PDA

Zobacz pełną wersję : Silnik traci moc powyżej 4,5 tys.obr ...+

fazer1985
31-10-07, 20:37
Wiem ze tak sie nie powinno robic ale zapomnialem sie i po postoju uruchomilem Hanke i polecialem autostradą do domu. Silnik na pewno ostygl i byl zimny gdy nie wkrecalem go wyzej wszystko bylo tak jak zwykle ale jak juz wjechalem na autostrade czyli po 80 metrach zapomnialem sie i przycisnelem autko :( do 4,5 tys. szlo jak zwykle a po tym kolo 5 tys. bylo po prostu czuc jak auto traci moc zawsze na 1 i 2 biegu szla prawie do konca tak samo a na zimnym bylo doslownie czuc jak auto traci rozped tak jak bym zaciagnal lekko reczny . No i pytanie czy moze jest to takie zabezpieczenie ze np. ecu nie daje wtedy sygnalu na drugi wtrysk(gardziel) albo cos ? Dodam tylko ze na cieplym silniczku smiga wzorowo :d
+ No i jeszcze moze przy okazji zapytam o olej a dokladniej bagnet bo jakos dziwnie jak go wyciagam z rana jest cały az po sam kurek wysmarowany olejem i gdy go przetre szmatka i wloze i wyciagne :afro: jest znowy zapackany az po sam koniec tak jak by olej probowal wyleciec przez otwor na bagnet albo przynajmniej tam podskakiwal :)

tehCleaner
01-11-07, 14:34
a nie masz tego silnika zasilanego gazem przypadkiem? Możliwe że filter powietrza zapchany.. możliwe jesli jest, to katalizator zapchany.. itp itd..
no i co do oleju to jest róznica między zapaćkanym bagnetem oraz miejscem w którym wskazuje poziom oleju:) chyba ze jest pełno;d

Frydzio
01-11-07, 14:58
co w tym dziwnego ze auto sie gorzej zbiera na zimnym silniku?

jak sie czesto tak zapominasz i go dusisz na zimnym, to krzyż na droge :afro:

fazer1985
01-11-07, 20:44
To ze sie gorzej zbiera to wiadome ale pytalem o to co moze byc tego przyczyna ze powyzej tego zakresu obrotow wystepuje wrecz ograniczenie doplywy paliwa..bo jak wspomnialem na cieplym silniku jest wszystko cacy :) o tym ze tak sie nie robi tez wiem mam nadzieje ze Hania nie cierpiala przez to za długo :afro:

skolopendra
01-11-07, 20:48
wrecz ograniczenie doplywy paliwa.
sprawdzałeś filtr?

fazer1985
01-11-07, 22:00
Jeszcze nie sprawdzilem ale jutro po robocie sprawdze chociaz na cieplym silniku auto ma swoje przyspieszenie jedynie Vmax jest cos mizerny jutro sprawdze filtr powietrza a czy da sie jakos sprawdzic cze filtr paliwa nie jest przytkany ?

skolopendra
01-11-07, 22:21
chociaz na cieplym silniku auto ma swoje przyspieszenie
trochę mnie dziwi ze na ciepłym jest ok
.filtr najlepiej wymienić,sprawdzić f powietrza ,świece itp

wojtus1199
02-11-07, 10:19
a co z tym brudnym bagnetem? to norma? bo u mnie też tak jest.

fazer1985
02-11-07, 17:36
Filtr o2 sprawdzilem byl ok ale przedmuchałem go kompresorkiem :) swiece ok chyba wymienie filtr paliwa ,a co do bagnetu to slyszalem ze moze byc to zwiazane z odpowietrzeniem skrzyni tylko gdzie to jest ??