PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z tylnimi wahaczami.

ryto
03-10-07, 21:09
Na początku witam wszystkich na forum (jestem tu nowy). Mam nadzieję, ze pytanie zadaję w odpowiednim dziale - ale do rzeczy ;-)

Byłem dzisiaj u znajomego mechanika i mieliśmy wymieniać hamulce z przodu i z tyłu. Co się okazało. Otóż z tyłu kumpel powiedział mi, że "silenblok wahaczy tylnych" jest uszkodzony (nie wiem czy dobrze to nazwałem!). Chodzi o to, że tylne koła "ruszają" się w poziomie w prawo i w lewo. I mechanik nie jest pewny czy tak już honda ma czy trzeba to robic... (hondy rzadko u niego bywają ;-))
Jeżeli natomiast trzeba to robić (czyli rozebrać pół samochodu) to czy przynajmniej można z tym trochę pozwlekać. po prostu kiepsko ostatnio u mnie z kasą, a jezeli nie wpływa to bardzo na bezpieczeństwo (nie jeżdzę jak rajdowiec) to chciałbym poczekać do wiosny...

Pozdrawiam.

PS dodam, że samochód to Civic 5drzwi z 99r. Silnik D14Z4.

iro
03-10-07, 22:10
Prawdopodobnie masz do wymiany tuleje metalowo-gumowe tzw. "cukierki". W ASO kosztuja ok 130 zł szt. - tylko takie tak naprawde opłaci sie kupić, zamienniki szybko się sypią. Wymiana ok 50 zl strona.

ryto
03-10-07, 22:52
Aha rozumiem. Przekaże mu Twoje spostrzeżenia. Postaram się zebrać forsę i w przyszłym miesiącu będę pewnie chciał to zrobić.
Pozdrawiam.