PDA

Zobacz pełną wersję : dziwnie zachowanie wskazówki temperatury wody

kocyk112
15-11-12, 16:15
co jakiś czas zauważyłem ze jak dodaję gazu to wskazówka temp. wody spada i znowu się podnosi. termostat wymieniony, może to wina czujnika.

MM63
15-11-12, 16:42
Może to wina czujnika.

ala
16-11-12, 13:18
ale którego czujnika? w obudowie termostatu (włącznik wentylatora chłodnicy) czy pod aparatem zapłonowym (tam chyba powinny być dwa czujniki jeden do zegarów a drugi do kompa)

Szczur[R]
16-11-12, 14:00
ale którego czujnika? w obudowie termostatu (włącznik wentylatora chłodnicy) czy pod aparatem zapłonowym (tam chyba powinny być dwa czujniki jeden do zegarów a drugi do kompa)

dokładnie ten jednożyłowy w głowicy jest od wskaźnika, dwużyłowy idzie do ECU

ala
16-11-12, 21:08
a ten co jest w glowicy to trzeba ją wyjąć czy da radę jakoś bez wyjmowania jej?

Szczur[R]
16-11-12, 21:30
Da radę, z tym że pomocne może być zdjęcie aparatu zapłonowego.
Trzeba użyć odpowiedniego klucza rurkowego z grzechotką i bez problemu wykręcisz.
Uważaj aby nie ukręcić czujnika ! jest on mosiężny o cienkich ściankach - jeśli klucz nie jest dobrze spasowany / przeskoczy to kaplica...
Swoją drogą nie słyszałem o usterce tej czujki, chyba dość rzadko się psuje.

Pozdrawiam

Piotrek.db9
16-11-12, 21:39
Temperatura podnosi Ci się ponad poziom roboczy?? Bo jeśli tak to ja miałem identycznie przy wydmuchanej uszczelce pod głowicą. Podnosiła mi się temperatura, a jak dodawałem gazu to spadała i znów rosła i takie ciągle falowanie.