PDA

Zobacz pełną wersję : Nie działający VTEC. Błąd 22 czujnik ciśnienia oleju ustawienia zaworami...

panaas
12-08-12, 20:37
Witam mam taki problem otóż w mojej Hance Coupe 1.6 D16z6
nie załącza się vtec.
Wymieniłem już czujnik vtec skasowałem błędy dalej działo się to samo..
okazało się że wcześniej była tam skrzynia automatyczna i komputer od skrzyni automatycznej
więc wymieniłem również komputer a przy wymianie rozrządu zobaczyłem że pasek był o jeden zombek
przestawiony fakt faktem auto lepiej jedzie ale niestety VTEC dalej nie działa
już nie mam pojęcia co dalej robić...
Proszę o pomoc a najlepiej o polecenie kogoś kto dal by rade to ogarnąć..
Z góry dzięki wielki za pomoc pozdrawiam.

P.S jeśli autem przekroczę jakieś 6-7 tys obrotów zapala się check engine gaśnie po zgaszeniu i odpaleniu ponownie auta...

mirasek
13-08-12, 09:50
Wymieniałeś tylko czujnik czy cały zawór? Najszybciej coś we wiązce jest pomieszane jeżeli to taka rzeźba była, spróbuj odłączyć czujnik i zmostkować w kompie piny A4 i D6, powinno być ok.

panaas
13-08-12, 19:12
Wymieniałeś tylko czujnik czy cały zawór? Najszybciej coś we wiązce jest pomieszane jeżeli to taka rzeźba była, spróbuj odłączyć czujnik i zmostkować w kompie piny A4 i D6, powinno być ok.

Cały czujnik kupiłem nowy niestety sam nie chcę się grzebać wiadomo lepiej żeby zobaczył to ktoś kto się zna sam mogę tylko gorzej zrobić:P

jasiek09
13-08-12, 19:19
nowy że nowy czy nowy że inny :)? też miałem z tym problem i potrzebne było zrobienie zworki żeby ominąć czujnik

panaas
13-08-12, 20:21
nowy że nowy czy nowy że inny :)? też miałem z tym problem i potrzebne było zrobienie zworki żeby ominąć czujnik

Nowy że inny :)

mirasek
13-08-12, 22:02
Jeśli sam się nie chcesz grzebać to mogę zrobić zworkę lub ew. sprawdzić wiązkę do vtec'a, tylko nie wiem kiedy będe teraz w bp.

Tompro
14-08-12, 10:52
A tak dodatkowo dopytam. Sprawdzałeś może stan oleju w silniku? Przy zbyt małej ilości oleju właśnie wyskakuje błąd 22, bo jest zbyt małe ciśnienie oleju i VTEC się nie załączy.

scanikwwo
14-08-12, 11:53
Lub jest szansa, że sitko na uszczelce zaworu VTEC jest brudne, ew. miską gdzieś uderzyłeś i styka się ze smokiem olejowym i ciśnienie za małe.

panaas
14-08-12, 15:54
Jeśli sam się nie chcesz grzebać to mogę zrobić zworkę lub ew. sprawdzić wiązkę do vtec'a, tylko nie wiem kiedy będe teraz w bp.

Jeśli byś mógł to byłbym wdzięczny :)