PDA

Zobacz pełną wersję : przegub

jahsiotr
31-10-07, 10:45
mam do wymiany przegub (tyka przy prawym kole jak skrecam) no i bylem u mechanika zeby sie dowiedziec ile by taka wymiana kosztowala. facet ma na szyldzie ze sie specjalizuje w japonczykach takze spodziewalem sie ze bedzie obeznany tymczasem powiedzial mi ze cena samej robocizny wyniesie 60-200zl. spytalem skad ta rozbieznosc to powiedzial ze nie wie czy da sie w ogole wymienic sam rpzegub czy nie trzeba calej polosi ( powiedzialem ze da sie chyba przegub bo widzialem ze mozna kupic sam przegub jako czesc) i tam cos mowil o wahaczach ze nie wie czy 1 czy 2. co o tym sadzicie czy warto zostawiac auto u takiego mechanika? i czy ktos wymienial i ile zaplacil? z gory dzieki za pomoc.

dogg69
31-10-07, 11:27
Jak koles nawet nie wie ze w Hondzie sa wielowachacze to go olej.
Z doswiadczenia wiem, ze jak mechanik daje ci duza rozbieznosc jesli chodzi o koszt naprawy to na 99% chcesz cie walnac na kase i sprawdzic czy jestes jelen czy nie.
Porzadny mechanik od razu ci powie konkretna cene za robocizne.

pop
31-10-07, 13:58
ja za wymianę przegubów wewnętrznych zapłaciłem 70 zł to zewnętrzne raczej taniej

_Shadow
31-10-07, 15:16
to sie podepne tak pod temat .. ile kosztują zimmerblocki ... czy jak to sie pisze ;-))) no i jaki koszt ich wymiany ??
kupowac jakies orginalne czy zamienniki ?? to moja pierwsza honda wiec za bardzo nie wiem ..
bo mi puka przy ruszaniu lekko i na przeglądzie mówili ze najblizszym czasie dobrze by było to wymienic ...

s3kawek
31-10-07, 15:28
mam do wymiany przegub (tyka przy prawym kole jak skrecam) no i bylem u mechanika zeby sie dowiedziec ile by taka wymiana kosztowala. facet ma na szyldzie ze sie specjalizuje w japonczykach takze spodziewalem sie ze bedzie obeznany tymczasem powiedzial mi ze cena samej robocizny wyniesie 60-200zl. spytalem skad ta rozbieznosc to powiedzial ze nie wie czy da sie w ogole wymienic sam rpzegub czy nie trzeba calej polosi ( powiedzialem ze da sie chyba przegub bo widzialem ze mozna kupic sam przegub jako czesc) i tam cos mowil o wahaczach ze nie wie czy 1 czy 2. co o tym sadzicie czy warto zostawiac auto u takiego mechanika? i czy ktos wymienial i ile zaplacil? z gory dzieki za pomoc.

Znajdz innego. Jak specjalista nie wie co i jak to dupa z niego a nie specjalista.

marek44em
02-11-07, 08:40
za wymianę zewnętrznego dawałem 50 zł

Lukasyaho
03-11-07, 01:18
Wymiana zewnętrznego to prosta sprawa miałem do wymiany prawy koszt samego przegubu to 150 zło przynajmniej mnie tak wyniósł a wymiana to 2-3 godzinki roboty nawet na mnie chociaż byłem zielony w tym :)

tomcyk
12-11-07, 21:11
to ja zapytam zeby nei zakladac nowego topiku

cos sie odzywa przy ruszaniu i skrecaniu w prawa strone, w lewno spokoj,

ktory to bedzie lewy ?czy prawy ?? i jak wyczaic czy zewnetrzny czy wewnetrzny ??
:hinczyk:

[ Dodano: Czw 15 Lis, 2007 ]
ale jestem idiota !!! ale po kilku piwach to sie zdarza;)

oczywiscie ze z lewej strony, tylko jak wyczcaic czy to wewnetrzny czy zewnetrzny?
:kirczak:

May
13-05-08, 11:01
Odswierze troche temat bo przymierzam sie do wymiany:) ale jestem zielony, wiem na pewno ze musze wymienic przegub te nc ojest pod mazeta osloniety, ale zrodzilo sie kolejne pytanie (prosze sie nie smiac :) ) jak to zewnetrzny i wewnetrzny przegub ?!?! :) wewnetrzny to rozumiem ze te nco pol os wchodiz w niego i do kola leci a zewnetrzny to ktory w takim razie ?

Lukasyaho
13-05-08, 12:06
Nie kolego :) zewnętrzny to jest ten przy kole a wewnętrzny po drugiej stronie półosi przy silniku.

May
13-05-08, 14:33
aha hehe dorbze wiedziec :) dzieki za wyjasnienie :)

Damian
13-05-08, 18:35
Hehe
Dupa nie macher 60-200zl Dla obczajnego czlowieka jest to ok godz pracy Dla mniej wprawnego 2 :) W warsztacie niedaleko mnie kosztuje to 60 zl
Ja tez mam do wymiany i chyba zamowie ten

http://moto.allegro.pl/item354540659_przegub_japonski_hdk_honda_civic_civ ic_coupe_crx.html

No i sam sie pomecze:)

aurii
13-05-08, 20:49
Hehe
Dupa nie macher 60-200zl Dla obczajnego czlowieka jest to ok godz pracy Dla mniej wprawnego 2 :) W warsztacie niedaleko mnie kosztuje to 60 zl
Ja tez mam do wymiany i chyba zamowie ten

http://moto.allegro.pl/item354540659_przegub_japonski_hdk_honda_civic_civ ic_coupe_crx.html

No i sam sie pomecze:)

JA 2 tygodnie temu zmienialem przegub na własnie ten;))) Jak dla mnie jest super jeszcze działa heheh

Wymiana przegubu to jest godzina z zapasem !!!! odkrecasz zaledwie ok 4 śrób i wyciagasz półoś , potem na imadło młotek jedne mocne walnięcie i przegub zdjęty z półosi !!!! Zakładasz nowy i wsadzasz w stare miejsce;)))) W zasadzie nawet kanał nie jest potrzebny.

Lukasyaho
13-05-08, 23:57
Damian, mam ten sam przegub jeżdżę na nim już prawie rok i jest wszystko si :aloha:

ZURAWski
19-05-08, 18:54
w norauto biorą 100zl bez czesci.
a jak stuka to znaczy ze pewnie masz łozyska rozwalone.
kwestia wymiany oslony przegubu i lozyska.
jakby co to mam te czesci z auta przeznaczonego do rozbiorki.

tomcyk
21-05-08, 20:19
ktos tu chce opchnac lozyska.... zmienialem troche przegubow juz w hankach swoich, i nigdy nie musialem lozyska :aloha:

ZURAWski
22-05-08, 11:53
hej tomcyk
mam pytanko, za ile wymienilbys mi lozyska (tył) i oslone przegubu przod.
mam honde na czesci wiec albo rozliczymy sie w gratach jakis lub w gotówie.
daj znac na priv

Lukasyaho
22-05-08, 22:05
Wymiana tylnego łożyska to chwila moment jest razem z piastą wystarczy wyciągnąć i włożyć nową zero trudności z osłona jest trochę więcej grzebania.