Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hałasujący przy zamykaniu szyberdach - civic coupe EJ6

mielox
30-07-12, 22:19
Witam
zabrałem się za renowację podsufitki i postanowiłem zająć się następującym problemem.
Przy zamykaniu z pozycji odsuniętej ( w przypadku uchylenia nie ma tego objawu) któryś z elementów napędu szyberdachu hałasuje dużo głośniej niż ma to miejsce w przypadku otwierania, jednak szyber działa "bez zająknięcia" - otwiera, zamyka, tylko dźwięk przy zamykaniu brzmi tak jakby coś tam nieźle się już "zarzynało", ale czasami dźwięk ten wraca do normalnego tak jakby z przerwami, zazwyczaj hałasuje "głośniej" cały czas przy zamykaniu
(sprzęgło itp wygląda na sprawne w skrajnych pozycjach)
Czy spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem?
Co może być tego powodem ?
ewentualnie jak temu zaradzić i czy w ogóle jest się czym przejmować?

Dodam, prowadnice świeżo oczyszczone i nasmarowane, nic to nie zmieniło w tej kwestii.

Link do filmiku pokazujący opisywany problem

http://www.youtube.com/watch?v=loKQwfImEtI&feature=youtu.be

Saiti
31-07-12, 09:51
Coś musi być zryte z przekładnią silniczka wg mnie.

mielox
31-07-12, 14:20
wziąłem go do domu, zabieram się za rozbieranie, przy silniczku pracującym "na sucho" - w powietrzu dźwięk też przy "zamykaniu" jest jakby lekko burczący no ale oczywiście nie ma się po czym nieść.... mam nadzieję nic nie spierniczyć. :)

mielox
07-08-12, 08:07
problem rozwiązany, po dokładnym rozebraniu, wyczyszczeniu i poskładaniu na nowo nadal warczało, po kilku próbach winowajcą okazała się śruba regulująca docisk osi wychodzącej z silnika ( ta po przeciwnej stronie) gdy jest za mocno dokręcona silnik hałasuje, wystarczy dobrze ją wyregulować i problem znika