Zobacz pełną wersję : Zakłócenia CB i nie tylko
Pomóżcie.
Podłączyłem CB do ciffa, i po włączeniu silnika są szumy takie jak to przeważnie na wzmacniaczach czy radiach. Tylko że do wzmachola podłączyłem filter przeciwzakłóceniowy i szumy zniknęły.
Problem tkwi w tym że radio jest podłączone pod zapalniczke, próbowałem bezpośrednio pod aku, próbowałem z filtrem, nawet pod kabeli od radia... i nic.Szumy jak były tak są.
CB jest dobre, mam dodatkową funkcję - przełącznik który redukuje szumy z silnika (alternatora)...no i redukuje ale o małą skalę.
Czy jest jakieś miejsce do którego mogę przyczepić zasilanie radujka??
musisz założyć filtr na alternator i cewkę wtedy będzie dobrze. dużym problemem są też przetwornice ksenonowe (jeśli masz)
ale jak to założyć i w którym miejscu, jak masz jakieś fotki to podeślij proszę, bo nie bardzo wiem jak to zrobić.
no i oczywiście jaki filtr i jaką cewkę?
Kolego a jaki filtr stosowałeś?Wpisz sobie na allegro filtr cb.Podpiecie filtru jest bardzo proste.Pozdrawiam
odświeże temat. Stwierdzam że Honda jest naprawde kartonowa. do szalu doprowadzaja mnie te szumy jak silnik pracuje. CB jest podpiete na krotko do aku.
skolopendra
27-12-07, 19:42
do szalu doprowadzaja mnie te szumy jak silnik pracuje. CB jest podpiete na krotko do aku
a kto to podpina urządzenia elektroniczne w ten sposób ....................... :bicie:
Wpisz sobie na allegro filtr cb.Podpiecie filtru jest bardzo proste
według mnie te całe filtry to jeden wielki złom.
Próbowałem różnych rozwiązań - mam przetwornice xenonowe które zakłócają CB w pełnej skali. Próbowałem nawet zrobić ekranowanie z ferrytu nawiniętego na kable itp. Troche pomogło ale cudów nie ma.
Tylko że jak odłączyłem xenon było cichutko i idealnie, tylko przy wycieraczkach było słychać prace silniczka w radiu - więc może antena zbiera Ci zakłócenia? Na jaki SWR ją zestroiłeś? No i jaka to antena, bo jak ta z allegro za 30zł to masz przyczynę.
ajpierw miałem Cobre 4DX - nie dało się korzystać z CB, potem miałem Unidena 510XL było lepiej (wbudowany ANL), potem jak zakupiłem Presidenta Johny 2 to bajka - cichutko i zero zakłóceń. Ale tak jak mówię to tylko przez nie-ekranowany xenon. Miałem podpięte wszystko do gn. zapalniczki.
Podpinam na krotko do aku zeby ominac cala instalacje! oczywiscie przez bezpiecznik. Radyjko to President Johnny II antena midland
skolopendra
28-12-07, 18:59
według mnie te całe filtry to jeden wielki złom.
Próbowałem różnych rozwiązań - mam przetwornice xenonowe które zakłócają CB w pełnej skali.
zakłócają bo muszą zakłócać ;)
filtr jest po to aby odfiltrować stałe składowe w zasilaniu :agent:
a nie fale radiowe generowane przez przetworniki wysokiego napięcia :/
to teraz jeszcze jedno pytanie - jaka antena i którędy poprowadzony kabel... Zakłócenia mogą się indukować nie tylko na zasilaniu
oczywiście wiele zależy od antenki i sposobu jej mocowania!! Niema porównania magnes do uchwytu a nawet wiercenia!
SWR musi grać to podstawa!!! proponuje również daleko montować od radia samochodowego wbrew pozorom też pole wytwarza! a jakie to radyjko?