Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakłócenia CB i nie tylko

driven1
12-08-07, 16:25
Pomóżcie.
Podłączyłem CB do ciffa, i po włączeniu silnika są szumy takie jak to przeważnie na wzmacniaczach czy radiach. Tylko że do wzmachola podłączyłem filter przeciwzakłóceniowy i szumy zniknęły.

Problem tkwi w tym że radio jest podłączone pod zapalniczke, próbowałem bezpośrednio pod aku, próbowałem z filtrem, nawet pod kabeli od radia... i nic.Szumy jak były tak są.

CB jest dobre, mam dodatkową funkcję - przełącznik który redukuje szumy z silnika (alternatora)...no i redukuje ale o małą skalę.

Czy jest jakieś miejsce do którego mogę przyczepić zasilanie radujka??

Mordziaty
12-08-07, 17:07
musisz założyć filtr na alternator i cewkę wtedy będzie dobrze. dużym problemem są też przetwornice ksenonowe (jeśli masz)

driven1
12-08-07, 21:16
ale jak to założyć i w którym miejscu, jak masz jakieś fotki to podeślij proszę, bo nie bardzo wiem jak to zrobić.
no i oczywiście jaki filtr i jaką cewkę?

maro25w
15-08-07, 12:45
Kolego a jaki filtr stosowałeś?Wpisz sobie na allegro filtr cb.Podpiecie filtru jest bardzo proste.Pozdrawiam

BARTAS998
27-12-07, 18:52
odświeże temat. Stwierdzam że Honda jest naprawde kartonowa. do szalu doprowadzaja mnie te szumy jak silnik pracuje. CB jest podpiete na krotko do aku.

skolopendra
27-12-07, 19:42
do szalu doprowadzaja mnie te szumy jak silnik pracuje. CB jest podpiete na krotko do aku

a kto to podpina urządzenia elektroniczne w ten sposób ....................... :bicie:

Wpisz sobie na allegro filtr cb.Podpiecie filtru jest bardzo proste

coala_16
27-12-07, 23:20
według mnie te całe filtry to jeden wielki złom.
Próbowałem różnych rozwiązań - mam przetwornice xenonowe które zakłócają CB w pełnej skali. Próbowałem nawet zrobić ekranowanie z ferrytu nawiniętego na kable itp. Troche pomogło ale cudów nie ma.
Tylko że jak odłączyłem xenon było cichutko i idealnie, tylko przy wycieraczkach było słychać prace silniczka w radiu - więc może antena zbiera Ci zakłócenia? Na jaki SWR ją zestroiłeś? No i jaka to antena, bo jak ta z allegro za 30zł to masz przyczynę.
ajpierw miałem Cobre 4DX - nie dało się korzystać z CB, potem miałem Unidena 510XL było lepiej (wbudowany ANL), potem jak zakupiłem Presidenta Johny 2 to bajka - cichutko i zero zakłóceń. Ale tak jak mówię to tylko przez nie-ekranowany xenon. Miałem podpięte wszystko do gn. zapalniczki.

BARTAS998
28-12-07, 11:05
Podpinam na krotko do aku zeby ominac cala instalacje! oczywiscie przez bezpiecznik. Radyjko to President Johnny II antena midland

skolopendra
28-12-07, 18:59
według mnie te całe filtry to jeden wielki złom.
Próbowałem różnych rozwiązań - mam przetwornice xenonowe które zakłócają CB w pełnej skali.

zakłócają bo muszą zakłócać ;)

filtr jest po to aby odfiltrować stałe składowe w zasilaniu :agent:

a nie fale radiowe generowane przez przetworniki wysokiego napięcia :/

ppm702
30-12-07, 19:08
to teraz jeszcze jedno pytanie - jaka antena i którędy poprowadzony kabel... Zakłócenia mogą się indukować nie tylko na zasilaniu

cisek222
28-01-08, 16:31
oczywiście wiele zależy od antenki i sposobu jej mocowania!! Niema porównania magnes do uchwytu a nawet wiercenia!
SWR musi grać to podstawa!!! proponuje również daleko montować od radia samochodowego wbrew pozorom też pole wytwarza! a jakie to radyjko?