Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie szybka odpowiedź

Strony : 1 [2] 3

mizer78
28-10-13, 20:36
witam ja polecam http://allegro.pl/4-opony-conti-wcont-ts850-205-55-16-205-55r16-2013-i3574283831.html wszystko zgodnie z opisem

gienio
01-11-13, 12:05
z własnych doświadczeń mogę polecić Nokian WR A3 - cenowo klasa budżet a jakość klasa premium , właściwości jezdne dobre na każdej nawierzchni , stabilne na suchym , dobra przyczepność na mokrym i śniegu, lód wiadomo ....

Potwierdzam w 100 % jeżdżę na takich i nigdy nie zawiodły :)

Borus
01-11-13, 17:35
Witam wszystkich,

czy może ktoś wie jak zrobić pauzę aby ściszyć na moment radio w Civicu 1.8 5d z 2013r.
Ja niestety nie mogę tego dokonać, aby na moment radio wyciszyć muszę wyłączać je przyciskiem na panelu sterowania.
Jest inny sposób?

pozdrowienia

ZIBI65
18-12-13, 21:53
Ile kosztuje założenie czujników parkowania do hondy civic 2012 chodzi mi o przód i tył zakładał ktoś w ASO ?

Jaroszy
19-12-13, 17:21
To są ceny w Belgii tak dla porównania z Polskimi, przód jest zespolony z tyłem przy kompletnym montażu P+T dochodzi przycisk na deskę rozdzielczą oczywiście wszystko podłączone pod wyświetlacz i głośniki.
Rear Parking Sensors 08V67-TV0-640K + Attachment 08V67-TV0-600A 457,99 EUR (tył)
Front Parking Sensors 08V66-TV0-640K + Attachment 08V66-TV0-600A 343,62 EUR (przód)

william_dr
02-01-14, 16:48
ja je kupiłem właśnie, tylko że z FR by osłaniały nowe alumy (na zimę 16'' kupiłem).
na razie nie narzekam, dość ciche, przy dużych prędkościach dobrze się drogi trzymają, brak jeszcze jazdy na śniegu i na wodzie też nie bardzo, bo miasta nie liczę, ale zdarzyło mi się nagłe hamowanie na wodzie od 100km/h w mieście i nie było czego się czepić, ale tam droga równa i ciężko było o aquaplaning.

Czujniki parkowania z przodu, imo, niepotrzebne, Civic ma krótki przód i nawet jak parkuje w garażu podziemnym kręcąc się między filarami, to nie potrzebuję, widzę po ledach odbicie od ściany i jakoś się nauczyłem.
Odnośnie tyłu, to faktycznie by się może przydały, ale mam sporta z kamerą cofania i kompletnie nic więcej nie potrzeba, rewelacja wręcz!

ZIBI65
07-01-14, 21:40
Hej, chyba zdecyduję się na te felgi RIAL Milano i prawdopodobnie opony Falken HS 449, czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi oponami?
Generalnie jak czytam op-inie w necie, to w zasadzie każda z opon ma zwolenników i przeciwników, chyba tylko Continentale są wszędzie najwyżej oceniane, ale cena zaporowa. Miałem już kupować Nokiany WR D3, ale też mnie zniechęciło kilka opinii. Te Falkeny podobno bardzo dobrze wypadają w relacji cena - jakość.

Mam Flkeny zimowe jak narazie sa super dostałem w komplecie na alufelgach 16 przy zakupie Hanki.Najdziwniejsze ze pisze na nich made in japan.:)

poziomek
07-02-14, 20:14
Można samemu wyregulować kąt pod jakim spryskiwacz tylnej szyby psika? Bo mi idealnie myje... spojler :D Można wsadzić szpilkę w dysze i minimalnie podciągnąć? Czy pognę w ten sposób i kapota będzie?

Edit: pogrzebalem igla, costam poprawilem ale szalenie ciezko to poustawiac.

gienio
30-03-14, 10:56
Pytanko - kto wie ile powinno być czynnika chłodzącego klimy ( silnik 1,8 ) ?

Civicrob
30-03-14, 22:10
Najdziwniejsze ze pisze na nich made in japan. A co w tym jest dziwnego, skoro robią je w Japonii? :)
Też mam Falkeny i sobie chwalę :)

mixmix
02-04-14, 08:01
Pytanko - kto wie ile powinno być czynnika chłodzącego klimy ( silnik 1,8 ) ?

maszyna do uzupełniania / nabijania klimy sama sobie dobierze optymalne parametry.

gienio
05-04-14, 17:18
maszyna do uzupełniania / nabijania klimy sama sobie dobierze optymalne parametry. Niestety ale znajomy ma taką do której wklepuje się ręcznie gr. bo tak łatwiej i na 100% nie ma w niej parametrów do IX gen.

luc
16-04-14, 20:52
poszukuje rozpórki do civica sedana przednia górna, możecie coś doradzić?

Marcin_
18-05-14, 22:51
Witam,

Jeździ ktoś IX z batem na dachu?
Przymierzam się do zakupu CB i zastanawiam się czy auto mocno sieje.

xaoo
21-05-14, 13:16
dostałem zaproszenie na akcje naprawczą związaną z naklejkami z VIN... czy jestem jedyny??

mmichal
22-05-14, 02:09
Witam! Ja jeżdżę IX i mam założone radio CB (w VIII też miałem ten sam zestaw i też było OK). Radio (Alan 100+) znajduje się w podłokietniku, tam też jest podłączone do gniazdka zapalniczki (oczywiście musi być odpowiednio głośno nastawione, aby przebić się z zamkniętego podłokietnika). Rowkiem z przodu podłokietnika wychodzi kabel antenowy i kabel od mikrofonu. Gdy antena jest na dachu (magnetyczna President Missouri), nie zauważyłem żadnych zakłóceń od auta, ani nikt mi nie raportował o "sianiu". Gdy antena jest w środku auta, a radio jest włączone, to zbiera zakłócenia np. przy otwieraniu okien, ale to jest raczej normalne. Gdy nie używam radia, to chowam mikrofon do podłokietnika, a antenę pod tylne siedzenia i wtedy nie sposób zauważyć, że w aucie jest CB. Nie jest to może idealne rozwiązanie z tym umieszczeniem radia w podłokietniku, ale na pewno bardzo dyskretne. Pozdrawiam!

Marcin_
22-05-14, 10:36
Witam! Ja jeżdżę IX i mam założone radio CB (w VIII też miałem ten sam zestaw i też było OK). Radio (Alan 100+) znajduje się w podłokietniku, tam też jest podłączone do gniazdka zapalniczki (oczywiście musi być odpowiednio głośno nastawione, aby przebić się z zamkniętego podłokietnika). Rowkiem z przodu podłokietnika wychodzi kabel antenowy i kabel od mikrofonu. Gdy antena jest na dachu (magnetyczna President Missouri), nie zauważyłem żadnych zakłóceń od auta, ani nikt mi nie raportował o "sianiu". Gdy antena jest w środku auta, a radio jest włączone, to zbiera zakłócenia np. przy otwieraniu okien, ale to jest raczej normalne. Gdy nie używam radia, to chowam mikrofon do podłokietnika, a antenę pod tylne siedzenia i wtedy nie sposób zauważyć, że w aucie jest CB. Nie jest to może idealne rozwiązanie z tym umieszczeniem radia w podłokietniku, ale na pewno bardzo dyskretne. Pozdrawiam!

Dzięki za odpowiedź! Czyli wychodzi ze będzie wszystko ok. Sprzedawca Cb nastraszyl mnie, że w acordach elektryczne wspomaganie kierownicy daje się we znaki i w civicu może być podobnie.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Jaroszy
22-05-14, 18:03
ja swoje CB zgubiłem z dachu, w naszych autach dach jest wyprofilowany jako spoiler ze dociska auto do drogi z czym wiaza sie silne strumienia powietrza. Miałem magnes 15cm i w volvo v50 przy 190 nie spadł a w Civicu juz przy 160 odpadł, uderzył w tylnia szybe (dobrze ze nie pobił) i przykleił sie do blotnika. Tak ze trzeba uwazac

_posen
22-05-14, 21:34
Witam wszystkich,

czy może ktoś wie jak zrobić pauzę aby ściszyć na moment radio w Civicu 1.8 5d z 2013r.
Ja niestety nie mogę tego dokonać, aby na moment radio wyciszyć muszę wyłączać je przyciskiem na panelu sterowania.
Jest inny sposób?

pozdrowienia

tez tego szukalem. no luck. na szczescie mam bt i jak dzwoni tel to samo sie wycisza. lipa z tym.

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Marcin_
22-05-14, 22:09
ja swoje CB zgubiłem z dachu, w naszych autach dach jest wyprofilowany jako spoiler ze dociska auto do drogi z czym wiaza sie silne strumienia powietrza. Miałem magnes 15cm i w volvo v50 przy 190 nie spadł a w Civicu juz przy 160 odpadł, uderzył w tylnia szybe (dobrze ze nie pobił) i przykleił sie do blotnika. Tak ze trzeba uwazac
Dobrze wiedzieć z tym magnesem. Z ciekawości zapytam jeszcze na jakim zestawie jeździsz?

Jaroszy
22-05-14, 22:23
jezdziłem bo sprzedałem ale miałem Yosan PRO-120 po tuningu korekta szumow mocniejszy mikrofon itd polecam bo wymiary naprawde mini a antena niemietam marki ale 1,5m i 15cm magnes był własnie duzy zeby na trasie nie zgubic ale jak widac na biała strzale najwidoczniej zamały hahaha

Marcin_
22-05-14, 23:32
jezdziłem bo sprzedałem ale miałem Yosan PRO-120 po tuningu korekta szumow mocniejszy mikrofon itd polecam bo wymiary naprawde mini a antena niemietam marki ale 1,5m i 15cm magnes był własnie duzy zeby na trasie nie zgubic ale jak widac na biała strzale najwidoczniej zamały hahaha
Widzę, że czaję się na ten sam zestaw od Konektora z Łodzi :) Właśnie Yosan Pro 120 po tuningu + Siro ML145
http://konektor5000.pl/index.php?p567,yosan-pro-120-pro120-tuning-konektor-sirio-ml-145-ml145-142cm-mag

Mały update:
Niestety w naszych IX szumi jednak od tego wspomagania. Nieważny model radia, przy kręceniu kierownicą nawet minimalnie będą zakłócenia.
Da się słuchać w trasie, ale trzaski znacznie ograniczają zasięg bo trzeba przykręcić squelcha.
Kupiłem Yosana JC 850 bo jakoś gałka 3w1 w pro 120 mi nie podeszła + siro ml145. W służbowej octavii bajka, niestety w Civicu znacznie gorzej.

Pozdrawiam

matmario
04-07-14, 09:56
Jaki rozmiar dojazdówki i rozstaw?

Rozstaw stawiam że 5x114 ale jak z wielkością? W lifestyle standardowe felgi to 17' więc np taka felga od CRV jest ok?

http://allegro.pl/honda-crv-cr-v-11-kolo-dojazdowe-kenda-r17-i4384243288.html

_posen
04-07-14, 11:43
5x114,3 to na bank. Sam mysle nad dojazdowym i chetnie poczekam na odpowiedz :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jaroszy
04-07-14, 16:06
rozmiar to 5x114,3 135/80/16 ET55 a numer całego kompletu z hondy 06 KIT-SMR-G01HE felgi do XI pasuja idealnie od VIII dojazdowka z CR-V jest troche wyzsza (profil opony) ale felga ma ten sam rozmiar

ktyl
09-07-14, 01:34
O dojazdówce: http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?178262-Dojazd%F3wka-a-rozmiar-felg

rower25
20-09-14, 21:41
Po 4 latach rozłąki z Hondą wróciłem do marki i do civica oczywiście. Civic tourer. Mam w związku z tym pytanko. Z poprzedniego auta zostały mi w dobrym stanie opony zimowe 205/50 R17. Czy podejdą do tourera który fabrycznie ma 225/45 R17 ?

ktyl
20-09-14, 22:16
Według tej strony: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/225/45r17/ różnica wynosi 0,4%, czyli możesz zakładać.

rower25
20-09-14, 22:26
dzięki za odp

Wraco
21-09-14, 01:07
W kwestii zmiany w trakcie jazdy trybu "średnie spalanie" / "zasięg" / "średnia prędkość" itp. - pisałem już o tym w innym temacie i dodam, że informacja ta jest również w instrukcji od auta:

- Przytrzymujemy przycisk "i" na kierownicy przez kilka sekund,
- Kiedy wskazanie średniego spalania na i-mid zacznie migać, naciskając (i tym razem już nie trzymając) przycisk "i" zmieniamy tryb,
- Po 6 sekundach od ostatniej zmiany wskazanie przestanie migać i ustawione zostanie ostatnie wybrane,

Pozdrawiam.

dudek_t
24-09-14, 11:57
W kwestii zmiany w trakcie jazdy trybu "średnie spalanie" / "zasięg" / "średnia prędkość" itp. - pisałem już o tym w innym temacie i dodam, że informacja ta jest również w instrukcji od auta:

- Kiedy wskazanie średniego spalania na i-mid zacznie migać, naciskając (i tym razem już nie trzymając) przycisk "i" zmieniamy tryb,
- Po 6 sekundach od ostatniej zmiany wskazanie przestanie migać i ustawione zostanie ostatnie wybrane,

Pozdrawiam.

Owszem to działa ale dopiero od modelowego 2014 roku. We wcześniejszych egzemplarzach nie ma takiej opcji.

_posen
24-09-14, 15:10
Tak jak piszesz - 2k14 i tourer. Dodatkowo nie ma juz blokady na to samo przez menu w trakcie jazdy.

maczar
25-09-14, 09:08
U mnie rok modelowy 2013 i tez dziala. Mam tez polskie menu. Tak wyjechal z salonu.

xaoo
25-09-14, 09:39

Owszem to działa ale dopiero od modelowego 2014 roku. We wcześniejszych egzemplarzach nie ma takiej opcji.

kupione/odebrane w wrześniu 2013 i również działa

_posen
25-09-14, 11:15
A macie soft w pl? Pewnie zaktualizowany soft dostaliscie.

xaoo
26-09-14, 09:10
soft od początku był po polsku, ostatnio był przegląd po pierwszym roku żadnych zmian nie zauważyłem ale to żonowóz-więc nie jestem z nim aż tak za pan brat,

_posen
26-09-14, 13:51
Tu koledzy ktorzy kupowali w 2013 sie skarzyli ze nie ma pl i nie chce honda zrobic update'u na pl. Pewnie w wersji z tlumaczeniem jest juz ta nowa funkcja... Nie zmienia to faktu ze komputer do paliwa i tak najlepszy to nie jest :)

Cysiu
26-09-14, 14:13
Witam Panowie możecie doradzić mi jak najlepiej umyć zawieszenie gwintowane (zawias zdjęty z auta) (normalnie wilgotną szmatką czy są może jakieś do preparaty by dokładniej umyć zawieszenie ?) Pozdrawiam Krzysiek

Grzesiek6654
23-12-14, 20:21
Witam. Jestem nowy na forum. Korzystam tylko z dostępu mobilnego wiec wybaczcie mi drobne błędy.
Jestem wielkim fanem nagłośnienia w "Waszej" hondzie. jestem tylko "niedzielnym" kierowcą hondy Civic 9 ale w jej muzyce się zakochałem.
Mam skromne pytanie.
Jakie głośniki montowane są w wersji standardowej? Jaka firma, jaki model.

Jako że kierowcą jestem tylko od czasu do czasu to słuchać mogę, ale zajrzeć pod maskownicę głośników łatwo nie jest. A chciałbym wiedzieć co to za głośniki.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

dudek_t
24-12-14, 11:38
Grzesiek, nie mam pojęcia jakie są głośniki montowane w naszych Hondach ale to nic nadzwyczajnego. Jestem pewien że każdy odseparowany zestaw do 200zł będzie lepszy niż to co jest montowane fabrycznie. Jak dodasz do tego jeszcze zwrotnice... to będzie inny świat.
Zasługą tego że Civicach jako tako to gra jest dość dobre spasowanie drzwi.

przemek_77
17-01-15, 12:22
Czy ktoś może korzystał z oryginalnego zestawu naprawczego do kół? Jak to się sprawuje? Po jakim czasie można kontynuować jazdę?

walec7_7
21-01-15, 11:10
Hej,

mam pytanie do posiadaczy, potrzebuje wymiar nakładki aluminiowej na pedał gazu (długość i szerokość) ewentualnie jakieś foto z pokazaniem na wygięcie. A czy ktoś z tutaj zaglądających dokupował takie nakładki (komplet) do swojego civica i podzieli się kosztami?

Pozdro!

lukaszwasil
26-01-15, 11:52
Witam.
Wczoraj rano jak odpaliłem samochód po całonocnym postoju w garażu zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka silnika na wyświetlaczu. Silnik pracował normalnie samochód normalnie przyśpieszał i normalnie schodził na wolne obroty. Pojeździłem trochę myśląc że zgaśnie. Po odpięciu minusowej klemy na 30 minut i podłączeniu ponownie kontrolka się nie zapala. Co mogło być przyczyną takiej sytuacji i czy ktoś miał coś podobnego. Nie wiem czy się tym przejmować czy jak się już nie zapala to nic z tym nie robić.

Przepraszam pomyliłem dzial proszę o przeniesienie do civic 2006-2011. Dzieki

Thomas207
26-01-15, 21:56
Pyt 1: czy w Civicu IX mozna ustawic autoryglowanie drzwi po ruszeniu?

Pyt 2: jaka jest zarowka w podsufitce?

Jaroszy
27-01-15, 19:24
1. nie
2. 5W5

husky
12-02-15, 11:01
Witam serdecznie !
Jestem świeżym użytkownikiem Civica (chociaż już 1300 km na liczniku przebiegu), olej sprawdzam rzetelnie - nie ma śladów choćby zużycia i tak sobie rozmyślam o pisanych tutaj często komentarzach dot. tegoż. W zasadzie po kilku opiniach wywnioskowałem że musowe jest zużycie 1,0 litra na 10.000 km, czyli jak rozumuję dochodząc do tego przebiegu, poziom na bagnecie będzie minimum.
Ja pominę tutaj opinie nijakiego zombie6 - nie naszym zadaniem jest korygowanie charakterologiczne ludzi o nieudanym życiu seksualnym, którzy hejtowaniem po necie dodają sobie animuszu i odwagi, ale jak to jest naprawdę z tym spalaniem oleju ?
Czy jeśli ktoś tak jak ja jeździ sobie "cywilnie" czyli 2-4 tys obr, a od czasu do czasu, depnie żeby wyprzedzić też musi się liczyć ze spalaniem oleju ? Ja rozumiem że u ludzi jeżdżących do 7 tys non stop coś takiego się dzieje - to normalne, ale w zwyczajnej eksploatacji silnik nie powinien brać oleju ! Byłoby to dla mnie bardzo dziwne i kompletnie nieuzasadnione. Miałem w przeszłości 2 japończyki i tam przez 4 lata eksploatacji w układach nie brakowało ani kropli - ani płynu chłodzącego, ani oleju. Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ?

dzejan
12-02-15, 19:50
Civic IX 1.8 5d Sport 2012 przebieg 53 tyś. - bez dolewek.

dudek_t
13-02-15, 15:09
62000km - nie dolewałem. Nie wiem czy ubywa czy nie, bagnetu nie ruszałem, lampka od niskiego poziomu oleju się nie zapala między przeglądami.

_posen
13-02-15, 17:53
20tys prawie na 0w20 ... Bez dolewek. Ciezka noga / eco driving pol na pol. Butuje tylko i wylacznie na cieplym. Mam kilku znajomych, ktorym r18 w 8 i 9 gen.nie pali nic oleju i ani jednego, ktoremu by brał.

Tony73
14-02-15, 09:34
Mój trochę bierze...0,5 litra na 8000 km, po 10 tys. zazwyczaj dolewam 0,7 litra choć kontrolka jeszcze nie świeci :)

finch_pl
26-02-15, 20:28
Czołem wszystkim!

Posiadam civica sport 1.8 z roku 2012 i chciałbym zamontować sobie lusterko wewnętrzne somościemniające się i moje pytanko brzmi - czy montował już coś takiego, czy jest to kwestia tylko zakupu lusterka i wpięcia go pod instalację pod podsufitką czy jeszcze coś dodatkowo? (w salonie jak szukałem auta bez problemu mogli dołożyć lusterko ale później zrezygnowałem). Koszt lusterka na alledrogo to około 300 PLN.

Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi

shrek565
01-03-15, 11:33
Rzuccie okiem czy to warte wogóle zainteresowania? Pewnie cały do malowania http://otomoto.pl/honda-civic-2-2i-dtec-solar-bialaperla-okazja-C35988140.html

filipfm
01-03-15, 11:40
Rzuccie okiem czy to warte wogóle zainteresowania? Pewnie cały do malowania http://otomoto.pl/honda-civic-2-2i-dtec-solar-bialaperla-okazja-C35988140.html

To zalezy za ile bys mial mozliwosc zrobienia. A troche roboty jest, No i pewnie nie jest oplacony, wiec przy tej cenie dolicz 7kPLN akcyzy. Ale patrzac po cenach na mobile, i tak powinno wyjsc ponizej wartosci egzemplarza nieuszkodzonego

shrek565
01-03-15, 12:11
7k PLN - 60 % tyle rzeczoznawca zjedzie bez problemu na wartości z akcyzy. Podjadę zobaczyć niedaleko mam. :P 6 zdjęcie raczej na bank poducha wyskoczyła z fotela :/

masu80
10-03-15, 19:08
Witam, czy ktoś może wie jaka jest średnica wewnętrzna przewodu paliwowego, dokładnie tego gumowego doprowadzającego paliwo do wtrysków widocznego w komorze silnika ?

Jaka jest średnica wewnętrzna przewodu paliwowego, konkretnie w miejscu doprowadzenia do wtrysków ??? Z góry dzięki za informację.

Thomas207
26-03-15, 17:53
Jezdzi ktos IX genem na Eibachu Pro Kit? Duzo twardziej?

Bo przy 17" na serii stoi jak koza i mysle nad zmiana...

husky
30-03-15, 08:42
Witam.
Podbudowany aurą postanowiłem zmienić koła i zimy na alu 16" przeszedłem na standardowe lato na alu 17"
Rano w drodze do pracy zapaliła się pomarańczowa kontrolka układu hamulcowego z wykrzyknikiem. Co to może być ? rozpiąłem przez nieuwagę czujnik klocków ? Jakieś sugestie ?

darq79
30-03-15, 11:05
Witam.
Podbudowany aurą postanowiłem zmienić koła i zimy na alu 16" przeszedłem na standardowe lato na alu 17"
Rano w drodze do pracy zapaliła się pomarańczowa kontrolka układu hamulcowego z wykrzyknikiem. Co to może być ? rozpiąłem przez nieuwagę czujnik klocków ? Jakieś sugestie ?

Z tego co wiem po zmianie średnicy kół trzeba zrestartować system wykrywania niskiego ciśnienia w oponach (opcja dostępna z menu) działający na podstawie zmian w prędkości obrotowej kół. Z tym że powinno się zapalić ostrzeżenie o ciśnieniu w oponach a nie z układu hamulcowego. Tak czy inaczej od tego bym zaczął.

butler.gdansk
30-03-15, 14:47
Nie wiem jak w IX, ale w VIII nie odczułem spadku komfortu, wręcz nawet jest lepiej niż na serii.

Wraco
30-03-15, 19:13
Witam wszystkich!

Civic 5D Sport 1.8 2014:

Dzisiaj podczas jazdy usłyszałem niski dzięki trwający około 0.5 - 1 sekundy. Sygnał brzmiał trochę jak "beep-beep" ze speaker'a w komputerze - nie jestem pewny, czy pochodził z systemu audio w aucie, czy też z innego źródła, natomiast miało to miejsce dzisiaj dwa razy i w obu przypadkach w momencie, kiedy zjeżdżałem w gładkiej jezdni na jezdnię, na której są dziury.

Za drugim razem zdążyłem zwrócić uwagę na wszystkie wskaźniki i żadna kontrola się nie zapaliła - również i-MID nie pokazywał żadnego komunikatu.

Pierwsze co zrobiłem po powrocie do domu, to przejrzenie całej instrukcji od samochodu, ale nie znalazłem tam żadnej informacji o sygnałach dźwiękowych innych niż te standardowe od niezapiętych pasów, czy otwartych drzwi (które swoją drogą brzmią zupełnie inaczej, niż ten o którym tutaj piszę).

Jutro będę dzwonić w tej sprawie do ASO, natomiast chciałbym zasięgnąć też Waszej opinii - czy komuś przytrafiło się kiedyś coś podobnego? Czy może auto ma jakieś dodatkowe systemy informowania dźwiękiem (a'la speaker podłączony do płyty głównej w PC daje różne komunikaty dźwiękowe w zależności od błędów), które nie są opisane w instrukcji?

Z góry dziękuję za pomoc!

// EDIT:

Tak teraz pomyślałem... podczas kupna auta w Hondzie, serwis zaproponował, że zamontuje mi z tyłu czujniki parkowania i mam w kabinie urządzenie, które piszczy przy zbliżeniu - może po wjechaniu na dziurawą drogę jakieś kamyczki "strzelają" za autem spod kół i to wzbudza czujniki za ułamek sekundy? Z drugiej strony, one aktywują się tylko, gdy wrzucony jest wsteczny (co sprawdzałem), a przecież jechałem do przodu.

// EDIT 2:

Dodam, że źródłem dźwięku był NA PEWNO jakiś głośnik - nie były to żadne zgrzyty, które mogłyby się wydobywać z elementów mechanicznych.

Jutro przetestuję jeszcze jedną rzecz - może gdy mam podłączony przez Bluetooth telefon, to po otrzymaniu SMS'a / maila, w jakiś sposób idzie dźwięk powiadomienia do i-MID? Chociaż szczerze wątpię, żeby ktokolwiek z Hondy zgodził się na coś takiego, bo to by rozpraszało uwagę i negatywnie wpływało na bezpieczeństwo.

// EDIT 3:

Czy jeśli czujnik zmienia światła z LED'ów na dzienne, to daje jakiś sygnał dźwiękowy? Nie znalazłem na ten temat nic w instrukcji, a w obu przypadkach zdarzenie miało miejsce, gdy jasność była mniej-więcej "na granicy" zmiany z czujnika.

Nie mam też ustawionych żadnych limitów prędkości, nie korzystałem z prędkościomierza.

Upewniłem się też, że ten dźwięk nie pochodził z telefonu.

dzejan
30-03-15, 19:37
Z tego co wiem po zmianie średnicy kół trzeba zrestartować system wykrywania niskiego ciśnienia w oponach (opcja dostępna z menu) działający na podstawie zmian w prędkości obrotowej kół. Z tym że powinno się zapalić ostrzeżenie o ciśnieniu w oponach a nie z układu hamulcowego. Tak czy inaczej od tego bym zaczął.

Tyle, że tu chyba średnica kół zostaje taka sama, felgi są większe, ale profil opony niższy. U mnie przy zmianach z 16" 55 na 17" 45 nie ma żadnych komunikatów, nawet o niższym ciśnieniu. Jest to logiczne, gdyż sygnał o niskim ciśnieniu bierze się z pomiaru prędkości obrotowej kół. Jeśli jest ona dla wszystkich kół taka sama, to ok., a jeśli w jednym z kół jest mniej powietrza, to wtedy prędkość jest mniejsza co daje powód do komunikatu.

kolc
30-03-15, 20:17
To normalnie i robię tak co każdą zmianę kół, pod warunkiem że jest to znaczek o ciśnieniu kół a nie hamulców. Zajrzyj do instrukcji i się upewnij, jeśli to ciśnienie to po prostu zresetuj zgodnie z instrukcją i po problemie.

dudek_t
31-03-15, 08:25
Obstawiam awarie dokładanych czujników. Przy zmianie świateł nie ma żadnego dźwięku.

Wraco
31-03-15, 09:46
Ale wtopa...

Dzisiaj rano jadę tą samą trasą i taka sama sytuacja - okazało się, że w mojej analizie pominąłem element, na który powinienem rzucić podejrzenie w pierwszej kolejności... przy lusterku mam zamontowany wideorejestrator i przy wstrząsach zaczyna on rejestrować "zdarzenie drogowe", co potwierdza wyżej opisanym sygnałem :)

Temat można zamknąć, dziękuję @dudek_t za odpowiedź.

finch_pl
05-04-15, 13:35
Witam

Koledzy co może być przyczyną stuku pedału hamulca w trakcie jego puszczania - strasznie mnie to irytuje ;)

_posen
05-04-15, 16:18
A masz nowe auto? Mi pukalo/skrzypialo sprzeglo i hamulec przy puszczaniu jak byl nowy przez miesiac czy dwa. Potem sie wyrobilo samo.

finch_pl
06-04-15, 09:50
auto ma 30 tys przebiegu i jak do tej pory nie wydawał żadnych odgłosów - takie stukniecie w okolicy ściany grodziowej przy szybkim puszczeniu hamulca.
Ciekaw jestem czy ma to związek z zużywającymi się klockami (mniej jak 1/3) czy może luz na samym pedale (mam nadzieje że się reguluje w jakiś sposób)

_posen
12-04-15, 17:46
Wracajac do tematu hamulcow. Mam przejechane 18k po roku eksploatacji z malym hakiem i jak zmienialem gumy na letnie gumiarz zwrocil mi uwage na pofalowane tarcze z przodu i klocki w marnym stanie (twierdzi ze moze sa za twarde i ze niby za ostro hamuje z duzych predkosci ... whatever) . Auto eksploatuje normalnie jak kazde auto, ktore mialem- nie ma ostrych hamowan z duzych predkosci chyba ze w sytuacji mocno awaryjnej, duzo hamuje silnikiem - w trasie to ledwo hamulcow uzywam itd. takze to nie ten case, ze wina uzytkownika i katuje czy cos te hamulce. Moze ktos ma jakies rady co w tym temacie zrobic ... W okolicach listopada przy 11k przebiegu klocki to byly juz praktycznie w polowie jak zmienialem opony teraz klocki z przodu juz nie sa za dobre i na domiar zlego hamulce zaczely piszczec od dwoch tygodni... Kazda rada mile widziana. Dodam jeszcze, ze i tarcze i klocki z tylu sa w super stanie.

dzejan
12-04-15, 20:38
Ja wczoraj robiłem przekładkę kół zimowych na letnie i mechanik stwierdził, że jeszcze na ok. 5 tyś. km wystarczą. Obecny przebieg to 55 tyś. km. Zużycie z przodu i z tyłu takie samo. Tarcze nawet bez rantu. Klocki mam Honda Italy, nie piszczą.
Jakie klocki są u Ciebie ?

_posen
12-04-15, 21:04
Made in italy. Na oko gumiarz mowil, ze 10-15k i sie skoncza i mam zalozyc bardziej miekkie kosztem syfiacych sie felg. Tarcze stwierdzil, ze sa dosc mocno pofalowane, bo za przeproszeniem ktos dal im mocno w dupe ;) przypominam sobie gora dwa ostre hamowania i plywajace hamulce z delikatnego przegrzania w ciagu calego dosc krotkiego zywota ;)))) tak to jezdze raczej na dziada (80% miasto na dzien dzisiejszy i spalanie z 8,5k kilometrow jakies 8,2l /100) takze bez szalu...

dzejan
13-04-15, 21:00
Czyli klocki takie same, a taka różnica w zużyciu. Może ma też znaczenie data produkcji, może użyli innego materiału lub też inny podwykonawca, choć też z Włoch. Zaciski mam Ate, a tarcze nie wiem, ale coś mechanik mówił, że Bosch.

honda 2012
17-07-15, 00:33
Czy w civicu w wersji comfort 9 generacja , dostępna jest funkcja follow me home ? Jeśli tak jak można ją włączyć?

Grzechuk
17-07-15, 09:01
LEDy to raczej się nie włączą, tylko światła mijania mają ta funkcję. Włączasz światła mijania, gasisz auto zamykasz idziesz do domu, światła gasną po kilkunastu sekundach same ( zleży jak masz ustawione w opcjach ), a potem jak przyjdziesz otworzysz auto z pilota to światła mijania też się włączą.

honda 2012
17-07-15, 18:25
Witam kieruje zapytanie jakie przeglądy robiliscie po przebiegu około 50000 km czyli mniej więcej po 3 latach. Jakie literki wam się zapaliły? Mam również pytanie jakie są wszystkie litery w komputerze civica dotyczące przeglądów i co one konkretnie oznaczają.

gatman
10-09-15, 19:40
witam
szybkie pytanie
jak ustawic w IX gen żeby automatycznie zamykaly sie drzwi przy przekroczeniu pewnej pedkosci albo uruchomieniu silnika

Thomas207
10-09-15, 20:36
Nie da sie, tez chcialem.

greku1410
18-09-15, 10:32
Jak jest z fotelem kierowcy w ix genie wygodny na trasy? Pisze bo ojciec się przymierza do zakupu a na jeździe testowej nie robi się pół dniowej trasy ;)

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Wraco
18-09-15, 11:09
Jak jest z fotelem kierowcy w ix genie wygodny na trasy? Pisze bo ojciec się przymierza do zakupu a na jeździe testowej nie robi się pół dniowej trasy

Moim zdaniem bardzo wygodny (175 cm wzrostu) - ostatnio robiłem trasę 2x 700 km i dodatkowo dwa dni wcześniej mnie "przewiało", więc bolały mnie plecy, także spodziewałem się przerw co godzinę na "rozprostowanie", a okazało się, że przy dobrym ustawieniu fotela na te 700 km zrobiłem dwie krótkie przerwy (i w drodze powrotnej to samo), bo po prostu jechało się bardzo komfortowo.

Oczywiście na to ma wpływ też tempomat, ale w ogólnej ocenie, fotele są bardzo wygodne, polecam.

dudek_t
21-09-15, 09:28
Fotele zdecydowanie na plus. Jak na kompakt w serii - absolutny top dla osób do około 180cm.

greku1410
21-09-15, 09:48
Super dzięki za odpowiedzi jutro jazda testowa i zobaczymy jak wypada przy moim VIII genie ;)

semthex
22-09-15, 12:21
Nie da sie, tez chcialem.

chyba się jednak da - trzeba w instrukcji obsługi poszukać ale coś mi świta

Thomas207
22-09-15, 16:10
Czytałem instrukcje, pytałem na forum, ale odpowiedzi nie znalazlem.

Jak ogarniesz to daj znać ;)

t6p
24-09-15, 21:09
Być może głupie pytanie;

Mam civica IX od 2012r, przejechane około 45 tyś km, silnik 1.8 benzyna. Po jakim przebiegu producent zaleca wymianę świec w tym modelu? Patrzyłem co nieco w instrukcji, czy książeczce gwarancyjnej, ale niczego się tam nie dopatrzyłem. Będę wdzięczny za odpowiedź.

allbellum
28-09-15, 05:07
Czy fotele przód/tył w roczniku 2015 różnią się między wersjami sedan/hatchback? Pytam w kontekście zamówienia pokrowców do swojej hondy sedan (w wersji amerykańskiej) w Polsce. Bo na lokalnym rynku nic w normalnych cenach nie znajduję...

andkas
28-09-15, 06:14
Być może głupie pytanie;

Mam civica IX od 2012r, przejechane około 45 tyś km, silnik 1.8 benzyna. Po jakim przebiegu producent zaleca wymianę świec w tym modelu? Patrzyłem co nieco w instrukcji, czy książeczce gwarancyjnej, ale niczego się tam nie dopatrzyłem. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Jeżeli świece są irydowe to producent zaleca wymianę po 100tyś.

shrek565
04-10-15, 15:47
Czy ktoś z forum podkręcał diesla 1.6 ? ile z tego da się wyciągnąć programem?

filipfm
04-10-15, 20:37
Czy ktoś z forum podkręcał diesla 1.6 ? ile z tego da się wyciągnąć programem?

Widzialem gdzies 150 KM i 360 Nm ale nie wiem czy ktos sie juz bawil w tuning i rozgryzł sterownik czy to tylko boxy

adamkatowice
04-10-15, 23:45
Koledzy,
pamiętacie co obejmuje przegląd AB na 3 lata - 60.000km ?
olej, filtr powietrza, oleju i klimy już mam, coś jeszcze?

gienio
05-10-15, 07:06
Jeszcze płyn hamulcowy :)

_posen
05-10-15, 07:42
Klosz mi jeden zaszedl jakas plama białą od srodka (widoczna tylko pod slonce albo jak zapale lampy) - drugi jest ok - kiedy to sie kwalifikuje na gwarancje? Czy mi powiedza ze tak ma byc?

Bump.
Plus drugie pytanie - felge zaatakowal kraweznik ;) drobne otarcia rantu- felga czarny mat - czym najlepiej zamalowac? Dramatu nie ma tylko lakier zszedl i sa srebrne otarcia :/
Lakier do paznokci mat i olac sprawe?

Rudachi83
11-10-15, 17:13
Panowie, z czego mamy tą tapicerkę na drzwiach (Honda Civic Tourer 2015) ? zastanawiam się czy zainwestować w mleczko jakieś do skór/skóropodobnych..

filipfm
13-10-15, 15:44
Ktoś tu z forum ma IX gen 5d z automatem?
Miałbym parę pytań :)

_posen
13-10-15, 15:56

Ja jezdzilem i to tylko po parkingu. Do przodu idzie dobrze, redukuje baaardzo mulasto - i to chyba tyle co moge powiedziec :/

shrek565
18-10-15, 11:54
W IX przdliftowej gniazdo usb służy również do podłączenia pendriva z muzyką czy tylko do ładowania?

_posen
18-10-15, 11:59
W IX przdliftowej gniazdo usb służy również do podłączenia pendriva z muzyką czy tylko do ładowania?

Dziala muza normalnie z pendrive'a albo dysku 2,5. Tytuly piosenek i albumy pokazuje plus foldery jak masz mozna przelaczac. Ale lepiej sobie podpiac pod kabelek telefon to wtedy masz okladki jeszcze na iMidzie. Po bluetooth muzyka tez dziala ale ma lekkiego laga i generalnie nie warto bez kabelka.

kolc
21-10-15, 20:22
Czy ktoś wie czy da się w jakiś sposób zainstalować na urządzeniu Hondy inny system nawigacyjny? Pacjent to Civic HB 2012 w wersji Sport wyposażony w nawigację SD (akcesoryjna). Ogólnie nie mam zastrzeżeń co do tego urządzenia (chociaż bywało, że navi dziwnie prowadziła), ale jednorazowa aktualizacja mapy za 800zł to zupełny absurd. Oczywiście wchodzi w grę wymiana całego radia, ale na razie nikt nie przetarł szlaków jeśli chodzi o podłączenie kierownicy, i-MIDa itp.

_posen
21-10-15, 20:36
Czy ktoś wie czy da się w jakiś sposób zainstalować na urządzeniu Hondy inny system nawigacyjny? Pacjent to Civic HB 2012 w wersji Sport wyposażony w nawigację SD (akcesoryjna). Ogólnie nie mam zastrzeżeń co do tego urządzenia (chociaż bywało, że navi dziwnie prowadziła), ale jednorazowa aktualizacja mapy za 800zł to zupełny absurd. Oczywiście wchodzi w grę wymiana całego radia, ale na razie nikt nie przetarł szlaków jeśli chodzi o podłączenie kierownicy, i-MIDa itp.

Ja najpewniej pojde w cos takiego plus wiazka plus radio pioneera ze sredniej polki.

https://www.dynamicsounds.co.uk/ctkhd06-honda-civic-2012-double-din-car-cd-stereo-fascia-installation-fitting-kit.html

Jak bedziesz kupowal uwazaj zeby zestaw byl do kierownicy z lewej strony :)

kolc
21-10-15, 20:42
Zastanawiam się, czy w moim przypadku potrzebny jest cały ten 'kit' czy tylko przejściówka w sensie kostek? Chyba nawigacja SD i tak była dokładana po właściwym procesie produkcji (już u dealera czy tam dystrybutora), więc teoretycznie w jej miejsce powinno wejść bez problemu każde radio 2 DIN bez konieczności wymiany plastiku itp. Dobrze myślę?

_posen
21-10-15, 20:46
Zastanawiam się, czy w moim przypadku potrzebny jest cały ten 'kit' czy tylko przejściówka w sensie kostek? Chyba nawigacja SD i tak była dokładana po właściwym procesie produkcji (już u dealera czy tam dystrybutora), więc teoretycznie w jej miejsce powinno wejść bez problemu każde radio 2 DIN bez konieczności wymiany plastiku itp. Dobrze myślę?

Dobrze kombinujesz ale obawiam sie ze radio lcd z 2013-14 przed connectem moze miec connectory Hondy i wpina sie je bez niczego jako zamiennik tego stockowego badziewia ;)

Btw nadal w tych kitach nie znalazlem info co z informacjami na imidzie - bo bt z kierownicy sie da podlaczyc na bank do radia ktore to ma takim zestawem.

duke
22-10-15, 21:40

Mam dokładnie takie auto, poliftowe Elegance...

shrek565
05-11-15, 19:01
Mam pytanko w opcji source mam dysk HDD i niemieckiego roka. Jak to usunąć. gdzie to się znajduje? Jak tam cos wgrać

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5972aba02b68.jpg (http://naforum.zapodaj.net/5972aba02b68.jpg.html)

Thomas207
05-11-15, 23:26
Czy sprężyny do hatchback i tourer są takie same?

_posen
06-11-15, 06:42
Czy sprężyny do hatchback i tourer są takie same?

Tył chyba nie, bo we wszystkich tourerach bez wyjatku sa inne amory ale moge sie mylić i springi sa takie jak w 5d na tych amorach. W kazdym razie Eibach ma osobny model do tourera, ktory obniza przod o 30, a tyl o 15.

http://www.eibach.pl/search.html?search_type=catalog&marka=17&model=712&product_line=1295

5d do r18 ma inne oznaczenie i obniza -30/-25

Thomas207
06-11-15, 07:47
No to dobrze wiedzieć. Dziwne to obniżenie 30/15 zamiast normalnie 30/30. Mam wrażenie że nie będzie to dobrze wyglądać ale muszę zmierzyć prześwit.

shrek565
07-11-15, 19:13
Rozumiem, że z tym dyskiem nikt nic nie wie?
Jeszcze jedno pytanie czasami mi wyskakuje Auto stop not aviable... W ogóle można to gdzieś w opcjach wyłączyć a nie każdorazowo przy odpalaniu auta?

_posen
08-11-15, 09:47
Rozumiem, że z tym dyskiem nikt nic nie wie?
Jeszcze jedno pytanie czasami mi wyskakuje Auto stop not aviable... W ogóle można to gdzieś w opcjach wyłączyć a nie każdorazowo przy odpalaniu auta?

Kazdorazowo. A jak jest not available to jest slabe accu. Zdarzylo mi sie pare razy jak stalem 2 godziny w korku i raz jak sluchalem radia na wylaczonym silniku - wtedy jest komunikat o ochronir akumulatora i wylacza radio ;)

No to dobrze wiedzieć. Dziwne to obniżenie 30/15 zamiast normalnie 30/30. Mam wrażenie że nie będzie to dobrze wyglądać ale muszę zmierzyć prześwit.

Bedzie klopot standardowy z przodu z obcieraniem o krawezniki... a z tylu koza. To bedzie pewnie kwestia tylnich amorów w tourerze :/ szkoda zachodu imho jesli tyl tez nie idzie na dol ;)) w 5d na kicie tez tyl siedzi za wysoko troche, a przod dobrze.

Thomas207
08-11-15, 11:28
Pomierzymy, zobaczymy :)

_posen
08-11-15, 12:43
Pomierzymy, zobaczymy :)

Walcz! - ja bede na swojego zakladal na wiosne :) zawsze mozna zdjac poza tym nie sa jakos specjalnie drogie.

shrek565
25-11-15, 21:41
Czy przy wypalaniu dpf pokazuje się jakiś komunikat??? bo zauważyłem tylko duże spalanie?

Silent
26-11-15, 22:47
Nie wiem jak w hondzie ale w moim firmowym fiacie jak wypala dpf zapala żółtą kontrolkę z symbolem tłumika

shrek565
02-12-15, 17:49
Co to jest za system z wlewem paliwa z karnista? Na boku jest jakaś rurka pokazana żeby włożyć-wkładam i nic masakra paliwa z karnista wlać nie mogłem !

Edit.

Już wiem z tego plastiku wysuwa się tą rurkę i dopiero wkłada do wlewu i dopiero w nią lejek :D

majcher730
08-12-15, 23:48
Światła mijania bardzo rzadko mi się zmieniają na dzienne w trybie auto. Zauważyłem ostatnio że wjeżdżając do tunelu zegary przygasają, a jak wyjeżdżam jaśnieją, a światła bez zmian. Tak jak na filmiku można zobaczyć. Czy coś nie tak jest?

https://youtu.be/Otoo4gclS6I?t=13

_posen
09-12-15, 10:32
U mnie zegary sa sprzezone ze swiatlami - przelaczaja sie w tryb ze swiatlami i bez swiatel i tryby sa zalezne od tego ktore swiatla sa wlaczone. Nie mialem nigdy sytuacji w ktorej nie wlaczaja sie swiatla, a deska przechodzi w tryb "ze swiatlami".

alficzek
13-12-15, 15:55
witam, czy udało się komus wgrać nawigacje, lub jakąs uruchomić? (wersja sport 2015)

shrek565
14-12-15, 17:04
Na komputerze mam komunikat service due son . Czyli serwis przebieg 67 tys co na tym serwisie wymieniać tylko oleje i filtry?

zolw82
16-12-15, 13:51
Zobacz w informacjach o przeglądzie w menu co ci wyświetla, A-olej, B-przegląd hamulców +ogólny, 2-filtr pylkowy, 3-filtr powietrza, 4-filtr paliwa konsternacja symboli moze byc różna, np AB2 lub AB4

shrek565
17-12-15, 16:40
Panowie jaki filtr paliwa do IX 2.2
Z katalogu filtrona wychodzi to
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-1066-Filtr-paliwa-Filtron-PE-978-1.html

A w hurtowni dali mi ten

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130212131301-PP_855%7C1-filtr-paliwa.html

A to chyba co innego ???

filipfm
17-12-15, 17:15
Panowie jaki filtr paliwa do IX 2.2
Z katalogu filtrona wychodzi to
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-1066-Filtr-paliwa-Filtron-PE-978-1.html

A w hurtowni dali mi ten

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130212131301-PP_855%7C1-filtr-paliwa.html

A to chyba co innego ???
U goscia u ktorego kupowalem do swojego 8gena sa dwa rodzaje filtrow do 2.2 w civicu,
do 8 gen
http://allegro.pl/honda-civic-fk-fn-viii-05-2-2-i-ctdi-filtr-paliwa-i5685059165.html
do 9 gen
http://allegro.pl/honda-civic-ix-12-2-2-i-dtec-150km-filtr-paliwa-i5316143692.html

wiec widocznie cos Honda zmienila pomiedzy ictdi a idtec

shrek565
17-12-15, 22:28
U goscia u ktorego kupowalem do swojego 8gena sa dwa rodzaje filtrow do 2.2 w civicu,
do 8 gen
http://allegro.pl/honda-civic-fk-fn-...685059165.html
do 9 gen
http://allegro.pl/honda-civic-ix-12-...316143692.html

wiec widocznie cos Honda zmienila pomiedzy ictdi a idtec

Mi się wydaję że tam jest tylko wkład. Nawet nie wiem gdzie ten filtr się znajduję teraz

shrek565
19-12-15, 09:54
Wczoraj złapałem gumę wyświetliło mi sie CHECK TYRE PRESSURE . Dziś zrobiłem opona założona wszystko jest ok. Ale pali się nadal. Jak to usunąć???

_posen
19-12-15, 10:03
Resetujesz na kompie w ustawieniach i jezdzisz normalnie po resecie - kalibruje sie ok. 50-60km, a jak sie zapali znowu po mniej wiecej takim odcinku to sprawdzasz znowu koła i jesli cisnienie jest ok to resetujesz znowu - jak nadal po paru resetach bedzie sie swiecilo i nie bedzie chcialo sie zresetowac to krzywa felga /cos z abs lub hamulcami. W czasie kalibrowania trzeba uwazac na jakies ostre ruszanie z laczka, czy poslizgi bez esp bo zglupieje. Ja z tym walcze regularnie - ten system w niczym nie pomaga tylko denerwuje.

shrek565
23-12-15, 19:24
Resetujesz na kompie w ustawieniach i jezdzisz normalnie po resecie - kalibruje sie ok. 50-60km, a jak sie zapali znowu po mniej wiecej takim odcinku to sprawdzasz znowu koła i jesli cisnienie jest ok to resetujesz znowu - jak nadal po paru resetach bedzie sie swiecilo i nie bedzie chcialo sie zresetowac to krzywa felga /cos z abs lub hamulcami. W czasie kalibrowania trzeba uwazac na jakies ostre ruszanie z laczka, czy poslizgi bez esp bo zglupieje. Ja z tym walcze regularnie - ten system w niczym nie pomaga tylko denerwuje.

Ogarnołem to i po pierwszym razie jest nadal ok.

A jeszcze jedno może mi pomożesz. Jak włączam tempomat. np 150 na autostradzie to jak wyłączyć ten limiter odległości od innych aut. Są trzy kreski zawsze zmniejszam na jedną ale na autostradzie jak mi ktoś czasami wyskoczy z lewego pasa na prawy przed maskę to strasznie mnie wkurza to hamowanie auta i trzymanie taj odległości około 20 metrów.

_posen
23-12-15, 19:50
Ogarnołem to i po pierwszym razie jest nadal ok.

A jeszcze jedno może mi pomożesz. Jak włączam tempomat. np 150 na autostradzie to jak wyłączyć ten limiter odległości od innych aut. Są trzy kreski zawsze zmniejszam na jedną ale na autostradzie jak mi ktoś czasami wyskoczy z lewego pasa na prawy przed maskę to strasznie mnie wkurza to hamowanie auta i trzymanie taj odległości około 20 metrów.

Nie pomoge mam wersje bez radaru :) tempomat podly u mnie

shrek565
03-01-16, 14:52
Teraz gdy jest -15 po wsisnieciu start przez chwilę wyświetla mi ten komunikat i jak by buforowal akumulator i dopiero odpala

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d4281e7b0204.jpg (http://naforum.zapodaj.net/d4281e7b0204.jpg.html)

A z niemieckim belgijskim u mnie krucho

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8eb25696b520.jpg (http://naforum.zapodaj.net/8eb25696b520.jpg.html)

kamil39
03-01-16, 15:40
To nie jest sygnal o grzaniu sie swiec zarowych?

_posen
03-01-16, 17:32
To nie jest sygnal o grzaniu sie swiec zarowych?

Mialem taka ikonke w cdi mercedesa - od swiec zarowych. Trzeba bylo poczekac az ikonka zniknie po paru skundach i dopiero potem odpalic.

shrek565
03-01-16, 21:54
Tu wygląda to tak. Wciskam start i zapala tą ikonkę i jak by wczytywała na szybko ten pasek do końca i dopiero wtedy odpala. Widocznie musi to być od świec żarowych

_posen
03-01-16, 22:45
Tu wygląda to tak. Wciskam start i zapala tą ikonkę i jak by wczytywała na szybko ten pasek do końca i dopiero wtedy odpala. Widocznie musi to być od świec żarowych

No to pełen szpan - bezkluczyk nie pozwoli zakrecic jak sie nie nagrzeja :)

_posen
07-01-16, 14:38
Ktoś, nie pamiętam kto,gdzieś na forum ale nie pamiętam gdzie :) .. pytał jak to się mocuje i jak to wygląda od spodu. Wrzucam tutaj może znajdzie.
Spojler z wersji 2015 od spodu (gość za to chce 1000 PLN na allegro LOL :P)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/10704370/1_f.jpg

filipfm
07-01-16, 14:47
Spojler z wersji 2015 od spodu (gość za to chce 1000 PLN na allegro LOL :P)

Zapytaj w ASO to pewnie bedzie podwojne LOL ;)

Troche nakradna, troche rozbija i sie pojawi wiecej na rynku to stanieja

Waheto
09-01-16, 16:14
Ja sie pytalem ;)
No w ASO kosztuje chyba 1900 zl - lepiej chyba kupic zderzak uzywany za 300 zl i zdemontowac ;)

filipfm
09-01-16, 18:19
Ja sie pytalem ;)
No w ASO kosztuje chyba 1900 zl - lepiej chyba kupic zderzak uzywany za 300 zl i zdemontowac ;)

Ale na fotkach jest spoler a nie dokładka. Wiec musialbys klape kupic ;)

_posen
09-01-16, 18:28
No to jest ten spojler na tylek tam gdzie lampa stopu nad czarna listwe. Watpie zeby klapa byla inna - to idzie na gore na czerwoba listwe po prostu chyba - musze sie przyjrzec na 2015 przy okazji.

Dokladki na przod w carbonie sa za 1200 (te takie a'la splittery), a malowanych nie ma.

filipfm
09-01-16, 19:06
Watpie zeby klapa byla inna

Nie chodzi, ze jest inna, pisalem o sposobie pozyskania ;)

gienio
27-01-16, 19:00
Mialem dzis dziwne zjawisko w czasie jazdy , najpierw zapalila sie kontrolka cisnienia w oponach , poten ESP , nastepnie kontrolka wspomagania kierownicy i co ciekawe po godzinie wszystko samo zniknelo . Sprawdzilem cisnienie w oponach , bylo ok. Znajomy podpiol honde pod kompa i wyszedl blad czujnika pedalu hamulca , skasowal bledy . Od tego czasu i tu ciekawostka po wlaczeniu hamulca otwiera mi sie bagaznik ;) nie zawsze tylko czasami Czy ktos kiedys mial podobne doswiadczenie ?

shrek565
27-01-16, 21:55
Na ile bezpiecznie mogę podkręcić 2.2 i-detc 150KM N22B4 ?

Grzegorz K
27-01-16, 22:25
Mialem dzis dziwne zjawisko w czasie jazdy , najpierw zapalila sie kontrolka cisnienia w oponach , poten ESP , nastepnie kontrolka wspomagania kierownicy i co ciekawe po godzinie wszystko samo zniknelo . Sprawdzilem cisnienie w oponach , bylo ok. Znajomy podpiol honde pod kompa i wyszedl blad czujnika pedalu hamulca , skasowal bledy . Od tego czasu i tu ciekawostka po wlaczeniu hamulca otwiera mi sie bagaznik ;) nie zawsze tylko czasami Czy ktos kiedys mial podobne doswiadczenie ?

Ale jak po włączeniu hamulca ? nogą czy jak zaciągasz ręczny ? moim zdaniem wal na serwis powinni te dziwną usterkę usunąć w ramach gwarancji.tak nie może byc.

filipfm
27-01-16, 22:37
Na ile bezpiecznie mogę podkręcić 2.2 i-detc 150KM N22B4 ?

W N22A bez dolozenia FMIC bezdymne programy to okolica 180+. Tu pewnie bedzie podobnie

gienio
28-01-16, 05:46
Ale jak po włączeniu hamulca ? nogą czy jak zaciągasz ręczny ? moim zdaniem wal na serwis powinni te dziwną usterkę usunąć w ramach gwarancji.tak nie może byc. przy włączeniu nogą ;) auto już po gwarancji . Dzwoniłem do serwisu to o czymś takim nie słyszeli , ale i tak pojadę żeby bo podzieli pod kompa może coś znajdą

kristiano7
28-01-16, 09:50
Pomysilem działy, można usunąć.

Czy posiada ktoś z was w VIII genie zabezpieczenie typu odcięcie dopływu paliwa, które załącza się po każdym otworzeniu drzwi kierowcy i odpaleniu silnika? Mianowicie od jakiegoś czasu 'dezaktywowalo' mi się to i co chwila cos pika i lampka swieci się ciagle, a samochód nie gaśnie jak to miało miejsce gdy nie wcisnęło się magicznego guziczka.

gienio
30-01-16, 20:53
Mialem dzis dziwne zjawisko w czasie jazdy
L , najpierw zapalila sie kontrolka cisnienia w oponach , poten ESP , nastepnie kontrolka wspomagania kierownicy i co ciekawe po godzinie wszystko samo zniknelo . Sprawdzilem cisnienie w oponach , bylo ok. Znajomy podpiol honde pod kompa i wyszedl blad czujnika pedalu hamulca , skasowal bledy . Od tego czasu i tu ciekawostka po wlaczeniu hamulca otwiera mi sie bagaznik ;) nie zawsze tylko czasami Czy ktos kiedys mial podobne doswiadczenie ?
I sprawa wyjaśniona .Przetarty kabelek w tylnej klapie powodował zwarcie i stąd te dziwne objawy . A już myślałem , że mi Hania głupiała ;)

amil112
30-01-16, 21:25
Czym najlepiej "zabić" zapach palonych papierosów wewnątrz?

PS: Kawa nie pomogła, wietrzenie chyba też :)

filipfm
31-01-16, 10:20
Czym najlepiej "zabić" zapach palonych papierosów wewnątrz?

PS: Kawa nie pomogła, wietrzenie chyba też :)

ozonowanie

Zebro
31-01-16, 13:50
Pranie tapicerki, koszt około 100 - 150 zł, kolega prał Golfa, w którym palił jego ojciec, piana zbierana z foteli była aż czarna, ale kompletnie pozbył się smrodu.

amil112
31-01-16, 15:25
Dzięki wielkie. U mnie chyba się nie obędzie bez tego. W środku jest taki smród, że po kilku jazdach, kurtka nadaje się do kosza. -.-

_posen
31-01-16, 15:35
A skad auto, ze takiego pecha masz? Sam pale ale w aucie bym sie z tych powodow nigdy nie odwazyl :)W starych autach palilem i nie bylo latwo sie tego pozbyć nawet praniem. Z szybami jest tez problem bo zachodzą na jakos tako tłusto i umycie tego gleboko w zakamarkach to spory kłopot.

amil112
31-01-16, 15:50
Daję rękę uciąć i silnik pod zastaw, że tym autem były robione tzw. "obwoźne meliny". Tyle bletków i filtrów do papierosów, co znalazłem przy sprzątaniu, na oczy nie widziałem :)

hefi
04-02-16, 07:03
Elo
Powiedzcie mi co to jest za navi z przedlifta? Są do tego mapy?

_posen
04-02-16, 18:30
Mi w aso, ktore juz nie istnieje dzisiaj, mowili ze jak do tego syfu doplace to mapy beda za darmo wrzucali... Ta... Za updejty trzeba placic samemu sie zbytnio nie da chyba ze ktos to na civinfo zahakował. Za dobre to to radio nie jest i nie warte dopłaty, chyba ze jest z calym premium audio to wtedy je trzeba jakos przezyc bo ciezko wywalić ;) problem z tym radiem w premium jest taki, ze zeby je wywalić to trzeba od razu wywalic wzmacniacz bo dziala tylko z tym i glosniki bez zwrotnic, a suba magicznie przepiac i dalej... Dobra nie pisze dalej bo to cala historia ale jak juz jest premium w aucie to zostaw i nie dotykaj, a jak nie ma to nie dokladaj tego radia. Nowych juz takich nie ma takze problem rozwiazany:)

hefi
04-02-16, 22:15
Aha, dzięki, tzn nie warto szukać
Mam conecta u siebie i też bez szału, może kiedyś to zrootuja. Ogólnie audio w 9gen jest średnie. W 8 też nie jest lepiej...

Marcin_
28-02-16, 20:05
I sprawa wyjaśniona .Przetarty kabelek w tylnej klapie powodował zwarcie i stąd te dziwne objawy . A już myślałem , że mi Hania głupiała ;)

Cześć,
Możesz opisać dokładnie jaki kabelek i w którym miejscu się przetarł? Mam podobne objawy:
- zaczęło się od samoczynnego otwierania się bagażnika lub braku możliwości jego otwarcia
- doszły trzy check'i: ESP, ciśnienie w oponach i wspomaganie
- nie wyświetla mi się "gear up"
- po wciśnięciu dowolnego przycisku na kluczyku lub naciśnięciu przycisku otwierania klapy zapalają mi się pozycyjne z tyłu, przy otwartej klapie też się świecą :D
Na tą chwilę po trzaśnięciu klapą check'i zniknęły :D

Zakładam, że przyczyna ta sama choć i tak jadę na diagnostykę

gienio
28-02-16, 20:50
Nie wiem jaki .Powiedzieli mi tylko że jakiś w tylnej klapie . Koszt naprawy w aso 230 zł . Więc tragedji nie ma .Objawy były identyczne jak u Ciebie

Marcin_
28-02-16, 21:10
Ok, to rozbroję tylną klapę i spróbuje znaleźć winowajcę

Damian1975
02-03-16, 21:51
Ok, to rozbroję tylną klapę i spróbuje znaleźć winowajcę

Znalazłeś może "winowajcę". Mam taki sam problem. W ASO ograniczają się tylko do kasowania błędów, a po wyjechaniu z serwisu problem powraca.

Marcin_
02-03-16, 23:14
Znalazłeś może "winowajcę". Mam taki sam problem. W ASO ograniczają się tylko do kasowania błędów, a po wyjechaniu z serwisu problem powraca.
Znalazłem lekko przytarte przewody na przelotce od karoserii do klapy, ale nie jestem pewien czy to wszystko. Plastików z klapy nie zdejmowałem, bo nie chcę połamać, a nie mogę znaleźć serwisówki do 9gen. Od niedzieli generalnie mam spokój.

Marcin_
04-03-16, 08:35
Panowie, problemów ciąg dalszy.
Odpalam zimne auto, ruszam, obroty w okolicach 2,5k i czuje jakby mnie ktoś pociągnął do tyłu, pedał gazu nie reaguje, dopiero gdy zostanie wciśnięty do dechy. I tak kilka razy, silnik się rozgrzeje, problem znika. Żadnych check'ów, kontrolek, niczego. Gdzie szukać przyczyny? Świece?

Tony73
04-03-16, 18:51
Auto świruje, bo pewnie gdzieś jest zwarcie. Takie rzeczy we francuskich autach kiedyś się zdarzały, a nie Hondach, ale takie czasy....

Marcin_
21-03-16, 08:10
Witam,
Przyczyna usterki zdiagnozowana - ładowanie 12,5V na alternatorze, stąd komputer głupiał. Błędy wykasowane, od ponad tygodnia nic się nie dzieje. W przyszłości gdy problem się powtórzy oddam alternator do regeneracji.

Marvin22b
01-04-16, 20:18
Witam, może trochę głupie pytanie ale czy mają się włączać spryskiwacze reflektorów przednich równocześnie przy włączeniu spryskiwaczy na szybę ? tym bardziej że jest do spryskiwaczy reflektorów osobny przycisk (dolny po lewej stronie przy regulacji świateł).?

mazdam
02-04-16, 16:28
U mnie sie nie wlaczaja. Fajnie ze zdrobili oddzielny przycisk w crv mialem xenony i tam wlasnie wlaczaly sie spryskiwacze rownoczesnie szyb i reflektorow, co bylo malo praktyczne.

gaciar
18-04-16, 20:27
Witam,
Mam problem z kamerą cofania. Przestały się pokazywać linie wspomagające. Próbowałem w ustawieniach wyłączyć i włączyć je raz jeszcze ale na wstecznym pokazuje tylko obraz. Gdzieś czytałem, że pomaga restart. Czy przywrócenie do ustawień fabrycznych nie usunie preinstalowanych aplikacji?
Jak szukałem to przywrócenie można zrobić z poziomu nakładki systemu hondy i z poziomu ustawień androida - które będzie właściwe? Przerabiał to już ktoś?

EDIT: Problem rozwiązany - pomogło przytrzymanie power powyżej 10s - system się rebootował. Dziwna rzecz, że prosił mnie o podanie kodu jakiegoś... Wyłączyłem connecta a po włączeniu jakaś informacja o zabezpieczeniu antykradzieżowym się włączyła po czym wystartował normalnie...

irytek102
11-05-16, 22:00
Cześć!

Czy sparowanie telefonu z samochodem przez bluetooth pozwala na przesyłanie innych dźwięków, poza rozmową?
Mam na myśli np. wskazówki nawigacji google/yanosik, youtube, itp.

Pozdrowienia!

Grzegorz K
11-05-16, 23:07
Yanosik działa tylko trzeba trochę pozmieniać w ustawieniach w menu yanosika,reszty nie sprawdzałem.

MattK
11-05-16, 23:40
Youtube działa bez problemu i bez żadnych zmian w ustawieniach, testowane wielokrotnie:cool:

shrek565
17-05-16, 17:59
Wyjeżdżam na kilkadziesiąt dni jak najlepiej unieruchomić samochód???

_posen
18-05-16, 13:47

Na 2 miechy nie robil bym nic - moze pokrowiec zeby go nie obrobily golebie i syf z drzew. Mozesz odpiac aku ale w takim nowym aucie to raczej nic sie nie wydarzy i sie nie rozladuje tak szybko. Nie wiem jak z alarmem tylko - jesli sie zalaczy alarm a nie bedzie mial kto wylaczyc to troche kiepsko.

greku1410
19-05-16, 12:11
Jeśli masz na myśli zabezpieczenie przed złodziejem to polecam wyjąć bezpieczniki

Yary
09-07-16, 12:24

Mi jak 3 lata temu wyjeżdżałem nówką z salonu zalecili, by w razie bezczynności dłuższej niż 2 tygodnie odpiąć aku. Że tyle jest tam czuwania i elektryki, że może padnąć.

shrek565
09-07-16, 13:10
Hej
Wczoraj wymieniałem filtr paliwa. Co za hardkor w 2.2 - 2 godziny straciłem na to. A teraz do rzeczy nie mogę dostać filtra powietrza a nie wiem czy benzyna ma to sam? Ktoś pomoże? A i druga sprawa powoli zbliża się wymiana tarcz i klocków przednich. Polecicie coś dobrego i w normalnej cenie.

P.s
Wydaje mi się, iż ten system stopu na luzie samochodu np. w korku czy na światłach to trochę uszkadza koło dwumasowe

_posen
09-07-16, 15:29
Hej
Wczoraj wymieniałem filtr paliwa. Co za hardkor w 2.2 - 2 godziny straciłem na to. A teraz do rzeczy nie mogę dostać filtra powietrza a nie wiem czy benzyna ma to sam? Ktoś pomoże? A i druga sprawa powoli zbliża się wymiana tarcz i klocków przednich. Polecicie coś dobrego i w normalnej cenie.

P.s
Wydaje mi się, iż ten system stopu na luzie samochodu np. w korku czy na światłach to trochę uszkadza koło dwumasowe

Wymienilem przody na boscha (ok 220zl zaplacilem ale w intercarsie kosztuja chyba pod 290) i hamuje bardzo dobrze, z tym ze mocno pyli. Nic nie piszczy jak coś.

Daj foto swojego filtra to Ci powiem czy jest taki sam.

piter7766
09-07-16, 17:57
A teraz do rzeczy nie mogę dostać filtra powietrza a nie wiem czy benzyna ma to sam?

W VIIIgen z tym silnikiem filtr powietrza tylko z ASO,ponieważ zamienniki powodują rezonans (buczenie) w pewnym zakresie obrotów. Tak więc i w IX gen będzie pewnie podobnie. Benzyna ma inny filtr.

filipfm
09-07-16, 18:04
W VIIIgen z tym silnikiem filtr powietrza tylko z ASO,ponieważ zamienniki powodują rezonans (buczenie) w pewnym zakresie obrotów. Tak więc i w IX gen będzie pewnie podobnie. Benzyna ma inny filtr.

Może tak było. Ja na ostatnim przeglądzie założyłem filtrona i jest cisza. Zadnego buczenia nie ma. Mowa o 8gen 2.2

Edit. Wycofuje. Jednak buczy. Problem ujawnil sie po pewnym czasie. Zrobilem w weekend 700km trase. W jedna strone sluchalem audiobooka ale raczej bym zauwazyl dziwne dzwieki. Jednak w drodze powrotnej wiozlem pasazerow wiec bylo ciszej i w pewnych momentach dalo sie wyczuc buczenie. Trzeba bedzie kupic OEM

MattK
18-07-16, 13:24
Witam, przepraszam jeśli było ale szukałem i nie znalazłem - czy ktoś mi powie, czy jest możliwość wyłączenia opcji automatycznego włączania się świateł po otwarciu auta z pilota i ich wyłączania dopiero po kilkunastu sekundach od zgaszenia? Domyślam się, że każdorazowe wyłączanie opcji 'auto' wyeliminowałoby ten problem ale chodzi mi o to, aby światła włączały się automatycznie ale dopiero po odpaleniu pojazdu i wyłączały się od razu ze zgaszeniem silnika. Jest to generalnie ciekawa opcja jak ktoś ma garaż albo ciemne miejsce parkingowe - mnie natomiast nie jest to do niczego potrzebne i tylko zjada akumulator ;)

shrek565
18-07-16, 19:30
Rzucam Zdjęcie mojego filtra z diesla. Zobaczcie czy taki sam jak w benzynie ???
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4f612dc09d8a.jpg (https://naforum.zapodaj.net/4f612dc09d8a.jpg.html)

piter7766
18-07-16, 21:34
Przecież dwa posty wyżej napisałem że jest inny :)

shrek565
20-07-16, 13:31
Ok spoko nie zauważyłem. Po długich poszukiwaniach w końcu znalazłem. Blue Print ADH22281 może się komuś przyda po rabacie 60 zł zapłaciłem. Nówka w ASO 140 zł.

_posen
20-07-16, 13:52
Ok spoko nie zauważyłem. Po długich poszukiwaniach w końcu znalazłem. Blue Print ADH22281 może się komuś przyda po rabacie 60 zł zapłaciłem. Nówka w ASO 140 zł.

Do 1,8 to jest? Ja dopiero co wymienialem ale ktos chetny sie pewnie znajdzie :)

shrek565
20-07-16, 16:22
Nie nie! To jest do 2.2 Diesla. 1.8 ma inny ponoć...

MattK
27-07-16, 15:03
Czy może mi ktoś na szybko potwierdzić (ewentualnie poprawić), że do 1.8 wchodzi 3,7 litra oleju przy wymianie z filtrem?

_posen
27-07-16, 16:49
Czy może mi ktoś na szybko potwierdzić (ewentualnie poprawić), że do 1.8 wchodzi 3,7 litra oleju przy wymianie z filtrem?

Tak - ok.3,75

MattK
27-07-16, 22:01
Wielkie dzięki!!

shrek565
18-08-16, 15:02
Ktos wie może jak sie nazywa pakiet oryginalnych nakładek na zderzaki i progi do przedlifta. Tak jak na tym zdjęciu
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/03ba067fec2d.jpg (https://naforum.zapodaj.net/03ba067fec2d.jpg.html)

Grzegorz K
18-08-16, 15:31
black edition

_posen
18-08-16, 16:11
Ktos wie może jak sie nazywa pakiet oryginalnych nakładek na zderzaki i progi do przedlifta. Tak jak na tym zdjęciu
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/03ba067fec2d.jpg (https://naforum.zapodaj.net/03ba067fec2d.jpg.html)

Progi mozesz luzem dostac. Ostatnio za 800 widzialem komplet uzywanych na allegro. Dekle na wlew od black edition po 300-400zl ori mozna dostac tez. Gorzej z dolna dokladka zderzaka tylnego do przedlifta (12-13), bo to rzadkosc - taniej bedzie wsadzic zderzak juz z dokladka od polifta.

shrek565
18-08-16, 16:20
Nie nie. KOnkretnie chodzi mi o ten zestaw sportowy dodatkowy -
"Oprócz spojlera tylnego lakierowanego w kolorze nadwozia, w skład zestawu wchodzą listwy progowe z podświetlanym na niebiesko logo modelu na przednich progach oraz nakładki aerodynamiczne na przedni i tylny zderzak, a także nakładki boczne dolnej części nadwozia, imitujące strukturę włókna węglowego, dodające nadwoziu spójnego, pełnego emocji wyrazu."

http://moto.onet.pl/honda-civic-oryginalne-akcesoria-dla-indywidualistow/mqf3v

Edit: To ten zestaw nakładek imitujący włókno poliwęglanowe

julonafajt
18-08-16, 17:10
W jaki sposob przerobic burte na usdm?

shrek565
18-08-16, 18:25
Progi mozesz luzem dostac. Ostatnio za 800 widzialem komplet uzywanych na allegro. Dekle na wlew od black edition po 300-400zl ori mozna dostac tez. Gorzej z dolna dokladka zderzaka tylnego do przedlifta (12-13), bo to rzadkosc - taniej bedzie wsadzic zderzak juz z dokladka od polifta.

No właśnie szukam dokładkę zderzaka tylnego. W salonie to cena 1800 zł. A zderzak d polifta normalnie będzie pasował???

shrek565
19-08-16, 10:42
POTRZEBUJE SZYBKĄ ODPOWIEDZ CZY TĄ NAKŁADKĘ CARBONOWĄ DA SIĘ ZDEMONTOWAĆ. fACET, KTÓRY TO SPRZEDAJE MÓWI IŻ JEST TO PRZYKLEJANE. PONOĆ SCIĄGANE TO JEST JAKĄŚ SPECJALNA NICIĄ CZY COŚ I ON SIĘ W TO NIE BEDZIE BAWIL.
http://imageshack.com/a/img922/8758/6LC90K.jpg

_posen
19-08-16, 10:50
Tak jak Ci pisalem. Poliftowy plastik jest na 99% bez kleju. Ten to dodatek do przedlifta i nie ma zaczepow na gornej krawedzi tego cuda zapewne to go pewnie przykleili. Carbon to nie jest - tylko ta ichniejsza imitacja z plastiku (zreszta bardzo ładna). Odkleic sie na bank to da tylko sprobuj tak zeby rozwalic co najwyzej zderzak a nie dokladke :)))

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160819/052c557abc636535dd716823a57c4b10.jpg

A tak w polifcie jest to zamocowane od spodu do zderzaka.

Btw jak chcialem te przednie splittery ze zderzaka (ten sam pakiet) zdjac to tez janusze pitolili ze przyklejone na fest i zniszcza zderzak a okazalo sie ze bez kleju na 2 sruby i spinke (i tak mi nie sprzedali bo twierdzili ze to karbon lol...:/)

shrek565
19-08-16, 11:53
OK wszystko jasne. Zamówiony zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc tu i na pw :)

_posen
19-08-16, 22:26
Luzik - trzymam kciuki zeby sie udalo :) 5 stow to niby nie majatek ale zawsze zaboli jak bedzie przyklejone na amen. Najwyzej to zdejmiesz jakas agresywna chemia i na zylke tak jak dziady mowia i zaorasz ten zderzak - byle nie polamac dokladki.

t6p
22-08-16, 01:01
Pytanie 1:

Odnośnie komputera pokładowego (konkretnie komunikatów serwisowych). W przypadku gdy wyświetli mi się do wykonania np:

- przegląd "B"
- wymiana filtra kabinowego
- wymiana filtra powietrza

Filtr powietrza załóżmy, że postanowiłem wymienić samemu. Resztę chciałbym zrobić u mechanika (ale w późniejszym terminie). Czy w tym przypadku mógłbym "wyzerować" w komputerze sam "filtr powietrza"? Czy skutkować to będzie wyzerowaniem wszystkich pozostałych pozycji?

(Zaznaczam, że powyżej opisana sytuacja jest póki co czysto hipotetyczna)

Pytanie 2 (już nie hipotetyczne):

Civica (1,8) mam od września 2012r i do tej pory, co roku, jakoś w okolicach września, komputer informował mnie o konieczności wykonania przeglądu A i B. Teraz jednak, nie wiem dlaczego, ale jest inaczej. Około 2 tyg temu wyświetlił się komunikat na ekranie, jednak tylko z przeglądem B. O co chodzi? Zaznaczam, że pokonuje rocznie około 14 tyś km. Aktualnie przebieg wynosi 57-58 tyś km, a ja od ostatniej wymiany oleju (drugiego dnia października 2015) przejechałem około 13 tyś km. Jeżdżę najczęściej w cyklu mieszanym, więc start stopu używam raczej mało a samochód specjalnie w korkach nie stoi. Ogólnie nie wydaje mi się, żeby coś w mojej jeździe samochodem zmieniło się od tej z poprzednich lat. Dlaczego więc komputer mówi tylko o przeglądzie B?

Jak w ogóle działa ten system mówiący o przeglądach? Jest gdzieś to szerzej rozpisane?

_posen
22-08-16, 14:38
Pytanie 1:

Odnośnie komputera pokładowego (konkretnie komunikatów serwisowych). W przypadku gdy wyświetli mi się do wykonania np:

- przegląd "B"
- wymiana filtra kabinowego
- wymiana filtra powietrza

Filtr powietrza załóżmy, że postanowiłem wymienić samemu. Resztę chciałbym zrobić u mechanika (ale w późniejszym terminie). Czy w tym przypadku mógłbym "wyzerować" w komputerze sam "filtr powietrza"? Czy skutkować to będzie wyzerowaniem wszystkich pozostałych pozycji?

(Zaznaczam, że powyżej opisana sytuacja jest póki co czysto hipotetyczna)

Pytanie 2 (już nie hipotetyczne):

Civica (1,8) mam od września 2012r i do tej pory, co roku, jakoś w okolicach września, komputer informował mnie o konieczności wykonania przeglądu A i B. Teraz jednak, nie wiem dlaczego, ale jest inaczej. Około 2 tyg temu wyświetlił się komunikat na ekranie, jednak tylko z przeglądem B. O co chodzi? Zaznaczam, że pokonuje rocznie około 14 tyś km. Aktualnie przebieg wynosi 57-58 tyś km, a ja od ostatniej wymiany oleju (drugiego dnia października 2015) przejechałem około 13 tyś km. Jeżdżę najczęściej w cyklu mieszanym, więc start stopu używam raczej mało a samochód specjalnie w korkach nie stoi. Ogólnie nie wydaje mi się, żeby coś w mojej jeździe samochodem zmieniło się od tej z poprzednich lat. Dlaczego więc komputer mówi tylko o przeglądzie B?

Jak w ogóle działa ten system mówiący o przeglądach? Jest gdzieś to szerzej rozpisane?

Olej mierzy od ilosci odpalen (wliczajac start stop niestety ;)), przebiegu oraz czasu od wymiany - wzoru nikt nie zna ale tych 3 parametrow to uzywa do zaswiecenia kontrolki :)
13k to i tak pozno - ja na start stopie mialem juz spam na olej po 10k - zreszta wymieniaj co 10-15 to bedzie dobrze - historie z aso ze niektorzy wymieniaja co 20-25 to bujdy - mi tez tak mowili jak kupowalem - prawda jest taka, ze 15k to chyba max jaki widzialem (juz z doliczonymi tymi 2k na dojazd na wymiane). Mi sie a i b rozregulowaly juz po roku i olej wymieniam co pol roku max 7 miesiecy w tej chwili. Co do tych filtrow - na przegladzie a pytaja czy je wymieniac jak sie swieci (nie jest to obowiazkowe na tym przegladzie - mi zostawili filtr powietrza brudny na a i nawet nie zapytali - zmienilem go sobie sam od razu po tym) wymien je sobie sam (oba w pare minut max).

Jak juz nie serwisujesz w aso to rownie dobrze mozesz sobie to zresetowac i zobaczyc co sie stanie, bo gwarancji i tak juz nie masz. Tylko pamietaj olej zmienic i filtry :)

Aha - jak przestalem korzystac calkowicie ze start stopu po drugiej wymianie oleju to interwal sie wydluzyl o 30-40 procent - z 10-11k na 14-15k.

shrek565
22-08-16, 16:18
Luzik - trzymam kciuki zeby sie udalo 5 stow to niby nie majatek ale zawsze zaboli jak bedzie przyklejone na amen. Najwyzej to zdejmiesz jakas agresywna chemia i na zylke tak jak dziady mowia i zaorasz ten zderzak - byle nie polamac dokladki.

Zderzak dziś dotarł. Okazało się iż nakładką trzyma się na 6 spinkach od dołu, 6 wkrętach od środka i taśmie dwustronnej na środku u góry tak że wszystko ok. Teraz jednak będę musiał zdementować swój zderzak żeby to założyć, powiercić dziury itp. Trochę to zajmie...

_posen
22-08-16, 16:20
Zderzak dziś dotarł. Okazało się iż nakładką trzyma się na 6 spinkach od dołu, 6 wkrętach od środka i taśmie dwustronnej na środku u góry tak że wszystko ok. Teraz jednak będę musiał zdementować swój zderzak żeby to założyć, powiercić dziury itp. Trochę to zajmie...

:) da rade :) wklej fote jak zalozysz. Progi do kompletu masz? Kusza mnie ale za drogo.

shrek565
22-08-16, 16:40
da rade wklej fote jak zalozysz. Progi do kompletu masz? Kusza mnie ale za drogo.

Ok jak założę wrzucę. Tak wszystko mam od nowości tylko tył trzeba było wymienić. Tu widać ------>http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?259861-Honda-Civic-IX-2-2-Diesel-Executive

MattK
22-08-16, 18:17
Mam prośbę o informację lub wskazanie miejsca na forum jeśli już było, bo nie znalazłem, czy da się wymienić lewą (patrząc siedząc za kierownicą) postojówkę bez wyciągania akumulatora?

_posen
23-08-16, 09:04
Mam prośbę o informację lub wskazanie miejsca na forum jeśli już było, bo nie znalazłem, czy da się wymienić lewą (patrząc siedząc za kierownicą) postojówkę bez wyciągania akumulatora?

Przez lewe nadkole :) skrecasz kola max do srodka (czyli w prawo) i odczepiasz oslone nadkola od srodka i wkladasz reke

shrek565
25-08-16, 17:30
Demontował ktoś może tylni zderzak w HB ?

tomekvolvo240
26-08-16, 12:50
Witam
czy ktoś demontował maskownicę/osłonę wycieraczek??chciałbym przed jesienią/zimą wyczyścić otwory odpływowe...ciężko tam sięgnąć końcówką odkurzacza

dzejan
26-08-16, 20:50
...ciężko tam sięgnąć końcówką odkurzacza

To fakt. Ja wyciągam stamtąd różne roślinne farfocle pęsetą, a dużo tego tam się potrafi zgromadzić. Pewnie i jest też pod osłoną.

tomekvolvo240
26-08-16, 21:03
To fakt. Ja wyciągam stamtąd różne roślinne farfocle pęsetą, a dużo tego tam się potrafi zgromadzić. Pewnie i jest też pod osłoną.

poszukam w sklepie z artykułami do kuchni może znajdę jakieś szczypce, to wyciągnę właśnie liście i inne zanieczyszczenia które w otworach odpływowych karoserii się gromadzą ,później po kilku latach parują szyby i wilgoć która tam siedzi tworzy ogniska rdzy. Wolę dbać o takie zakamarki no cóż poćwiczę i opisze co i jak :)

shrek565
21-09-16, 15:40
Felgi stalowe u nas w IX mają parametry
Średnica:16″
Szerokość:6,50J″
Otwór centralny:64,1
Rozstaw śrub:5x114.3
Osadzenie ET:45,00
Myślicie czy będą pasować do mazdy 6 2009 rok ?
Niby na opneo pokazuje mi co innego
Szerokość:6,00J″
Otwór centralny:67,1
Osadzenie ET:50,00 |
???????

_posen
21-09-16, 16:13
Felgi stalowe u nas w IX mają parametry
Szerokość:6,50J″
Otwór centralny:64,1
Osadzenie ET:45,00
Myślicie czy będą pasować do mazdy 6 2009 rok ?
Niby na opneo pokazuje mi co innego
Szerokość:6,00J″
Otwór centralny:67,1
Osadzenie ET:50,00 |
???????

No jesli mazda ma 67, a felge masz 64,1 to moze byc problem?;)

Bastess
01-10-16, 12:22
Cześć!

Pytanie dotyczy sedana. Sparowałem telefon z samochodem. Problem polega na tym, że nie słysze komend z nawigacji google maps w glosnikach. Brak też komend na telefonie. Przerabiał ktoś ten problem? Dodam tylko tyle, że np. apka nawigator działa bez zarzutu.

Sprawadzałem to na dwóch róznych telefonach.

Z góry dzięki za odp.

Marvin22b
04-10-16, 21:57
Witam
mam pytanie odnośnie stuków przy ruszaniu (a w zasadzie jednego stuku). Mam civica (1.8 2015) i jest tak że przy ruszaniu z 1 mam takie jedno metaliczne uderzenie. Jak stanę i znów ruszam to nic się nie odzywa. dopiero jak wrzucę wsteczny i ruszę znów ten dźwięk, zmieniam na 1 i ruszam ... stuk. działa to za każdym razem jak ruszam na przemian z 1 i ze wstecznego (tył przód, tył, przód) jak powtórzę ruszenie z pod rząd z tego samego biegu to cisza). Czy to normalne i ten typ tak ma ? czy coś jest nie teges ?

shrek565
14-10-16, 16:50
Jaki rozmiar et alufelg w IX genie można mieć na oponeo pokazuje parę różnych np.
Szerokość:6,50″
Otwór centralny: 71,60
Rozstaw śrub:5x114.30
Osadzenie ET:48,00

http://www.oponeo.pl/wybierz-felgi-aluminiowe#&&/wEXBwULcGNrX1ByTFNST0YFA+KUpAUUcGNrX0FsdVdobGxMc3R TZWxEaW0FAjE2BRRwY2tfQWx1V2hsbExzdFNlbENvbAUGY3phc m55BQdwY2tfQ1BnBQExBRVwY2tfTHN0U1NvcnRQYXJhbWV0ZXI FAjE2BRVwY2tfVHJMU1NvcnREaXJlY3Rpb24FATIFF3Bja19Bb HVXaGxsTHN0U2VsVGlyU2l6BQEwsrOp8fkDZq7xp7ayVJlJzQM tPP0=

Lysek_81
24-10-16, 21:37
Cześć.
Czy automatyczne światła mijania i drogowe maja tylko wersje z ADAS ?

Już wyczytałem, że tak i nazywa sie to HSS.

adamkatowice
24-10-16, 23:08
Witam
mam pytanie odnośnie stuków przy ruszaniu (a w zasadzie jednego stuku). Mam civica (1.8 2015) i jest tak że przy ruszaniu z 1 mam takie jedno metaliczne uderzenie. Jak stanę i znów ruszam to nic się nie odzywa. dopiero jak wrzucę wsteczny i ruszę znów ten dźwięk, zmieniam na 1 i ruszam ... stuk. działa to za każdym razem jak ruszam na przemian z 1 i ze wstecznego (tył przód, tył, przód) jak powtórzę ruszenie z pod rząd z tego samego biegu to cisza). Czy to normalne i ten typ tak ma ? czy coś jest nie teges ?
Też tak kiedyś miałem u siebie - dokręcili w ASO zawieszenie i było okey. Tzn. powiedzieli że poluzowali przednie i tylne sanki (belki) i potem wg. kolejności i odpowiednią siłą je dokręcili. Przypuszczam, że normalne dokręcenie śrub wystarczy. Powodzenia ;)

Marvin22b
25-10-16, 18:51
Mi w ASO powiedzieli że to hamulce (klocki) i na przeglądzie B mają coś pogrzebać. A czy to hamulce czy zawias to nie wiem.

adamkatowice
25-10-16, 21:26
Mi w ASO powiedzieli że to hamulce (klocki) i na przeglądzie B mają coś pogrzebać. A czy to hamulce czy zawias to nie wiem.
też mi mówili że klocki mają luz... powiedz żeby dokręcili zawieszenie ;) miłego !

Marvin22b
26-10-16, 18:18
jeżeli to luz na zawiasie to jest to szybka operacja (znaczy dokręcenie) i czy to tylko na szarpakach można sprawdzić ?

adamkatowice
26-10-16, 21:01
jeżeli to luz na zawiasie to jest to szybka operacja (znaczy dokręcenie) i czy to tylko na szarpakach można sprawdzić ?
u mnie na szarpakach nic nie wyszło.... może z rok słuchałem tych uderzeń, aż w końcu po którejś reklamacji dokręcili i się uspokoiło.

_posen
27-10-16, 09:54
Weszla mi troche ruda na zawiasy od klapy bagaznika - da sie to na gwarancji zrobic?

Grzegorz K
28-10-16, 17:56
Michał ty się nie pytaj czy się da tylko leć do serwisu i głośno się domagaj że ma to zniknąć.

_posen
28-10-16, 18:58
Michał ty się nie pytaj czy się da tylko leć do serwisu i głośno się domagaj że ma to zniknąć.

Tak chyba zrobie. Nie ma tego wiele ale poki jest gwarancja to sprobuje to wymusic.

Swoja drogą nic mnie juz nie zdziwi - to jest mój salonowy vw z 2013 roku z przebiegiem 30k, wszystkie elementy oryginalne bez kolizji, a próg wygląda tak:

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161028/5627e226de56e0b9052632dcc1d07ec7.jpg

Zeby nie bylo, ze to Hondy takie "be" - problemy tego typu maja wszyscy.

Thomas207
31-10-16, 11:08
Też mam upa, białego z 2014 z nalotem 35k i nic takiego nie ma :)

rlk120
03-11-16, 09:53
Czy wersja Lifestyle 2015 ma doświetlanie zakrętów? Bo coś czytałem, ze Hondy nie mają takiego "bajeru"

Grzegorz K
03-11-16, 14:10
Czy wersja Lifestyle 2015 ma doświetlanie zakrętów? Bo coś czytałem, ze Hondy nie mają takiego "bajeru"

I co jeszcze byś chciał ? Nie nie ma takiego bajeru.Właściciele Hond dobrze widzą po zmroku i nie potrzebują takich bajerów :cool:

rlk120
03-11-16, 14:37
I co jeszcze byś chciał ? Nie nie ma takiego bajeru.Właściciele Hond dobrze widzą po zmroku i nie potrzebują takich bajerów :cool:

naprawdę? bo wyczuwam ironię :)

piter7766
04-11-16, 00:18
Nie piszcie że ,,Hondy nie mają takiego bajeru'' , bo mają,np. mojego brata CR-V rocznik 2015 -doświetlanie realizowane jest przez dwa dodatkowe ledy w reflektorze. :)

filipfm
04-11-16, 07:30
Accord po ostatnim lifcie też miał doswietlanie. Jeżeli w 9gen po Can latają informacje o skrecie kierownicy to jest moduł, który można zamontować i będzie cacy :) niestety w 8 gen nie ma ale w CRV i Accordzie było lepiej informacyjnie, może 9gen też wzbogacili

sent from mobile

Banehallow
04-11-16, 08:46
Niestety w Civie 9 nie zrobili doświetlania zakrętów. W katologu również brakuje o tym informacji, także wersja exe pewnie też to go nie ma.

shrek565
15-11-16, 16:35
Prawdopodobnie padł mi czujnik deszczu :mad: ale nie jestem pewien na 100% iż to czujnik da się to jakoś inaczej sprawdzić? dlaczego wycieraczki nie działają na auto?

EDIT
Jednak czujnik się tylo oderwał od szyby ale nie wiem na co to jest przyklejone - taki trochę dziwny klej przezroczysty...

rlk120
16-11-16, 11:27
Ja mam jeszcze kilka pytań:
Czy drzwi zamykają się automatycznie po przekroczeniu jakiejś prędkości? Ewentualnie czy można to ustawić? Na razie nie znalazłem takiej opcji.

Wlew paliwa otwiera się tylko przyciskiem przy otwieraniu maski?

gienio
16-11-16, 11:56
Ja mam jeszcze kilka pytań:
Czy drzwi zamykają się automatycznie po przekroczeniu jakiejś prędkości? Ewentualnie czy można to ustawić? Na razie nie znalazłem takiej opcji.

Wlew paliwa otwiera się tylko przyciskiem przy otwieraniu maski?
1 - nie
2 - tak 

Domi
18-11-16, 19:43
Pomożecie? Gdzie się znajduje czujnik uderzeniowy przedni w kombi wersja sprzed liftu? I czy do kombi sprzed liftu da się zamontować bez większej rzeźby p&p zderzak i reflektory z polifta, z ledami jedynie w dziennych ?

Domi
24-11-16, 20:30
Kolejne trudne pytanie.poprzednie nieaktualne. Posiada ktoś jakiś opis demontażu deski rozdzielczej? Lub wie gdzie taki można zdobyć?

Lysek_81
24-11-16, 21:14
Kolejne trudne pytanie.poprzednie nieaktualne. Posiada ktoś jakiś opis demontażu deski rozdzielczej? Lub wie gdzie taki można zdobyć?

Czytajac Twoje pytania zastanawiam sie po jakim dzwonie kupiles auto :)

Domi
24-11-16, 22:38
Nie kupiłem, szukam informacji. A zdziwił byś się jak lekkie uderzenie/ szkody zewnetrzne moze spowodowac wystrzał poduszki. Ale w octavi jest chyba łatwiej o wystrzał, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji.

Lysek_81
25-11-16, 21:58
Nie kupiłem, szukam informacji. A zdziwił byś się jak lekkie uderzenie/ szkody zewnetrzne moze spowodowac wystrzał poduszki. Ale w octavi jest chyba łatwiej o wystrzał, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji.

Zielonego pojecia nie mam, na szczescie zadna poduszka mi jeszcze nie wystrzelila i mam nadzieje ze tak zostanie. Powodzenia zycze i pozdrawiam

Domi
26-11-16, 20:46
To dowiem się od kogoś gdzie można znaleźć jakiegoś manuala do demontażu deski byłbym wdzięczny..

_posen
27-11-16, 14:44
To dowiem się od kogoś gdzie można znaleźć jakiegoś manuala do demontażu deski byłbym wdzięczny..

Musial bys znalezc kogos kto ma na tyle dobre kontakty w aso ze mu te czesc service manuala do pdfa zapisza albo drukną. Ja dostalem kiedys od kogos tutaj z forum service manual dot. wymiany radia i sie nawet przydal. Sam demontowalem tylko srodek deski z nawiewami, panel srodkowy z klimą, zegary, plastiki pod kierownicą i nad nią (tam gdzie reset przebiegu) - i to jest 5 minut. Dalej nie wiem co i jak ale zakładam, ze kierownica, schowek do zdjecia (to tez juz robilem - nie ma filozofii) i juz dalej pozostana tylko zaczepy od samej deski.
Jest na youtube filmik z demontazem sedana us 8 i 9 generacji - raczej podobny system bedzie u nas.

Domi
27-11-16, 19:29
Dzięki za odpowiedź. Na Youtube coś już szukałem ale poszperam jeszcze..

shrek565
06-12-16, 22:28
Jako, iż minęło juz 4 lata to zamierzam wymienić wszystkie płyny typu chłodniczy hamulcowy wspomaganie. Ktoś wie ile tego się mieści bo nie wiem ile kupować?

Grzegorz K
13-12-16, 21:38
Chłodniczego nie musisz wymieniać ,cztery lata to dla niegi dopiero połowa.reszta jak najbardziej.

Marcin_
04-01-17, 22:28
Cześć,

Jak wyjąć szkło lusterka bocznego? Przestało grzać, chciałem sprawdzić co i jak, a nie chciałbym żeby pękło...
Podważać od góry, od dołu czy od zewnętrznej strony?

Pozdr

_posen
05-01-17, 06:55
Cześć,

Jak wyjąć szkło lusterka bocznego? Przestało grzać, chciałem sprawdzić co i jak, a nie chciałbym żeby pękło...
Podważać od góry, od dołu czy od zewnętrznej strony?

Pozdr

Mialem juz 3 takie awarie - za kazdym razem wkład byl do wymiany. Jak nie masz na wymiane nowego wkladu to nie wyciagaj bo mozna polamac ;))

Zdjecia z neta moga Ci pomoc:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170105/c9f9ea945933c536899967157255431b.jpg

Po stronie wkladu sa dwa zaczepy/wtyczki jeden pod drugim od strony samochodu (ale to sie chyba niczego na oko nie trzyma - nie wiem po co to jest) oraz duze kolko z malutkimi zaczepami na srodku. Sam bym tego wiecej niz raz nie wyciagal - nawet zlodzieje sobie z tym tak latwo nie radzą i łamią te wkłady - poproś w aso tam maja wprawe w szarpaniu takich elementów ;))

kaka84
05-01-17, 10:08
Witam moje obecne auto ma prześwit 20.5cm a kąt natarcia 30st. pod tym względem jest rewelacyjne, ale...
na zakrętach podpiera się lusterkami
w trasie (>120km/h) pali jak smok
dynamika... jaka dynamika.

Marzy mi sie zamienić civica ix 2015 z nowymi zderzakami. Nie planuję go zabierać w teren oczywiście, ale czy bardzo się trzeba pilnować w mieście- czy często sie obija przedni zderzak na garbach/krawężnikach

_posen
05-01-17, 10:57
Witam moje obecne auto ma prześwit 20.5cm a kąt natarcia 30st. pod tym względem jest rewelacyjne, ale...
na zakrętach podpiera się lusterkami
w trasie (>120km/h) pali jak smok
dynamika... jaka dynamika.

Marzy mi sie zamienić civica ix 2015 z nowymi zderzakami. Nie planuję go zabierać w teren oczywiście, ale czy bardzo się trzeba pilnować w mieście- czy często sie obija przedni zderzak na garbach/krawężnikach

W serii orasz gumowymi podkladkami co drugi garb przy toczeniu (tylko tymi oslonami, ktore do tego sluza) i trzeba uwazac na krawezniki przy parkowaniu przodem bo jak jest nieco za wysoki to mozna zaorac zderzakiem. Poza tym luzik.

Porownujac to z innymi autami typu astra i golf to jest tragicznie, ale w realu jak sie o tym pamieta to nie zgubisz zderzaka. Generalnie na polne drogi to nie jest.
Z tylu nie ma zadnego problemu jest jak w kazdym innym aucie, raz udalo mi sie na krotkim garbie zahaczyc i huknac progiem za przednimi kołami przy zjezdzaniu (w serii) - ale garb byl z tych bardziej hardkorowych. Z tego powodu nie polecam chlapaczy w tym miejscu, a jesli obnizysz auto to juz na bank trzeba je wywalic albo ich po prostu nie mieć.

Poza tym promien skretu, manewrowanie i widocznosc w tym aucie nie naleza do najbardziej rewelacyjnych - taki urok :)

kaka84
05-01-17, 11:11
promień skretu, manewrowanie i widoczność... to nie problem dla mnie.
Nie chciał bym tu obrazić żadnego Hondziaża bo słychac opinie że IX gen i tak jest za wysoka.
Ja traktuje civica jak każde inne auto do jazdy po drogach publicznych a nie torze i nie chciał bym żeby mój samochód zawisł na garbie.
Wiem że nowsze audi, toyoty, vw itp. też są niskie i pewnie też przycierają. Teraz taka moda żeby auto mniej paliło, ale np zwykle polo'97 było 5cm wyższe od golfa'2000. Z takim prześwitem moglo by teraz nosić nazwę crosover.
Gdyby Honda Do HRV dała silnik z civica a nie 1.5 z wtryskiem bezpośrednim to bym was nie meczył ale niestety..
Tak to jest kiedy pragnienia zderzają się z rzeczywistością. Pewnie dla tego geodeci (tacy jak ja) nie jeżdżą) Hondami

_posen
05-01-17, 12:27
promień skretu, manewrowanie i widoczność... to nie problem dla mnie.
Nie chciał bym tu obrazić żadnego Hondziaża bo słychac opinie że IX gen i tak jest za wysoka.
Ja traktuje civica jak każde inne auto do jazdy po drogach publicznych a nie torze i nie chciał bym żeby mój samochód zawisł na garbie.
Wiem że nowsze audi, toyoty, vw itp. też są niskie i pewnie też przycierają. Teraz taka moda żeby auto mniej paliło, ale np zwykle polo'97 było 5cm wyższe od golfa'2000. Z takim prześwitem moglo by teraz nosić nazwę crosover.
Gdyby Honda Do HRV dała silnik z civica a nie 1.5 z wtryskiem bezpośrednim to bym was nie meczył ale niestety..
Tak to jest kiedy pragnienia zderzają się z rzeczywistością. Pewnie dla tego geodeci (tacy jak ja) nie jeżdżą) Hondami

Mi to wisi i jeszcze mam -35 zrobione - ale trzeba uwazac. Tak jak pisalem w serii auto przyciera bardziej niz inne pojazdy tego typu mimo, ze wyglada jak koza ;-)))

kaka84
05-01-17, 19:13
mimo, ze wyglada jak koza ;-)))
lk

Dlatego myslalem ze jest wyzszy od innych kompaktow. Choc w suchych danych podaja 14-15cm to tyle co aktualny auris golf a wiecej niz astra a3

_posen
05-01-17, 22:55
Dlatego myslalem ze jest wyzszy od innych kompaktow. Choc w suchych danych podaja 14-15cm to tyle co aktualny auris golf a wiecej niz astra a3

Bardziej chodzi o te zwisy i zamocowanie przedniego zderzaka - wisi nieco nizej przez co kraweznik z przodu stanowi czesto przeszkode. A same cyferki wiele nie mowia musisz sie przejechac. Sama twardosc to tez inna bajka - jest ze 2x bardziej twardy zawias jak w astrze i jak przejezdzasz przez tory to jest to delikatnie mowiac odczuwalne ;)))) astra przez takie cos plywa. Inna sprawa, ze zakret z ktorego astra leci przy 60kmh robisz tym autem 80. Robilem empiryczne porownanie z astrą na tych samych odcinkach i to jest zupelnie inna półka jesli chodzi o szybsze poruszanie sie w zakretach. Jak nie masz takich upodoban to kup inne auto. Jak bym mial sie bujac na dziada to bym pewnie wolał mulasty automat, miekkie i komfortowe zawieszenie i opony na balonach zeby walic 30 na godzine pod kraweznik. Ale jako, ze lubie przegiac od czasu do czasu pałe to zamienilem komfort na troche upierdliwego uroku jaki oferuje Honda;)
Mialem poprzednie auto nowa astre z salonu i po roku jezdzenia ja znienawidzilem i odliczalem dni zeby to bezplciowe gowno wreszcie sprzedac. Nie chcialo mi sie o to dbac, myć, jak zarysowalem to jezdzilem dalej. Kupilem Honde i po 3 latach nadal sie z niej ciesze tak samo jak po wyjezdzie z salonu - ma pelno brakow i malych i wiekszych upierdliwosci ale to nic nie zmienia.

kaka84
06-01-17, 08:53
Sama twardosc to tez inna bajka - jest ze 2x bardziej twardy zawias jak w astrze i jak przejezdzasz przez tory to jest to delikatnie mowiac odczuwalne ;)))) astra przez takie cos plywa. Jak nie masz takich upodoban to kup inne auto. Jak bym mial sie bujac na dziada to bym pewnie wolał mulasty automat, miekkie i komfortowe zawieszenie i opony na balonach zeby walic 30 na godzine pod kraweznik.

A u mnie większość takich nowych civiców ujeżdżają właśnie emeryci. Może za młodu marzył a dopiero na starość dozbierał...
anyway pojade do honda Matraszek w Markach zabiorę żonę na jazdę próbną i sama oceni czy nie jest zatwardy a mam jeszcze dwie córki 4.5l i 0.5l także sprawdzę ten legendarny bagażnik. Już kombi kiedyś miałem i głównie powietrze woziłem więc teraz bym wolał HB

piter7766
06-01-17, 14:41
a mam jeszcze dwie córki 4.5l i 0.5l także sprawdzę ten legendarny bagażnik.

Czyli córki mają razem 5 Litrów ,więc spokojnie do bagażnika je zmieścisz. Swoją drogą to bardzo drobne masz dzieci,wypadało by zadbać o nie,a nie myśleć o civic'u !!!

kaka84
06-01-17, 16:08
Moze rozstropniej bylo napisac r. Zamiast l jako lat
Czy mogl by mi ktos podac wymiary schowka w bagazniku civica IX czy w kombi jest wiekszy schowek niz w HB czy taki sam

_posen
06-01-17, 17:55
Moze rozstropniej bylo napisac r. Zamiast l jako lat
Czy mogl by mi ktos podac wymiary schowka w bagazniku civica IX czy w kombi jest wiekszy schowek niz w HB czy taki sam

Pod podloga? Litrazu nie mierzylem ale nie wchodzi cale kolo 17tka 225 szeroka. Moge Ci przy okazji zmierzyc i tu wrzucic.
W tourerze pudlo jest takie samo tylko optycznie mozna sie pomylic, bo jest inny otwor zaladunku i pudlo w kombi zaczyna sie z 10-15cm dalej liczac od krawedzi zaladunku bagaznika.

kaka84
06-01-17, 18:07
Pod podloga? Litrazu nie mierzylem ale nie wchodzi cale kolo 17tka 225 szeroka. Moge Ci przy okazji zmierzyc i tu wrzucic.
W tourerze pudlo jest takie samo tylko optycznie mozna sie pomylic, bo jest inny otwor zaladunku i pudlo w kombi zaczyna sie z 10-15cm dalej liczac od krawedzi zaladunku bagaznika.

Tak. Dlugosc szerokosc i wysokosc do pokrywy tak zeby sie zamyka. Pewnie ten schowek w tym samym miejscu w obu wersjach ckombi bagaznik przedluzyli juz za ta wbeka

_posen
06-01-17, 18:08
Tak. Dlugosc szerokosc i wysokosc do pokrywy tak zeby sie zamykala

Jak pokrywa idzie do srodka pudla to zabiera sporo na wysokosc - a podloga tej dziury nie jest równa tylko dosc nieregularna.

Na srodku jest taki garb ze 2cm wysoki:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20170106/74d9fad1947e3d9cb9e3fe0c9f5bd439.jpg