Zobacz pełną wersję : Akumulator, kable, świece i alternator.
Zacznę od alternatora.... zastanawiam się czy go da się naprawić?? Pewnego dnia pięknego zebrała się ogromna burza.... padało, lało i podtopiło ulice przez którą musiałem przejechać- Honda dzielnie się spisała ale alternator dostał wody i zaczął po tym szumieć, fakt, że chodzi to jak turbo ale nie w tym chyba sens, żeby jak turbo chodził skoro go nie ma. I teraz pytanie, czy trzeba go wymienić, czy można rozebrać i przesmarować, zmienić łożyska? nie wiem co bardziej się opłaca...
Pytanie drugie- mam 145 tys. na liczniku, przewody nigdy nie wymieniane od nowości 8 lat jakie kable do naszej hondy kupić ? polecacie coś interesującego? na allegro są bosha właśnie za 120 zł chyba...
Trzeba tez wymienić świece?? bo nie wiem właśnie .... te mają 15 tyś. i szkoda by ich było
i jeszcze jedno. Znalazłem podobny temat i dużo mówi się w nim o kablach sentech....tyle, że prawie wszyscy mają Cify na gaz a mój tego nie smakował i zawsze na benzynie bryka
Witam! Ja nie mam gazu, i tak jak już pisałem tutaj :
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=33687&highlight=przewody
kupiłem przewody sentecha 8300. Na opakowaniu jest co prawda napisane, że polecane do LPG, ale nie ma to większego znaczenia. Silniczek pracuje równo i bez żadnego problemu, także śmiało mogę je polecić ;)
który aku do civic ?
Bo na stronie Centry jest podany że pasuje CP43 ale on ma lewy + a z tego co ja widzę u nas jest plus prawy- tzn jak to się patrzy na to po otwarciu maski? bo jak patrze stoją przodem do auta to plus mam po prawej a jak od strony kierowce by patrzec plus jest lewy.... i nie wiem teraz :( jak patrze na zdjęcie aku to u mnie jest z drugiej strony ten plus.... napiszcie proszę szybko co i jak
czy nie lepiej kupić aku Bosha silver asia s4??
na stronie Centry jest podany że pasuje CP43 ale on ma lewy + a z tego co ja widzę u nas jest plus prawy
na stronie, jak i w katalogu Centry jest blad! tak jak piszesz do Civica 1,4 jest podany CP043 ale on ma zla biegunowosc.
W sobote kupowalem wlasnie Centre Plus do swojej MB27 D14A8 i sprzedawca mi dal CP44 na czuja "bo do civica takie ida" a jak sprawdzalismy w katalogu jest jak byk CP43.
A wiec do naszych Civicoof podchodzi CP44 a nie 43.
A co do aku bosha s4 to w Focie powiedzieli mi 320 PLN a za Centre Plus w sklepie zaplacilem 264 PLN. Jak sie bedzie sprawowac to zobaczymy, ogolnie z tego co czytalem to Centra ma dobre opinie. Czas pokaze.
Pozdro
dzięki. Tak właśnie też myslalem. Pozdro.
Zacznę od alternatora.... zastanawiam się czy go da się naprawić?? Pewnego dnia pięknego zebrała się ogromna burza.... padało, lało i podtopiło ulice przez którą musiałem przejechać- Honda dzielnie się spisała ale alternator dostał wody i zaczął po tym szumieć, fakt, że chodzi to jak turbo ale nie w tym chyba sens, żeby jak turbo chodził skoro go nie ma. I teraz pytanie, czy trzeba go wymienić, czy można rozebrać i przesmarować, zmienić łożyska? nie wiem co bardziej się opłaca...
rozebrać, przeczyścić ......
Pytanie drugie- mam 145 tys. na liczniku, przewody nigdy nie wymieniane od nowości 8 lat jakie kable do naszej hondy kupić ? polecacie coś interesującego? na allegro są bosha właśnie za 120 zł chyba...
temat o kablach WN, był jak już zauważyłeś :box:
Trzeba tez wymienić świece?? bo nie wiem właśnie .... te mają 15 tyś. i szkoda by ich było
Zostaw, chociaż NGK to koszt ok 10 PLN/szt, ale 15 kkm to nic.
Akumlator jek akumlator byle nie jakiś kupiony po taniości. 8 lat już ci żaden nie wytrzyma.
ciekawe gdzie można i czy można kupić taki jak ten był.... bo ok ... centra słyszałem że dobra ale 4 lata i next a ten wytrzymał 8... ktoś musi to robić i Honda z jakiegoś miejsca brać to musi....
Apropo kabli jeszcze - polecacie sentech8300 a mi sprzedawca wciskał 8169 czy jakoś tak. Kogo więc słuchać??
Apropo kabli jeszcze - polecacie sentech8300 a mi sprzedawca wciskał 8169 czy jakoś tak. Kogo więc słuchać??
8169 a 8300 różnią się tylko dlugościami poszczególnych przewodów. Tak jak widać na moich zdjęciach zestaw 8300 pasuje do D14Z4 prawie idealnie;) Pozdro