Zobacz pełną wersję : Podświetlenie nawiewów
Witam. Pewnie ktoś wie i pomoże :). Przestały mi działać podświetlenia nawiewów, działały ostatnio w kratkę aż w końcu padły. Zdjąłem dolną część osłony (tą z zapalniczką), bo po wyciągnięciu radia dostęp praktycznie jest żaden. Organoleptycznie znalazłem coś co z pewnością jest żarówką a dokładnie dwie sztuki tylko nie mogłem ich odłączyć od miejsca ich osadzenia. Czy mam to przekręcić czy mocno wyciągnąć, bo przecież muszę takie kupić. No i dlaczego one są niebieskie. Świeciło na biało. Może gdyby nie to niebieskie byłoby lekko żółto, nie wiem. Chciałem dołączyć foto ale nie wiem dlaczego nie mogę tak jak na innych forach.. Dziękuję za uwagę :)
wymieniałem te żarówki już raz i czasowo to jakieś 1,5 - 2h pracy i dużo rozbierania, musisz wyciągnąć cały panel, inaczej nie wyciągniesz żarówek, które są takie same jak te do podświetlania licznika.
Całego panela nie trzeba wyciągać, no chyba że dla WIĘKSZEJ wygody grzebania. Ja wydobyłem na zewnątrz oprawki z żaróweczkami i złożyłem wszystko z powrotem. Dziś już mam żaróweczki. Tylko nie wiem jak dużej siły trzeba użyć żeby je odłączyć. Jeszcze należy ściągnąć te niebieskie "kapturki". Myślę w godzinę można to zrobić
złap mocno żaróweczkę i pociągnij one są wsadzone tylko na wcisk nic nie musisz kręcić. Kapturki były montowane seryjnie wiec możesz je założyć na nowe żarówki no chyba ze nie chcesz
Dziękuję. Te żaróweczki to coś jak mini postojówki, trochę męczarni i powinno pójść. Kapturki raczej wrócą
Założysz kapturki to żarówki będą się przegrzewać i palić się znowu będziesz musiał rozkręcać, załóż bez kapturów, może będzie jaśniej świecić, ale tak prędko się nie spali :)
Mam podobny problem, podłącze się tu, dziś wymieniłem te żarówki w regulacji nawiewu, tylko ze po wymianie nadal nie palą, a żarówki są ok... co może byś jeszcze nie tak?
bezpieczniki by trzeba sprawdzić czy są ok
sądziłem ze jak by to były bezpieczniki, to coś jeszcze by nie paliło, a nie tylko 2 żarówki. Jeszcze ma prośbę, może mi ktoś napisać jaki są żarówki w tej hondzie, szukam i nie mogę znaleść.
Licznik
1szt - 5w5
4szt - inne nie wiem jakie
2szt - w1,2w ? te od góry co podświetlają zegary
nawiew
2szt - -w1,2w ?
czy coś pomyliłem, proszę o pomoc :)
Te 4 sztuki mozesz zastapic tymi mniejszymi T5, bo je latwiej dostac.
super, a co z tym podswietleniem nawiewem, orientuje się ktoś dlaczego moze nie działać, żarówki są ok, bezpieczniki raczej też
pawelwlkp91
05-08-12, 18:11
Dołączę się do pytania z tym że potrzebował bym informacji jak wyciągnąć ten panel od sterowania nawiewem. Co musiał bym rozebrać żeby nic nie połamać uszkodzić chyba że jest jakieś dojście bez rozbierania połowy deski to chętnie zasięgnę porady kogoś co to już robił. Ewentualnie jakieś linki do jakiegoś manuala najlepiej z fotkami. Z góry dzięki za pomoc.
Dołączę się do pytania z tym że potrzebował bym informacji jak wyciągnąć ten panel od sterowania nawiewem. Co musiał bym rozebrać żeby nic nie połamać uszkodzić chyba że jest jakieś dojście bez rozbierania połowy deski to chętnie zasięgnę porady kogoś co to już robił. Ewentualnie jakieś linki do jakiegoś manuala najlepiej z fotkami. Z góry dzięki za pomoc.
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?936-Demontaz-konsoli-w-civicu-6gen
pawelwlkp91
05-08-12, 18:28
super wielkie dzięki szukałem ale nie mogłem tego znaleźć :p
częsty powod tego że nawiew nie swieci jest przepalenie scieżki lub nie stykanie na lutach. u mnie tez tak było. wyciągnąłem nawiew, poprawiłem wszystkie lupy na płytce oraz naprawilem linie i wtedy działało