PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z silnikiem d16z2 na osprzęce od d15b6 // remont

krzysiek508
09-07-12, 22:39
Witam wszystkich, jestem nowy tutaj i mam nadzieje ze otrzymam pomoc od Was :)

Mam problem z moją hondą, mam ją od marca troche bierze olej i postanowiłem wymienić pierscienie uszczelki i taki tam pierdoły.

Byłem przekonany ze mam standardowo d15b6, a okazało sie ze na karterze jest napis d16z2. Pierwsze co mi przyszło na myśl ze kolektor ssacy jest nie taki jaki byc powinien. Bo przecież d16z2 ma inne wtryski ( niż na zdjęciach poniżej ).

Zastanawia mnie to jak ktoś włożył ten 1,6 na osprzecie 1,5 ?

Nie wiem teraz czy zmieniać te wtryski czy nie ?

Acha, i jeszcze druga sprawa :

Co trzeba wymienić jeśli bierze olej ? bo myslałem nad pierscieniami, uszczelka pod głowice i uszczelniacze zaworów. Co jeszcze można by wymienić ?

Wrzucam zdjęcia tego " czegoś " :D co aktualnie siedzi pod maską :)

Zdjęcia (http://pokazywarka.pl/1gvvwv/)

Przepraszam jeśli coś pokręciłem, jestem laikiem narazie w silnikach hondy.
Pozdrawiam :)

Yotomeczek86
09-07-12, 23:31
Wygląda to właśnie na takie coś co piszesz - blok D16Z2 a reszta od D15B2 czyli mono wtrysk. Żeby wyremontować silnik potrzebujesz : pierścienie, uszczelniacze zaworów, uszczelka pod głowice, uszczelka pod miskę, uszczelki wału korbowego i wałka rozrządu. Do tego planowanie głowicy, sprawdzenie jej na szczelność, bo jak nie jest szczelna to kupa - pewnie wymiana prowadnic zaworów. Rozrząd nowy też by się przydało kupić, sprzęgło nowe lub regenracja.... Bez 2 tyś nie masz co nawet zaczynać.

Jest taki dział dla świeżaków - przywitaj się .

krzysiek508
10-07-12, 00:02
Ok dziękuję Ci za odpowiedz :) pomogłeś ;)

a mam jeszcze pytanie jak to ogarnąć, żeby był multi wtrysk ? co kupić jak zamontować ?

krzysiek508
11-07-12, 17:31
odświeżam pytanie :)

81saren
12-07-12, 00:17
Ale ulep . Prawdopodobnie komus wczesniej padla seryjna B2 ka , kupil slupek d16z2 i hop... na osprzecie z d15b2 , ciekawe jakie jest AFR...

PS . zmien miske Oleju niebawem cynamon zje ja na wylot..

zmiana wtryskow , tak + komputer + ssak i wiazka , wtedy bedziesz mial OBD1 i zacznie lepiej smigac.