PDA

Zobacz pełną wersję : Rozrusznik na wierzchu! niby wszystko gra! Gdzie awaria?

cisek222
26-09-07, 21:54
Witam! Tmat może przerabiany, ale wyciągnąłem rozrusznik z civica D15B2 problem był taki że rozrusznik nie kręcił. Słychać tylko było stukanie (elektromagnes). Po wyeliminowaniu awarii akumulatora wykręciłem rozrusznik. Na tzw. ostro do akumulatora elektromagnes natychmiastowo załączał, ale komutator i urz. wzbudzenia nic!!! W ogóle nie obracało! W czy tki problem wie ktoś? Dziś jest już późno i nie bede sprawdzał bo to delikatna robota. przydałyby mi sie sugestie od czego zacząć? Powodem nie działającego układu wzbudzenia mogą być te styki w elektromagnesie te miedziane? Dodam, że jak tzw. wsówkę (plus elektromagnesu) podłączyłem na stałe na kilka sekund to załączało i rozłączało w kółko normalne to? bo wydaje mi sie że powinno bendix dopchać i tak zostawić czyż nie? Z góry dzięki za sugestie![/b]

skolopendra
27-09-07, 19:04
to załączało i rozłączało w kółko normalne

nie, zapewne trzeba wymienić aparat wrzutowy.
że powinno bendix dopchać i tak zostawić
tak nie dopycha bo niema siły

sirturek
27-09-07, 20:28
Problem to te styki miedziane. Prawdopodobnie jedna z tych dwóch blaszek sie zjarała. Miałem tak samo, przy przekręceniu kluczyka było słychać takie tyknięcie i nie chciał kręcić. Na początku zaskakiwał co któryś raz, aż któregoś dnia kaplica kompletna. Blaszkę dorobiłem z kawałka rurki miedzienej rozklepanej i śmiga od roku bez najmniejszego problemu.

derekHC4d
28-09-07, 07:51
Powodem niesprawności rozrusznika b. często bywa szczątkowy docisk szczotek, które dożyły już swego końca i tkwią zawieszone minimalnie nad komutatorem. Innym znacznie częstszym problemem (zwłaszcza w maluchach ;) ) bywa zużycie tulejek łożyskujących wirnik. Podczas załączania wirnik ściągany jest w kierunku cewek i "klei" się do stojana skutecznie hamując obrót.

s3kawek
28-09-07, 14:47
Dodam, że jak tzw. wsówkę (plus elektromagnesu) podłączyłem na stałe na kilka sekund to załączało i rozłączało w kółko normalne to? bo wydaje mi sie że powinno bendix dopchać i tak zostawić czyż nie? Z góry dzięki za sugestie![/b]

Powinien zostać aż nie odłączysz. Powodem nie kręcenia może być uszkodzone uzwojenie albo styki (od środka w rozruszniku).

cisek222
28-09-07, 14:48
Mam przyczyne poszła cewka w automacie i jedno z uzwojeń na komutatorze naprawa 100 zł nie bedę sie bawił ścignę używkę i zregeneruje. dzięki

[ Dodano: Sob 29 Wrz, 2007 ]
ale próboałem dziś samemu napawić. Więc poczyściłem wszystko wymieniłem styki miedziane i przeczyściłem cały komutator. Na ostro na akumulatorze ok bendix dobija i czeka az nie rozłączę. Po dotknięciu plusa komutatora też ok obraca. Po założeniu do auta LIPA!!!! Cały czas te cykanie!! Podpiołem bezpośrednio z akumulatora plusa dałem dodatkową mase i nic! To samo! czekam na tą używkę choć trochę sie martwię...

[ Dodano: Wto 02 Paź, 2007 ]
ok miałem zrusznik z 1,6 16V pasuje też do D15B2 choć wiekszy. Wszystko hula Hania HULA!!!! :))))