Zobacz pełną wersję : Honda i diesel - co kupić?
WITAM
Od prawie dwóch lat jeżdzę Hanią 5D z 97r. 1.4 is. Przez ten czas wysypało mi się w niej trochę rzeczy: sworznie wahaczy w przednim zawieszeniu, tulejki tylnich wahaczy, termostat, uszczelka pod głowicą i jeszcze kilka drobniejszych elementów. Pomimo tych niemiłych "usterek" jestem bardzo zadowolony z mego autka. Pali mało - jeżdzę na gazie, prowadzi się świetnie. Dlatego też biorąc pod uwagę fakt że w niedalekiej przyszłości chcę zmienić auto na większe zwracam się do Was Szanowni forumowicze z pytaniem:
Co radzilibyście mi kupić tak w granicach 25 tyś zł ? Jeżeli chodzi o wymagania to musi być to autko w miarę duże i najlepiej z silnikiem diesla. Rocznie "robię" autem w granicach 30-35 tyś km a więc najlepiej żeby paliło jak najmniej. Chciałbym pozostać wierny marce Hondy. Wizualnie bardzo podoba mi się Accord z tym że jest bardzo mało tych samochodów z silnikiem diesla. Czy możecie mi coś powiedzieć na temat silników wysokoprężnych mon6towanych w Hondach w latach 1998-2001 ? Jak jest z ich awaryjnością i z dostępnością części ? Analizując rynek z tego okresu rzuca się w oczy mnogość aut z silnikiem diesla ale konkurencyjnej marki Toyoty. Silniki D4D mają bardzo pochlebne recenzję. Jednakże Accord podoba mi się bardziej niż np. Avensis. Co Wy na to ...? Co wybrać.. ? Czy może jakiegoś niemca....
POZDRAWIAM
Nie wiem czy to jest odpowiedni dział na tego typu temat, ale odpisze. Wg. mnie weź Toyote z silnikiem D4D, jeżeli już się uparłeś na diesla :/ . Honda od niedawna ma dobrego (swojego) diesla, chyba od czasu tego ostatniego accorda. Niemieckie diesle na pompowtryskiwaczach stanowczo odradzam ze względu na kulturę pracy. W francuzach diesle na comon railu pracują przyjemniej ale są zawodne (jak na francuza przystało :D). BMW ma Comon Raila w dieslach, ale tu dochodzi stereotyp łysego dresiarza w Bolidzie Młodzieży Wiejskiej.
Zdecydowanie Toyota Ave D4D, sobie nic innego na ON bym nie kupił...
Temat jakoś tu nie pasuje bo Civic 5d nie jest meritum problemu ;)
Chcąc jednak pozostać wierny kochanej Hani co sądzicie o ROVER-e 45 lub 75 w silniku diesla ?Ten pierwszy ma środek bardzo podobny do Civica - zawsze to sentyment..wiecie ;)
no co ty rovera?? nigdy w życiu!!!
mając 25tys kupiłbym MB E-klase 290TD lub 300TD sedan lub limuzyna
a nie jakieś popierdółki :d :d :d
a może Honda Civic Aero Deck 2,0 TURBO DIESEL z roku 1999 lub 2000 za ok 16tyś
lub
Honda Civic 1.7 CTDI LS z 2002 za ok 25tyś
ale w tej siedzi diesel od GM a właściwie od ISUZU
a może Honda Civic Aero Deck 2,0 TURBO DIESEL z roku 1999 lub 2000 za ok 16tyś
lub
Honda Civic 1.7 CTDI LS z 2002 za ok 25tyś
ale w tej siedzi diesel od GM a właściwie od ISUZU
a skąd takie ceny wziąłeś??? chyba, że spawane z dwóch jedna. Wg mnie niemożliwe jest kupić auto nawet nie zarejestrowane w takiej cenie.
no co ty rovera?? nigdy w życiu!!!
mając 25tys kupiłbym MB E-klase 290TD lub 300TD sedan lub limuzyna
a nie jakieś popierdółki :d :d :d
A sam masz Rovera tyle że ze znaczkem Hondy ;)
Stokroć wole Ave D4D od niemieckiego pudła które chohluje ON jak bus. Jeśli już to tylko 300TD (były tylko w automacie) bo 2.9 R5 to pełza a nie jeździ :d Poza tym Merc to ponury silos dla emeryta lub taksówkarza :/
a skąd takie ceny wziąłeś??? chyba, że spawane z dwóch jedna. Wg mnie niemożliwe jest kupić auto nawet nie zarejestrowane w takiej cenie.
miałem na myśli ceny samochodów sprowadzonych nie zarejstrowanych
przykład:
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3191347
(OT) To zart, czy naprawde nie wiesz co od czego pochodzi?
ja chcialbym sie wtracic do D4D Toyoty. Musisz zwrocic uwage na dokladne oznaczenie poniewaz wczesniejsze motorki diesla TOyoty mialy oznaczenie D4 (bez czerwonej literki) i byly to 90 konne diesle troche mulowate jak na tak duza kaste i wykonane w starszej technologi (pewnie chodzi o wtryski) te z pelnym D4D mialy wiecej niz 90 koni i byly jzu calkiem calkiem. Awaryjnosc zerowa, staruszek mial corolke kombi z takim motorkiem, polecam!
Co sie tyczy motorka ISUZU podejrzewam ze to ta sama konstrukcja ktora byla montowana w astrach I/II jesli tak to jak dla mnie to porazka! drogie czesci i wysoka awaryjnosc, byle duperel i trzeba bic sie po kieszeni niezle.
miałem na myśli ceny samochodów sprowadzonych nie zarejstrowanych
przykład:
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3191347
przyjżyj sie temu auta przód sikany sprayem maska uszkodzona, prawy tył to samo gumka od nadkola pomalowana
to auto jest zniszczone i do tego białe.....
odnosnie MB, tym sie nie ściga tymi autami sie jeździ dostojnie, a komfortem przebija go tylko Lexus.
a jeżeli chcesz kupić hondę w dieslu to chyba nie na wyścigi????
co do busów mam T4 2,4D multivan i byłem nim na wakacjach muł bo muł, ale nie puszka blaszana jak civic, który nadaje sie tylko do miasta nigdzie dalej bo to małe jest.
nie, no najdalej byłem w hondą w poznaniu - raptem 60km :d
(OT) To zart, czy naprawde nie wiesz co od czego pochodzi?
Żart, chciałem zaakcentować pokrewieństwo 5d z Rov 400, może troche nie wyszło ;) Oba pochodzą od Hondy Domani. EOT.
@majsterus, to daleko sie wyrwałeś Civem ;) Wykręciłem raz ponad 1100km w ciągu doby, T4 pewnie bym jechał z pół tygodnia :aloha: Takie auta w trase to katorga, wiem bo mam Hiluxa 4wd o podobnej dynamice i V max.
Ja tylko mówię o moich odczuciach, honda owszem fajna jest ale na 2 osoby po mieście.
Z tyłu to katorgą jest siedzenie na tych pseudo-siedzeniach, nie wiem kto to projektował, ale to jest dla dwójki dzieci. Mam ok 170 wzrostu i godzina z tyłu było dla mnie męczarnią.
Tak więc pozostaje przy swoim. A do civica nie włożyłbym tyle co do T4 a poza tym nie ma mowy o spaniu w nim nie mówiąc o tym, że jest tańszy w eksploatacji :d
majsterus, hm nie wiem co chcesz od siedzen tylnych w hondzie, ja mam 185 i sa wygodne jakosc sie mieszcze, wiadomo jak przednie fotele na maxa do tylu dasz to to sie zmienia ale mozna znalezc kompromis, a civic 5d to nie limuzyna czy van tylko pojemny kompakt.
Jeden z przestronniejszych w klasie z tamtych lat. Chyba żaden kompakt nie miał takiego rozstawu osi i tyle mijsca w środku. Ale nawet T4 wysiada przy autobusie jeśli chodzi o przestronność wnętrza :d Civa porównaj lepiej do pontona MB W201 czy W202 który jest klase wyższy a miejsca w nim wcale nie ma więcej (w W201 nawet mniej).
Szkoda że w VI gen Accorda nie ma jakiegos fajnego diesla bo wtedy w mojej hierarchii byłby ponad Ave D4D przebijajac ją stylistyką. Piekielnie mi sie podoba i chyba kupie sobie takiego po Civie, w czarnym kolorze :)
Dokładnie....moim zdaniem przedostatnia wersja Accorda jest jednym z najpiękniejszych aut, które jeżdzą po naszych drogach...do tego czarna z przyciemnianymi szybami i na dużych alusach to normalnie szczyt extasy.. ;) żeby tylko miała dobrego diesla to brałbym ją w ciemno....
POZDRAWIAM
ja jeżdżę civic-kiem w dieslu juz ponad rok zostala sprowadzona z austrii i jak na razie spisuje sie znakomicie od momentu zakupu nie zagladalem do silnika oczywiscie oprocz wymiany oleju i filtrow oraz paskow :) jakis miesiac temu bylem nia pod opolem i srednie jej spalanie wyszlo mi 5,9l/100km ale nie powiem predkosc na autostradzie nie spadala ponizej 180 :) czesci do niej to najszybciej dostane w JC lecz na necie tez cos znajdziesz :d ogolnie mowiac polecilbym ta wersje z tym silnikiem czasami potrafi zaskakiwac oczywiscie pozytywnie ;)
nie spadała poniżej 180km/h? Sorry ale nie uwierze. Ten samochód ma maksymalna w tych granicach. Swoją raz pojechałem 190 ale żeby nie spadała poniżej 180 to dla mnie bajka jakich mało.
nie spadała poniżej 180km/h? Sorry ale nie uwierze. Ten samochód ma maksymalna w tych granicach. Swoją raz pojechałem 190 ale żeby nie spadała poniżej 180 to dla mnie bajka jakich mało.
to wskocz sobie na autostrade katowice wroclaw i sam zobaczysz
niestety 3/4 trasy taka predkoscia przejechalem
moze Ci licznik przeklamuje? :D sprawdz na gps jak masz mozliwosc :)
Jedna opcja jaka widze to to ze sam jechales ja to 190 zrobilem w 4 osoby wracajac z wakacji tak ze moze to to. Pozdrawiam.
no raczej ze sam po co mam ryzykowac zycie innych osob jadac z taka predkoscia?? :agent: