Zobacz pełną wersję : Trzeszczenie prawego amortyzatora, pomocy!!!
KoszykCivic
26-07-12, 22:39
Witajcie, dzisiaj uderzyłem w krawężnik bo zlapalem poslizg.. Ale o dziwo, ani mnie nie znosi ani nic nie puka.. Ale dalej sie obawiam ze cos jest nie tak... I dodam ze zdarzylo sie to przy skreconych w lewa strone kołach, poczułem poprostu tak jakby oś sie cofnela.. jak stoje na postoju i ruszam kierwonica to slysze takie puk puk puk i nie wiem co to jest. Moze ktos z Was mial podobnie, dajcie odpowiedz bo martwie sie co z moja Hania oraz dodam ze na dołach i na nie rownej drodze prawa przednia strona trzeszczy i skrzypi i nie wiem czy to tylko amortyzator czy cos jeszcze, pomocy!!! pozdr
Cześć mogłeś uszkodzić sworzeń i on może tak trzeszczeć.
KoszykCivic
26-07-12, 22:49
ale powiem Ci że jak naciskam na amortyzator to caly jest sztywny..
Pewnie lepiej wymienić obydwa, prawda?
I jaka jest cena jednego?
MadSkillz84
26-07-12, 23:29
jak stoje na postoju i ruszam kierwonica to slysze takie puk puk puk i nie wiem co to jest.
w takim wypadku obstawiałbym maglownice,jakieś uszkodzenie na listwie.
KoszykCivic
27-07-12, 02:40
Moim zdaniem raczej to nie jest maglownica, poniewaz sprawdzalem przy duzej predkosci hamowalem ostro i nic takiego nie czulem, pozniej ostro ruszalem i tez nic nie czulem tak jak przy uderzeniu... dzisiaj jade do mechanika i wszystkiego sie dowiem..
Jeśli uderzenie było mocne to sprawdź lepiej sworzeń tak jak radzi djwafel. Miałem podobnie tyle że zniosło mnie na krawędź drogi która była cała porozp... przy krawędziach. Koło wpadło w kawał dziury i też poczułem jak by coś się cofnęło. Nic nie pukało, nie było luzów więc olałem sprawę. Tydzień później końcówka sworznia pękła w pół i koło położyło się podczas jazdy na płasko, tyle dobrze że przy 40km/h a nie 100 bo nie wiem czy bym dzisiaj pisał :)
Jak coś to:
Części za wymienienie końcówki sworznia - 55zł i ja do tego kupowałem osłonę przegubu bo ją rozwaliło za 45zł, robocizna - 60zł z tym że u mnie mechanik dojechał, obadał problem, odwiózł mnie i później jak kupiłem części przyjechał znowu i robił auto na drodze więc być może jak sam podjedziesz będzie taniej chodź myślę że tyle co zapłaciłem to i tak bardzo przyzwoita cena jak na warunki
KoszykCivic
28-07-12, 17:13
prędkość byla mala, jakies 30km/h. Byłem u mechanika i powiedział że do wymiany mam właśnie sworzeń no i najlepsze jest to że krzyknął około 200zł za robocizne z wymianą.. Właśnie oddaje moją Hanie w poniedziałek... Jak narazie to jeżdże mam nadzieje ze nie urwie mi sie nic..
200zł za wymiane sworznia ? O ja Cie ...a pozłacany ten sworzeń :p ?
MadSkillz84
28-07-12, 17:58
prędkość byla mala, jakies 30km/h. Byłem u mechanika i powiedział że do wymiany mam właśnie sworzeń no i najlepsze jest to że krzyknął około 200zł za robocizne z wymianą.. Właśnie oddaje moją Hanie w poniedziałek... Jak narazie to jeżdże mam nadzieje ze nie urwie mi sie nic..
No to ładnie , tyle to za wymiane 4 amorków sie płaci...razem ze sprężynami.
KoszykCivic
28-07-12, 18:28
bede musial z nim pogadac bo faktycznie chce za duzo, sam sworzeń kosztuje okolo 60zl i robocizna jakies 80 to daje 140zl... Moze Wy znacie gdzies tanszego mechanika w okolic warszawy, ja jestem dokladnie z Grodziska Maz..
Ehh cena kosmiczna.
Lepiej nie jeździj tylko wymień ten sworzeń. Sworzeń to ważny element zawieszenia. Cały wahacz oraz zwrotnica opierają się na sworzniu, sam sworzeń jest mocno obciążony przez masę samochodu.
Ale lepiej dać te 200 zł i mieć dobrze zrobione na tym nie warto oszczędzać.
Ja wymieniłem oby dwa sworznie tzn. z prawej lewej strony i wyszło mnie to w sumie 200 zł ale od razu hanka sie lepiej prowadzi :)
Poszukaj innego mechanika bo to jakiś absurd. Mi kolega nagrał obcego mechanika za 60pln. Przyjechał na miejsce gdzie auto mi się rozkraczyło. Podwiózł mnie do domu, wrócił do siebie a później jak kupiłem części znowu tam pojechał. wymontował pół ośkę i pojechał zaś na warsztat bo potrzebna była prasa do usadzenia go więc później zaś tam wracał... Tą robotę da się zrobić tylko w 1 sposób więc wolałbym zamiast za chwile roboty mechanika wybulić za części lepszej jakości a dać do innego bo przegięcie z tą stawką według mnie
Po co wymieniać obydwa od razu ? To zdzieranie kasy przez mechaników. Jeśli jest w dobrym stanie to nie ma co go ruszać. To jak wymienić dobry akumulator z myślą że przecież kiedyś i tak padnie :)
NO ja miałem taki problem że pierwszy strasznie skrzypiał aż się laski oglądały jak za S 2000 a nie za 6 genem a drugi po jakimś pół roku zaczął skrzypieć i kierownica miała problem z wróceniem do jady w linii prostej tj. po wyjściu z zakrętu auto dalej minimalnie skręcało . Po wymianie drugiego sworznia auto jeździ samo prosto :)
KoszykCivic
05-08-12, 12:42
Jednak to były 2 sworznie i skasował mnie na 200zł.. :D nie ma tragedii :)
misiekbydgoszcz
05-08-12, 13:31
Ja za dwa sworznie górne zapłaciłe z obu stron 160 zł