PDA

Zobacz pełną wersję : Zawory ? i dziwny dźwięk.

P_rzemek15
10-05-12, 11:04
Witam przepraszam za nowy temat ale nie wiedziałem pod co się podczepić.

Otóz od razu mowie ze jestem totalnie zielony w sprawach mechanicznych więc zwracam się o pomoc do Was. Zauważyłem ze od jakiegoś czasu moja Hania dziwnie chodzi, klekocze, z tego co czytalem to pewnie wina zaworów, ale zamieszczam filmik. który moze cos wyjaśni.

Aha jest też taki odgłos jakby odkurzacza dobiegający z okolic filtra powietrza, mozę po wymiania filtra którą planuje w najbliższym czasie owy dźwięk ustanie.

I jescze jedno, jakiś czas temu wymieniałem kompletny rozrząd z pompą wody i wszystkie paski i od tamtej pory w granicach obrotów 1,5k-2,5k słychać takie "jęczenie", którego nie udało mi sie uchwycić, no i pasek-nowy-piszczy( a jest juz na max naciągnięty), jest to chyba ten na alternatorze gdyż kiedy piszczy to potrafią mi przygasać światła i np zapala się na chwile kontrolka od ładowania,dodam też że chyba przez to akumulator jest ciągle praktycznie martwy a nie jest taki stary(jakieś 1,5 roku) i jak samochód stoi niejeżdzony kilka dni to bez prostownika ani rusz :O.

Przepraszam że sie tak rozpisałem no i czekam na jakieś rady, to moj pierwszy samochód a ja słabo się znam więc mysle ze tu mi ktoś pomoze. No i jeszcze wspomniany filmik. Przepraszam za jakość nagrywany telefonem.

http://www.youtube.com/watch?v=Z8aIsMBHiPY&feature=channel&list=UL

wlooczykij
10-05-12, 15:52
Regulacja zaworów zwiększy kulturę pracy silnika, zacznij od niej.

Jeśli chodzi o odgłos jęczenia to niekoniecznie musi to być sam pasek, lecz właśnie alternator (łożysko alternatora?). Dobrze by było jakbyś miał szansę podmienić go i sprawdzić, czy problemy ustały, choć to pewnie nie będzie łatwe, gdyż jest on stosunkowo drogi.

P_rzemek15
10-05-12, 16:44
Dzięki za odpowiedź, właśnie zawory mam zamiar ustawić ale czytałem ze jak sie nie ma kogoś kto sie na serio na tym zna to lepiej do ASO pojechać. Aha no a co do paska to jeszcze gadałem ze znajomym mechanikiem (ale wole u niego zaworów nie ustawiać, zbyt poważna rzecz) że będziemy kolejno zdejmować paski i sprawdzać gdzie to wgl jęczy i moze dojdziemy wtedy co to. A i jeszcze pytanie odnośnie tego dziwnego wycia jakby odkurzacz czy coś, wie ktoś przez co to ? (dodam ze mam troche już leciwy filtr powietrza i neidługo wymieniam).

vnv_nation
10-05-12, 18:40
I jescze jedno, jakiś czas temu wymieniałem kompletny rozrząd z pompą wody i wszystkie paski i od tamtej pory w granicach obrotów 1,5k-2,5k słychać takie "jęczenie",

Za mocno naciagniety pasek rozrzadu. Lepiej jedz zeby to poprawili bo ci pasek strzeli i sie zrobi mniej fajnie

Poll
10-05-12, 18:51
U mnie przed regulacją zaworów na równo 1000 obrotów wpadał w rezonans, buczał. Po tym przestało. Trochę panikę siejecie z tymi zaworami. Musi być mechanik kretyn skoro nie potrafi wyregulować zaworów porządnie. Przeciez amatorzy z manualem to robią, a mechanicy mają kilkunastoletnie doświadczenie. Jeżeli nawet nie to są pod okiem właśnie takich. Ja też nienawidzę oddawać aut do mechaników, a już niedługo będę miał warunki do robót ; )

P_rzemek15
10-05-12, 19:33
Dziękuje za odpowiedzi, w takim razie w najbliższych dniach wybiorę się do panów od rozrządu, a co do zaworów to nie wiem, moze ktos ma jakiegos sprawdzonego mechanika w Lublinie czy okolicach ? Aczkolwiek na dniach będde dzwonił do ASO i orientował sie ile taka usługa kosztuje.

wlooczykij
11-05-12, 01:31
Dzięki za odpowiedź, właśnie zawory mam zamiar ustawić ale czytałem ze jak sie nie ma kogoś kto sie na serio na tym zna to lepiej do ASO pojechać.

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Jeżeli samemu parę razy wyregulujesz zawory to dojdziesz do wprawy, zaoszczędzisz kasę na mechaniku i będziesz miał pewność, że wykonałeś to rzetelnie i niczego nie spartoliłeś. A sprzęt, który potrzebujesz ogranicza się do jednej nasadki do kręcenia silnikiem, klucza 10, śrubokręta i zestawu szczelinomierzy.

A i jeszcze pytanie odnośnie tego dziwnego wycia jakby odkurzacz czy coś, wie ktoś przez co to ? (dodam ze mam troche już leciwy filtr powietrza i neidługo wymieniam)

No to w takim razie nie ma na co czekać, wymień. O ewentualnych przyczynach można rozmawiać dopiero wtedy, jak wszystkie rzeczy typu filtry masz wymienione zgodnie z zaleceniami producenta.

probestic
11-05-12, 06:20
Z mojej strony jeszcze dorzucę małą sugestię, tym bardziej skoro filtr powietrza leciwy, polecam przy wymianie filtra powietrza wyczyścić przepustnicę :)
To akurat zabieg, że tak powiem - 'bezkosztowy'.

P_rzemek15
11-05-12, 15:36
Dzięki serdeczne za wszystkie rady i podpowiedzi :) wiedziałem, że tutaj otrzymam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i fachową pomoc, bo jak pisałem sam nie znam sie na samochodach i mechanicea zalezy mi aby utrzymać swoją Hanie w jak najlepszej kondycji na długie lata ;)

ala
17-05-12, 11:49
silnik d14a5/2 moze posiadasz? nadwozie MA8?

Marecki
17-05-12, 12:31
P.S. czy regulacja zaworów zmniejszy zużycie oleju?Czy to ma jakikolwiek wpływ?

P_rzemek15
17-05-12, 17:25
ala, tak nadwozie MA8 a silnik chyba ten, nie chce mi sie isć sprawdzać ale to ten 90-cio konny.

vnv_nation
17-05-12, 20:42
P.S. czy regulacja zaworów zmniejszy zużycie oleju?Czy to ma jakikolwiek wpływ?

nie.