PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem! Immobiliser? Kluczyki? POMOCY!

Wojtek_Wojtek
29-07-07, 23:37
Wszystko zaczelo sie pieknie jakies 3 trygodnie temu... Kupilem Honde z 98, 1.4 Liftback. Dostalem trzy kluczyki, przejechalem sie 200 km i... pojechalem na wakacje. Jeden kluczyk (czarny wzialem ze soba) natomiast dwa pozostale (czerwony + czarny) zostawilem w domu. Trzeba bylo maszyne przestawic i... kolega wlozyl kluczyk czarny - silnik nie kreci.. wlozyl kluczyk czerwony... pozniej czarny... czrwony itd :bicie: ...
wrocilem z wakacji wsiadlem do samochodu, wlozylem swoj kluczyk i nic... wkladalem i krecilem wszystkim kluczykami (lacznie z czerwonym ) jak... IDIOTA :brawo2:

Rezultat:
1. Kluczyk czerwony - juz wiem ze nie powinienem go wsadzac :-)
2. 1-szy klyczyk czarny - rozrusznik nie kreci
3. 2-gi kluczyk czarny - rorusznik kreci ale somochod nie startuje.

Odlaczylem akumulator (teraz juz wiem, ze rozprogramowalem tez komputer :-) podlaczylem i nic sie nie zmienilo. Patrz j.w.

Co sie stalo? Shit... jestem w Szwecji i nie zawloke samochodu do serwisu bo wydam na naprawe tyle co za polowe samochodu :-)

Czy cos namieszlaem z immobiliserem? Jak sprawdzic czy kluczyki sa OK? Jak sprawdzic czy to immobiliser?
KURNA! DAM RADE? Troche juz sie grzebalem w samochodach. (Sierra 2.0, Golf 3 '94) teraz japonczyk... KURNA, nie chce sie do nich zrazic :-)

POMOCY! DAJCIE SIE NACIESZYC "NOWYM AUTEM"

Wojtek

P.S. Nie mam rzadnej instrukcji do samochodu a co to jest taki maly prostokatny przelacznik po levej strnie kierowcy? Taki waski... jakies 0.5 cm na 3 cm.

skolopendra
30-07-07, 19:26
2-gi kluczyk czarny - rorusznik kreci ale somochod nie startuje.

jak rozrusznik kręci, czyli immo startuje
wiec przyczyna już leży gdzie indziej

Wojtek_Wojtek
30-07-07, 19:46
Tak, ale dziwne jest bo jak wsadze pierwszy czarny kluczyk, lampka immobilisera zaczyna zaczyna mrygac i nie gasnie (co wskazuje na immo) a przy drugim lampka gasnie, rozrusznik kreci ale nie pali samochod. Shit!

Mozna jakosc obejsc immobiliser???

Podobno przy grzebaniu czerwonym kluczykiem moze pasc modul immobilisera tak powiedzieli mi dzis w Hondzie. skolopendra,

skolopendra
30-07-07, 19:52
Mozna jakosc obejsc immobiliser???

nie........chyba ze zmienisz komputer :d

rozrusznik kreci ale nie pali samochod. Shit!

a przekaźnik pompy palia załącza sie ,paliwo w baku jest,iskra na świecach?? :agent:

było :szukaj:

Wojtek_Wojtek
04-08-07, 10:53
No, skonczylo sie na serwisie. Pomoimo tego, ze kotrolka immobilizera gasla i rozrusznik krecil samochodu nie dalo sie odpalic. W serwisie powiedzieli mi ze po wlozeniu tego czerwonego kluczyka samochod byl w stanie oczekiwania na ponowne "zaprogramowanie" :-) KOSZT: 250zl w serwisie Hondy w Szwecji...
Dzieki za pomoc. Ide pojezdzic.

Sławek
04-08-07, 14:11
jak rozrusznik kręci, czyli immo startuje
Tak dla jasności- immobilizer nie ma nic wspólnego z rozrusznikiem, dając kluczyk bez immo rozrusznik będzie kręcił, ale auto nie zapali, bo rozłączany jest inny obwód ( z reguły coś z zapłonem).

emg
04-08-07, 19:54
Tak dla jasności- immobilizer nie ma nic wspólnego z rozrusznikiem, dając kluczyk bez immo rozrusznik będzie kręcił, ale auto nie zapali, bo rozłączany jest inny obwód ( z reguły coś z zapłonem).

tak dla większej jasności - immo ma jednak trochę wspólnego z rozrusznikiem w modelach po 95 roku, na tyle, że oprócz procesora blokuje tenże rozrusznik

Sławek
04-08-07, 21:17
To u mnie działa inaczej :(

emg
04-08-07, 21:33
lub nie działa tak jak powinien, albo nie ma immo - w niektórych amerykańcach nie było

Sławek
04-08-07, 22:54
U mnie jest- sprawdzone na kluczyku bez transpondera, może ktoś coś majstrował wcześniej, i dlatego jest inaczej.

Wojtek_Wojtek
05-08-07, 01:10
Cos wam jeszcze powiem.
Jak kupilem auto, to jeden kluczyk palil samochod a drugi (najprowdopodoniej rozprogramowany) nawet rozrusznikiem nie krecil i mrygala kontrolka od immobilisera. Stad wniosek, ze immobiliser jest jakos polaczony z rozrusznikiem.

Po wlozeniu tego czerwonego kluczyka. Jeden kluczyk dalej nie krecil a drugi krecil ale nie palil Heni.

Moje wnioski:
1.

Immobiliser jest polaczony z rozrusznikiem a to czerwone swinstwo zadzialalo bardziej na kamputer lub "dogadywanie" sie immobilisera z komputerem.

Wniosek 2
Mam immobiliser.

Po serwisie, oba kluczyki dzialaja.

azarro
13-08-07, 15:44
miałem podobnie ale pomogło odłączenie klemów na jakies 5 minut alarm sie zresetował i było si...troche techniki i człowiek sie naprawde gubi...pozdrowienia z łodzi :aloha:

popo
14-08-07, 00:29
Podłączałem immo u siebie i jest tak: immo po 'dogadaniu' się z kompem załącza cewkę przekaźnika w obwodzie rozrusznika i nie ma możliwości by rozrusznik zakręcił bez prawidłowego działania immo. Tak jest w instalacjach hond 'angielek' między innymi wersji VTI

GRANDZIA
15-08-08, 13:34
Witam! kupiłam honde civic VI gen...przyjechałam nią do domu wszystko ok.pewnego razu wyjechałam z garażu żeby go posprzątać...wsiadam do hondy żeby ją spowrotem wprowadzić, przekrecam kluczyk i nic cisza!!!nic się nie dzieje( jeśli dobrze pamietam paliła się kontrolka kluczyka) ale autko zapaliło za 4-5 razem....jaka mogłabyc przyczyna?immo? mam też akumulator na wyczerpaniu bo stary, mogło miec to jakiś wpływ?