PDA

Zobacz pełną wersję : zmiana oleju

gercman
20-07-07, 00:31
witam, uzylem opcji szukaj ale sie nie doszukalem:) a mianowicie musze zmienic olej w 1.5 16V. obecnie mam zalany olejem Mobil1 15W 50.przejechane mam "niby" 13800km.zostawic taki sam rodzaj czy zmienic?jak sie do tego zabrac?ile litrow wchodzi i jak zmienic filt oleju i gdzie sie on znajduje?

shamet
20-07-07, 00:44
Witam,

Jakbyś opisał kolo swoje autko, to byłoby zdecydowanie łatwiej coś poradzić. Pozatym jak masz "niby" 13800 km to uważaj z jazdą, bo silnik jeszcze się chyba dobrze nie dotarł, a jak już uzupełnisz profil o opis autka, poprawisz przebieg, to ciepnij myszką w taki guzik na górze, co to się [Szukaj] nazywa i poczytaj trochę....
Powodzenia

gercman
20-07-07, 00:52
sorki za bledy,moja hanka to hatchback z 93r 1.5 16V a przebieg 130800km.

Motyl
20-07-07, 01:49
a jak już uzupełnisz profil o opis autka, poprawisz przebieg, to ciepnij myszką w taki guzik na górze, co to się [Szukaj] nazywa i poczytaj trochę....
Powodzenia
ma się tą ciętą ripostę co??

harry1600
20-07-07, 16:24
Do civica V gen 1,5 16V LSi wchodzi 3,5 litra oleju a do skrzyni biegow albo 1,5 albo 1,8- nie pamietam dokladnie. ja jezdze na Mobil 1 15W40 pozdro.

Lcfr
20-07-07, 16:41
witam, uzylem opcji szukaj ale sie nie doszukalem:) a mianowicie musze zmienic olej w 1.5 16V. obecnie mam zalany olejem Mobil1 15W 50.przejechane mam "niby" 13800km.zostawic taki sam rodzaj czy zmienic?jak sie do tego zabrac?ile litrow wchodzi i jak zmienic filt oleju i gdzie sie on znajduje?

1,5 w 5 genie
3,3l do silnika (przy wymianie z filtrem) - generalnie zalac 3l i sprawdzic jaki stan
1,8l skrzynia biegów

silnik - jakiej klasy olej zalewac przy jakim silniku - użyj szukaj :szukaj: było o tym tyle, ze az sie czytac nie chce.
skrzynka - oryginalny hondowski MTF badz półsyntetyk SILNIKOWY dobrej firmy 10W40

the-one
20-07-07, 22:38
Przepraszam bardzo za off topic, ale skoro zaleca sie robic dolewki oleju na zimnym silniku a nie dolewac w momencie gdy silnik jest rozgrzany to jak to sie ma do tego gdy np. bedac na wymianie oleju, spuszcza sie go i zalewa swiezy chlodny do cieplego bloku...Czy to nie szkodzi?

Lcfr
21-07-07, 17:22
Przepraszam bardzo za off topic, ale skoro zaleca sie robic dolewki oleju na zimnym silniku a nie dolewac w momencie gdy silnik jest rozgrzany to jak to sie ma do tego gdy np. bedac na wymianie oleju, spuszcza sie go i zalewa swiezy chlodny do cieplego bloku...Czy to nie szkodzi?

mylisz dwie sprawy...
zaleca sie robic dolewki na zimnym dlatego ze po ostygnieciu pomiar poziomu jest miarodajny
na ciepłym silniku moga byc/są błędy (nie scieknie cały olej itd) i mozesz dolewac kiedy nie ma takiej potrzeby...

a przy wymianie spuszcza sie na cieplym by jak najszybciej/jak nawiecej go splynelo..
zalewa sie swieze 3 litry
kontroluje
w miare potrzeb dolewa...

tyle

skolopendra
21-07-07, 18:18
Czy to nie szkodzi?

w ekstremalnych przypadkach
lejąc bardzo zimny olej do gorącego silnika może dojść do rozwalenia głowicy ;)