Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Głośniki przednie i skrzynia basowa, Honda Civic VI hatchback

robertos_gd
23-10-12, 16:38
Witam wszystkich.

Nie dawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Hani, teraz nadszedł czas na małe modyfikacje. Niestety oryginalne audio jest zdecydowanie poniżej moich oczekiwań. Na początek chciał bym wymienić głośniki z przodu i dodać skrzynie oraz wzmacniacz. Ze względu na to, że dużo pracuje większość zakupów tego typu robię na allegro, a informacji szukam wśród mądrzejszych i bardziej doświadczonych ode mnie :).

I tu kilka pytań, jakiej średnicy głośniki są z przodu ( nadmienię, że nie chce żadnych dystansów i innych przeróbek, przy okazji chętnie dowiem się jakie głośniki można zmieścić w seryjne miejsca z tyłu ). Mam też pytanie odnośnie jakiejś dobrej firmy zajmującej się montażem audio w Gdańsku. Do tej pory swoje wszystkie modyfikacje ( audi 80 82r, audi 80 94r ) przeprowadzałem w cliffordzie na kartuskiej, chłopaki nie należą do tanich, ale obchodzą się z autem bardzo delikatnie, wszystko pięknie chowają i montują, nic przy tym nie łamiąc :). Na koniec powiem, że kwota w jakiej chciał bym się zamknąć już z montażem to 1000 zł.

Moje skromne propozycje to:
głośniki na przód : http://allegro.pl/helix-b5x-glosniki-dwudrozne-130mm-sklep-w-wa-i2704959504.html
skrzynia + wzmak : http://allegro.pl/jbl-gt5-1204br-magnat-edition-two-porzadne-kable-i2703076502.html

Dziękuje za podpowiedzi

zakit
23-10-12, 19:16
jesli nie chcesz sie bawic w dystanse(cholera wie dlaczego) to czeka cie montaż 13 cm glosnikow - i niestety jakich nie wybierzasz i tak beda grały z dupy.

jedynym logicznym rozwiazaniem jest montaż zestawu 16 cm odseparowanego, + wygluszenie drzwi.
przy doborze dobrych glosnikow, i dobrym wygluszeniu, do tego wzmacniacz + dobre radio - nie jest ci potrzebna zadna skrzynka do bagaznika.
i spokojnie da sie zmiescic w tym 1000zl.

to jest jedyne logiczne rozwiazanie jesli chodzi o jakosc sluchania muzyki i jakikolwiek sens pakowania kasy w audio.

(dodam tylko ze sam zainwestowalem wlasnie w radio, glosniki, wzmacniacz i wygluszenie, tyle tylko ze w innym samochodzie)

raizzo
24-10-12, 15:27
Tak jak zakit napisał, jedyne sensowne rozwiązanie to montaż zestawu 16cm odseparowanego do tego koniecznie wygłuszone drzwi oraz dystanse plus do uzupełnienia wzmacniacz 2 kanałowy (do napędzania przodu spokojnie wystarczy), za kwotę 1000zł spokojnie znajdziesz jakieś porządne audio bez konieczności inwestowania w skrzynię, która zabiera sporo miejsca.

robertos_gd
24-10-12, 15:31
hmmm, no to daje do myślenia. Ze skrzyni jednak nie chciał bym rezygnować, ale może faktycznie tak jak mówisz lepiej wstawić lepsze głośniki na przód, do tego słabszą i tańszą skrzynkę ( widziałem sensowne skrzynie Lanzar za okolo 270 zl ) do tego wzmacniacz 4 kanały, 2 na głośniki a dwa zmostkować na skrzynie. Jeśli chodzi o dystanse to raczej mój strach wynikający z niewiedzy- że jak kupie jakieś 160 mm i dystanse to się nie zmieszczą, że nie będzie można wsadzić z powrotem boczków drzwi itd itp. No cóż bosse to nie będzie :), ale w tej cenie też da się coś wycudować. Dzięki

drzwi oczywiście wygłuszę to nie podlega dyskusji, natomiast upieram się dalej przy tej skrzyni. Jestem zwolennikiem bass reflexu i tego jak trochę masuje ( przy tym samym odbiegam daleko od trzęsących się rejestracji i bezsensownego buczenia które zagłusza muzyke ), nie jestem audiofilem, ale wydaje mi się że żadne głośniki w tej cenie raczej skrzyni nie zastąpią.

zakit
24-10-12, 15:48
hmmm, no to daje do myślenia. Ze skrzyni jednak nie chciał bym rezygnować, ale może faktycznie tak jak mówisz lepiej wstawić lepsze głośniki na przód, do tego słabszą i tańszą skrzynkę ( widziałem sensowne skrzynie Lanzar za okolo 270 zl ) do tego wzmacniacz 4 kanały, 2 na głośniki a dwa zmostkować na skrzynie. Jeśli chodzi o dystanse to raczej mój strach wynikający z niewiedzy- że jak kupie jakieś 160 mm i dystanse to się nie zmieszczą, że nie będzie można wsadzić z powrotem boczków drzwi itd itp. No cóż bosse to nie będzie :), ale w tej cenie też da się coś wycudować. Dzięki

po to sie kupuje dystanse dedykowane, zeby sie wszystko zmiescilo ;)
jak masz pakowac slabszą i tanszą skrzynke, to nie rob tego wogole. zainwestuj te 300zl w drugi osobny wzmacniacz.
na skrzynie najlepiej miec albo monoblocka, albo dobry dwu/cztero kanał, zeby mial rozbudowane opcje jego zestrojenia.
obecnie kupilem do siebie dwu kanałowy Vibe black box I. Tylko na glosniki przednie, i jestem zadowolony bardzo, chociaz jest minimalnie za słaby.
ale ma dosc precyzyjne ustawienie odciecia pasma, co jest bardzo wazne przy zestawie odseparowanym + skrzynka.

u mnie narazie grają glosniki DD - DDCX 6.5 przerobione na zestaw odseparowany + ww wzmacniacz.
do tego wygluszone drzwi, i dystanse.
Radio Alpine jeden z fajniejszych starszych modeli.
wszystko to w Lagunie I gen, i uwierz mi ze za nic w swiecie nie zamienilbym tego na niewygluszone drzwi + 13cm glosnik (fabryczny) i jakąś tam skrzynke do bagaznika.

pomimo tego ze glosniki maja ustawione odciecie najnizszych tonow, i zadnego bass boosta (radio rowniez na zero) tak czy siak gra bardzo czysto, i trzesie wszystkim co tylko sie da.
obecnie skrzynka to tylko kwestia dodatkowego funduszu jako uzupelnienie najniższego pasma

tylke tylko ze u mnie ma to byc zabudowa, ze wzgledu na funkcjonalnosc auta, i oszczednosc miejsca.
dodatkowo chce wygluszyc caly samochod wlacznie z dachem i podłogą.

na koniec dodam, ze mimo ze to nie civic, tylko laguna, podobne zabiegi sprawdzają sie w kazdym samochodzie :)
w swoim civicu nie mialem nawet radia wiec ciezko porownywac ;)

Radzyn
04-01-15, 23:40
Podpinam się pod temat, chodzi o głośniki przód (VI, htb, 1999)

Po poprzednim właścicielu odziedziczyłem (razem z czarnymi blachami;)) "ori zestaw audio", ale chciałbym słyszeć nieco więcej.
Na razie na tył (w fabryczne, dziewicze miejsce) dołączyłem 13-stki wymontowane z jakiegoś anglika (na próbę, żeby usłyszeć co to da)
Radio to panasonic cq-1323nw (niebiesko-czerwony paskud, ale juz myślę nad zmianą podświetlenia;))
Głośniki przednie ori w drzwiach.

Trafiłem na allegro takie zestawy:
http://allegro.pl/glosniki-basowe-dystanse-mdf-honda-civic-ej9-ej6-i4890877829.html
http://allegro.pl/glosniki-basowe-tweetery-honda-civic-ej9-ej6-mdf-i4872011352.html

Pytanie - czy ktoś z Was wie jak to gra, słyszał, poleca, który z ww zestawów jest lepszy, itd.?

Na razie nie mam w planach montowania wzmacniacza i dalszej rozbudowy audio, w związku z tym ciekawią mnie również opinie, czy to zagra pod samym radiem?