PDA

Zobacz pełną wersję : Podłączanie centralki pod kierunki

Metalizator
01-06-12, 14:09
Witam
Mam taki problem, kupiłem niedawno samochód MB2 i założony jest w nim alarm firmy Prestige APS400MX, moduł centralki to AS-9159
Do niedawna myślałem że jest coś źle podpięte gdyż jak zamykam/odmykam samochód zamiast kierunków świecą się postojówki.
Poczytałem trochę na necie i okazało się że wszystko jest w porządku bo w tych modelach alarmu nie ma wyjścia dwóch przewodów na kierunki tylko jest jeden przewód na światła postojowe.
Szperając dalej dowiedziałem się że można sobie przerobić taką instalację wpinając 2 diody na ten przewód i podłączyć do przewodu kierunkowskazów.
Moje pytanie brzmi, jakie mocne mają być te diody oraz czy nie można było by podpiąć jednej takiej diody tylko mocniejszej i wpiąć pod światła awaryjne?
Pzdrawiam;)

SorryAleNiChu
01-06-12, 14:39
podpinasz się pod dwa przewody lewa i prawa strona

DIODA (http://stig.pl/produkty.php?id_produktu=137&id=114#dol)

Metalizator
01-06-12, 14:57
Rozumiem, czyli pod awaryjne nie można. Mówisz że 5A wystarczy? Bo ja wyczytałem gdzieś na forum że dobrze by było jak będą mocniejsze przynajmniej 10A

SorryAleNiChu
01-06-12, 15:16
Powinno wystarczyć. Dla pewności możesz sobie policzyć/zmierzyć jaki będzie prąd płynął w obwodzie. Możesz podpiąć się pod awaryjne, ale to i tak są tam dwa przewody odpowiedzialne za lewą i prawą stronę.

Metalizator
01-06-12, 21:06
Dzięki Serdeczne za podpowiedź. Jak znajdę chwilę wolnego czasu będę działał.
Pozdrawiam