Zobacz pełną wersję : pytanie o silnik D15B
witam.
moje pytanie jest takie... kumpel kupil auto z silnikiem d15b+glowica z y8 i auto słaba jezdzi. tzn ja mam podobnie porobiony silnik i go odstawiam o prawie 2 dlugosci auta. kumpla auto ma;
d15b+ głowica z zy8 + ssacy z y8
lekki zamach
hybryda 4,4 (3i4 crx)
komp p06 przerobiony p28
dodam ze ma seria wydech katalizator i 2 seryjne tlumiki.
MOJE;
d15b7 + z6 sacy z6 rozwiercony
skrzynia z 1,3 wydech 2 " na jednym tłumiki kącowym i parówa
komp p06
czy moze tak wydech trzymac to auto? wiem tez ze ten silnik d15b mial w serii juz 130km.
czy zmiana glowicy na y8 nie miala sensu? bo d15b mial tez vteca.
jest tez problem z obrotami w aucie faluja strasznie obroty na kompie p28 a jak wlozy kompa silnika d15b jest spokoj silnik pracuje idealnie.
rozrzą jest ustawiony idealnie tak samo zapłon. dzieki za pomoc
po pierwsze to wydech moze bardzo moco hamowac silnik, szczegolnie d15b, ktory lubi dobry wydech (przerabialem w swoim d15b 3 rozne konfiguracje)
po drugie glowica z y8 jest ciasniejsza niz ta z z6/B wiec powinno to podbic kompresje w jakis tam sposob - pytanie ktory to d15b, 2 stage czy 3 stage.
jesli chodzi o falowanie to pewnie cos jest nie halo w mapie poustawiane
dodam tylko ze przy takiej konfiguracji kolegi, gdyby nie wydech - to on powinien cie robic jakies 2-3 dlugosci...jak nie wiecej
dowiedzialem sie tez własnie ze zmiana glowicy na y8 nic nie da bo nie podbije ona kompresji tak jak np jak sie zaklada d13,d15 + czapka z6...
glowica od y8 jest ciasniejsza niz ta z z6 wiec, da to jakis efekt, marny ale da.
zwiekszy dokladnie o +0.35:1
tonie lepiej by bylo kupic teraz inny blok np z 1,3 i zalozyc glowice na to
glowica od y8 jest ciasniejsza niz ta z z6 wiec, da to jakis efekt, marny ale da.
zwiekszy dokladnie o +0.35:1
ale to zawsze coś :)
A może problem tkwi w nieprawidłowym wystrojeniu tego, lub nawet braku strojenia...
A może problem tkwi w nieprawidłowym wystrojeniu tego, lub nawet braku strojenia...
nie wydaje mi sie. jesli rozrzad jest dobrze ustawiony przy tej glowicy.
to ja bym proponowal kolektor ebay, i dobry wydech - bedzie duuuuuzo lepiej.
ale to zawsze coś :)
dokladnie tak ;)
nie - nie jest lepiej kupic blok od 1.3
Ciekawy temat, sam planuję kiedyś włożyć D15B do swojego :) Czyli dobry wydech 2'' na dwóch tłumikach i 4-2-1 wystarczą? A jak ze ssącym - mam od D16Z6, czy szukać raczej tego od D15B?
zalezy jakiego d15b. byly 2 rodzaje, taki jak z6 - czyli 2 stage vtec, i 3 stage vtec, ten podwojny mial taki sam ssacy jak z6, a ten potrojny mial taki sam jak y8.
ja u siebie mialem nawet troche wiekszy wydech niz 2" - na jednym tlumiku :D
Aha. Jak będę bliżej tematu to zwrócę się do Ciebie o poradę ;)
ogólnie d15b to kupa ;P mówie tak bo zakit miał moim zdaniem oczywiście nie dość że drogie to jeszcze graty do tego chore ;) jak masz zamiar coś modzić kupuj zdrowe d16z6 i bez pierdnięcia bywało że ludzie zakładali wydech dolot i pękało 140 + cena swapa d15b ok 3k z groszami a z6 2k i bardziej rozwojowe
ogólnie d15b to kupa ;P mówie tak bo zakit miał moim zdaniem oczywiście nie dość że drogie to jeszcze graty do tego chore ;) jak masz zamiar coś modzić kupuj zdrowe d16z6 i bez pierdnięcia bywało że ludzie zakładali wydech dolot i pękało 140 + cena swapa d15b ok 3k z groszami a z6 2k i bardziej rozwojowe
nie jest bardziej rozwojowe, a graty do tego i tego kosztuja tyle samo.
wszystko zalezy czy chcesz miec 1,6 czy 1.5 - trzeba wziac pod uwage ze to jednak jest roznica pojemnosci, nie duza, ale jest. wiec oczywistym jest ze przy podobnych gratach osiagnie sie wiecej z d16.
zreszta sam wiesz jak bylo u mnie.
a jesli chodzi o mozliwe efekty do osiagniecia, przykladem jest szatan, i jego pomodzone d15b.
Sory za off topic ale Mugen89 wyczyść skrzynkę :p