Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : smarowanie mechanizmu podnoszenia szyby

pop
22-09-07, 22:00
od pewnego czasu od strony pasażera szyba ciężko sie zamyka jak mam nasmarować ten mechanizm jak się zabrać do rozkręcenia boku drzwi może ktoś to robił proszę o szczegółowy opis z góry dzięki a szyba jest na korbkę .

sirturek
22-09-07, 22:18
Rozebrać bardzo łatwo, boczek jest mocowany głownie na kołeczkach, więc po zdjęciu korbki od szyby i odkręceniu widocznych wkrętów, trzeba mocno pociągnąć, co do smarowania to Ci nie pomogę, pewnie są jakieś specjalne do tego typu mechanizmów smary, ja bym psiknął WD40 :d

pop
22-09-07, 22:30
a jak możecie to tak dokładniej co mam po kolei robić a gdzie są te kołeczki ?

Kapitan Zbik
22-09-07, 22:44
ściągnij sobie manuala, tam jest wszystko opisane (miejsca gdzie są kołeczki)
po prostu trzeba je zdecydowanie szarpnąć do siebie (z wyczuciem) i rozłączą się bez zniszczeń
ja u siebie przy okazji poszukiwań "świerszcza" w drzwiach zdemontowałem wszystko co się da, w tym mechanizm szyby, uprzednio zaznaczając pisakiem położenie wszystkich możliwych śrubek tego mechanizmu - zakładając z powrotem (po nałożeniu wazeliny technicznej) wycyrklowałem wszystko w takie samo położenie i poszło bez problemów (najwięcej kłopotów miałem z dokręceniem śrubek - kręciłem je i miałem wrażenie że zaraz zerwę gwint bo pomimo obracania opór nie malał; koniec końców stwierdziłem że lepiej dokręcić słabiej i później rozbierać od nowa niż przekręcić wkręty i główkować nad większymi)
powodzenia

pop
23-09-07, 09:31
nie mogę znaleźć może jakiś link

gryzmo
23-09-07, 09:51
Przesmaruj sobie najpierw uszczelki a jak to nie pomoże bierz się za mechanizm.

nelq
23-09-07, 11:52
Screen z manuala (ściągnij sobie go i ine będziesz miał takich problemów :) )
http://img166.imageshack.us/img166/5395/boczkixc7.th.gif (http://img166.imageshack.us/my.php?image=boczkixc7.gif)

skolopendra
23-09-07, 12:00
[quote="pop"]nie mogę znaleźć [/quot

co za leser ......... :bicie:

manual Ci nie potrzebny.jak pomyślisz trochę to na pewno uda sie rozebrać i przesmarować !!

kwiatus19
23-09-07, 13:01
Przesmaruj sobie najpierw uszczelki a jak to nie pomoże bierz się za mechanizm.
Zgadzam się, u mnie smar silikonowy załatwił sprawę.

pop
23-09-07, 14:14
dzięki już mam :)