PDA

Zobacz pełną wersję : Regeneracja odbłyśników EJ2

rbkt666
10-01-13, 20:38
Siema :D

Jak pewnie sama nazwa tematu mówi - muszę zregenerować odbłyśniki. Po prostu są one w środku... matowe. Może fotka poglądowa trochę wyjaśni:
http://www.otofotki.pl/img23/gq554_6.JPG.html

Są jakieś domowe sposoby na to? Kolega na zlocie proponował delikatne umycie watą z ciepłą wodą i mydłem... Na forach z kolei polecają wymieszać wodę z płynem do naczyń i przepłukać (to wydawałoby się bezpieczniejszym "kontaktem"). Da to w ogóle jakiś efekt? Jakieś propozycje? :)

PlushaQ
10-01-13, 23:56
Jeżeli oryginał (mający tyle lat co nasze auta) to mycie ich niewiele da - fakt, jest trochę brudu. Rozklejałem swoje do malowania i trochę syfu zdjąłem z nich, ale niewiele się poprawiło pod kątem świecenia. Jedyne wyjście - nowe lampy/oddać odbłyśnik do regeneracji. Jak rozbierzesz lampę to zobaczysz stan samego odbłyśnika, zapewne będzie miał wypalone pewne miejsca i będzie matowy mimo wyczyszczenia.

Kubuniek
10-01-13, 23:57
Odbłyśnik jest już wypalony. Nic z tym nie zrobisz. Ja zakupiłem nowe zamienniki TYC i świecą ok. Koszt jednej lampy ok 100pln. Na pewno nie jest to za drogo jak za bezpieczeństwo.
Możesz też wysłać odbłyśniki do napylenia nowego sreberka. Zakład Huberta Cugiera w Turku. O ile się nie mylę to hc-regeneracja.com

EDIT
PlushaQ szybciej klepie w klawisze :P

malinkie
11-01-13, 08:39
Albo kupić lampę z dobrym odbłyśnikiem i ją założyć, ewentualnie przełożyć sam odbłyśnik tak jak ja zrobiłem.

kruczekvu
11-01-13, 22:02
Jakieś propozycje?
Popatrz w dziale sprzedam
Widziałem ogłoszenie z lampami w bardzo ładnym stanie za chyba 100 zł komplet

A i przy okazji to będę miał sprawę do Ciebie

rbkt666
28-07-13, 18:26
Inna rzecz, pytanie na szybko. Co świeci lepiej: żarówki w angel eyes'ach (soczewki) czy słynne clear'y/black clear'y?

kruczekvu
04-08-13, 13:33
Jak dla mnie ani jedno ani drugie

rbkt666
09-08-13, 19:41
Doczytałem już trochę... Wychodzi na to, że nie pozostaje nic innego jak przerobienie lamp + xenon.

kruczekvu
11-08-13, 13:04
nie pozostaje nic innego jak przerobienie lamp + xenon.
I zabranie dowodu zaraz po przeróbce

rbkt666
11-08-13, 21:20
Podsumowując - lepiej w ogóle nie jeździć tym autem w nocy... No chyba, że istnieją jakieś lampy, które faktycznie jakoś świecą...

kruczekvu
13-08-13, 17:30
Kup oryginalne w dziale handlu się pojawiają i zanim założysz do siebie to umyć odbłyśniki i klosze od środka i będziesz miał światło ładne
U Mary w jej ProTec-u możesz zobaczyć różnicę ;)

rbkt666
05-10-13, 20:22
A ktoś jeszcze może się wypowiedzieć kto miał do czynienia? clear'y mi się strasznie podobają (seria to jak seria), tylko pytając ludzi, którzy mieli styczność mówią: "no... eee, sam nie wiem, może trochę lepiej jak na serii", inni z kolei: "bez porównania lepiej". Może zależy to od stanu odbłyśnika starych lamp (w clear'ach jest świeżutki).

rbkt666
06-10-13, 22:47
Albo inaczej... Czy są lampy prócz fabrycznych, które mają homologacje? Może warto kupić zamienniki seryjne (100zł za sztukę zdaje się). Bo z tego co doczytałem to clear'y sa bez szału...

A może jednak warto dopłacić i zainwestować w jakieś soczewki (ale bez zenona, bo to już wyższe koszta, jak ma być profi ogarnięte). Mowa o soczewkach, które już fabrycznie występują w lampach.

Propozycje?