PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z oświetleniem ;/

Piczkodrapek
30-11-12, 11:37
Witam. Mam problem z oświetleniem panelu sterującego nawiewem,brak światła wstecznego ( wymieniłem żarówki na nowe i sprawdziłem wszystkie bezpieczniki ),a podczas włączonych świateł mijania na desce rozdzielczej pokazuje mi że mam zapalone światła "długie". Proszę o pomoc ;D

jawasaki
30-11-12, 12:12
- co do światła wstecznego trzeba sprawdzić czy dochodzi (prąd) jakimś multimetrem czy nawet żarówką podpinając gdzie indziej masę, - po prostu problem leży albo w braku masy, albo przerwany gdzieś kabel - albo zepsuta krańcówka włączająca wsteczny. - z światłami mijania - po prostu może masz zapalone długie? - pociągnij do siebie ten wihajster lekko jest mruganie, mocniej są światła długie. - co do panelu zapewne masz popalone żarówki - aby to sprawdzić jest sporo roboty z demontażem tunelu (jak masz to jeszcze podłokietnika) itp.

Krawiec
30-11-12, 15:34
co do panelu zapewne masz popalone żarówki - aby to sprawdzić jest sporo roboty z demontażem tunelu (jak masz to jeszcze podłokietnika) itp.
nieprawda - wyjmij popielniczkę, wykręć 1 śrubkę w środku i wyjmij "obudowę popielniczki", wypchnij od środka przyciski klimy, A/C i jeśli masz to podgrzewanie dupki, odepnij je żeby Ci nie przeszkadzały i teraz najważniejsze - jak masz chudą łapę to wkładasz ją od spodu za pokrętła nawiewu i nad nimi wyczujesz kabelki zakończone żaróweczkami. Lewy łapniesz bez problemu, z prawym trzeba trochę gimnastyki. Ale da się zrobić. Żarówki siedza w kołnierzykach, trzeba je delikatnie przekręcić. O ile z wyciągnięciem jest łatwo, o tyle z włożeniem ich na miejsce jest troszkę trudniej, ale da się to zrobić tym samym sposobem "na ślepo", czy "na czuja". Jak masz grubą łapę to poproś jakąś kobitkę.

jawasaki
30-11-12, 23:30
Sądzę że jak ktoś tego nigdy nie robił - bez rozłożenia nie zrobi tego - bo jak niby ma wiedzieć ,wkładając rękę gdzie co jest !?

Piczkodrapek
01-12-12, 20:16
po prostu może masz zapalone długie? - pociągnij do siebie ten wihajster lekko jest mruganie, mocniej są światła długie..

Mam zapalone mijania ;D Ogarniam jak się włącza "długie".

Poll
02-12-12, 16:22
Dzwignią z lewej strony tak jak spryskiwacz szyby przedniej.