PDA

Zobacz pełną wersję : Rozładowująca się Honda

kermit01
20-07-12, 20:51
cześć,

w lipcu 2011 zakupiłem Hondę 1,6 3d rocznik 2004 z przebiegiem 55 000. Po około 6 miesiącach padł akumulator( był od nowości więc miał już prawo). Zakupiłem więc nowy. Po ok. 3 miesiącach użytkowania, znów pojawił się problem z odpaleniem, spowodowany rozładowaniem aku. Po dosyć krótkim ( a może i nie) ładowaniu ( ok. 10h ) zamontowałem ponownie akumulator do samochodu. Pojeździł około miesiąca. Na początku, opierając się na opinii znajomych, że akumulator jest wadliwy postanowiłem go wymienić. W serwisie jednak poradzono mi, żebym kupił najpierw nowy prostownik, bo wadliwy akumulator to jednak stosunkowo rzadka sprawa.

Tak też zrobiłem. Po blisko 20h ładowania, udało się naładować aku do końca ( poprzednio tego nie uczyniłem). Jak narazie, po 2 dniach jest wszystko ok. Zastanawia mnie tylko co może być przyczyną takiego rozładowania...

A teraz kilka faktów:
Ładowanie postojowe( na wyłączonym silniki) - 12,6
Ładowanie przy odpalonym silniku - 14,6
Ładowanie przy odpalonym silniku + światła długie+ Klima + awaryjne - 14,3
Pobór prądu - 0,01
więc wydaje się ok...

Jeżdżę stosunkowo rzadko - 2-3 razy w tygodniu po około 15 km - czy to może być przyczyną rozładowań?

Yotomeczek86
21-07-12, 00:30
Alarm :) U mojego ojczyma w Fabii co prawda było to samo, wszystko sprawne ale jak samochód postał to siadał aku - u niego alarm był winowajcą.

seyren
21-07-12, 01:24
Jakie radio? Odlacz je i sprawdz czy bedzie nadal sie rozladowywac.

kermit01
21-07-12, 10:27
no tak ale sprawdziłem pobór prądu jak wyżej i wydaje się ok. Radio jest fabryczne.

przy sprawdzaniu kierowałem się tym artykułem: http://www.auto-swiat.pl/1-gdzie-zgnial-prad-szukamy-przyczyn-rozladowania-akumulatora-100
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, w tym artykule jak również w innych w necie ( np tu http://forum.vw-passat.pl/threads/48691-Jak-zmierzyc-pomiar-pradu-samochodu-na-postoju ) wszędzie jest napisane aby zdjąć klemę "-" z aku a następnie podłączyć się pod ten "-" a drugim pod zdjętą klemę. Zastanawia mnie tylko jak to działa, skoro przecież jak zdejmujemy klemę to nic w samochodzie co jest na prąd przecież nie działa i wiadomo, że nic prądu nie pobiera..chyba, że się myle?

Banehallow
21-07-12, 13:15
Miałem podobny problem. I tak samo wymieniłem aku na nowy, i znowu sie rozladowal.
Przypomnialem sobie ze wszystko bylo ok, do czas az nie podlaczylem swiatelka w bagazniku (po zakupie auta kabel byl odczepiony, ale na poczatku sie tym nie przejmowalem).
Tonacy brzytwy sie chwyta, wiec wyciagnalem zarowke i ku mojemu zdziwieniu aku juz nie padl. Slyszalem, ze ponoc ta zarowa(instalacja) wariuje i dziala czasem odwrotnie, czyli po otworzeniu klapy gasnie, byc moze prawda.

kermit01
21-07-12, 13:58
Dzięki, sprawdzę :)

mbS600
21-07-12, 14:20
Mam podobny problem - u mnie wina chyba leży po stronie prądu ładowania powinien on być w granicach 13,9-14,5V.
Chyba silnik chodzi, ale światła, nawiewy itp. są wyłączone mam 13,9V, przy max. obciążeniu jest 13,2V gdzie szukać przyczyny?

mloodzian
21-07-12, 23:04
regulator napięcia w alternatorze

piter7766
21-07-12, 23:50
wszędzie jest napisane aby zdjąć klemę "-" z aku a następnie podłączyć się pod ten "-" a drugim pod zdjętą klemę. Zastanawia mnie tylko jak to działa, skoro przecież jak zdejmujemy klemę to nic w samochodzie co jest na prąd przecież nie działa i wiadomo, że nic prądu nie pobiera..chyba, że się myle?
Dobrze piszą ,jak odłączysz klemę od akumulatora to podłączasz miernik ustawiony na mierzenie prądu (amperomierz) szeregowo,czyli; do zdjętej klemy (jedna końcówka)i do kołka akumulatora(druga końcówka miernika).Przez amperomierz zamyka się obwód i można mierzyć pobór prądu.Tylko wszystko powyłączaj przedtem bo swajczyć można bezpiecznik w mierniku.

kermit01
22-07-12, 10:19
no tak, ale skoro mam wyłączone wszystkie urządzenia(alarm, światła itp) to w jaki sposób mierzy czy ubywa prąd?

Krzysztof1969
22-07-12, 10:23
Ale jak połozysz siedzenie na zamknietym bagażniku to widzisz czy się świeci nie? Ja w zimę nie włączam alarmu zamykam auto z kluczyka. Aku jeśli się da czyli jak ma korki trzeba sprawdzać aerometrem wtedy dopiero ma się pewność że jest naładowany.

mloodzian
22-07-12, 11:47
jak coś pobiera prąd np. alarm albo radio albo inne gadżety elktryczne to mierniki Ci to pokarze że jest pobór prądu i dlatego rozładowuje Ci się akumulator proste i logiczne. Zresztą zawsze coś pobiera prąd z akku bo elektryka jest jak tv na stand by jak masz wyłączony silnik ale to jest znikomy pobór tylko po to aby utrzymać w pamięci wszystko

kermit01
22-07-12, 13:22
Światło się nie świeci więc to chyba nie to. Wcześniej pisaliście, że ma być wszystko wyłączone przy pomiarze ..to jak ma mierzyć jak mam wszystko wyłączone...?

piter7766
22-07-12, 21:11
Jak zostawiasz auto na noc to wszystko włączasz??

kermit01
22-07-12, 22:11
nie, ale włączam np. alarm który rozumiem przy pomiarze ma być wyłączony?

mloodzian
22-07-12, 23:27
zmierz tak i tak poprostu możliwa jest też taka opcja że ten alarm pobiera Ci zbyt dużo prądu jak jest włączony niż powinien i dlatego Ci rozładowuje akku

kermit01
23-07-12, 20:21
Panowie, z włączonym alarmem ( a właściwie to chyba tylko immobilajzerem bo nie da się mieć włączonego alarmu i podniesionej klapy od silnika - przynajmniej u mnie ) prąd żre 0,07 - to chyba dobry wynik?

kamilen
24-07-12, 09:48
To tyle co nic, ale podciągnij sobie jakieś kable pod maskę i ją zamknij. Włącz alarm i sprawdź bo bez tego się nie dowiesz czy to może być alarm.

piter7766
24-07-12, 17:10
bo nie da się mieć włączonego alarmu i podniesionej klapy od silnika
Da się,wystarczy przy podniesionej masce np.śrubokrętem zatrzasnąć zamek (w zamku jest krańcówka od alarmu)

mloodzian
24-07-12, 21:03
dokładnie jak piter7766, mówi ja nie wiem z kąd wy się urwaliście ojejeje

kermit01
25-07-12, 17:15
dokładnie jak piter7766, mówi ja nie wiem z kąd wy się urwaliście ojejeje

a to ciekawe ;) a czy możliwe jest że on się po prostu rozładowuje bo za mało jeżdzę a jak już jeżdzę to za krótko?

kermit01
25-07-12, 18:49
a może jakaś wizualizacja bo nie do końca kminie gdzie niby miałbym ten śrubokręt włożyć ;)

Edit: ok znalazłem, testuje waszą cierpliwość :)

piter7766
25-07-12, 20:01
Ja się poddaje:rolleyes: