Zobacz pełną wersję : Głośniki przednie i skrzynia basowa, Honda Civic VI hatchback
robertos_gd
23-10-12, 16:38
Witam wszystkich.
Nie dawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Hani, teraz nadszedł czas na małe modyfikacje. Niestety oryginalne audio jest zdecydowanie poniżej moich oczekiwań. Na początek chciał bym wymienić głośniki z przodu i dodać skrzynie oraz wzmacniacz. Ze względu na to, że dużo pracuje większość zakupów tego typu robię na allegro, a informacji szukam wśród mądrzejszych i bardziej doświadczonych ode mnie :).
I tu kilka pytań, jakiej średnicy głośniki są z przodu ( nadmienię, że nie chce żadnych dystansów i innych przeróbek, przy okazji chętnie dowiem się jakie głośniki można zmieścić w seryjne miejsca z tyłu ). Mam też pytanie odnośnie jakiejś dobrej firmy zajmującej się montażem audio w Gdańsku. Do tej pory swoje wszystkie modyfikacje ( audi 80 82r, audi 80 94r ) przeprowadzałem w cliffordzie na kartuskiej, chłopaki nie należą do tanich, ale obchodzą się z autem bardzo delikatnie, wszystko pięknie chowają i montują, nic przy tym nie łamiąc :). Na koniec powiem, że kwota w jakiej chciał bym się zamknąć już z montażem to 1000 zł.
Moje skromne propozycje to:
głośniki na przód : http://allegro.pl/helix-b5x-glosniki-dwudrozne-130mm-sklep-w-wa-i2704959504.html
skrzynia + wzmak : http://allegro.pl/jbl-gt5-1204br-magnat-edition-two-porzadne-kable-i2703076502.html
Dziękuje za podpowiedzi
jesli nie chcesz sie bawic w dystanse(cholera wie dlaczego) to czeka cie montaż 13 cm glosnikow - i niestety jakich nie wybierzasz i tak beda grały z dupy.
jedynym logicznym rozwiazaniem jest montaż zestawu 16 cm odseparowanego, + wygluszenie drzwi.
przy doborze dobrych glosnikow, i dobrym wygluszeniu, do tego wzmacniacz + dobre radio - nie jest ci potrzebna zadna skrzynka do bagaznika.
i spokojnie da sie zmiescic w tym 1000zl.
to jest jedyne logiczne rozwiazanie jesli chodzi o jakosc sluchania muzyki i jakikolwiek sens pakowania kasy w audio.
(dodam tylko ze sam zainwestowalem wlasnie w radio, glosniki, wzmacniacz i wygluszenie, tyle tylko ze w innym samochodzie)
Tak jak zakit napisał, jedyne sensowne rozwiązanie to montaż zestawu 16cm odseparowanego do tego koniecznie wygłuszone drzwi oraz dystanse plus do uzupełnienia wzmacniacz 2 kanałowy (do napędzania przodu spokojnie wystarczy), za kwotę 1000zł spokojnie znajdziesz jakieś porządne audio bez konieczności inwestowania w skrzynię, która zabiera sporo miejsca.
robertos_gd
24-10-12, 15:31
hmmm, no to daje do myślenia. Ze skrzyni jednak nie chciał bym rezygnować, ale może faktycznie tak jak mówisz lepiej wstawić lepsze głośniki na przód, do tego słabszą i tańszą skrzynkę ( widziałem sensowne skrzynie Lanzar za okolo 270 zl ) do tego wzmacniacz 4 kanały, 2 na głośniki a dwa zmostkować na skrzynie. Jeśli chodzi o dystanse to raczej mój strach wynikający z niewiedzy- że jak kupie jakieś 160 mm i dystanse to się nie zmieszczą, że nie będzie można wsadzić z powrotem boczków drzwi itd itp. No cóż bosse to nie będzie :), ale w tej cenie też da się coś wycudować. Dzięki
drzwi oczywiście wygłuszę to nie podlega dyskusji, natomiast upieram się dalej przy tej skrzyni. Jestem zwolennikiem bass reflexu i tego jak trochę masuje ( przy tym samym odbiegam daleko od trzęsących się rejestracji i bezsensownego buczenia które zagłusza muzyke ), nie jestem audiofilem, ale wydaje mi się że żadne głośniki w tej cenie raczej skrzyni nie zastąpią.
hmmm, no to daje do myślenia. Ze skrzyni jednak nie chciał bym rezygnować, ale może faktycznie tak jak mówisz lepiej wstawić lepsze głośniki na przód, do tego słabszą i tańszą skrzynkę ( widziałem sensowne skrzynie Lanzar za okolo 270 zl ) do tego wzmacniacz 4 kanały, 2 na głośniki a dwa zmostkować na skrzynie. Jeśli chodzi o dystanse to raczej mój strach wynikający z niewiedzy- że jak kupie jakieś 160 mm i dystanse to się nie zmieszczą, że nie będzie można wsadzić z powrotem boczków drzwi itd itp. No cóż bosse to nie będzie :), ale w tej cenie też da się coś wycudować. Dzięki
po to sie kupuje dystanse dedykowane, zeby sie wszystko zmiescilo ;)
jak masz pakowac slabszą i tanszą skrzynke, to nie rob tego wogole. zainwestuj te 300zl w drugi osobny wzmacniacz.
na skrzynie najlepiej miec albo monoblocka, albo dobry dwu/cztero kanał, zeby mial rozbudowane opcje jego zestrojenia.
obecnie kupilem do siebie dwu kanałowy Vibe black box I. Tylko na glosniki przednie, i jestem zadowolony bardzo, chociaz jest minimalnie za słaby.
ale ma dosc precyzyjne ustawienie odciecia pasma, co jest bardzo wazne przy zestawie odseparowanym + skrzynka.
u mnie narazie grają glosniki DD - DDCX 6.5 przerobione na zestaw odseparowany + ww wzmacniacz.
do tego wygluszone drzwi, i dystanse.
Radio Alpine jeden z fajniejszych starszych modeli.
wszystko to w Lagunie I gen, i uwierz mi ze za nic w swiecie nie zamienilbym tego na niewygluszone drzwi + 13cm glosnik (fabryczny) i jakąś tam skrzynke do bagaznika.
pomimo tego ze glosniki maja ustawione odciecie najnizszych tonow, i zadnego bass boosta (radio rowniez na zero) tak czy siak gra bardzo czysto, i trzesie wszystkim co tylko sie da.
obecnie skrzynka to tylko kwestia dodatkowego funduszu jako uzupelnienie najniższego pasma
tylke tylko ze u mnie ma to byc zabudowa, ze wzgledu na funkcjonalnosc auta, i oszczednosc miejsca.
dodatkowo chce wygluszyc caly samochod wlacznie z dachem i podłogą.
na koniec dodam, ze mimo ze to nie civic, tylko laguna, podobne zabiegi sprawdzają sie w kazdym samochodzie :)
w swoim civicu nie mialem nawet radia wiec ciezko porownywac ;)
Podpinam się pod temat, chodzi o głośniki przód (VI, htb, 1999)
Po poprzednim właścicielu odziedziczyłem (razem z czarnymi blachami;)) "ori zestaw audio", ale chciałbym słyszeć nieco więcej.
Na razie na tył (w fabryczne, dziewicze miejsce) dołączyłem 13-stki wymontowane z jakiegoś anglika (na próbę, żeby usłyszeć co to da)
Radio to panasonic cq-1323nw (niebiesko-czerwony paskud, ale juz myślę nad zmianą podświetlenia;))
Głośniki przednie ori w drzwiach.
Trafiłem na allegro takie zestawy:
http://allegro.pl/glosniki-basowe-dystanse-mdf-honda-civic-ej9-ej6-i4890877829.html
http://allegro.pl/glosniki-basowe-tweetery-honda-civic-ej9-ej6-mdf-i4872011352.html
Pytanie - czy ktoś z Was wie jak to gra, słyszał, poleca, który z ww zestawów jest lepszy, itd.?
Na razie nie mam w planach montowania wzmacniacza i dalszej rozbudowy audio, w związku z tym ciekawią mnie również opinie, czy to zagra pod samym radiem?