PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny szum/tarcie w czasie jazdy.

obeny
12-08-07, 09:40
Witam, dopiero co nabylem Civke i powoli eliminuje problemy, ktore jej doskwieraja, na razie chce miec sprawne, przetestowane autko, potem przyjdzie czas na mody :>

Martwi mnie cos takiego, ze jak jade to z (chyba) przedniej osi slychac taki szum/chrobot/tarcie. Nasila sie ono miedzy 60 a 80 km/h i slabnie powyzej 80ki, zas po 100wce znow staje sie glosniejsze. Nie wiem co to moze byc, raczej nie jest zwiazane z przenoszeniem momentu na kola, bo wysprzeglanie nie wplywa na ten dzwiek. Ow glos sie nasila takze jak wjezdzam w koleiny, albo ostrzej hamuje. Mam kapcie 195, felga 16", ale to chyba nie powod by to az taki halas generowalo, prawda?

Gdzie szukac przyczyny i czym sie zainteresowac?

Pozdrawiam,
OBenY

KiTT
12-08-07, 09:48
na prostych czy skreconych kolach? jak na skreconych to przegub. jak na prostych i przy delikatnych ruchach kierownicy szumi to lozysko, nic innego mi do glowy nie przychodzi.

obeny
12-08-07, 10:22
na prostych, ale to nie szumi, to buczy... czuc lekkie wibracje na kierownicy

KiTT
12-08-07, 10:56
obstawiam lozysko. daj auto na podnosnik i pokrec kazdym kolem pokolei jak ktores bedzie ci "jeczec" tzn ze lozysko do wymiany

obeny
12-08-07, 16:03
dobra, nie pozostaje nic innego, jak sprawdzic to, co radzisz, dzieki za sugestie.

Bassmaster
12-08-07, 18:31
Ja bym jeszcze sprawdził i przeczyścił zaciski z przodu, bywa że któraś szpilka jest zardzewiała i się zapieka, wtedy klocek cały czas jedną stroną trze o tarczę.
Tłoczek też wypadałoby pilnikiem przeszlifować (chodzi o jego wystającą część, na którą nakłada się tą okrągłą blaszkę, powinna być równa a często tam właśnie rdzewieje).

Malik
12-08-07, 19:59
Ja też mam jakis szum w kołach. Ale to jest taki głuchy szum jakby poccodzący od tarcz hamulcowych (miałem juz rozwalone łożyska przy maluchu i golfie i wiem jaki dzwiek wydają).
Koła obracaja mi sie swobodnie.
Wydaje mi sie ,że w moim przypadku to sa mocno zjechane tarcze. Tam gdzie klocki pracują są wyżłobione "korytka" głebokości ok 3mm. Na obwodzie tarczy powstały takie ranty i chyba o nie trą brzegi klocków. Domyslam sie że oryginalne tarcze są idealnie płaskie

KiTT
13-08-07, 09:18
nie sa idealnie plaskie :) zawsze sie tak tarcze sceieraja bo klocki nie dociskaja jej na calej powierzchni , te szumy co mowisz to moga byc zwykle tzw. opory tarcia :)

Malik
13-08-07, 18:35
Jeżdze na oponach Fulda (letnich) niektórzy twierdzą ,że sa one głośne

KiTT
13-08-07, 19:36
to fakt, efekt szumow i glosnosci zaelzy tez od wyczulenia naszego sluchu czasem sobie cosa wkrecamy ;)

obeny
16-08-07, 19:04
Tez jezdze na oponach letnich Fulda, tarcze mam faktycznie mocno "przeorane", klocki prawie gole, bo jak na ABS, to to autko hamuje "niewesolo", ale juz sie nastawiam na wymiane, tylko skoncze sie pierniczyc z rejestracja...

KiTT
16-08-07, 21:10
to jak juz rozbierasz cale hamulce to przeczysc zaciski i zmien plyn hamulcowy :) jak jzu cos robic to do konca :)

smar
24-11-07, 16:26
na prostych czy skreconych kolach? jak na skreconych to przegub. chcę się tylko upewnić - dziś porobiłem sobie kółeczka na parkingu. Zarówno przy skręconej w jedną, jak i w drugą stronę kierownicy słychać tarcie, ale nie jednostajne (przerywane). Czy to definitywnie przeguby czy może np. kwestia opon zimowych (mam większe niż standard 185/70/14)?

KiTT
24-11-07, 18:33
hmm wysoki profil, skrec na maxa kola i zobacz reka czy nie ociera,
ale mysle ze to raczej przegub a on cykliczne stuka jakby uderzenie metal o metal a nie trze, slychac takie "terkotanie"

markom13
24-11-07, 19:18
A mi przychodzi do głowy jeszcze wyząbkowanie opony.Tez kiedys wszyscy krzyczeli ,łożysko,przegub a tu lipa .... Opona... Ale nie słysze,nie widzę to sie nie wypowiem na 100%

:d

qba1983
24-11-07, 20:48
przeguby to typowe grzechotanie

saib
25-11-07, 16:35
Opony nie za duże. Mam zimówki w takim samym rozmiarze i są ok.
Miałem podobny problem do opisywanego przez Ciebie i to był przegub, co zresztą sugerowali już koledzy wyżej.

Pozdrawiam.

sajmon71
29-11-07, 18:05
Wydaje mi sie ,że w moim przypadku to sa mocno zjechane tarcze. Tam gdzie klocki pracują są wyżłobione "korytka" głebokości ok 3mm. Na obwodzie tarczy powstały takie ranty i chyba o nie trą brzegi klocków. Domyslam sie że oryginalne tarcze są idealnie płaskie
tez mojej hondzie to doskwiera i mam ja od tygodnia mechanik powiedział mi przy przeglądzie jak ją kupowałem ze na tarczach są juz dość głebokie rowki
takze widze ze odpowiedz juz znalazłem

przy okazji jakie tarcze i kolcki polecacie ?? no i jaki jest ich koszt ?

qba1983
01-12-07, 17:29
przy okazji jakie tarcze i kolcki polecacie ?? no i jaki jest ich koszt ?
kolego jestes z nami 3 dzien i masz juz 19 postow, mam pytanko... idziesz na ilosc ??
zaczym zapytasz poszukaj, bo wiekszosc tematow i pytan jest na forum, nie rob smietnika.

troche skromnosci, ja jak wszedlem na forum , to wypowiedzialem sie chyab po miesiacu... bo na wiekszosc pytan znalazlem odpowiedz

sajmon71
01-12-07, 17:33
kolego jestes z nami 3 dzien i masz juz 19 postow, mam pytanko... idziesz na ilosc ??
jak czegos nie wiem to pytam.. i nie ide na ilość z tego co zauważyłem nie ma pod avatarem liczby postów, rownież nie spamuje a jak pisze posty to tylko i wylącznie dotyczące tematu ...
jak tak mnie skrupulatnie rozliczasz to pokaż gdzie nagiąłem regulamin ( oprocz tego ze przy okazji sie zapytałem o tarcze ) jak gdzies nagiąłem regulamin to prosze Admina o ostrzeżenie dla mnie..

troche skromnosci, ja jak wszedlem na forum , to wypowiedzialem sie chyab po miesiacu...
a co to ma do rzeczy ?? czy ktoś jest od miesiąca czy od 3 dni.. ? nie zakładam nowych tematów, nie robie smietnika.. wiec o co ci chodzi ?? jakiś kompleks.. nie chce sie tu kłocić bo nie temu słuzy forum prawda?? ale nie rozumiem dlaczego tak skrupulatnie mnie rozliczasz z ilosci postów..

przyznaje sie ze zapytałem sie przy okazji o tarcze jakie na wiosne wsadzić do mojej ostatnio kupionej hondy.. temat o tarczach i o klockach juz znalazłem. ale musze sie przebić przez kilkanascie stron spamu zanim odnajde to czego szukam...

qba1983
01-12-07, 17:40
no i wlasnie o to chodzi ze dodajesz kolejny spam, i znow jakis nowy kolega bedzie zadawal pytania, bo nie bedzie mu sie chcialo poszukac.

jak czegos nie wiem to pytam.
co to ma do rzeczy ?? czy ktoś jest od miesiąca czy od 3 dni.. ?
o to mi chodzi zebys nie pytal, tylko szukal. a moje porownanie do czasu spedzenia na tym forum tyczy sie tego ze nie wieze ze przez te 3 dni przejzales forum.

i uwierz mi ze nie chce sie klucic, i nie gniewaj sie na mnie, ale chodzi mi o to ze co jakis czas dochodzi do nas ktos i ... wszedzie go pelno(mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi)

jeszcze raz - nie gniewaj sie, tylko czytaj :piwo2:

Gruszka
01-12-07, 17:43
Prosze nie robic OT w tym temacie. :agent: