Zobacz pełną wersję : Diagnostyka OBD przejsciowka
Witam, mam pytanie czy probowal ktos diagnozowac swojego 5d przez przejsciowki jakie oferuja np. na allegro. Tzn, OBD2 przechodzi w 3 piny, badz w 5pinow. Z ofertami takich kabli sie spotkalem i zastanawiam sie czy w naszych autach daloby sie cos odczytac.
sam się nad tym zastanawiałem żeby kupić sobie taki interfejs jak ELM i przejściówke, ale po napisaniu wiadomości do sprzedającego uzyskałem odp że ten interfejs nie połączy się z komputerem mojego samochodu. Zaznaczam, że nie jest to pewne na 100% i nie twierdze, nie da się tego podpiąć ale jest to jedynie informacja od oferującego. Stąd zakładam, że po co miałby ściemniać? Jeśli ktoś miałby jakieś doświadczenia z takimi interfejsami to również prosiłbym o jakieś informacje. A przejściówke gdzieś widziałem w necie na alledrogo
5. Samodiagnostyka za pomocą czytnika kodów usterek.
Samochody z systemem Honda PGM-Fi nie mają złącza szeregowego. Zatem nie jest możliwy odczyt kodów za pomocą czytnika kodów usterek.
Z manuala o diagnostyce:
http://hondy.republika.pl/samdiag.html
Szkoda, ze nie mozna polaczyc sie i odczytac parametrow silnika. W ASO laptopa podlaczano mi kiedys, wiec jednak komputer Hondy laczyl sie.
Do tego są specjalne testery które pokazują dane z czujników ale cena jest kosmos jak na możliwości.
Ktoś na forum ma taki bo był odobny temat i kolega podawał nawet linka do testera, trzeba by poszukać.
ELM to lipa!!! tylko pokazuje błędy silnika i to wszystko... poszukaj interfejsu co się nazywa HDS :)
Elm to nie lipa jak się ma auta z rodziny vag ,fiata czy niektóre francuzy - ale trzeba mieć dobre programy (a nie uniwersalne..., a co ważne trzeba się na tym znać, same błędy mało mówią - liczą się odczyty czujników ,praca podzespołów-). Problem w tym że wspaniała honda tak popierdzieliła by zrzynać z ludzi za serwis (zresztą nie tylko honda , jest parę ciężkich marek, nawet w śród instalacji lpg) - owszem jest np ten hds - ale 700zł wywalić na coś co się przyda pewnie tylko raz, bez sensu. Z drugiej str. mamy samodiagnostykę - więc po co podłączać pod komputer ? i tak komp w hondzie nie zapisuje parametrów co się działo podczas usterki - ma tylko bieżący odczyt i zapis błędów. mówiąc że to jest obd2 - wd. mnie jest to naciągane, bo już nawet w obd1 fiata jest wiele więcej możliwości. Moje zdanie jest takie , że jak ktoś nie umie zrobić samodiagnostyki - to podłanczanie pod kompa tym bardziej mu nic nie da.