PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie aby sie upewnić...

go9
09-09-07, 11:12
Witam,

od kilku dni mam powazne problemy z hanią, jest zamulona pali i niewyobrazalne ilosci gazu. sprawdzalem juz wszystko ale ostatnio postanowiłem ją odmulic i po kilku minutach ostrego butowania usłyszałem wystrzał nagle pojawiło sie pełno białego dymu z tłumika i wyskoczyły z niego metrowe włosy jakiejs blondynki z balejażem :) Auto jeździ teraz jeszcze gorzej przy około 4000 RPM po wcisnieciu gazu w podłego słychac niesamowicie głosne syczenie gdzies z okolic kolektora lub ukladu wydechowego. Podejrzewam ze jest to zapchany w ****u tłumik dobrze myśle? Znacie jakas dobrą metode na odepchanie go bez kupna nowego?

mEjdej
09-09-07, 11:24
...konczy Ci sie tlumik ewidentnie - te 'wlosy' to jego wytlumienie/wygluszenie. widac jest niezle zapchany i dusi Ci silnik -> powoduje duze spalanie. nie pałuj silnika, bo to nic nie da, a 'meczysz go'. niestety czeka Cie wymiana tlumika
...pozdr

Motyl
09-09-07, 11:44
metode na odepchanie go
nie ma co rzeźbić w g..nie

najtańszy nowy tłumik to ok. 130 zł

go9
09-09-07, 14:08
Ale dziwi mnie jedna rzecz, a mianowicie ze problemy z wkrecaniem na oborty pokazują sie tylko na biegach 2,3,4,5 na luzie i 1 obroty wkrecaja sie normalnie...

edit:

a czy to prawda ze przy zatkanym tłumiku spaliny nie powinny dmuchac z niego? przed chwila sprawdzalem i na wolnych obrotach dmucha tak jak powinno. Juz sam nie wiem, nie chce kupowac nowego tłumika niepotrzebnie.

mEjdej
09-09-07, 18:58
...ale tu nie ma co dumac! wykonczyl Ci sie tlumik i musisz kupic nowy. nie ma co badac, na ktorym biegu muli, a na ktorym nie. no chyba, ze podoba Ci sie takie spalanie i jazda z zawrotna predkoscia Fiata 126p
...kup tlumik

go9
09-09-07, 21:11
Doszedłem do wniosku ze nie ma co sie zastanawiac, tylko kupic nowy i juz.

Dzieki za odpowiedzi.