PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne dzwięki z tyłu, podczas jazdy po wybojach

tomm11
10-10-07, 12:19
:speszony: Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów. Mój samochodzik najwyraźniej sie obraził na mnie, bo po awarii łożyska, spartolił mu się gaźnik, a teraz mam kolejny klopot...
:/ Otóż, podczas jazdy, gdy przejezdżam po naszych polskich dziurach, albo innych wybojach, słyszę dziwne odgłosy dobiegajace z tyłu. Nie wiem jak to określić... :( Skrzypienie, pojekiwanie, piski. Gdy asfalt jest w porządku nastaje cisza i nic sie nie dzieje. Zastanawiam się, czy jest to coś z podwoziem, czy moze to być odgłos klapy (podobno dosyć wnerwiająca w tych samochodach sprawa)... Może ktoś miał juz podobną sytuację i może mi nakreślić przyczynę... ;) .............???????

gruszkin
10-10-07, 13:25
na moje , gumy zawieszenia;]

slawekjurecki
15-10-07, 22:55
kolego gruszkin[b] jesteś widać świetnym fachowcem skoro po tak krótkim opisie i (podejrzewam) bez sprawdzenia samochodu namacalnie potrafisz ocenić usterkę, a poza tym co rozumiesz przez "gumy zawieszenia"?? bo ja takiego terminu nie słyszałem czy chodzi Ci o tuleje metalowo-gumowe czy może o wszystkie el. gumowe w zawieszeniu a wierz mi jest ich sporo!! [b]tomm11 niestety ale bez diagnostyki specjalisty nic nie wskurasz, możesz zacząć od pojechania na "trzepak" do stacji kontroli pojazdów (u mnie w pobliskiej stacji "trzepak", sprawdzenie amortyzatorów i hamulców jest za free). Mnie też coś pukało w zawieszeniu-jakby tłumik tłukł o bak. wymieniłem tuleje metalowo-gimowe na wahaczach tylnych, łączniki stabilizatorów i gumy na stab.... (obie te rzeczy niestety nadawały sie do wymiany ale pukanie nie ustało) okazało się że mam zużyte gumy w miejscu gdzie wahacz jest połączony z amortyzatorem. pozdro

marcov
15-10-07, 23:11
Czy usterka pojawila sie "samoistnie" czy moze wpadles w jakas dziure?

u mnie po szybkim wjechaniu w zaglebienie na asfalcie dobily amory i na jednym trzeszczaly te wszystkie gabki i gumki. Kup smar w sprayu i po kolei psikaj po wszystkich ruchomych elementach zawieszenia, moze udaCie sie to w taki sposob namierzyc, ale faktycznie szarpak bylby najlepszym rozwiazaniem - u mnie koszt 20 zl

gruszkin
15-10-07, 23:14
kolego gruszkin[b] jesteś widać świetnym fachowcem skoro po tak krótkim opisie i (podejrzewam) bez sprawdzenia samochodu namacalnie potrafisz ocenić usterkę, a poza tym co rozumiesz przez "gumy zawieszenia"?? bo ja takiego terminu nie słyszałem czy chodzi Ci o tuleje metalowo-gumowe czy może o wszystkie el. gumowe w zawieszeniu a wierz mi jest ich sporo!! [b]tomm11 niestety ale bez diagnostyki specjalisty nic nie wskurasz, możesz zacząć od pojechania na "trzepak" do stacji kontroli pojazdów (u mnie w pobliskiej stacji "trzepak", sprawdzenie amortyzatorów i hamulców jest za free). Mnie też coś pukało w zawieszeniu-jakby tłumik tłukł o bak. wymieniłem tuleje metalowo-gimowe na wahaczach tylnych, łączniki stabilizatorów i gumy na stab.... (obie te rzeczy niestety nadawały sie do wymiany ale pukanie nie ustało) okazało się że mam zużyte gumy w miejscu gdzie wahacz jest połączony z amortyzatorem. pozdro

co za koleś, po takim opisie mozna wnioskowac duzo rzeczy, ja wnioskuje gumy bo u mnie jest to samo i u ciebie kołku tez było to samo więc co mi tu pociskasz od swiezego fachowca?Wyraziłem swoje zdanie bo kolo pytał a jak masz cos do powiedzenia to na PW.Jejku jak ja nie lubie takich głupiomądrych ludzi :( :(

PS. jak powiem "cukierki" to tez mi wyjedziesz ze to nie nimm2 tylko tuleje gumowo metalowe?