Zobacz pełną wersję : Regeneracja odbłyśników EJ2
Siema :D
Jak pewnie sama nazwa tematu mówi - muszę zregenerować odbłyśniki. Po prostu są one w środku... matowe. Może fotka poglądowa trochę wyjaśni:
http://www.otofotki.pl/img23/gq554_6.JPG.html
Są jakieś domowe sposoby na to? Kolega na zlocie proponował delikatne umycie watą z ciepłą wodą i mydłem... Na forach z kolei polecają wymieszać wodę z płynem do naczyń i przepłukać (to wydawałoby się bezpieczniejszym "kontaktem"). Da to w ogóle jakiś efekt? Jakieś propozycje? :)
Jeżeli oryginał (mający tyle lat co nasze auta) to mycie ich niewiele da - fakt, jest trochę brudu. Rozklejałem swoje do malowania i trochę syfu zdjąłem z nich, ale niewiele się poprawiło pod kątem świecenia. Jedyne wyjście - nowe lampy/oddać odbłyśnik do regeneracji. Jak rozbierzesz lampę to zobaczysz stan samego odbłyśnika, zapewne będzie miał wypalone pewne miejsca i będzie matowy mimo wyczyszczenia.
Odbłyśnik jest już wypalony. Nic z tym nie zrobisz. Ja zakupiłem nowe zamienniki TYC i świecą ok. Koszt jednej lampy ok 100pln. Na pewno nie jest to za drogo jak za bezpieczeństwo.
Możesz też wysłać odbłyśniki do napylenia nowego sreberka. Zakład Huberta Cugiera w Turku. O ile się nie mylę to hc-regeneracja.com
EDIT
PlushaQ szybciej klepie w klawisze :P
Albo kupić lampę z dobrym odbłyśnikiem i ją założyć, ewentualnie przełożyć sam odbłyśnik tak jak ja zrobiłem.
Jakieś propozycje?
Popatrz w dziale sprzedam
Widziałem ogłoszenie z lampami w bardzo ładnym stanie za chyba 100 zł komplet
A i przy okazji to będę miał sprawę do Ciebie
Inna rzecz, pytanie na szybko. Co świeci lepiej: żarówki w angel eyes'ach (soczewki) czy słynne clear'y/black clear'y?
Jak dla mnie ani jedno ani drugie
Doczytałem już trochę... Wychodzi na to, że nie pozostaje nic innego jak przerobienie lamp + xenon.
nie pozostaje nic innego jak przerobienie lamp + xenon.
I zabranie dowodu zaraz po przeróbce
Podsumowując - lepiej w ogóle nie jeździć tym autem w nocy... No chyba, że istnieją jakieś lampy, które faktycznie jakoś świecą...
Kup oryginalne w dziale handlu się pojawiają i zanim założysz do siebie to umyć odbłyśniki i klosze od środka i będziesz miał światło ładne
U Mary w jej ProTec-u możesz zobaczyć różnicę ;)
A ktoś jeszcze może się wypowiedzieć kto miał do czynienia? clear'y mi się strasznie podobają (seria to jak seria), tylko pytając ludzi, którzy mieli styczność mówią: "no... eee, sam nie wiem, może trochę lepiej jak na serii", inni z kolei: "bez porównania lepiej". Może zależy to od stanu odbłyśnika starych lamp (w clear'ach jest świeżutki).
Albo inaczej... Czy są lampy prócz fabrycznych, które mają homologacje? Może warto kupić zamienniki seryjne (100zł za sztukę zdaje się). Bo z tego co doczytałem to clear'y sa bez szału...
A może jednak warto dopłacić i zainwestować w jakieś soczewki (ale bez zenona, bo to już wyższe koszta, jak ma być profi ogarnięte). Mowa o soczewkach, które już fabrycznie występują w lampach.
Propozycje?