Zobacz pełną wersję : Wentylator chlodnicy.
Dzis wymienialem plyn w chlodnicy przy okazji na trojniku opaski poprawilem bo mi lekko cieklo z niego. Ale po spuszczeniu starego i nalaniu nowego plynu wentylator od chlodnicy mi sie w ogole nie zalacza. Kiedy stalem w korku plyn sie strasznie gotowal podczas jazdy normalnej wkazowka temperatury pokazuje normalnie niby. Ale wentylator tak czy siak nie chodzi. Co zrobic aby to naprawic ?
sprawdzi wentylator czy działa, moze po prostu wysiadł
nastepnie jesli wentylator okarze sie sprawny to czujnik temperatury, który powoduje załaczanie wentylatora ;)
panowie a na jakim poziomie macie wskazówke od temperatury gdy zalacza sie wentylator ? Ja mam tak moze delikatnie powyzej połowy, podczas jazdy ponizej połowy delikatnie. Gdy wskazowka podnosi sie ponad ta polowe to wentylator sie załacza,schładza i wyłacza czyli wszystko niby ok. Temperatura plynu ok 88-90st. w chłodnicy. Wymienialem teraz ten czujnik od wskaznika i dlatego pytam czy wszystko ok.
FloYd3R a moze poprostu jeszcze ci nie osiagnal tak wysokiej temperatury? Sprawdz na krotka czy wentylator chodzi.
dokładnie, tak jak pisałem przede wszysrtkim trzeba sprawdziuc wentylator
czyli podac na niego zasilanie 12v bezposrednio z akumilatora ;)
Jest roznica gdzie + podlacze ? czy po prostu ew zacznie sie krecic w druga strone ? :d
Wentylator jest biegunowy. Widziałeś kiedyś wentylator kręcący się w dwie strony? Bo ja nie... przecież by to nie wiało :D konstrukcja łopatek wyklucza coś takiego.
Skąd wiesz że płyn się gotował w momencie gdy wskazówka pokazywała normalnie?
Plyn mi sie gotowal bo wskazowka osiagnela swoje max :D