Zobacz pełną wersję : Popsuty licznik prędkości.
Witam.
Dzisiaj podczas jazdy do pracy licznik prędkości zaczął "świrować". Po przejechaniu kolejnego kilometra wogóle przestał działać :(.
Po przejechaniu kolejnych paru km zaświeciła się kontrolka serwisowa.
Ponieważ samochodzik mam od niedawna zanim coś zacznę z tym działać chciałbym was zapytać o parę rzeczy.
1) czy liczniki w tym modelu są na linkę czy elektroniczne? (może padła linka?)
2) jeżeli nawet udałoby mi się samemu naprawić ten licznik to czy kontrolka serwisowa zgaśnie sama czy i tak czeka mnie wizyta w jakimś serwisie?
samochodzik: civic 97r MB3 / d15z8
Gdybyś zainteresował się tematem w szukajce to byś wiedział, że nie ma linki i że najczęstrzym przypadkiem jest poluzowanie przewodu masowego. No ale zapytałeś, to trudno. Odkręć zegary (opis masz w tekstach) i sprawdź czy wszystkie przewody/kostki są ok. Jeżeli będą ok to będziemy się dalej martwić.
Żeby zgasić kontrolkę musisz wyjąć bezpiecznik 7.5 A pod maską, na chwile (10-15 sek.) Jeżeli po resecie kompa znowu się zapali to znaczy, że nadal jest jakiś błąd. Wtedy będziesz musiał zrobić samodiagnostykę opis został umieszczony na forum).
Gdybyś zainteresował się tematem w szukajce to byś wiedział, że nie ma linki i że najczęstrzym przypadkiem jest poluzowanie przewodu masowego.
Tak przyznaję się, nie szukałem. Przepraszam :(. Napisałem tego posta w pośpiechu już w pracy.
No ale zapytałeś, to trudno. Odkręć zegary (opis masz w tekstach) i sprawdź czy wszystkie przewody/kostki są ok. Jeżeli będą ok to będziemy się dalej martwić.
Żeby zgasić kontrolkę musisz wyjąć bezpiecznik 7.5 A pod maską, na chwile (10-15 sek.) Jeżeli po resecie kompa znowu się zapali to znaczy, że nadal jest jakiś błąd. Wtedy będziesz musiał zrobić samodiagnostykę opis został umieszczony na forum).
Jeszcze raz przepraszam jeżeli taki temat był już poruszany, ale mimo wszystko dziękuję za odpowiedź
Ach teraz mam poczucie winy. Nie chodziło mi o zjeb tylko o nakreślenie jaką moc ma szukajka. Napisz później czy rozwiązałeś problem i co było nie tak.
Pzdr. Konrad
Ach teraz mam poczucie winy. Nie chodziło mi o zjeb tylko o nakreślenie jaką moc ma szukajka. Napisz później czy rozwiązałeś problem i co było nie tak.
Pzdr. Konrad
Nowy tutaj jestem więc "zjeb" się w sumie należał. Bo jak się na początku nie przyzwyczaję do szukarki to później ani tyle :)
Jak wrócę do domu to będę działał. Zobaczymy czy mi się uda.