PDA

Zobacz pełną wersję : Obotomierzem nie reaguje tak jak powinien

qlimax20
07-10-07, 11:42
Witam czytałem na forum ze cewka zapłonowa moze miec wpływ na odczyt który jest pokazywany na obrotomierzu !! Hmm wymieniłem cewke na nowa !! I dalej lipa obrotomierz wogule nie reaguje??!! Hmm podczas zapalania wskazówka powinna wskazywać ponad 1000 obr. hmm a jest na zero gdy dodam wiecej gazu to podnosi sie nie wiem w czym juz szukać ??!! Wie ktoś co jest ??

lukasz_lo
14-04-08, 19:33
mam ten sam problem ... zapale auto to mam obrotomierz na zero jak dodam gazu to idzie w gore ...przeklamuje mi i jakies ...hmm 1tys i stalo sie to z dnia na dzien i zaden mechanik mi w silniku nie grzebał ...jaka moze byc przyczyna ?

skolopendra
14-04-08, 22:37
wogule nie reaguje?

a może jest po prostu uszkodzony??

kriskas
14-04-08, 23:16
Miałem tak samo i:
wykręciłem obrotomierz, przelutowałem to co wydawało mi się podejrzane (np. zimne luty),
są tam też takie 3 albo 4 małe śrubki które trzymają to coś co kręci wskazówką - i przeczyściłem je i.................
hula jak nowy (już jakieś 4 miesiące)

lukasz_lo
15-04-08, 00:40
kurde juz sam nie wiem co sie dzieje ... rano działało po połodniu jak wracalem na jednym skrzyzowaniu zauwazylem ze nie dziala tzn tak jak by przekłamywał o 1tys mniej. dojechalem do domu zaparkowalem ...patrze a tu dziala. 3h tamu jechalem do dziewczyny nie działało a jak wracalem do domu to dzialalo ..ja juz nie mam pojecia co tu jest grane ....:/:/:/
Przeczyscilem styki w aparacie zaplonowym, mierzylem rezystancje cewki zaplonowej i wszystko niby dobrze ...
HELP :/

skolopendra
15-04-08, 03:24
nie działało a jak wracalem do domu to dzialalo

coś nie łączy wyciąg obrotomierz i sprawdź

wykręciłem obrotomierz, przelutowałem to co wydawało mi się podejrzane (np. zimne luty),

lukasz_lo
15-04-08, 22:04
okazalo sie ze to wlasnie zimne luty w obrotomierzu :D przelutowalem wszystko i śmiaga az milo :D:D i odrazu przelutowalem tez predkosciomierz na przyszlosc bo tez zauwazylem popekane luty.

Tian
15-07-08, 09:25
Witam

Mam podobny problem, obrotomierz na jałowym raz pokazuje ok 800 obrotow a raz 0.

psuje sie zazwyczaj po deszczu.

sprawdzę luty w płytce obrotka. moze coś pomoże..

mam pytanie, sygnał do obrotka idzie z aparatu zapłonowego czy z alternatora?