Zobacz pełną wersję : Civic Coupe 95r.- Problem z szyberdachem
Witam
Mam problem z szyberdachem w swoim Coupe 95r., ciężko chodzi, zacina się, czasami trzeba mu pomóc ręką, ostatnio nawet nie chce w ogóle chodzić i po prawej stronie nie chce się domknąć, z lewej strony dobrze dolega. Stawiałem na krzywą prowadnice, ale dokładnie nie wiem przez co to może być. I ogólnie jak się dostać, żeby szyberdach zdjąć? Trzeba podsufitkę zdejmować?
Camellia Racing
18-06-12, 09:13
Wyciągasz tylną kanapę, rozkręcasz z tyłu boczki dolne potem górne, wyciągasz podsufitke i masz dostęp do śrub mocujących szyber.
Przy otwartym masz na szynach widoczne dwie długie ale cienkie sprężynki czy tylko z jednej strony ?
Są po obu stronach dwie cienkie sprężyny. Zdjąłem podsufitke, mam już dostęp do śrub. I teraz pytanie, do tego mechanizmu idą 2 gumowe węże, jak je odepnę to wyleje się jakiś płyn czy po prostu jest tam powietrze?
Edit:
Dobra ogarnąłem, że te węże to jest odpływ wody. Jak rozbiorę całość to zdam relacje co i jak z tymi prowadnicami.
gorzkimaster
18-06-12, 21:41
polecam posmarowac uszczelke silikonowym smarem w sprayu u mnie problem rozwiązany - po deszczu nie chciał mi sie otwierac szyberdach tez musiałem mu pomagac to jest najprostrze rozwiązanie moim zdaniem a jak nie to wymiana uszczelki do prowadnic dostan sie w ostatnecznosci takie jest moje zdanie pozdrawiam :)
Camellia Racing
18-06-12, 22:36
Ja u siebie miałem taki problem że przy otwieraniu musiałem choćby małym palcem podeprzeć go żeby równo szedł :P
U mnie właśnie bardzo krzywo idzie i blokuje się o coś. Walczyliśmy z tym z ojcem z 2 godziny i nic się nie poprawiło. Oddamy do jakiegoś serwisu bo już nie mamy do tego siły.
Camellia Racing
19-06-12, 04:03
W serwisie wyjdzie drogo. Lepiej napisz do tygryska czy nie ma szyberdachu na opchnięcie.
300 PLN plus minus i masz szyberdach. Podmieniasz i jeździsz :)
U mnie 2 lata SZYBERDACH idealnie działał "ładnie płynął" WD40 nie pomagał i inne płyny do uszczelek też nie pomagały.
Na orlenie są różne plaki ale jeden jest super nabłyszczający kosztuje około 20zł. Proponuje ten. Inaczej szyberdach będzie się zacinać obojętnie czym innym posmarujemy(moge tu dać zdjęcie tego plaku).
Dzisiaj już bardziej się zacina i słychać jak silniczek czasem "chrząka".
U mnie 2 lata SZYBERDACH idealnie działał "ładnie płynął" WD40 nie pomagał i inne płyny do uszczelek też nie pomagały.
o ratunku...
Wd nie służy do smarowania takich rzeczy
w wypadku uszczelek gumowych do smarownaia najlepiej posłuzy sylikon w spray bo nie jest tłusty i nie łapie syfu
Na dniach spróbuje tego "silikonu w sprayu"... Dam znać czy u mnie się sprawdzi... Popytam na stacji Orlen bądź nor auto...