PDA

Zobacz pełną wersję : D14A3 - A4

golas7
31-08-07, 14:52
Witam, niecałe 2 tygodni temu kupiłem śliczną Hanię:) Jest to wersja 75 KM Jestem z niej bardzo zadowolony, pojeździłem troche i zachciało mi sie przeróbki na 90 KM. Poczytałem temaciki i doszukałem sie pewnych niejasności.

Otóż po zainstalowaniu nowej podkładki zwiększy się ilośći zasysanego powietrza. Niestety nie pójdzie za tym zwiększenie ilości dawkowanego paliwa więc mieszanka będzie uboższa. Zdecydowanie nie wpłynie to na trwałość silnika. Nie zaprzeczam że moc się nie zwiększy ale czy nie będzie to kosztem dużo szybszego zużycia silnika? Moim zdaniem żeby wszystko grało dobrze trzebabyłoby zmienić mapy paliwowe z wersji A3 na A4. Być może nawet ECU (nie wiecie czy ECU w A3 i A4 jest takie same?).

Pozatym nie kapuje co wam daje restart kompa po samej wymianie podkładki? Przeciez zmieniając podkładkę ingerujecie w mechanike samochodu a nie elektronike. To chyba taka bajeczka żeby cała przeróbka wyglądała pikantniej. Nie wspomne już o nauce kompa co według mnie też jest smieszne. Nie mówię ze po restarcie komputer nie nastraja sie ale robi to z pewnością automatycznie i nie musimy mu w tym pomagać.

Takie jest moje rozumowanie jeśli ktoś uważa że źle myślę to prosze dać mi jakieś konkretne argumenty, które podważą to co napisałem. Chciałbym zwiększyć sobie moc ale nie kosztem śmierci silnika:)

[H] Dylu [H]
31-08-07, 15:02
po wymianie zwężki na uszczelkę resetujesz ECU i następnie UCZYSZ go nowych warunków pracy, w trakcie której to nauki komputer dobiera sobie nowy skład mieszanki do nowych parametrów pracy. Zapewniam, że efekty są wymierne a silnik, jeżeli nawet zużywa się bardziej, choć wątpię to jest to zużycie w tak niewielkim stopniu, że nie ma znaczenia dla ogólnego stopnia wyeksploatowania samochodu.

golas7
31-08-07, 15:07
wiec mapy paliwowe same się zmieniają?

[H] Dylu [H]
31-08-07, 15:11

o to pytaj już szpeców większych niż ja...ja wiem tyle, że te autka mają chyba mapy od wersji 90KM, założoną zwężkę i nauczony ECU niższych wartości dawkowanego powietrza...Ty musisz zdjąć zwężkę i nauczyć go oddychania pełną piersią...

Furious
31-08-07, 15:43
To jest bardziej skomplikowane niz sie wydaje, mapy sie nie zmieniaja, nastomiast seryjna sonda czuwa nad tym aby mieszanka paliwowo-powietrzna byla odpowiednia i do 70% otwarcia przepustnicy nie ma sie o co martwic.
Problem moze sie pojawic przy pelnym otwarciu przepustnicy, bo tu dawka paliwa jest brana na zywca z mapy bez zadnej korekty se strony sondy i oczywiscie im wiecej powietrza bedziemy dawac tym mieszanka bedzie stawac sie coraz bardziej uboga. Tyczy to sie wszystkich przerobek dolotow kazdego z silnikow, od filtrow przez przepustnice na kolektorach konczac. Nalezy takze pamietac ze Honda seryjnie wypuszcza samochody z bogatszymi mapami niz jest to konieczne, wiec podsumowaujac... nie ma sie co martwic ;)
A jak ktos sie martwi zanadto lub chcialby poprawic moc/moment, zapraszam na strojenie/sprawdzenie AFRu :aloha:

golas7
31-08-07, 16:03
No tak bo w Hondzie nie ma przepływomierza więc co miało by badać mieszanke? Tak własnie myślałem że map sie nie da zmienić. Dzięki za dokładniejsze wyjaśnienie co i jak. Jak ktoś ma coś jeszcze do powiedzenia to chętnie wysłucham

O jakiej seryjnej sondzie mówisz?

I czy ktoś może potwierdzić ze w A3 są mapy od A4?

Furious
31-08-07, 18:00
w Hondzie nie ma przepływomierza więc co miało by badać mieszanke?

O jakiej seryjnej sondzie mówisz?
sonda lambda bada mieszanke

Motyl
31-08-07, 18:18
No tak bo w Hondzie nie ma przepływomierza więc co miało by badać mieszanke?
a co ma przeplywomierz do badania mieszanki?

wywalenie zwerzki powoduje ze w kolektorze ssacym na wysokich obrotach przy pelnym otwarciu przepustnicy jest wyzsze cisnienie i ecu pobiera dane z innej kolumny w mapie.
Tak naprawde zamiast wrozyc z kart trzeba by wziazc dwa samochody i pomierzyc je ze zwerzkami i bez sonda szerokomasowa i wreszcie ta niekonczaca sie opowiesc byla by wyjasniona.
Jak ktoś chętny na testy to zapraszamy:)

Furious
31-08-07, 18:23
Jak ktoś chętny na testy to zapraszamy:)
www.jhm.com.pl :aloha:

golas7
31-08-07, 21:05
no cóż taki jestem ze wszystkie wątpliwości musze mieć rozwiane :) wielkie dzięki za pomoc

skolopendra
01-09-07, 10:30
Tak naprawde zamiast wrozyc z kart trzeba by wziazc dwa samochody i pomierzyc je ze zwerzkami i bez sonda szerokomasowa i wreszcie ta niekonczaca sie opowiesc byla by wyjasniona.

tak właśnie jest !!

jest Was tylu ze stollicy :d mających ..a3...a4
mogli byście się udać do Tomasza, aby raz na zawsze wyjaśnić te

.............................................wątpl iwości...............................

które to przyznam do dziś mnie nurtują
:aloha:

gryzmo
01-09-07, 19:09
Jak sprzedawałem odmulone autko to gość zażyczył sobie pojechać na przegląd.Analiza spalin i inne pomiary nic złego nie wykazały.Wszystko było cacy.