Zobacz pełną wersję : smarowanie mechanizmu podnoszenia szyby
od pewnego czasu od strony pasażera szyba ciężko sie zamyka jak mam nasmarować ten mechanizm jak się zabrać do rozkręcenia boku drzwi może ktoś to robił proszę o szczegółowy opis z góry dzięki a szyba jest na korbkę .
Rozebrać bardzo łatwo, boczek jest mocowany głownie na kołeczkach, więc po zdjęciu korbki od szyby i odkręceniu widocznych wkrętów, trzeba mocno pociągnąć, co do smarowania to Ci nie pomogę, pewnie są jakieś specjalne do tego typu mechanizmów smary, ja bym psiknął WD40 :d
a jak możecie to tak dokładniej co mam po kolei robić a gdzie są te kołeczki ?
Kapitan Zbik
22-09-07, 22:44
ściągnij sobie manuala, tam jest wszystko opisane (miejsca gdzie są kołeczki)
po prostu trzeba je zdecydowanie szarpnąć do siebie (z wyczuciem) i rozłączą się bez zniszczeń
ja u siebie przy okazji poszukiwań "świerszcza" w drzwiach zdemontowałem wszystko co się da, w tym mechanizm szyby, uprzednio zaznaczając pisakiem położenie wszystkich możliwych śrubek tego mechanizmu - zakładając z powrotem (po nałożeniu wazeliny technicznej) wycyrklowałem wszystko w takie samo położenie i poszło bez problemów (najwięcej kłopotów miałem z dokręceniem śrubek - kręciłem je i miałem wrażenie że zaraz zerwę gwint bo pomimo obracania opór nie malał; koniec końców stwierdziłem że lepiej dokręcić słabiej i później rozbierać od nowa niż przekręcić wkręty i główkować nad większymi)
powodzenia
nie mogę znaleźć może jakiś link
Przesmaruj sobie najpierw uszczelki a jak to nie pomoże bierz się za mechanizm.
Screen z manuala (ściągnij sobie go i ine będziesz miał takich problemów :) )
http://img166.imageshack.us/img166/5395/boczkixc7.th.gif (http://img166.imageshack.us/my.php?image=boczkixc7.gif)
skolopendra
23-09-07, 12:00
[quote="pop"]nie mogę znaleźć [/quot
co za leser ......... :bicie:
manual Ci nie potrzebny.jak pomyślisz trochę to na pewno uda sie rozebrać i przesmarować !!
Przesmaruj sobie najpierw uszczelki a jak to nie pomoże bierz się za mechanizm.
Zgadzam się, u mnie smar silikonowy załatwił sprawę.