdzie co i jak btw tylnych regulowanych z koni ?

mitusm
11-08-15, 04:21
Koni ma w ofercie amorki do naszych ufo. Dużym plusem jest możliwość regulacji tyłu bez ich ściągania. Chcemy polatać to przekręcasz regulacje, masz zawias beton i nieziemskie trzymanie się auta.

Tiga
11-08-15, 18:15
Koni ma w ofercie amorki do naszych ufo. Dużym plusem jest możliwość regulacji tyłu bez ich ściągania. Chcemy polatać to przekręcasz regulacje, masz zawias beton i nieziemskie trzymanie się auta.

I to wszystko za posrednictwem regulacji samych amortyzatorow? Trzeba o tym napisac do jakiegos teamu w F1 ;)

mitusm
12-08-15, 06:20
W sporcie regulowane amortyzatory do tego z zewnętrzną komorą olejową to standard od dawna (przynajmniej w rajdach).
Zresztą sporo seryjnych samochodów ma regulację tłumienia amorów, nawet pospolitego opla astre można kupić z systemem FlexRide

marcin001984
12-08-15, 18:59
A jaki koszt tych tylnych amorów KONI?

Winni
12-08-15, 19:25
U mnie w gwincie D2 Racing regulacja też działa dobrze, na stopniu 0/36 jest bardziej miękko niż w serii, na 36/36 jest beton :D

Aktualnie jeżdżę na 21/36 z przodu i 18/36 z tyłu, auto prowadzi się mega :)

mitusm
13-08-15, 18:06
Przód i tył ok 600zł sztuka. Kupiłem dużo taniej przypadkiem. Amory miały iść do rajdówki, ale nie doczekała i miała dzwona.
W koni płynna regulacja, przód niedługo wpadnie. Na razie tył prawie cały czas na soft bo jedzie jak zdrowa seria.
Srężyny eibach pro kit.

shrek565
21-08-15, 12:21
Strzelił mi przedni prawy amortyzator i tak szukam nawet używki i z tego co patrze to 1.4 czy 1.8 czy 2.2 ma ten sam amortyzator? racja?
A może ktos z was coś ma na sprzedaż

esbe
21-08-15, 19:43
tak, do tych modeli pasuje ten sam.

on65
01-09-15, 17:17
Witam , czy mógłby ktoś podpowiedzieć jakie amortyzatory do UFO 1,8 2006 z obniżonym zawieszeniem o 40 mm.Mechanik twierdzi że powinny być z obniżonym skokiem , te które wylały to Sachs ale standardowe może ktoś przerabiał temat ? Chodzi o przód.

mitusm
01-09-15, 21:05
Koni sport mogą pracować do -40mm, powinny wytrzymać.
Dawno temu skracałem amortyzatory, dzięki temu pracują w nominalnym zakresie. Ogarnięty tokarz zrobi to za parę złotych.

godles1991
23-11-15, 21:34
Panowie apropo amorków, polał mi się prawy przedni,, no i teraz pytanie do was które wybrac???
http://allegro.pl/sachs-amortyzatory-przod-osl-honda-civic-viii-ufo-i5675444188.html czy http://allegro.pl/kayaba-amortyzatory-osl-przod-honda-civic-viii-ufo-i5598934382.html

na kilku aukcjach widziałem że niektóre amortyzatory są gazowo olejowe, na tych pisze jednak tylko gazowe... o co w tym chodzic, bo się pogubilem :)

TRAFO
24-11-15, 09:45
Na moje oko to to ciężko stwierdzić które lepsze, jak się na obydwu długo nie pojeździ.
Sachsy mi się wylały po ok. 100tys km. Teraz mam Kayaby, ale żeby coś obiektywnie powiedzieć o ich trwałości trzeba by i na nich zrobić ze 100kkm.
Może jest ktoś kto ma Kayabay i większe przebiegi to mógłby dać więcej szczegółów.
Co do prowadzenia samochodu to w cywilnej jeździe jak dla mnie nie ma żadnych różnic.

godles1991
24-11-15, 21:33
czyli nie ma bardzo różnicy które kupie w takim razie, bo pewnie autem nie zrobie 100kkm :P prędzej je sprzedam :), mógłbyś mnie tylko upewnić czy napewno te kayaby to ten wlasnie model ? bedzie pasowal do civica ufoka 1.4?

artax
24-11-15, 22:38
Co do prowadzenia samochodu to w cywilnej jeździe jak dla mnie nie ma żadnych różnic.
bo charakterystyka Sachs -KYB jest podobna .Problem leży w jakości Sachsa ,ktory koroduje na chromowanej gładzi.Korozja niszczy uszczelnienia i po czasie amor "puszcza" olej.

szybkowar
26-11-15, 19:29
Panowie, jak stwierdzić że amortyzator jest do wymiany?
Przy wymianie kół zauważyłem że lewy przedni jest trochę brudny, w miejscu gdzie opiera się sprężyna.
Miesiąc temu na przeglądzie wyszło mi coś około 80%, oprócz tego żadnych stuków czy ściągania.
Przebieg 110 tys.

And84
29-12-15, 18:46
Czy w PL zakupie w jakimś sklepie internetowym KONI Sport ? Bo nic nie mogę znaleźć .

andkas
29-12-15, 20:52
Czy w PL zakupie w jakimś sklepie internetowym KONI Sport ? Bo nic nie mogę znaleźć .

Wiem, że handlowali KONI, http://www.iparts.pl/. Najlepiej się z nimi skontaktuj.

tomek_uk
27-05-16, 17:15
Witam. Potrzebuję pilnie wymienić a nigdzie nie mogę znaleźć amortyzatorów do tyłu Honda Civic Coupe 1,8 z 2006 r.
Czy od jakiegoś innego modelu będą pasować.

panryjeq
20-06-16, 20:53
witam, od jakiegoś czasu dręczy mnie temat amortyzatorów, mianowicie pod koniec zeszłego roku przy okazji wymiany klocków dostałem informację że pocą się oba z tyłu oraz prawy przód, dzisiaj byłem na przeglądzie i diagnosta ocenił sprawność na około 80% ponadto sprawdzał jak wyglądają i stwierdził że są suche. Jedyne czego się dopatrzył to pęknięta sprężyna na ostatnim zwoju z tyłu oraz kończący się drążek...

Od jakiegoś czasu również mam wrażenie że w aucie jest duży hałas i słabo tłumi dziury, np przy przejeździe przez tory słychać wszystkie plastiki itp - może i to bez sensu ale porównuję sobie do bmw 3 z tego samego rocznika i ogólnie innymi autami... jak np octavia. jak uważacie - czy wymiana amorków jest w stanie wygłuszyć te hałasy czy to nie ma w ogole związku? czy pęknięta sprężyna również ma wpływ na takie odczucia?

zastanawiam się czy nie zainwestować przy okazji wymiany sprężyn w nowe amorki...

auto z 2008 roku, 81tys przebiegu na 17 calowych ori felgach

ga_cex
16-01-17, 01:14
Witam,
Mi tez sie wylał amorek przód przebieg 218 kkm
Kilka osób już kupiło wiec chciałbym skorzystać ze sprawdzonego kit'u
Czy w tym przebiegu dodatkowo od razu zmienić łożysko odboje lub coś jeszcze ?

No i jaki sklep wybrać? Aledrogo ?
Rocznik 2008 1.4 preferowana charakterystyka komfort.
Dzięki.

gordon16
20-01-17, 20:40
Dołączam się do pytania. Wylał mi się amortyzator z przodu i to polecanej KYB po 40 tys. Orientuje się ktoś jak wygląda gwarancja na nie? Bo chyba nie jest normalna sprawa ze wytrzymał tylko tyle?

kusiu
21-01-17, 16:19
Dołączam się do pytania. Wylał mi się amortyzator z przodu i to polecanej KYB po 40 tys. Orientuje się ktoś jak wygląda gwarancja na nie? Bo chyba nie jest normalna sprawa ze wytrzymał tylko tyle? Jeśli chodzi o gwarancję jest chyba 24 miesiące.

donelvis
11-05-17, 09:45
A do seryjnych sprężyn jakie najlepsze amortyzatory? Mówiąc najlepsze to takie które wytrzymają więcej niż sachs i kyb oraz będą oferowały lepszą kulturę pracy zawieszenia.

filipfm
11-05-17, 11:00
A do seryjnych sprężyn jakie najlepsze amortyzatory? Mówiąc najlepsze to takie które wytrzymają więcej niż sachs i kyb oraz będą oferowały lepszą kulturę pracy zawieszenia.

Ja kupile bilsteina i jestem zadowolony. Ale nie mam specjalnie porownania do innych.

waran3
19-05-17, 00:46
No i dojechałem do kolejnej wymiany przodu :-)
Tak się zastanawiam czy może zaryzykować coś tańszego.
Są dostępne takie marki : DENCKERMANN ( 190zł - koszmarne opinie w sieci ) :-) , DACO ( 135zł - tu opinie nieco lepsze ale też nie napawają optymizmem) , JAPAN PARTS ( 189zł - podejrzana mocno nazwa ), GH ( 195zł - ??? :-) ), ASHIKA (165zł - tu opinie umiarkowane choć raczej na nie) no i potem BILSTEIN ( 289zł )...i jeszcze dwie znane doskonale wszystkim marki :-)

przemek82
19-05-17, 06:27
No i dojechałem do kolejnej wymiany przodu :-)
Tak się zastanawiam czy może zaryzykować coś tańszego.
Są dostępne takie marki : DENCKERMANN ( 190zł - koszmarne opinie w sieci ) :-) , DACO ( 135zł - tu opinie nieco lepsze ale też nie napawają optymizmem) , JAPAN PARTS ( 189zł - podejrzana mocno nazwa ), GH ( 195zł - ??? :-) ), ASHIKA (165zł - tu opinie umiarkowane choć raczej na nie) no i potem BILSTEIN ( 289zł )...i jeszcze dwie znane doskonale wszystkim marki :-)

Ja wstawiałem od tego kolesia za 265 szt. z fakturą gw. więc nie ma obawy.
http://allegro.pl/bilstein-amortyzator-przod-prawy-honda-civic-06ufo-i6776561323.html

140KM
19-05-17, 09:28
polecam KYB - mam u siebie , charakterystyka pracy lepsza od fabrycznych !

pwl
21-05-17, 22:53
polecam KYB - mam u siebie , charakterystyka pracy lepsza od fabrycznych !
Co masz na myśli pisząc że lepsza? U mnie jest beton, gazownik pytał czy gwint mam bo tak twardo.

140KM
22-05-17, 13:36
Co masz na myśli pisząc że lepsza? U mnie jest beton, gazownik pytał czy gwint mam bo tak twardo.

"lepsza" u mnie oznacza ,że tłumienie lepsze i mniej tłucze po dziurach ... ale to oczywiście tylko subiektywne wrażenie :cool:

Deadline92
31-05-17, 23:23
Tak jak radziliście z przodu założyłem BILSTEIN i powiem tyle takie amortyzatory to ja rozumiem nic nie stuka nic nie puka dam znać za jakiś czas czy tak pozostało czy nie póki co to Polecam :D

19adamo88
01-06-17, 10:05
wymieniłeś same amorki czy jeszcze coś?

Deadline92
01-06-17, 11:54
Auto było u Mechanika i wymienił mi Amorki + górne mocowania amortyzatorów z obu stron + łożysko w kolumnie MacPhersona było zużyte nie wiem gdzie kupował te amorki ale mówił mi ze 310 zł wyszła sztuka więc moim zdaniem bardzo dobra cena

Nypel
02-06-17, 08:16
Auto było u Mechanika i wymienił mi Amorki + górne mocowania amortyzatorów z obu stron + łożysko w kolumnie MacPhersona było zużyte nie wiem gdzie kupował te amorki ale mówił mi ze 310 zł wyszła sztuka więc moim zdaniem bardzo dobra cena

jeśli można wiedzieć ile zapłaciłeś za same części ??

Deadline92
02-06-17, 10:25
Niestety nie mam pojęcia wymieniałem też kilka innych rzeczy wiem tylko ze amorki kosztowały po 310 szt bo pytałem go z ciekawości

Nypel
11-06-17, 13:36
Koledzy czyli nie ma znaczenia czy kupie amor gazowy czy olejowy bo komfort będzie taki sam - chodzi o twardość.
Z trwałością będzie pewnie podobnie - żaden nie dojedzie 100 000 ...
Muszę kupić amory przednie a nie wiem co wybrać ...

przemek82
11-06-17, 16:37
Koledzy czyli nie ma znaczenia czy kupie amor gazowy czy olejowy bo komfort będzie taki sam - chodzi o twardość.
Z trwałością będzie pewnie podobnie - żaden nie dojedzie 100 000 ...
Muszę kupić amory przednie a nie wiem co wybrać ...

http://allegro.pl/amortyzator-przod-bilstein-honda-civic-viii-8-ufo-i6152698817.html
http://allegro.pl/bilstein-amortyzator-przod-prawy-honda-civic-06ufo-i6776561323.html

Deadline92
11-06-17, 19:44
Kolego bierz BILSTEIN póki co super sie u mnie sprawują na tył też sobie kupie z tej firmy :D

donelvis
28-06-17, 08:37
Wymieniając tylne amorki i kupując Bilstein nie otrzymamy górnych gum mocujących amortyzator. Gdzie można je kupić i jakie są dobre, żeby to nie stukało?

lukaszLU
30-06-17, 09:37
Sam szukałem ostatnio i wychodzi na to, ze tylko ASO. Na szczęście nie sa drogie bo juz pytałem - jakies 40zl za strone. W zestawie gumka z blaszka jakąś.
Przy okazji zadam pytanie- stuki, trzaski z tylu (nawet na równej drodze w czasie manewrow) krótkie, szybkie, pojawiające sie rzadko, nagle i zaraz ustępujące powodują amorki czy właśnie te górne mocowania? Byly 2 historie i juz sam nie wiem : spadające odboje z amo, i za mocno przykręcone te poduszki tak powiedzieli w aso. Jakies doświadczenia z tym u kolegów?

donelvis
30-06-17, 10:20
Amorki z tyłu zmienione na Bilstein - rewelacja. Teraz auto trzyma się lepiej w zakręcie i pewniej się prowadzi.
No ale to dlatego, że jeden ze starych Sachsów był wylany.
No i Bilstein o wiele grubsze od Sachsów.

19adamo88
30-06-17, 18:27
masz jakis link do tych bilsteinow na tył?

donelvis
30-06-17, 20:34

Nie mam. Mój mechanik mi kupował.

piter7766
30-06-17, 23:18

http://katalog.mroauto.pl/tecdoc-produkt/2160222-amortyzator-bilstein-24-214001/

donelvis
30-06-17, 23:57
http://katalog.mroauto.pl/tecdoc-produkt/2160222-amortyzator-bilstein-24-214001/

Coś podejrzanie niska cena. Ja płaciłem coś około 540zł za 2 sztuki.

19adamo88
01-07-17, 10:35

mechanik sporą marżę narzucił ;P

piter7766
01-07-17, 12:13

Znalazłem najtaniej,ceny są w okolicy 200zł,jak chcesz kupić najdrożej to w inter-cars Bilstein-270zł za szt, Sachs-327zł, Kayaba-243zł.

donelvis
01-07-17, 15:56
Kurcze skąd taka rozpiętość cenowa? Aż takie marże mają narzucone? Na pewno te po 180-200zł to nówki i oryginalne a nie jakieś regenerowane?

piter7766
01-07-17, 23:28
Kurcze skąd taka rozpiętość cenowa?
Inter-cars ma takie ceny,jedne produkty są w ,,normalnych '' cenach ,a inne kosmos,jak nie masz zniżek to nie ma co tam kupować. Przykładowo olej taki co ja stosuje, u nich kosztuje 299zł,a w Galonoleje.pl 202zł .

donelvis
02-07-17, 01:26
Mechanik wylegitymował mi się dziś fakturą na te amorki ze sklepu gdzie kupował i faktycznie cena 270zł za sztukę, więc wolę tyle zapłacić i mieć gwarancję, że to oryginał i w razie czego przyjeżdżam do niego i nic mnie nie interesuje, niż kupić przez internet za 236zł i później się bujać, wysyłać, czekać.

donelvis
01-08-17, 22:18
Czy ktoś może potwierdzić informację, że sprężyny do polifta sa bardziej miękkie? Chciałbym zmienić amortyzatory przednie i przy tej okazji może też właśnie by włożyć sprężyny poliftowe dla lepszej kultury pracy zestawu:)

przemek82
02-08-17, 06:33
Czy ktoś może potwierdzić informację, że sprężyny do polifta sa bardziej miękkie? Chciałbym zmienić amortyzatory przednie i przy tej okazji może też właśnie by włożyć sprężyny poliftowe dla lepszej kultury pracy zestawu:)

Wsadz eibacha ;p Słyszałem że właśnie od 5d są bardziej miękkie niż w 3d ale nic nie słyszałem że w polifcie są bardziej miękkie.

donelvis
02-08-17, 10:05
Nie chcę eibachów bo nie chcę obniżać. No ja coś słyszałem, że w 5D poliftowym są bardziej miękkie niż w przedliftowym 5D ale nie mam potwierdzonej informacji.

filipfm
02-08-17, 12:48
Nie chcę eibachów bo nie chcę obniżać. No ja coś słyszałem, że w 5D poliftowym są bardziej miękkie niż w przedliftowym 5D ale nie mam potwierdzonej informacji.

Szczerze mówiąc pierwsze słyszę, ale w EPC mają inne numery jak porównałem 2006 i 2011, więc może coś się zmieniło.
Ja tez nie chcialem obnizac, ale w koncu poszedlem w Eibacha i zaluje, ze tak dlugo czekalem :)

donelvis
03-08-17, 11:50
No tak, sprawdziłem i przednia sprężyna do modelu sprzed liftingu ma oznaczenie 51401-SMG-G14 a do modelu po liftingu ma oznaczenie 51401-SMG-G01
tylko teraz kwestia, czym tak naprawdę różnią się te sprężyny. Tego pewnie nawet w ASO nie będą wiedzieli, więc chyba zostawię obecne sprężyny i zapodam amortyzatory
BILSTEIN 22-213990 (prawy przód) oraz BILSTEIN 22-213983 (lewy przód). Firma Bilstein nie rozróżnia tych amortyzatorów na modele przed liftingiem czy po liftingu, w przeciwieństwie do Hondy, która już do modeli 2011 dawała inne amortyzatory na przód (o bardziej miękkiej charakterystyce chyba).

Lucas.FK2
03-08-17, 12:10
tylko teraz kwestia, czym tak naprawdę różnią się te sprężyny. Tego pewnie nawet w ASO nie będą wiedzieli, więc chyba zostawię obecne sprężyny i zapodam amortyzatory
Widziałem obie. Wyglądają tak samo. Różnica w numerach wynika ze zmiany dostawcy tej części

donelvis
03-08-17, 17:24
Przy wymianie przednich amortyzatorów trzeba by wymienić łożyska górnego mocowania amortyzatora, odboje, osłony i poduszki górnego mocowania.
Jakiej marki polecacie wyżej wyszczególnione elementy? Czy najlepiej oryginalne z ASO brać?

Hoze
03-08-17, 20:58
Przy wymianie przednich amortyzatorów trzeba by wymienić łożyska górnego mocowania amortyzatora, odboje, osłony i poduszki górnego mocowania.
Jakiej marki polecacie wyżej wyszczególnione elementy? Czy najlepiej oryginalne z ASO brać?

Na przód tylko i wyłącznie Sachs - poleca mi to dwóch zaufanych mechaników, którzy "wychowali" się w ASO m.in. na Ufo:)

donelvis
03-08-17, 22:00
Na przód tylko i wyłącznie Sachs - poleca mi to dwóch zaufanych mechaników, którzy "wychowali" się w ASO m.in. na Ufo:)

A gdzie można zakupić łożyska górnego mocowania amortyzatora, odboje, osłony i poduszki gumowe marki Sachs?

Hoze
04-08-17, 00:21
A gdzie można zakupić łożyska górnego mocowania amortyzatora, odboje, osłony i poduszki gumowe marki Sachs?

No niestety, tego chyba Sachs nie robi:(. Ale amorki naprawdę polecane to Sachs.

filipfm
04-08-17, 01:40
Aftermarketowe sachsy sa lepsze niz te badziewia, ktore szly na pierwszy montaz?

przemek82
04-08-17, 06:18
No niestety, tego chyba Sachs nie robi:(. Ale amorki naprawdę polecane to Sachs.

Nie nie robi łożysk i poduch na wzór oem oryginału robi febest, nty, Inne łożyska robi kyb, monrooe. Oczywiście że polecany jest sachs co nie zmienia faktu że musi być najlepszy;p Twoim zdaniem bilstein jest słabszy ?;p Mi sachsy oem nie wytrzymały 75 tys... dlatego poszedł bilstein.

donelvis
04-08-17, 10:34

Skoro mówisz o samych amortyzatorach to Sachsa nie kupię. Za dużo negatywnych opinii. Tylko Bilstein wchodzi w grę.
A co do łożysk to które najtrwalsze? Febest, SKF, Nty, Monroe czy KYB?
I które osłony odbojów są dobre? Takie żeby nie spadały jak oryginalne.

Hoze
04-08-17, 11:15
Skoro mówisz o samych amortyzatorach to Sachsa nie kupię. Za dużo negatywnych opinii. Tylko Bilstein wchodzi w grę.

Obecne osłony oryginalne (te które montowano w polifcie od 2009 roku) już chyba nie spadają, przynajmniej nie w moim aucie:). Tak jak napisałam kolega Przemek, Febest robi OEM

filipfm
04-08-17, 13:28
Obecne osłony oryginalne (te które montowano w polifcie od 2009 roku) już chyba nie spadają, przynajmniej nie w moim aucie:). Tak jak napisałam kolega Przemek, Febest robi OEM

Ja mam polifta i z amorami była taka sama jazda jak z przedliftowymi.
90tys i w lagach kratery jak na księżycu.

przemek82
04-08-17, 22:52

A faktycznie jeszcze skf robi na wzór oem łożysk i poduch, z tych trzech wybrałbym febesta sam go mam. A monroe, kyb robi trochę inne łożyska i poduchy słabsze mocowanie sprężyn.
A co do osłon odbojów ja kupiłem te trzymają całkiem mocno.
http://allegro.pl/odboje-oslony-amort-honda-civic-viii-ufo-zestaw-i6351619539.html
Tu koleś rok sprzedaje i sprzedać nie może to pewnie Ci free wysyłkę zrobi ;p
https://www.olx.pl/oferta/oslony-amortyzatora-odboje-przod-honda-civic-ufo-CID5-IDjRFDX.html#5d50c0b8e9

donelvis
04-08-17, 23:58
Dzięki wielkie Przemek za informację. A po wymianie amorów i tych poszczególnych podzespołów ustawiałeś zbieżność?

EDIT: a jak sprawdzić, czy górne mocowanie amortyzatora wraz z łożyskiem jest niesprawne i kwalifikuje się do wymiany?
Czy wymieniać obligatoryjnie mocowania, poduszki, odboje i osłony bez względu na stan obecny, aby uniknąć w jakimś tam niedługim czasie ponownej rozbiórki zawieszenia z przodu?

przemek82
05-08-17, 07:06
Dzięki wielkie Przemek za informację. A po wymianie amorów i tych poszczególnych podzespołów ustawiałeś zbieżność?

EDIT: a jak sprawdzić, czy górne mocowanie amortyzatora wraz z łożyskiem jest niesprawne i kwalifikuje się do wymiany?
Czy wymieniać obligatoryjnie mocowania, poduszki, odboje i osłony bez względu na stan obecny, aby uniknąć w jakimś tam niedługim czasie ponownej rozbiórki zawieszenia z przodu?

Wymień osłony i odboje jak już wsadzasz nowe amory - koszt mały, wyrobione stare odboje lubią spadać. Poduchy zostaw oem, ewentualnmie kup łożyska. Ja dorwałem nowy komplet tanio dlatego też wymieniłem wszystko. Jak masz jakieś niepokojące dźwięki ze strony zawieszenia to musi być to łożysko skrzypienie, stuki itp. Oczywiście też mogą to być amory u mnie tak było że to nie łożysko waliło, a wylane amory.
Jak Ci nic nie waliło itp. Rozbierz łożyska wymyj z piachu itp. Daj nowy smar - zakładaj :)
Tak geometrię trzeba robić, ja wstawiałem camber bolts więc robiłem u siebie lekki negatyw bo felgi mi się nie mieściły z ET38 :)

Lepiej jest wymienić raz i nie wracać do tematu za jakiś czas ponownie bo koszta wymiany i ustawianie geo też kosztuje. Chyba że będziesz robił to sam. Patrz na ręce mechaników jak będzie zakładał poduchy czy w dobrą stronę żeby nie było problemów. Czy strzałki są przód tył i kropka przeważnie zielona od zew strony auta.

donelvis
05-08-17, 11:09
Jeszcze raz wielkie dzięki Przemek! Faktycznie lepiej wymienić niż później znów rozbierać wszystko.

przemek82
05-08-17, 20:43
Jeszcze raz wielkie dzięki Przemek! Faktycznie lepiej wymienić niż później znów rozbierać wszystko.

Kiedyś tak zrobiłem z bmw jak wymieniałem sprężyny kolega mi mówił wymień obsady a ja olałem temat po miesiącu powrót i zmiana obsad amorów....

donelvis
05-08-17, 22:06
Kiedyś tak zrobiłem z bmw jak wymieniałem sprężyny kolega mi mówił wymień obsady a ja olałem temat po miesiącu powrót i zmiana obsad amorów....

Człowiek się uczy na błędach. Najlepiej się uczyć na błędach, ale nie swoich:) Ale swoimi się dzielić, aby inni mogli bazować na naszych.

beef
07-08-17, 19:53
Nie nie robi łożysk i poduch na wzór oem oryginału robi febest, nty

NTY? Chyba NTN bo NTY to taki średni malezyjski wyrób.

donelvis
07-08-17, 21:28
ciekawy prospekt: https://www.ntn-snr.com/sites/default/files/2017-04/kit_et_butee_de_suspension_recommandations_pl.pdf

bolek89
07-12-17, 16:52
144 tys i niestety amorki zaczynają się pocić. Naczytałem się trochę i chyba zdecyduję na Bilstein. Może ktoś polecić jakiś sklep gdzie kupie w dobrej cenie i na pewno oryginalne amortyzatory tej firmy? Ponadto które odboje i osłony polecacie czy to bez różnicy? Najlepiej żeby wszystko zamówić w jednym sklepie.

donelvis
07-12-17, 22:25
tanio mają tu: http://twojeczesci24.pl/produkt/BILSTEIN-22-213990-Amortyzator

a co do łożyska wraz z gumą (bo te elementy tez należy wymienić) to Febest, a odbojnik z osłona może być Monroe.

Gajek
08-01-18, 19:21
http://allegro.pl/amort-przod-lewy-honda-civic-viii-05-bilstein-i7105651855.html czy http://allegro.pl/amortyzatory-sachs-honda-civic-viii-ufo-przod-odb-i6734849421.html ??

Który wybrać ??

donelvis
08-01-18, 21:42
Bilstein

Lucas.FK2
09-01-18, 00:31
Bilstein

+1
Tylko bilstein z fabrycznych standardowych. cała reszta to dno i badziew.

Gajek
09-01-18, 06:27
Dzięki za doradzenie. Biorę te bilsteiny.

filipfm
09-01-18, 07:47
Dzięki za doradzenie. Biorę te bilsteiny.

Będzie Pan zadowolony :)

MZiobro
12-01-18, 09:15
rozszyfrujecie mi z jakiego Civicia VIII są to amory ? nr 51602-SMT-E521-M1 i 51601-SMT-E521-M1 , coś w google nic nie mogę znaleźć...

Lucas.FK2
13-01-18, 08:14
Z Civica ufo 5D

Deadline92
19-03-18, 12:16
Witam wszystkich jakie amortyzatory na tył polecacie ?

donelvis
19-03-18, 13:57
Bilstein B4

Witam wszystkich jakie amortyzatory na tył polecacie ?

Deadline92
19-03-18, 22:52
Jak to cenowo wychodzi ? Bilstein mam juz z przodu robią robote ale tanio nie było

donelvis
19-03-18, 23:07
Od 180zł do 270zł za sztukę. Mi mechanik zakupił te za 270zł/szt. bez zapytania się mnie, czy taka cena mnie zadowala. Więc już się zgodziłem. Przedstawił fakturę, że za tyle kupił. Człowiek wyciąga lekcje i już później nie daje się robić w bambuko.

Jak to cenowo wychodzi ? Bilstein mam juz z przodu robią robote ale tanio nie było

Deadline92
20-03-18, 10:10
180 zł to połowa ceny przednich amortyzatorów z tej firmy bo o ile sie nie mylę płaciłem 300 zł z hakiem za sztuke :D do tych amortyzatorów na tył trzeba jeszcze coś dokupić ? jakieś mocowania albo coś ? masz może kod produktu tak zeby pasowało do mojego auta ja mam FN1 polifta z 2009r zapytam znajomego w hurtowni ile by to kosztowało . Bo przed zimą jak byłem na SKP 47% miałem lewy amortyzator z tyłu to teraz po zimie na pewno dostał po dupie i jak już biore sie za wymianę kilku rzeczy to to też chciałbym zrobić .

donelvis
20-03-18, 11:33
Do Twojego auta to będzie zdaje się że BILSTEIN 24-214001.
Ja nic nie dokupowałem więcej, chyba że poduszki masz zniszczone, to wtedy chyba tylko w ASO można je nabyć.
Badanie na SKP mało mówi. Mi przednie pokazuje 74% a już muszę zmieniać.

Deadline92
20-03-18, 12:13
Co do poduszek to nie mam pojęcia w jakim są stanie jak zrobi sie cieplej pojade jeszcze raz na SKP co mi tam panowie powiedzą i co jeszcze jest do wymiany czyli jak poduszki nie sa zniszczone to kupuje sie tylko same amorki i po temacie ?
https://katalog.mroauto.pl/tecdoc-produkt/2160222-amortyzator-bilstein-24-214001/ tu znalazłem za 180 zł zapytam jeszcze ile w sklepie na miejscu by kosztowały albo kolegi który wozi części ma zniżki w hurtowniach to moze coś znajdzie w dobrej cenie .

donelvis
20-03-18, 12:22
Jak poduszki dobre to tylko same amorki z tyłu.

szczepar
10-04-18, 08:49
Przy tylnich amortyzatorach uważać na Kayabe (czy jak się to pisze )
Buri mnie ostrzegał że z nimi są jajca :)
I okazało się ze są.
Mają zle dopasowane tulejki dystansowe i generalnie coś jest z górnym mocowaniem nie tak. (trzeba rzeźbić)
Procedura montażu takich to założyć przykręcic aby nie wypadły , i przejechac z 3 razy po leżących policjantach.
Wrócić do garażu otworzyć bagażnik, podrapać się w głowę i skombinować odpowiednie podkładki :D
U mnie wyglądało to tak że orginalne podkładki jakie dostałem z amorami rozwierciłem wiertłem 14 mm aby weszły na tulejki (a nie opierały się o nie)
Do tego 3 podkładki (ok 6 mm ) z otworem 14 mm na trzpienie, na to podkładka która opierała się o tuleję.

emwu
13-04-18, 22:31
Przy tylnich amortyzatorach uważać na Kayabe (czy jak się to pisze )
Buri mnie ostrzegał że z nimi są jajca :)
I okazało się ze są.
Mają zle dopasowane tulejki dystansowe i generalnie coś jest z górnym mocowaniem nie tak. (trzeba rzeźbić)
Procedura montażu takich to założyć przykręcic aby nie wypadły , i przejechac z 3 razy po leżących policjantach.
Wrócić do garażu otworzyć bagażnik, podrapać się w głowę i skombinować odpowiednie podkładki :D
U mnie wyglądało to tak że orginalne podkładki jakie dostałem z amorami rozwierciłem wiertłem 14 mm aby weszły na tulejki (a nie opierały się o nie)
Do tego 3 podkładki (ok 6 mm ) z otworem 14 mm na trzpienie, na to podkładka która opierała się o tuleję.

@szczepar mógłbyś zrobić zdjęcie jak wygląda zamontowany tylny amor od strony koła?

donelvis
02-05-18, 17:40
Czy po wymianie przednich amortyzatorów trzeba ustawiać zbieżność?
I czy da się rozebrać łożysko górnego mocowania amortyzatora żeby je wymyć i nasmarować na nowo?

mloodzian
02-05-18, 21:11
Należałoby podjechać i sprawdzić czy się nie rozjechała, i w razie czego ustawić, różnie bywa raz będzie do ustawienia a raz nie będzie. Ja ostatnio wymieniałem sworzeń wahacza i końcówkę drążka w EP1 poskładałem sprawdziłem zbieżność i się okazało że jest cacy

donelvis
02-05-18, 22:06
A czy da radę odkręcić górne mocowania amortyzatorów przednich bez zdejmowania ramion wycieraczek i tych plastikowych osłon? Czy przez tą niewielką zaślepkę da się odkręcić 3 śruby mocujące u góry amor w hatchbacku?

piter7766
02-05-18, 23:22
Czy przez tą niewielką zaślepkę da się odkręcić 3 śruby mocujące u góry amor w hatchbacku?

Nie śruby, tylko nakrętki :) ,ale da się, sam odkręcałem kluczem oczkowym odgiętym. Trochę to trwa,ale kto mówił że będzie lekko ;)

donelvis
02-05-18, 23:33
Dzięki Piter, miałem na myśli nakrętki a napisałem lakonicznie "śruby":) A pamiętasz jaki tam rozmiar tego klucza podchodzi? I jaki rozmiar imbusa do odkręcenia łącznika stabilisatora od amortyzatora?

jelczyk
02-05-18, 23:33
Czy po wymianie przednich amortyzatorów trzeba ustawiać zbieżność?
I czy da się rozebrać łożysko górnego mocowania amortyzatora żeby je wymyć i nasmarować na nowo?

Tak trzeba ustawic geometrie na nowo, ja wymienialem amory w tamtym tygodniu i wszystko sie rozjechalo. Lozysko musisz i tak rozebrac zeby wyjac stary odboj i wlozyc nowy. Jak bedziesz to robil to rob to nad jakas miska/naczyniem bo jak zle otworzysz lozysko i cos szarpniesz to moga rozleciec sie kuleczki ze srodka lozyska a jest ich chyba z 50 :) ja dokladnie lozysko wyszyscilem czysciekiem motul c1 a pozniej dobrze wszystko nasmarowalem motulem c3 i lozysko chodzi jak nowe :)

donelvis
02-05-18, 23:45
Dziękuję Jelczyk za tę informację, jest to bardzo pomocna wiadomość.
A jaki smar dałeś na kulki w łożysku? Starczy Łt-43?

jelczyk
03-05-18, 00:06
Dziękuję Jelczyk za tę informację, jest to bardzo pomocna wiadomość.
A jaki smar dałeś na kulki w łożysku? Starczy Łt-43?

Ja mialem pod reka smar firmy Motul o oznaczeniu C3 ktory jest stosowany do lancuchow motocyklowych typu offroad. Smar na ktory nie osiada kurz i roznego rodzaju brud, a woda splywa po nim jak po kaczce.

Mysle, ze ten co podales typowy do lozysk tez powinien zdac egzamin.

donelvis
03-05-18, 12:11
Byłem właśnie zobaczyć czy się da przez samą tą małą zaślepkę odkręcić górne mocowanie amora i u mnie się niestety nie da, gdyż dostep do jednej ze śrub zasłania kołnierz rozpórki, więc czeka mnie demontaż wycieraczek i podszybia... Dodatkowa robota i czas.

Nie śruby, tylko nakrętki :) ,ale da się, sam odkręcałem kluczem oczkowym odgiętym. Trochę to trwa,ale kto mówił że będzie lekko ;)

piter7766
06-05-18, 19:58
I jaki rozmiar imbusa do odkręcenia łącznika stabilisatora od amortyzatora?

Rozmiar imbusa to number 5 ;) I pamiętaj o dobrym oczyszczeniu i odrdzewieniu gwintu i gniazda pod imbus, bo w przeciwnym razie będziesz musiał użyć szlifierki :o

donelvis
06-05-18, 21:50
Dzięki Piter, już mi Jelczyk podał rozmiary kluczy. I okazało się, że mimo rozpórki to jest szansa to ruszyć kluczem fajkowym :) tak więc nie będę musiał podszybia demontować (i dobrze bo mam na silikonie uszczelnione podszybie od strony szyby).

w1rus
30-05-18, 07:08
Chciałem potwierdzić wybór amortyzatorów przód:
http://allegro.pl/kyb-910132-oslony-odboje-honda-civic-viii-ufo-i7296483446.html
http://allegro.pl/2x-bilstein-amortyzatory-przod-honda-civic-viii-i7296450871.html
https://twojeczesci24.pl/produkt/SKF-VKD-75020-T-Lozysko-walcowe,mocowanie-amortyzatora

Czy coś jeszcze powinienem zamówić do wymiany amortyzatorów? Szukać ewentualnie poduszki (wymienia się ją przy okazji?), jak tak to prosiłbym o link takiej która będzie pasować ( tylko oem? ).

Honda Civic VIII HB 1.8B 5D 2007r.

MikeFoto
30-05-18, 13:14
Czy coś jeszcze powinienem zamówić do wymiany amortyzatorów? Szukać ewentualnie poduszki (wymienia się ją przy okazji?), jak tak to prosiłbym o link takiej która będzie pasować ( tylko oem? ).

Jako że robiłem to w zeszły piątek to powiem tak:
- zamów sobie oba łączniki stabilizatora przedniego bo mnie nie udało się tego odkręcić i musiałem ciąć śruby łączników (więc przygotuj sobie szlifierkę kątową)
- poduszek jako takich niema, masz górne mocowanie (ten trójkąt) które mocuje się do karoserii potem łożysko.
- łożysko jakie masz polecam dokładnie rozebrać i oczyścić i sprawdzić zużycie bierzni, kulek i nasmarować - umnie po 140kkm nie było zużyte i trzeba było tylko na nowo posmarować.
- odboje i osłony przeciwkurzowe - warto wymienić (choć może są w zestawie z amorkami - z sachsami dają ), od biedy można stare, moje po 140kkm zużyte nie były, tylko brudne :)
- na koniec sprężyny od dołu warto nasunąć ok 50cm węża, może przeciwdziałać ew. stukom sprężyny. Wąż musi miec wewn średnicę co najmniej 13mm w przeciwnym razie będzie baaardzo trudno wcisnąć go na sprężynę. Ja użyłem takiego 15mm - tu widać na końcówce sprężyny - https://i.imgur.com/VFkftv8.jpg
- warto wszystko poskręcać na klej anaerobowy.

donelvis
30-05-18, 23:05
Naciąganie jakichś węży na spręzyne jest wg mnie bez sensu. Po pierwsze będzie się tam gromadzić na dłużej wilgoć przez co sprężyna będzie korodować. Po drugie i tak po jakimś niedługim czasie taki wąż się wytrze w miejscu kontaktu sprężyny z dolnym kielichem amortyzatora.

mloodzian
31-05-18, 00:04
zamiast węza, trzeba było założyć koszulkę termokurczliwą z klejem termorozpuszczalnym do muf kablowych odporna na wszystko jest gdyż stosuje się ją w ziemi, robilem tak w EP do dzis śmiaga i nic się z nią nie stało

january
07-07-18, 18:51
Witam
Stoję przed wyborem mocowania + łożysko
Doświadczenia z Febest? Czy brać OEM z Haparts ? Do tego będą nowe amortyzatory BILSTEIN i nowe odboje i osłony KYB

nowy20;);)
13-07-18, 10:59
Witam
Mogę z czystym sumieniem polecić Ci zakup amortyzatorów KYB 339723 + 339722; osłon na amortyzatory KYB, odbojów KYB i łożysk SKF z aukcji allegro : użytkownik Arekkk9.
Amortyzatory wymieniałem miesiąc temu i wszystko pasuje. Amorki mają wszystkie mocowania pod przewody hamulcowe + czujnik ABS. Łożysko - oryginał ( moje stare nie wymieniane od nowości posiadało takie same oznaczenia ).

Przed wymianą dobrze spryskaj środkiem penetrującym nakrętki od poduszek amortyzatorów ( ja przez kilka dni pryskałem i potem poszło wszystko bez problemu, szybkie zerwanie i luzik. U siory jak pierwszy raz robiłem to ukręciłem śruby tych poduszek-są one wprasowane w tworzywo ).

bolek89
13-07-18, 11:51
Czy Bilstein daje w komplecie odboje, oslony w kartonie z amortyzatorami?

filipfm
13-07-18, 13:47

Nie. Ponadto ja musialem jeszcze przekładać jeden element z wylanych Sachsów. Nie wiem czy po prostu zle trafilem i sprzedawcy sie przydało.

donelvis
13-07-18, 14:10

Możesz dokładniej powiedzieć o który element chodzi?

filipfm
13-07-18, 16:27
https://6.allegroimg.com/s720/030286/a84e2b724f6baee94c053e429676

U mnie brakowało tych plastikowych nakładek, tam gdzie zaczyna sie srebrna laga.
Ale widzę, że na foto z jakieś aukcji to jest, więc musiałem trafić na jakiegoś janusza biznesu.
Tego plastiku się trzyma dół harmonijki ochronnej

bolek89
15-07-18, 20:29
Słyszał ktoś o podrabianych bilsteinach? Jesli tak to na co zwrócić uwagę? Jakies podpowiedzi jak rozebrac lozysko zeby kulki sie nie wysypaly? Czym przeczyscic i czy zwykly smar do lozysk wystarczy czy kupić coś konkretnego?

donelvis
15-07-18, 21:50
Zwykły smar łt-40. Co do łożysk to chyba najlepiej jest włożyć nowe.

bolek89
16-07-18, 15:03
Aktualnie prawych Bilsteinow nie ma. Kiedy będą nie wiadomo. W takim razie KYB czy Sachsy?

Lucas.FK2
17-07-18, 15:00
Aktualnie prawych Bilsteinow nie ma. Kiedy będą nie wiadomo. W takim razie KYB czy Sachsy?

Potwierdzam :o
Bilsteiny mają pojawić się w Sierpniu jakoś

bolek89
23-07-18, 15:25
Pytanie do osób kupujacych bilsteiny. Co znajduje sie w kartobie oprócz amorkow? Jakas instrukcja papiery czy cos? Amorki sa jakos zabezpieczone? Bo zamowilem przez internet i dostalem kartony troche zmeczone a w srodku same amorki. Sachsy maja założoną taśmę po calosci która trzyma wcisniety amortyzator. Czy bilstein ma coś podobnego?

Lucas.FK2
23-07-18, 17:11
Pytanie do osób kupujacych bilsteiny. Co znajduje sie w kartobie oprócz amorkow? Jakas instrukcja papiery czy cos? Amorki sa jakos zabezpieczone? Bo zamowilem przez internet i dostalem kartony troche zmeczone a w srodku same amorki. Sachsy maja założoną taśmę po calosci która trzyma wcisniety amortyzator. Czy bilstein ma coś podobnego?

Powinna być nowa nakrętka nakręcona i taśma spinająca na cały amortyzator a w środku certyfikat bilsteina

bolek89
23-07-18, 19:08
Powinna być nowa nakrętka nakręcona i taśma spinająca na cały amortyzator a w środku certyfikat bilsteina

Nakrętka jest jednak taśmy brak i certyfikatu brak. Ktoś jeszcze może potwierdzić tą informację?

donelvis
23-07-18, 19:19
Ja też nie miałem żadnej taśmy ani certyfikatu.

bolek89
23-07-18, 20:20
Ja też nie miałem żadnej taśmy ani certyfikatu.

A jakies folie kartony czy jak otworzyles karton to byl sam amorek?

donelvis
23-07-18, 21:40
A jakies folie kartony czy jak otworzyles karton to byl sam amorek?

Sam amorek w kartonie.