PDA

Zobacz pełną wersję : problem z alternatorem

Labed2007
16-09-12, 10:58
Witam

We wtorek miałem auto w warsztacie. Rozrząd z pompą wody i paski wielorowkowe mi wymieniali. Przejechałem 50km i auto stało 2 dni. Kolejnego dnia wieczorem przejechałem może 2km i zostawiłem auto pod domem. Rano odpalam, patrzę a tu check i kontrolka ładowania wcale nie świeci na przekręconym zapłonie:( Sprawdziłem miernikiem ładowanie i oczywiście go nie było. Bezpiecznik od alternatora ciągle się przepalał, wymiana na nowy rozwiązywała sprawę na chwilę.

Dzisiaj rano schodzę do auta, odpalam, kontrolka ładowania się świeci. Gaszę auto, sprawdzam bezpiecznik, sprawdzam a bezpiecznik od alternatora cały. Włożyłem z powrotem, odpalam silnik, czuję smród....
Podnoszę maskę i patrzę a tu nadtopiły się jakieś kabelki w okolicach zbiorniczka pompy sprzęgła:rolleyes:.

yautja
17-09-12, 11:18
Pewnie mechesy zakładając pasek od alternatora naciągali go przedłużka opartą o alternator i zagięli jego obudowę tak, że robi się zwarcie. Miałem tak kiedyś i przepalało bezpiecznik 80A. Albo wymień alternator albo wyjmij ten, który masz i sprawdź zwarcie. Miejsce zwarcia powinno być nadtopione. Nie jeździj tak, bo spalisz w efekcie wiązkę i będzie sporo zabawy.

Labed2007
17-09-12, 18:10
Już zrobione :) Okazało się że jest to standardowy problem w tym aucie, polegający na przetartej wiązce w okolicach kolektora ssącego. Naprawę zrobił mi Checker, jako że aktualnie mieszkam w Poznaniu. Polecam tego człowieka, naprawdę dobry fachowiec.