PDA

Zobacz pełną wersję : przestała zapalać

slowhand
12-07-12, 13:05
Przeniosłem do właściwego działu.

Witam
Dwa tygodnie temu mechanik wymienil przewody paliwowe ,po naprawie zdarzylo sie ze dwa razy podczas przeciagania biegow tak jakby odcielo paliwo na sekunde mysle sobie ze moze coos tam musi przedmuchac czy cus.Wczoraj depnalem do konca obrotow odcielo i zgasla calkiem,po chwili udalo sie odpalic i znowu dla testu wcisnalem gaz do odciecia i ponownie jakby odciela paliwo i zdechla,teraz juz nie odpala.Pompe slychac,przekazniki slychac,odkrecalem przewod wchodzocy i wychodzacy z filtra paliwa , pompa pomuje paliwo leci.Nie wiem czy moze miec to zwiazek z wymiana przewodow ,czy to tylko zbieg okolicznosci.Check gasnie prawidlowo,ale po sprawdzeniu sa bledy 18 i 54.
Prosze kolegow o rady.
Pozdrawiam
Civic 1.4is 3d

koubuz
12-07-12, 20:12
Ja bym zaczal od sprawdzenia czy jest iskra na swiecach.

slowhand
12-07-12, 20:21
Dzisiaj sprawdzałem ciśnienie pompy i po odkreceniu przewodu od listwy wtryskowej i przekreceniu kluczyka paliwo jedynie się wylewało bez fontanny,czy tak ma być? bo słyszałem że ostro tryskac.

rooter666
12-07-12, 20:54
to teraz odkręć przed filtrem paliwa, może jest zapchany, ciśnienie powinno być spore ;)

slowhand
12-07-12, 21:13
sprawdzałem też pod filtrem na tej metalowej rurce i tez tyle ze leciało bez paliwo-trysków:)

slowhand
18-07-12, 20:40
wracając do tematu , problem tkwi w aparacie zapłonowym po uderzeniu reka w kopułke odpalił,słychac piski z aparatu zapłonowego tak jak by sie zacierał,blokował na chwile i po puknieciu odblokowywał się na chwile.W zimę zmieniałem kopułkę i palec.Co to może być? jest tam jakieś łożysko?

jacek_bp
18-07-12, 21:24
Jest, i pewnie się zatarło. Jak możesz odkręć aparat i spróbuj pokręcić, jak ciężko się kręci to masz odpowiedź. Na wszelki wypadek gdybyś nie znalazł wymiarów to: NACHI wymiary 12,5x8x28.

Olo.rr
18-07-12, 22:43
Czy ten pisk jest podobny np. do pisku paska od alternatora? Bo ostatnio coś mi zapiszczało, a paski nowe i zgłupiałem.

slowhand
18-07-12, 22:56
Jest to takie popiskiwanie przy wysprzeglaniu,puszczaniu gazu

slowhand
24-07-12, 07:17
wyjąłem aparat ,sprawdziłem wszystko lekko chodzi nic nie blokuje,przeczyściłem styki i zamontowałem,dzisiaj jadąc rano do pracy znowu odcieło prąd na jekieś 0,5 sek ,obroty zaczeły spadac ale nie zgasł.Tak się zastanawiam może kupić jakiś apratat używke z allegro a może coś tam w środku wymienić?proszę o rady

Evan1982
24-07-12, 08:25
Wymiana łożyska wyniesie Cię dużo taniej. Ja dawno temu zignorowałem ten objaw aż łożysko się posypało i kosztowało mnie to nowy aparat + przerzucanie samochodu od jednego magika do drugiego. Wszyscy wzięli kasę i żaden nic nie zrobił :P
Wg mnie nowe łożysko załatwi sprawę, koniec końców masz już nową kopułkę i palec.

slowhand
24-07-12, 08:42
no tak, ale łożysko wydaje się sprawne, chodzi lekko bez oporów

Evan1982
24-07-12, 14:39
Może prościej. Pożycz aparat jak masz od kogo, a swój rozbierz i dokładnie obejrzyj. Jeżeli na łożysku będzie luz to jesteś jakieś 200 zł do przodu na samym aparacie ;)