PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypienie przy uruchamianiu silnika na zimnie i dużej wilgoci

Solos
03-01-13, 20:17
Witam,

Jak Hania postoi na powietrzu parę godzin w pogodę taką jak dzisiaj (temp. około 4-6 stopni i bardzo duża wilgotność powietrze, deszcz), to przy uruchamianiu silnika - jak chodzi rozrusznik i silnik zaskakuje - coś potrafi strasznie zaskrzypieć. Miał ktoś podobny objaw i wie co to jest? Jak byłem na pierwszym przeglądzie auta w listopadzie, to zgłosiłem problem, coś podobno przesmarowali i pewien czas było ok. Ale dzisiaj znów zaczęło skrzypieć :(

Pozdrawiam,
Solos

PrzemoV6
03-01-13, 21:58
Prawdopodobnie hałasuje bendix rozrusznika

Solos
04-01-13, 07:50
Ale czy to oznacza, że jest wadliwy czy po prostu starczy go nasmarowac? Kupiłem nowy samochód, ma rok i już takie rzeczy się dzieją :/

Brylant1
04-01-13, 09:41
Skoro nowy kupiles to pewnie jest na gwarancji, reklamuj usterke.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

szelpietrek
09-01-13, 14:54
Mam to samo. Tyle tylko, że u mnie nie skrzypi a piszczy. Według mnie jest to typowy poślizg paska klinowego. Oczywiście słychać to tylko przez ułamek sekundy zaraz po "zaskoczeniu" zupełnie zimnego silnika (np. po nocy) przy bardzo dużej wilgotności powietrza. Na przeglądzie w listopadzie zgłosiłem problem ale podobno wszystko jest OK. Chciałem nawet wymienić pasek ale według serwisu jest dobry. Moja Hania ma jednak ponad 3 lata a twoja jest nowa. Proponuję żebyś sprawdził czy pasek klinowy jest prawidłowo naciągnięty bo zużyty raczej nie jest. Ewentualnie jeżeli jest to faktycznie skrzypienie podpisuje się pod odpowiedzią PrzemoV6. Oczywiście masz gwarancję to reklamuj.