PDA

Zobacz pełną wersję : CIVIC 1,4 2001R. check engine. Prośba o pomoc !!!

matdaw
20-09-12, 23:04
Witam wszystkich :) jestem tu nowy ale do rzeczy wczoraj kupiłem hondę Civic 1,4. Autkiem wracałem wczoraj od sprzedającego ok. 60km wszystko idealnie się sprawowało przy średniej prędkości 100 km/h. Dziś postanowiłem zabrać Hondę na A4 i sprawdzić co potrafi no i się stało :( po rozpędzeniu auta do 180 km/h i przejechaniu z tą prędkością ok 10 km zaświeciła mi się kontrolka check engine. Co jest powodem takiej sytuacji ?? Jeździłem wcześniej Vw POLO i dlatego proszę was o pomoc bo już mi ciśnienie skacze że kupiłem bubla :(

mloodzian
21-09-12, 17:46
trzeba podłączyć pod kompa i zczytać błąd i zobaczyć co jest nie tak, pewnie katalizator

pelo99
23-09-12, 10:48
Kolego, poczekaj dosłownie 2-3 dni, oczywiście jeżdżąc samochodem. Na 99% jest to błąd chwilowy 2 sondy - wynik pałowania (ten typ tak często ma - niestety). A najlepiej jak napisał mlodzian - kabelek i inspekcja. Ale myślę że przejdzie.

EFKA5
23-09-12, 15:01
Ale myślę że przejdzie też tak myślę, cierpliwości :)

arekwu
23-09-12, 21:23
No to trzeba było przy Polo zostać. Hondy już od dawna niczym nie zachwycają. Tak poza tym, to TTTM. Najpewniej sonda nr2, pewnie przez chwilę wartość spoza zakresu. Samo zniknie.

lajsta
24-09-12, 14:36
Przy takim pałowaniu auta, biorą pod uwagę jego wiek, mógł to byc faktycznie chwilowy błąd sondy lambda. U kolegi ostatnio taki błą pojawił się przy okazji przetartej/przepalonej "plecionki" (tłumika drgań układu wydechowego). II-ga sonda dostawała "lewe" powietrze i czasem wyskakiwał błąd, który ELM327 diagnozował jako bład sondy lambda. Skasowanie błędu pomagało na kilka dni. Kilka dni obserwacji wykazało, że pojawianie sie ChE zwiazane było z ruchami wydechu. Dźwięk wydechu był prawie niedosłyszalnie inny więc dopiero po zejściu pod auto znaleźliśmy tę nieszczelnośc. Okazało się, że wystarczyło w czasie pracy silnika ruszyć troche mocniej wydechem i pyk...ChE się zapalał. Na znanym portalu aukcyjnym została zakupiona gotowa "plecionka" i...po problemie.

matdaw
24-09-12, 22:37
tak komp pokazał błąd sondy lambda. Błąd został skasowany ale wczoraj wieczorem znów się pojawił, rano odpaliłem autko i już go nie było. Może nie wymieniać i faktycznie jak pisze ,, lajsta '' poszukać nieszczelności w układzie wydechowym ?? błąd głowie zapala się prźy dużych prędkościach albo obrotach ok 4-5 tyś czytałem na forum że wymiana sondy w niektórych przypadkach wcale nie kończy się pozbyciem błędu ..