PDA

Zobacz pełną wersję : Jestem bezradny prosze o pomoc w sprawie civica qp:(

MichalQP
30-10-07, 17:41
siemka, od nie dawna mam civica w coupe o numerach silnika d15b7 z 94' roku. Zaczołem wymieniac rozrzad oczywiscie u mechanika osobiscie zamowilem czesci z katalogu od zaufanego sprzedawcy. Wszystko ok do momentu wymiany uszczelniacza katalogowy do b7 był 31 z auta stary był 32 to pierwsza sprawa a druga to ze pompa wodna była za krotka. okazała sie ze sa to czesci od silnika d15b2 i pasuja. jak to mozliwe<??> Nawet nie wiem jaki mam silnik i jakie kupowaac czesci, czy ktos moze mi powiedziec co było robione z tym silnikiem? prosze o pomoc, pozdrawiam

Furious
30-10-07, 17:51
wymiany uszczelniacza
czego? szyby tylniej?

okazała sie ze sa to czesci od silnika d15b2 i pasuja. jak to mozliwe<??> Nawet nie wiem jaki mam silnik
wiec sprawdz numer silnika na bloku

czy ktos moze mi powiedziec co było robione z tym silnikiem
tak, poprzedni wlasciciel....

skolopendra
30-10-07, 17:53
i pasuja. jak to mozliwe<
skoro pasuje to zapewne nie masz powodów do zmartwień :)
...........i jest to możliwe, hondy tak mają

michal750
30-10-07, 18:31
O ile mi wiadomo D15B2 i D15B7 roznia sie tylko ukladem dolotowym. Wiec pozostale czesci silnikowe powinny byc chyba takie same.

MichalQP
30-10-07, 18:51
Numery na Silniku na 100% mam d15b7 a pompa pasuje od d15b2 !! mozliwe to jest?

[ Dodano: Wto 30 Paź, 2007 ]
Wiec pozostale czesci silnikowe powinny byc chyba takie same

niestety nie sa;/ czy to poprzedni własciciel cos kombinował ??

PMX
30-10-07, 19:01
Blok d15b7 i d15b2 jest taki sam czyli D15 (poza numerkiem wybitym na nim :) ) te silniki roznia sie glowica czyli tak jak ktos wczesniej wspomial m.in. ukladem do- i wylotowym.
Pompa wody montowana jest na bloku silnika wiec nic dziwnego ze pasuje od D15B2.
A roznice w pompach polegaja na tym ze te silniki mialy poprostu dwie rozne pompy wodne w zaleznosci od rynku na jaki wychodzily (jak sie myle z tym rynkiem niech mnie ktos poprawi)
A do sklepu lec z numerem pompy a nie silnika i bedzie OK ;] albo lecisz 2 razy:D:D

kwiatus19
30-10-07, 19:26
Musisz kolego pogodzić się z tym że nie wszystko do Hanki znajdziesz "z katalogu" . Ja w D15Z6 mam wg katalogu filtr powietrza od D16Z6. A tak w ogóle wg. wielu katalogów to w Civicach są tylko silniki 1.5 16v. Kolego poszukaj dobrze, nie panikuj ....

MichalQP
30-10-07, 22:03
Dzieki wszystkim za pomoc. Honde mam od nie dawna dlatego musze sie jeszcze wiele dzowiedziec:) jeszcze raz wielkie dzieki dla wszystkich:) pozdrawiam

Lcfr
30-10-07, 22:43
Dzieki wszystkim za pomoc. Honde mam od nie dawna dlatego musze sie jeszcze wiele dzowiedziec:) jeszcze raz wielkie dzieki dla wszystkich:) pozdrawiam

heh...
dopiero tutaj sie dowiaduje komu pomagałem na gg(bo nie miales czasu sie przedstawic)

pompa wody jak mowilem- w wiekszosci b7 jest taka, ze z katalogu pasuje ta od b2
w temacie o swoim aucie opisałem to z fotkami...

Blok d15b7 i d15b2 jest taki sam czyli D15 (poza numerkiem wybitym na nim :) ) te silniki roznia sie glowica czyli tak jak ktos wczesniej wspomial m.in. ukladem do- i wylotowym.
Pompa wody montowana jest na bloku silnika wiec nic dziwnego ze pasuje od D15B2.
A roznice w pompach polegaja na tym ze te silniki mialy poprostu dwie rozne pompy wodne w zaleznosci od rynku na jaki wychodzily (jak sie myle z tym rynkiem niech mnie ktos poprawi)
A do sklepu lec z numerem pompy a nie silnika i bedzie OK ;] albo lecisz 2 razy:D:D

nie masz racji
bo wg tego wywodu pompy b2 i b7 byłyby zamienne i zamontowanie pompy b7 by bylo OK na blok b2 - a tak niestety nie jest
to nie jest ta sama pompa poprostu
szczególy rysunkowo fotograficzne w tym temacie:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=13151&postdays=0&postorder=asc

bardziej bym sie sklaniał ku wersji USA-czyli d15b7 na usa i qp(usa robione) ma pompe b2
a nie jak silnik sugeruje b7........

PMX
01-11-07, 11:06
Pewnie stad moje spostrzezenia bo mam wersje USA...
w taki razie sorry za wprowadzenie w blad