Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda i diesel - co kupić?

tomdawid
05-09-07, 12:23
WITAM

Od prawie dwóch lat jeżdzę Hanią 5D z 97r. 1.4 is. Przez ten czas wysypało mi się w niej trochę rzeczy: sworznie wahaczy w przednim zawieszeniu, tulejki tylnich wahaczy, termostat, uszczelka pod głowicą i jeszcze kilka drobniejszych elementów. Pomimo tych niemiłych "usterek" jestem bardzo zadowolony z mego autka. Pali mało - jeżdzę na gazie, prowadzi się świetnie. Dlatego też biorąc pod uwagę fakt że w niedalekiej przyszłości chcę zmienić auto na większe zwracam się do Was Szanowni forumowicze z pytaniem:
Co radzilibyście mi kupić tak w granicach 25 tyś zł ? Jeżeli chodzi o wymagania to musi być to autko w miarę duże i najlepiej z silnikiem diesla. Rocznie "robię" autem w granicach 30-35 tyś km a więc najlepiej żeby paliło jak najmniej. Chciałbym pozostać wierny marce Hondy. Wizualnie bardzo podoba mi się Accord z tym że jest bardzo mało tych samochodów z silnikiem diesla. Czy możecie mi coś powiedzieć na temat silników wysokoprężnych mon6towanych w Hondach w latach 1998-2001 ? Jak jest z ich awaryjnością i z dostępnością części ? Analizując rynek z tego okresu rzuca się w oczy mnogość aut z silnikiem diesla ale konkurencyjnej marki Toyoty. Silniki D4D mają bardzo pochlebne recenzję. Jednakże Accord podoba mi się bardziej niż np. Avensis. Co Wy na to ...? Co wybrać.. ? Czy może jakiegoś niemca....
POZDRAWIAM

Konrad84
05-09-07, 12:37
Nie wiem czy to jest odpowiedni dział na tego typu temat, ale odpisze. Wg. mnie weź Toyote z silnikiem D4D, jeżeli już się uparłeś na diesla :/ . Honda od niedawna ma dobrego (swojego) diesla, chyba od czasu tego ostatniego accorda. Niemieckie diesle na pompowtryskiwaczach stanowczo odradzam ze względu na kulturę pracy. W francuzach diesle na comon railu pracują przyjemniej ale są zawodne (jak na francuza przystało :D). BMW ma Comon Raila w dieslach, ale tu dochodzi stereotyp łysego dresiarza w Bolidzie Młodzieży Wiejskiej.

mirasek
05-09-07, 16:31
Zdecydowanie Toyota Ave D4D, sobie nic innego na ON bym nie kupił...

Temat jakoś tu nie pasuje bo Civic 5d nie jest meritum problemu ;)

tomdawid
05-09-07, 17:26
Chcąc jednak pozostać wierny kochanej Hani co sądzicie o ROVER-e 45 lub 75 w silniku diesla ?Ten pierwszy ma środek bardzo podobny do Civica - zawsze to sentyment..wiecie ;)

majsterus
05-09-07, 19:16
no co ty rovera?? nigdy w życiu!!!
mając 25tys kupiłbym MB E-klase 290TD lub 300TD sedan lub limuzyna
a nie jakieś popierdółki :d :d :d

civ16
05-09-07, 20:04
a może Honda Civic Aero Deck 2,0 TURBO DIESEL z roku 1999 lub 2000 za ok 16tyś

lub

Honda Civic 1.7 CTDI LS z 2002 za ok 25tyś
ale w tej siedzi diesel od GM a właściwie od ISUZU

majsterus
05-09-07, 21:00
a może Honda Civic Aero Deck 2,0 TURBO DIESEL z roku 1999 lub 2000 za ok 16tyś

lub

Honda Civic 1.7 CTDI LS z 2002 za ok 25tyś
ale w tej siedzi diesel od GM a właściwie od ISUZU

a skąd takie ceny wziąłeś??? chyba, że spawane z dwóch jedna. Wg mnie niemożliwe jest kupić auto nawet nie zarejestrowane w takiej cenie.

mirasek
05-09-07, 21:44
no co ty rovera?? nigdy w życiu!!!
mając 25tys kupiłbym MB E-klase 290TD lub 300TD sedan lub limuzyna
a nie jakieś popierdółki :d :d :d
A sam masz Rovera tyle że ze znaczkem Hondy ;)
Stokroć wole Ave D4D od niemieckiego pudła które chohluje ON jak bus. Jeśli już to tylko 300TD (były tylko w automacie) bo 2.9 R5 to pełza a nie jeździ :d Poza tym Merc to ponury silos dla emeryta lub taksówkarza :/

civ16
05-09-07, 22:23
a skąd takie ceny wziąłeś??? chyba, że spawane z dwóch jedna. Wg mnie niemożliwe jest kupić auto nawet nie zarejestrowane w takiej cenie.

miałem na myśli ceny samochodów sprowadzonych nie zarejstrowanych

przykład:
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3191347

Gruszka
06-09-07, 00:42

(OT) To zart, czy naprawde nie wiesz co od czego pochodzi?

KiTT
06-09-07, 07:52
ja chcialbym sie wtracic do D4D Toyoty. Musisz zwrocic uwage na dokladne oznaczenie poniewaz wczesniejsze motorki diesla TOyoty mialy oznaczenie D4 (bez czerwonej literki) i byly to 90 konne diesle troche mulowate jak na tak duza kaste i wykonane w starszej technologi (pewnie chodzi o wtryski) te z pelnym D4D mialy wiecej niz 90 koni i byly jzu calkiem calkiem. Awaryjnosc zerowa, staruszek mial corolke kombi z takim motorkiem, polecam!

Co sie tyczy motorka ISUZU podejrzewam ze to ta sama konstrukcja ktora byla montowana w astrach I/II jesli tak to jak dla mnie to porazka! drogie czesci i wysoka awaryjnosc, byle duperel i trzeba bic sie po kieszeni niezle.

majsterus
06-09-07, 08:13
miałem na myśli ceny samochodów sprowadzonych nie zarejstrowanych

przykład:
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3191347
przyjżyj sie temu auta przód sikany sprayem maska uszkodzona, prawy tył to samo gumka od nadkola pomalowana
to auto jest zniszczone i do tego białe.....

odnosnie MB, tym sie nie ściga tymi autami sie jeździ dostojnie, a komfortem przebija go tylko Lexus.
a jeżeli chcesz kupić hondę w dieslu to chyba nie na wyścigi????

co do busów mam T4 2,4D multivan i byłem nim na wakacjach muł bo muł, ale nie puszka blaszana jak civic, który nadaje sie tylko do miasta nigdzie dalej bo to małe jest.
nie, no najdalej byłem w hondą w poznaniu - raptem 60km :d

mirasek
06-09-07, 13:46

(OT) To zart, czy naprawde nie wiesz co od czego pochodzi?
Żart, chciałem zaakcentować pokrewieństwo 5d z Rov 400, może troche nie wyszło ;) Oba pochodzą od Hondy Domani. EOT.

@majsterus, to daleko sie wyrwałeś Civem ;) Wykręciłem raz ponad 1100km w ciągu doby, T4 pewnie bym jechał z pół tygodnia :aloha: Takie auta w trase to katorga, wiem bo mam Hiluxa 4wd o podobnej dynamice i V max.

majsterus
07-09-07, 07:28
Ja tylko mówię o moich odczuciach, honda owszem fajna jest ale na 2 osoby po mieście.
Z tyłu to katorgą jest siedzenie na tych pseudo-siedzeniach, nie wiem kto to projektował, ale to jest dla dwójki dzieci. Mam ok 170 wzrostu i godzina z tyłu było dla mnie męczarnią.

Tak więc pozostaje przy swoim. A do civica nie włożyłbym tyle co do T4 a poza tym nie ma mowy o spaniu w nim nie mówiąc o tym, że jest tańszy w eksploatacji :d

KiTT
07-09-07, 07:56
majsterus, hm nie wiem co chcesz od siedzen tylnych w hondzie, ja mam 185 i sa wygodne jakosc sie mieszcze, wiadomo jak przednie fotele na maxa do tylu dasz to to sie zmienia ale mozna znalezc kompromis, a civic 5d to nie limuzyna czy van tylko pojemny kompakt.

mirasek
07-09-07, 10:10
Jeden z przestronniejszych w klasie z tamtych lat. Chyba żaden kompakt nie miał takiego rozstawu osi i tyle mijsca w środku. Ale nawet T4 wysiada przy autobusie jeśli chodzi o przestronność wnętrza :d Civa porównaj lepiej do pontona MB W201 czy W202 który jest klase wyższy a miejsca w nim wcale nie ma więcej (w W201 nawet mniej).

Szkoda że w VI gen Accorda nie ma jakiegos fajnego diesla bo wtedy w mojej hierarchii byłby ponad Ave D4D przebijajac ją stylistyką. Piekielnie mi sie podoba i chyba kupie sobie takiego po Civie, w czarnym kolorze :)

tomdawid
07-09-07, 10:41
Dokładnie....moim zdaniem przedostatnia wersja Accorda jest jednym z najpiękniejszych aut, które jeżdzą po naszych drogach...do tego czarna z przyciemnianymi szybami i na dużych alusach to normalnie szczyt extasy.. ;) żeby tylko miała dobrego diesla to brałbym ją w ciemno....
POZDRAWIAM

bolas
12-09-07, 10:40
ja jeżdżę civic-kiem w dieslu juz ponad rok zostala sprowadzona z austrii i jak na razie spisuje sie znakomicie od momentu zakupu nie zagladalem do silnika oczywiscie oprocz wymiany oleju i filtrow oraz paskow :) jakis miesiac temu bylem nia pod opolem i srednie jej spalanie wyszlo mi 5,9l/100km ale nie powiem predkosc na autostradzie nie spadala ponizej 180 :) czesci do niej to najszybciej dostane w JC lecz na necie tez cos znajdziesz :d ogolnie mowiac polecilbym ta wersje z tym silnikiem czasami potrafi zaskakiwac oczywiscie pozytywnie ;)

matmario
12-09-07, 16:25
nie spadała poniżej 180km/h? Sorry ale nie uwierze. Ten samochód ma maksymalna w tych granicach. Swoją raz pojechałem 190 ale żeby nie spadała poniżej 180 to dla mnie bajka jakich mało.

bolas
12-09-07, 18:29
nie spadała poniżej 180km/h? Sorry ale nie uwierze. Ten samochód ma maksymalna w tych granicach. Swoją raz pojechałem 190 ale żeby nie spadała poniżej 180 to dla mnie bajka jakich mało.

to wskocz sobie na autostrade katowice wroclaw i sam zobaczysz
niestety 3/4 trasy taka predkoscia przejechalem

KiTT
14-09-07, 08:23
moze Ci licznik przeklamuje? :D sprawdz na gps jak masz mozliwosc :)

matmario
17-09-07, 14:47
Jedna opcja jaka widze to to ze sam jechales ja to 190 zrobilem w 4 osoby wracajac z wakacji tak ze moze to to. Pozdrawiam.

KiTT
17-09-07, 21:27
no raczej ze sam po co mam ryzykowac zycie innych osob jadac z taka predkoscia?? :agent: